21.01.2026 Olympique de Marseille - Liverpool FC

Przed nami dwa ostatnie mecze fazy grupowej LM. W pierwszym z nich Liverpool spróbuje podtrzymać serię 12 wygranych… przepraszam, 12 nie przegranych z rzędu i nie przegrać meczu w Marsylii.

Jednak główne pytanie pozostaje wciąż takie samo - czy stać nas w końcu na zwycięstwo z mocnym przeciwnikiem w 2026 roku? :face_with_raised_eyebrow:

Czy Liverpool awansuje na miejsce 1-8 po 7 kolejce?

Na dzień dzisiejszy zdaje się, że pomimo takiego samego dorobku punktowego jak Atletico, Real i Inter, bez wygranej w Marsylii będziemy musieli liczyć na potknięcie któregoś z tych rywali.

Inter gra u siebie z Arsenalem, który wygrał wszystkie mecze fazy grupowej. Szanse na to, że Arsenal wygra w Mediolanie są spore. Następnie Inter ma trudny wyjazd na mecz z BVB, więc szanse na to, że przeskoczymy ich w tabeli rokują całkiem dobrze.

Real podejmuje u siebie AS Monaco, które ma 2 pkt przewagi nad zespołami z miejsc 22-24 (Qarabag, Napoli, Copenhagen). Dla piłkarzy Monaco awans do pierwszej ósemki jest niemożliwy bez wygrania dwóch ostatnich meczów i liczenia na potknięcia kogoś z Top8. Potencjalny remis z Realem byłby dobrym wynikiem.

Z kolei Atletico gra na wyjeździe z Galatasaray, które w przypadku wygranej umocniłoby swoją pozycję w walce o fazę barażową. Galata w ostatni meczu grupowym jedzie na Etihad Stadium, więc mają przed sobą dwa naprawdę trudne mecze. Myślę, że na więcej niż podział punktów nie powinniśmy liczyć.

PSG, Man City i Atalanta mają już praktycznie zagwarantowane awansy do kolejnej rundy (poniżej miejsc barażowych nie spadną). Natomiast superkomputer Opta przewiduje 63.4% szans dla LFC na zakwalifikowanie się z pozycji Top8.

Szacuje się, że mamy szansę na 16,2 pkt na koniec fazy grupowej, co prawdopodobnie oznaczałoby remis w Marsylii i wygraną w ostatnim meczu na Anfield. To bardzo możliwy scenariusz zważywszy na to, że wygrywanie przychodzi nam ostatnio bardzo trudno, jeśli przeciwnik nie pozwoli nam strzelić dwóch bramek z rzędu i wyjść na prowadzenie 2-0… ten niepokojący pattern powtarza się od 30 listopada 2025 od meczu w WHU, a później z Brighton, Spurs, Wolves i ostatnio z Barnsley. Jedynym wyjątkiem od reguły była wygrana 0-1 z Internem na wyjeździe.

Celowo wspominam tylko o tym okresie, ponieważ dopiero od meczu z WHU zaczęliśmy “stabilizować” formę i przestaliśmy przegrywać z kretesem.

Czego można spodziewać się po Marsylii?

Z pewnością Arne Slot i spółka nie mogą ich zlekceważyć. Spodziewam się, że gospodarze wyjdą z nastawieniem na grę o 3 pkt. Byłoby to bardzo dobre podejście z niepewnie grającym LFC.

Pokonując Liverpool dadzą sobie realną szansę na awans to pierwszej ósemki. Wówczas zrównaliby się z nami punktami. Ostatni mecz grupowy zagrają z Club Brugge na wyjeździe, które uzbierało zaledwie 4 pkt i zajmuje obecnie 31 miejsce w lidze (ich awans do kolejnej rundy jest prawdopodobny, ale warunkiem jest pokonanie Kairat Almaty w następnej kolejce oraz Marsylii i liczenie na potknięcia rywali).

Marsylia w tym roku przegrała tylko raz (1 na 4 mecze) w regulaminowym czasie gry. W ostatnich dwóch meczach strzelili 14 goli. Natomiast były to spotkania z 11-tym w tabeli Angers oraz z grającym w Regionalnej lidze Francuskiej Bayeux FC.

Ich najlepszym strzelcem w LM jest Igor Paixão (4 gole), a zaraz za nim są Mason Greenwood i Aubameyang (po 3 gole).

Kto wygra mecz?
  • Marsylia
  • Remis
  • Liverpool
0 głosujących
Ile punktów uzbieramy na koniec fazy grupowej?
  • 18 pkt
  • 16 pkt
  • 15 pkt
  • 14 pkt
  • 13 pkt
  • 12 pkt
0 głosujących
W jaki sposób awansujemy do następnej rundy?
  • Z pozycji od 1 do 8
  • Z miejsca od 9 do 16
  • Z miejsca od 17 do 24
  • Nie wiem / trudno powiedzieć / nie awansujemy…
0 głosujących
Czy Liverpool musi wyjść na prowadzenie co najmniej 2-0, aby móc wygrać ten mecz?
  • Tak
  • Nie
  • Nie wiem / trudno powiedzieć…
0 głosujących

Ankiety - skład na mecz!

W obronie zagramy czwórką…
  • VVD
  • Gomez
  • Endo
  • Gravenberch
  • Frimpong
  • Szobo
  • Kerkez
  • Robbo
0 głosujących
W pomocy zagramy trójką…
  • Gravenberch
  • Endo
  • Jones
  • Mac Allister
  • Szobo
  • Wirtz
  • Nyoni
0 głosujących
W ataku Slot postawi na…
  • Salah
  • Frimpong
  • Chiesa
  • Ekitiké
  • Wirtz
  • Szobo
  • Gakpo
  • Ngumoha
0 głosujących
2 polubienia

Greenwood w samej lidze ma 12 bramek, także chyba mała pomyłka :wink:

Nie pomyłka a statystyki z Ligi Mistrzów, co widać po filtrze.

4 polubienia

Mamardaszwili

Frimpong Gomez Van Dijk Robertson

Gravenberch Jones

Szoboszlai

Salah Ekitike Wirtz

Akurat 2:0 to bardzo niebezpieczny wynik. 3:0 też, o czym przekonał się Milan oraz Liverpool z Palace.
Dlatego uważam że dopiero 4:0 można nazwać bezpiecznym wynikiem.

1 polubienie

Znamy już kadrę na mecz. Na końcu postu z zapowiedzią dodałem ankiety - możecie głosować na skład, jaki powinien wybrać Slot.

Mama

Frimps Gomez vvd robbo

Graven

Jones maca

Wirtz ekitike gakpo

W drugiej połowie szobo (ostatnio obniżył loty odpoczynek lekki się przyda) salah może kerkez.

W razie dobrego wyniku Endo Rio może nyoni

A więc nastał dzień meczowy - ostatni lub maksymalnie przedostatni ery Arne Slota. Moi drodzy, co tu się rozpisywać. Cieszmy się, lub nie, tymi ostatnimi chwilami.

Nienawidzę tego uczucia w tym sezonie. Człowiek kibicuje i chce, żeby Liverpool wygrywał i ogląda te mecze a jednocześnie ma świadomość, że zwycięstwo dokłada kamyczek do pozostania Slota i przedłużania męki.

2 polubienia

Od pewnego czasu nie potrafimy wygrywać więc w ciemno biorę dzisiaj remis. Poza tym kolejny brak zwycięstwa przybliża nas do zwolnienia Slota więc w to mi graj.

1 polubienie

Mnie zaskoczy wygrana dzisiaj. Jedyne dwa takie scenariusze to wczesna czerwona kartka zawodnika Marsylii albo mecz jak na Anfield z Arsenalem, gdzie jeden błysk zadecydował o wyniku.

Cała reszta w tym momencie przemawia za remisem ze wskazaniem na Marsylię, ale obstawiam remis. Obie ekipy jeszcze nie zremisowały w LM, gramy na wyjeździe, dodatkowa motywacja gospodarzy, by pokazać się dobrze na tle mistrza Anglii (jakikolwiek on by w tym momencie nie był, to zawsze hucznie brzmi “mistrz Anglii na kolanach”). U nas nie zagra Konate, a tam w ataku Greenwood i Aubameyang. Bardzo dobre warunku, by nie zgarnąć 3 punktów.

A co do mojego podejścia do meczu to mam podobnie jak koledzy wyżej. Zastanawiam się czy nie lepszym wykorzystaniem czasu będzie nadrobienie serialu.

1 polubienie

Absolutnie i bezapelacyjnie jak zwykle calym sercem za LFC mimo sytuacji jaka aktualnie u nas panuje.
Ja po prostu nie umiem inaczej :smiley:

Spokojnie, zawodnicy głupi nie są, jak trzeba będzie to Van Dijk znowu zagra siatkówkę żeby był remis. Naszego zwycięstwa nie umiem sobie wyobrazić

Czyli dziś zaczynamy w 10. Chyba że wylosuje się ten lepszy Mo, ale to wątpię.

Ali

Frimp-Gomez-van Dijk-Kerkez

Graven-Macca

Szobo

Salah-Ekitiki-Wirtz

1 polubienie

Ale że synka posadził?

Slot po zrobieniu testów genetycznych, kiedy okazało się, że Gakpo nie jest jednak jego synem

12 polubień

Mamy bardzo ofensywnie grających Frimponga i Kerkeza + mało pomagających w powrocie do obrony (Wirtz dobrze reaguje po stracie piłki, ale nie wraca do obrony na lewym skrzydle, żeby pomóc LO) skrzydłowych.

Nie wiem co miałoby pójść nie tak. No i gdzie ten Chiesa z Ngumohą? Łysy bajerant.

W 10 gramy już od dłuższego czasu, mając Gapcio w pierwszym składzie.

@spawacz Salaha możemy oceniać po meczu, a nie przed. Zobaczymy jak będzie wyglądał po miesięcznej przerwie.

2 polubienia

To zjedzmy tą francuską żabę :joy: