08.04.2026 - PSG - Liverpool FC

PSG vs Liverpool: Kolejna wycieczka do Paryża, czy może raczej egzekucja na życzenie? (0-3 w głowach już przed pierwszym gwizdkiem)

Jutro wieczorem na Parc des Princes nasza wesoła gromadka pod wodzą Arne Slota spróbuje udowodnić, że piłka nożna to gra, w której biega się wyłącznie wszerz boiska, a na końcu i tak wygrywają inni. Po zeszłorocznej kompromitacji z paryżanami – wszyscy doskonale pamiętamy ten rewanż na Anfield, gdzie graliśmy z taką energią, jakbyśmy przed meczem zjedli po dwa kebaby z ostrym sosem – czas na kolejny odcinek tragikomedii pod tytułem “Drugi sezon Slota”.

Konferencja prasowa, czyli Festiwal Wymówek™

Gdyby za biadolenie na przedmeczowych konferencjach przyznawano punkty, bylibyśmy już mistrzami Anglii z 15-punktową przewagą nad City. Czego dowiemy się tym razem od naszego stratega?

• Że lot nad kanałem La Manche był zbyt wyboisty i zaburzył rytm dobowy?
  • Że bagietki w paryskim hotelu były za twarde i Szobo ukruszył zęba?
  • A może usłyszymy standardowe: „Trudno grać przeciwko tak wybieganym zespołom, gdy nasi zawodnicy wciąż czują w nogach zgrupowania kadr narodowych z zeszłego miesiąca”?

Słuchając Slota przed takimi meczami, można odnieść wrażenie, że gość już w autokarze pisze usprawiedliwienie dla rodziców po wywiadówce. Zero wiary, zero sportowej złości. Pełna asekuracja, żeby w razie porażki móc powiedzieć: “A nie mówiłem?”

Taktyka: Jak stracić gola w 89. minucie i udawać zaskoczenie

Wszyscy wiemy, jak będzie wyglądał jutrzejszy mecz. Plan Slota na potyczki z gigantami jest przewidywalny do bólu:

1. Minuty 1-75: Wymieniamy 600 podań na własnej połowie. Stoperzy podają do bramkarza, bramkarz do bocznego, boczny z powrotem do stopera. Wirtz biega w kółko w środku pola, zastanawiając się, czy w swoim lukratywnym kontrakcie nie miał przypadkiem klauzuli o zakazie umierania z nudów.
  2. Minuty 75-85: Slot robi “ofensywne” zmiany. Ściąga jedynego zawodnika, któremu się cokolwiek chce, wprowadzając defensywnego pomocnika, bo przecież 0-0 to dla nas teraz wynik marzeń.
  3. Minuta 88+: Tradycyjny wylew w obronie. Rywal strzela gola z niczego, a my robimy na boisku zbiorową minę Pikachu. Klasyk gatunku. Umiejętność tracenia punktów w końcówkach dopracowaliśmy w tym sezonie do perfekcji.

Ekitiké wraca “do domu”, a Salah pakuje walizki

Zastanawiam się, co czuje Hugo Ekitiké, wracając do Paryża. Chłopak pewnie chciałby coś udowodnić swojemu byłemu pracodawcy. Niestety, z naszą obecną kreacją i szybkością rozegrania, Hugo będzie mógł co najwyżej zaimponować paryżanom nową fryzurą, bo piłki w polu karnym rywala najpewniej w ogóle nie powącha. Ewentualnie dostanie jedną górną piłkę na dobieg, z którą nie będzie miał co zrobić.

Z kolei na Mohameda Salaha po prostu serce pęka. Gość rozgrywa swój pożegnalny sezon i zamiast walczyć o najwyższe cele, musi ciągnąć ten wózek z węglem. Zamiast statusu legendy odchodzącej w chwale, ma zafundowaną grę przypominającą zmagania oldboyów na orliku o 21:00 w deszczowy wtorek. Oby jutro chociaż z raz zakręcił obrońcami PSG w polu karnym, tak dla samego uśmiechu na twarzy.

Frimpong? Jeśli wyjdzie na boisko, módlmy się, żeby po jednym ze swoich rajdów do przodu (zakończonych oczywiście podaniem do tyłu) przypomniał sobie, że jego nominalna pozycja zakłada również bronienie.

Superkomputer mówi: “Dajcie sobie spokój”

Podobno Superkomputer Opta na początku w ogóle odmówił obliczania naszych szans na zwycięstwo w Paryżu, żeby nie marnować prądu. Według wyliczeń mamy pewnie jakieś 12% szans na wygraną i imponujące 8% szans na oddanie więcej niż dwóch celnych strzałów w pierwszej połowie.

Gdzie się podział nasz Heavy Metal?

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że brakuje nam charakteru. Gdyby na ławce trenerskiej wciąż siedział Klopp, wiedzielibyśmy, że nawet jadąc do Paryża rezerwami, Jurgen zrobiłby z nich mentalnych gladiatorów, którzy gryźliby trawę do 96. minuty. Tymczasem Slot serwuje nam taktyczną impotencję, którą można by z powodzeniem leczyć w klinice snu.

Obyśmy jutro nie zostali zdeklasowani aż tak bardzo, żeby trzeba było wyłączać telewizor w przerwie. Niech moc będzie z nami, bo na taktykę raczej nie mamy co liczyć.

Tak nie chciało mi się tego pisać, napisał mi to AI, ale nie było wątku .

PS zanim zaczął pisać napisał to
image

A dlaczego AI? na nic nie zasługuje.

Jaką wymówkę będzie miał Slot.

• Piłka była zbyt ciężka
  • Światła na stadionie oślepiały piłkarzy od mojej łysej pały
  • Jugen też przegrał z PSG na wyjeździe
  • trawa na Parc des Princes rosła pod złym kątem, faworyzując grę do przodu, do czego nie jesteśmy przyzwyczajeni.
  • Przegraliśmy, ale to był celowy zabieg. Pamiętajmy, że to ostatni sezon Mohameda Salaha. Gdybyśmy wygrali 4-0, narzucilibyśmy na niego zbyt dużą presję oczekiwań przed rewanżem. Zdecydowaliśmy się przegrać w słabym stylu, aby zdjąć z barków Mo ciężar bycia faworytem. To był z naszej strony akt czystej empatii i dbania o mental health naszego skrzydłowego.
  • Kiedy wyjeżdżaliśmy z Liverpoolu, padało i wiało – to są nasze naturalne warunki, w których czujemy się bezpiecznie. Tutaj w Paryżu niebo było czyste, a temperatura optymalna.
0 głosujących
12 polubień

Zwali na kontuzje i ciężki terminarz.
Ja idę grać w planszowki, obejrzę jak wrócę z odtworzenia.

“Zamiast walczyć o najwyższe, musi ciągnąć ten wózek z węglem” ?

Twoja miłość do Salaha zbyt bardzo Cię oślepia gdyż to raczej Salah jest na wozie z węglem, a większość musi go ciągnąć, bo nie dość że partoczy większość okazji to jeszcze działa na niekorzyść drużyny.

Może ja zrobię kolejną zapowiedź, bo jednak zapowiedź powinna być bardziej “obiektywna i neutralna”, zbyt bardzo hejtujesz Slota, żeby był obiektywizm w zapowiedzi.

Pewnie, że nie jesteśmy faworytem i nie liczę na zwycięstwo w Paryżu. Odpadnięcie z FA cup było bardzo frustrujące. Mecz z Brighton również. Nie chcę wszystkiego zwalać na udział trenera, ale na pewno jest bardzo współodpowiedzialny za wszystko, no ale nie w 100%.

W lidze mistrzów szło bardzo dobrze z wyjątkiem kompromitującej porażki z PSV. Ogólnie jest dramat to powiedzieć za mało.

Nawet ja tego nie pisałem XD

1 polubienie

Każdy inny wynik, niż deklasacja Liverpoolu będzie zaskoczeniem i sensacją. Nie mamy żadnych argumentów. Zespół jest rozbity - fizycznie i mentalnie. Morale szoruje po dnie, a łysa parówa myśli już o wakacjach i odprawie po zwolnieniu. Przewiduje mecz do jednej bramki i pewne, wysokie zwycięstwo PSG.

1 polubienie

Dzięki @Ziaja poprawiłeś mi humor z rana przy kawusi :rofl::rofl:

1 polubienie

Normalnie czekałabym na rozjechanie Paryżan przez machinę Slota, ale niestety w tym sezonie ciężko nam rozegrać dwa świetne mecze z rzędu, więc po znakomitym występie na Etihad teraz pora na nieco słabszy.
Może to dobrze, bo PSG przyjedzie na Anfield zachowując jeszcze cień szansy na awans.

Fajnie będzie oglądać nasz ultra skuteczny pressing, gdzie PSG jednym podaniem ominie nasza linie ataku i pomocy, a najwyżej pressujacym zawodnikiem będzie Gravenberch. Obrońcy niech się szykują na kupę roboty.

Przeglądając tytuły na głównej stronie zamiast “Trening przed PSG-galeria”, przeczytałem “Trening przed tragedią”

Ech…

No i mamy odpowiedź:

“Różnica jest taka, że PSG zachowało skład, a nasza drużyna wygląda dziś inaczej.”

Jak oceniasz przebieg dwumeczu z PSG?
  • Rozstrzygnięcie wyniku już w Paryżu
  • Wynik dający szansę na odrobienie strat na Anfield
  • Remis
  • Fartowne zwycięstwo LFC
  • LFC jedzie na Anfield ze sporą zaliczką
0 głosujących

tylko dwa mecze i aż dwa. Jeśli ma ktoś sprawić niespodziankę to kto inny jak nie my, jak nie dziś to za tydzień!

Walk on through the wind
Walk on through the rain
Though your dreams be tossed and blown

Walk on, walk on
With hope in your heart

1 polubienie

Widze nędza i rozpacz, a prawda jest taka, że jedziemy po zwycięstwo w Paryżu. Jak się PSG zepnie to powinni ugrać remis.

1 polubienie

czuje upokarzajacy wynik, jakies 4-5:0. zalezy czy PSG bedzie chcialo cos udowodnic.

Dawać Isaka z Ekitike z przodu i idzmy na wymianę ognia. Przegrajmy 2:15. Przynajmniej będzie się działo a nie jak z City

1 polubienie

Pierwszy raz od bardzo dawna nie mam złudzeń. Na papierze są tu ekipy o podobnym potencjale i można byłoby zakładać każdy scenariusz.

Aktualnie nie ma innego niż srogo wpier.dol od arabusow. Jesteśmy tak skrajnie bez energii ze tu nawet nie ma co liczyć na łut szczęścia. Właściwie tylko taki występ jak Aliego w zeszłym roku może nas powstrzymać od kompromitacji.

Nie ma co liczyć na kontry bo achraf i nuno Mendes zdążą wrócić nawet jak będą piłkę dośrodkowali z linii końcowej.

Nawet taktyka murowania dostępu do bramki nas nie uchroni bo do takiej trzeba mieć zdrowia i ambicji, a u naszego holenderskiego maga leży też i to.

Myślę, że wynik nie będzie aż tak zły jak sama gra. Po prostu PSG nie będzie tak skuteczne, więc skończy się jakimś niższym wynikiem.

2 polubienia

Widzę minorowe nastroje, ale czy uznacie za sukces jeśli Arne zneutralizuje PSG w dłuższym odcinku czasu niż 36 minut w które neutralizowaliśmy City? Wiadomo, że porażka się może zdarzyć bo to piłka nożna i przeciwnicy nie zawsze grają zgodnie z planem naszego bossa, ale takie 37 minut pełnej neutralizacji człowiek brałby w ciemno. Nie dość, że progres względem poprzedniego meczu to jeszcze zemsta za LM sprzed roku. Moralni zwycięzcy, dumni po porażce i te sprawy…

Ja mam skojarzenia z meczami Liverpoolu z ManU w ostatnich 2-3 sezonach. Przed każdym meczem rozwazania ile to my im bramek nie zapakujemy, a potem (poza 3-0 na OT za Slota) - walenie głową w mur i albo 0-0, albo nasza porażka.

Nie twierdzę, że teraz będzie podobnie z PSG i nagle wpakujemy im ze 2-0 na PdP, ale poczekajmy na mecz.

Mi wystarczy 21 minut i 37 sekund, żeby ta drużyna wytrzymała bez straty gola i wtedy bym przedłużył kontrakt Slotowi do 2030.

4 polubienia