Jürgen Klopp

:speaking_head: “I don’t imagine that the club will need my help in the future, but if the city needs me, I’m there.”

• Jurgen Klopp, May 2024 :red_circle:
2 polubienia

Jurgen i krótki wykład o trenowaniu

1 polubienie

Jurgen Klopp 🇩🇪:

🗣 "Mój największy trenerski sukces zrodził się z katastrofy! Przegraliśmy z Barceloną 0:3 w półfinale Ligi Mistrzów. Przed rewanżem nie było patosu. Zabrałem chłopaków na odprawę, powiedziałem trochę o taktyce, a później rzuciłem:

💬 Gramy bez dwóch najlepszych napastników na świecie i wszyscy mówią, że awans jest niemożliwy. Prawdopodobnie mają rację -bądźmy szczerzy. Ale ponieważ w tej drużynie jesteś Ty, a także Ty, również Ty, mamy szansę. Tylko dlatego! Nikt inny nie byłby w stanie tego dokonać!

🗣 Naprawdę w to wierzyłem! Nie chodziło mi o to, jakimi piłkarzami są ci ludzie. Jakie mają umiejętności i technikę. Chodziło o to, co musieli przejść w życiu, by zostać graczami Liverpoolu. Podczas meczu byłem już najmniej ważny. Oni tego dokonali, wraz z 54 tysiącami ludzi na trybunach. Piękne w piłce jest to, że nie możesz niczego dokonać sam! Bez wsparcia innych nie istniejesz!"

Ciekawe czy Slota było by stać na taką motywację zespołu :thinking:

2 polubienia

Z Atalanta strzelislimy bramke zaraz na poczatku. A potem nic nie gralismy, zeby sprobowac strzelic kolejne. Wiec to tez roznie z tym bywa.

Nie od dziś wiadomo, że Slot jest dobrym motywatorem.

@Kijoraptor to raczej trudno znaleźć taki materiał.

A masz coś z naszą drużyną ? Chętnie posłucham.

@spawacz no właśnie chodzi mi o motywacje w naszym zespole, jak to wygląda, jak próbuje wpłynąć na drużynę, aby lepiej grała. Bo może rzeczywiście był dobrym mentorem dla Feyenordu bez gwiazd, ale w dużym zespole ta motywacja już nie jest tak pobudzająca.

Ja tam uważam, że Jurka złamały te porażki z City i Realem.

1 polubienie

Jurgen Klopp to prawdopodobnie najbardziej charyzmatyczny trener w historii sportu. Był świetnym motywatorem. Taka osobowość trafia się rzadko.

Co do motywacji na rewanż z Barceloną, to kiedyś czytałem lepszą historię. Tylko nie pamiętam, kto był w to zamieszany i w jakiej roli, na pewno był to Fabinho i chyba Milner lub Wijnaldum. W każdym razie zaraz po porażce na Camp Nou Klopp postanowił budować mental chłopaków pod rewanż i spytał Fabinho, który był u fizjoterapeutów, czy wierzy, że możemy jeszcze awansować. Fabinho odpowiedział twierdząco. Klopp mu na to odpowiedział, że “to bardzo dobrze, bo przed chwilą rozmawiałem z Milnerem i on też wierzy, w takim razie jest nas trzech”.

Jurgen Klopp to prawdopodobnie najbardziej charyzmatyczny trener w historii sportu. Był świetnym motywatorem. Taka osobowość trafia się rzadko.

Dzisiaj na youtubie algorytm zaserwował mi taki oto filmik:

Tutaj nie ma czego dodawać, wystarczy obejrzeć i zobaczyć jaką ten człowiek robił różnicę na linii wśród piłkarzy i kibiców.

2 polubienia

Jürgen sprawiał że średni zawodnik wchodził na topke świata. Czasami mam wrażenie że kadrę która miał np. Hendo, Milner, Robertson czy Mane gdyby nie Jürgen nigdy by się tak nie rozwinęli. Mane u świętych mial zrywy, a tu odpalił. Origi, lallana etc. Miał żołnierzy którzy wykonywali jego zadania i dawało to efekty. Charyzma top

2 polubienia

“Jechał na picu”, jak odkrywczo stwierdziła trenerska legenda, Zbigniew Boniek :laughing:

Dla mnie obok Paisleya najbardziej charyzmatyczny trener w historii Liverpoolu.