Z tym biurkiem Ultradeska jest tylko jeden problem - blat jest składany z dwóch połówek. Sam dość niedawno kupowałem biurko regulowane, żeby za dużo nie siedzieć w pracy i ono było jednym z kandydatów, bo pakiet akcesoriów w tej cenie wymiata. Jednak zdecydowałem się na inne biurko, bajery dokupiłem osobno i w podobnych pieniądzach mnie wyszło wszystko.
@Gall1892 Od siebie polecam to, na które się zdecydowałem ze stronki Marcogame. Wybierasz format jaki Ci odpowiada, kolor, nawet blat w dwóch grubościach, gdybyś nie czuł się pewny przy standardowej grubości 16mm płyty, a chciał tam naprawdę sporo położyć. Ja mam 16mm grubości blat i dźwiga 2 monitory + laptopa, klawiaturę, mysz, z boku mam tablicę perforowaną i blat ani drgnie, więc na 32mm to chyba można siadać Mechanizm podnoszenia cichy i bardzo płynny ze standardową regulacją do 112cm. Warte rozważenia.
Nie znalazłem bardziej odpowiadającego tematu, a nie chcę zakładać nowego (chyba że coś w typie o właśnie różnego rodzaju gadżetach, elektronice można założyć w sumie ), więc zapytam na ten moment tutaj:
Może ktoś polecić jakiś w miarę dobry smartwatch sportowy nakierowany w sumie pod bieganie (czyli nie wiem co tam mogłoby się znajdować, GPS by nie musieć posiadać telefonu ze sobą w trakcie biegu? by potem po prostu zczytać bieg z zegarka do apki na fonie - czyli też by np. był w miarę dokładny pod tym względem), ale również by nadawał się np. do pływania (niekoniecznie nurkowania, nie trenuję tego więc to zbędna opcja) czy po prostu na siłkę/grania w nogę itd. by był na ręce, nie przeszkadzał, a się przydał przy pomiarze tętna na cardio czy co tam jeszcze można z niego wykorzystać.
Trochę poczytałem i posprawdzałem te “RANKINGI”, ale wydają się one trochę gówniane i przede wszystkim sponsorowane względem stanu rzeczywistego, dlatego wolę przed zakupem zapytać tutaj, może jakiś sportowy świr będzie miał ochotę pomóc nie celuję raczej w takiego garmina fenixa za 4 koła, ale też niekoniecznie musi być to opcja budżetowa. Coś pomiędzy.
Póki co rozglądając się najbardziej w oczy wpadł mi Huawei GT5 i Garmin Forerunner 255. To w sumie pomiędzy nimi raczej są bardzo podobne do siebie, to kwestia jak ktoś korzystał jak tu wygląda wygoda czy funkcjonalność apek, bo pewnie tu już zaczynają się różnice większe.
Osobiście nie miałem tu styczności, bo na codzień noszę raczej causalowe zegarki jak np. Orient, a “sportowy” jak można nazwać, to ostatnio tylko chińskie smart bandy XD więc wygodny zegarek sportowy do noszenia, który też będzie w miarę wyglądał to będzie również fajny upgrade w kwestii wygody na nadgarstku w porónaniu do metalowych bransolet czy skórzanych pasków (po ponad 10h na ręce czasami są uciążliwe mimo dopasowania, a taki smart band to w ogóle nieodczuwalny na ręce i mam nadzieję to samo byłoby z nowym smartwatchem).
Mogę polecić, cena nie jest jakas mocno odstraszajaca, a idzie za nia jakość.
Bateria - nawet nie jestem w stanie powiedziec na ile dni wystarczy, bo laduje to tak zadko, ze nie zwracam na to uwagi. Ale spokojnie przy sredniej częstotliwości aktywnosci (wlaczony gps) na tydzien wystarczy. Mozna isc na caly dzien w gory i na padnie w trasie. Duzy plus ze od zera do 100% ładuje sie w godzine, wiec jak widze np. ze mam 10% a gdzies sie wybieram, to w trakcie szykowania wystarczy go podpiac na 15-20 min i mam ok. 40% co starczy na kilka dni.
Wyswietlacz - widocznosc w kazdych warunkach bardzo dobra. Jak zamierzasz plywac to na pewno odklei sie folia ochronna. Probowal kilka razy, w koncu zrezygnowalem i chodze bez, i powiem Ci ze poza moja nie uwaga gdzie przejechalem po kamieniu i powstala jedna rysa, to przy normalnym uzytkowaniu sie nie niszczy. Nie jestem fachowcem ale musi miec jakies dobre szklo, bo prace fizyczne takie jak kucie z nim na rece robilem i nic sie nie stalo, wiadomo ze nie jest jak nowy, ale jestem zaskoczony pozytywnie.
Aktywnosci/gps - gps bardzo dobry, nigdy nie zgubiłem połaczenia w miejscach gdzie telefon gubił, do tego bardzo dokładny, jak biegam na biezni to pokazuje idealnie trase, jak gram na orliku i wybieram polka nozna na zewnatrz, to gps rysuje mi dokładna mape poruszania sie po boisku, dokladnie taka jak maja zawodnicy po meczach. Aktywnosci bardzo duzo, ja korzystalem z kolarstwa, biegania, pilki noznej na zewnatrz i spacerow.
Aplikacja garmin connect - wszystko pokazuje, szybko przenosi dane z zegarka do apki na telefon, dokladne dane przykład:
Ja mam starego garmina for runner 230 i nie chce się zbytnio zepsuć Niemniej myślę o wymianie. Jak porównałbyś garmina z serii for runner 2xx do tego Venu?
P.S generalnie zegarki sportowe z garmina są super. Nie wyglądają jakoś super. Jak pierwszy raz założyłem go na rękę, to miałem wrażenie, że to zegarek z odpustu. Pytanie co się chce. Jeśli smartwatch to pewnie jakieś samsungi czy inne xiaomi będą lepszą opcją. Jeśli zegarek sportowy to wybrałbym chyba Garmina jako bezpieczną i pewną opcję po prawie 10 latach posiadania jednego zegarka.
Jak chcesz “sports-watch” z funkcjami smartwatcha, a nie smartwacha z funkcjami “sports-watcha” to tylko Garmin. @RedLiverbird7 fajnie podsumował, ja od siebie zdecydowanie polecam.
Ja mam wspomnianego przez Ciebie Forerunnera 255, wyświetlacz MIP jest fajny w słońcu, ale średni przy słabym świetle, jest 265 z OLEDem, ale jest dużo droższy i przynajmniej wg. mnie nie warty dopłaty
EDIT:
A tak, 255 nie ma dotyku, ale ja na to kompletnie nie zwracam uwagi i aż zapomniałem o tym napisać, sterowanie przyciskami jest bardzo intuicyjne
Nie wypowiem sie, bo miałem go raz w rece tylko. Ogolnie mówiąc to Venu 3 jest bardziej uniwersalny, a forrunner typowy dla biegczy chyba. Wiem ameryki nie odkryłem
Zegarek sportowy, który pokaże też godzinę - także jak piszesz, chyba Garmin będzie na początek najlepszy ;d
W sumie chyba się nad nim zastanowię. Znajomy polecił tego forrerunera 255, nie przeszkadza mu brak dotykowego ekranu, ale ja chyba osobiście wolę mieć
No raczej jak go już kupię, to i na basenie bym się pobawił - jak z pomiarami w wodzie? Nie odstają od tego, co jest poza wodą? No i jak mówisz, raczej wtedy bym zrezygnował z folii
Widziałem na innym forum z tematu o bieganiu identyczne wykresy z apek, to teraz widzę że z garminów to sporo osób korzysta no chyba namówiłeś XD chociaż z drugiej strony jeszcze mi typ w pracy mówi, że ten venu to taki basic garmin, a jak czytam z funkcji w nim to tak średnio bym tak powiedział - może być to kwestia, że on po prostu tak niepozornie wygląda czy rzeczywiście w sekcji garmin jest on mocno początkujący, ale wystaraczający dla laika, który chce dopiero zacząć się bawić w pomiary, bieganie itd? xd
Ja mam 255 wersje music i polecam. Jeśli chodzi o mnogość opcji vs cena to jest to chyba najlepszy wybór obecnie na rynku.
Trzeba jedynie pamiętać że to wyświetlacz MiP i cała obsługa jest przez 5 fizycznych przycisków. Jak dla mnie jest bajka. Bateria wytrzymuje około tygodnia. Gdyby nie to że biegam 4x w tygodniu z muzyką to pewnie by z prawie miesiąc wytrzymała.
Jest ultra lekki, miałem trochę obawy bo też noszę jakieś automaty z Orientu czy Seiko i słyszę noszenie trochę mi przeszkadzało. Garmina mam teraz założonego niemal 24/7 i nie przeszkadza.
Niestety nie jestem w stanie sie wypowiedzieć, na poczatku z ciekawosci włączyłem i w sumie nie wiem na jakiej zasadzie mierzy odleglosc, bo tryb plywania jest bez gps. A plywak ze mnie raczej rekreacyjny.
Ogolnie to moj pierwszy zegarek i jestem bardzo zadowolony, żona miała wczesniej budzetowego xiaomi, a teraz tez ma garmina venu 3, to tylko na poczatku jej sie przestawic bylo ciezko, bo troszke inny system, a tak poza tym jest zadowolona. Dla początkującego, laika na pewno wystarczy. A zeby korzystac z zegarka profesjonalnie to trzeba kupić jeszcze osprzęt do pomiarow i wtedy pewnie jakies roznice beda. Wydaje mi sie precyzyjny, a ja z tych co nosza smartwacha 24/7, wiec korzystam i do sportu, i do normalnego zycia(sms, polaczenia itd. Nie raz ratowala mnie funkcja “znajdz moj telefon” jak gdzies zaginal w domu )
Hej może ktoś z was poratuje mnie radą, mam monitor do którego podpinam laptopa przez hdmi i wszystko jest w porządku ale jak odpalę coś na canal plus to mam czarny ekran. Jak odpalę na netflix to jest ok mam normalny obraz itd. Ma ktoś pomysł gdzie jest problem i czy to w ogóle jest do przeskoczenia??
A spróbój zrobić to samo tylko kabel wepnij nie w monitor tylko w telewizor i zobacz czy też nie masz obrazu? ew sprawdź inne aplikacje bo rozumiem że nie działa aplikacja C+ a np TVPsport Player czy inne i czy one działają na monitorze i TV. Mój znajomy miał coś podobnego i pisał do c+ oni mu coś tam doradzili odnośnie zmiany w ustawieniach ale nie znam szczegółów.
Teraz sprawdziłem i rzeczywiście pod telewizorem z laptopa jest ta sama sytuacja jak odpalam canal+, chyba pójdę za twoją radą i do nich napiszę może oni coś będą pomogą.
Może gdzieś jest coś zablokowane a’la DRM. Tak żeby sygnał nie mógł być „rozpowszechniany” na innych urzadzeniach czy to wizyjnych czy grabberach obrazu. Trochę tak strzelam, ale wiem że coś takiego w teorii jest
No to jak Ci obraz nie wskakuje na TV to poproś znajomego ew jak masz inny laptop zrób to samo, moim zdaniem masz włączona blokadę w laptopie bo rozumiem że sygnał odbierasz w PL a nie gdzieś zagranicą? Ja miałem podobnie bo najczęściej korzystam z macbooka i mi wszystko działało ale raz chciałem skorzystać z laptopa z windowsem i była lipa i w ustawieniach coś zmieniałem ale rozwiązanie znalazłem gdzieś na forum w necie
kabel HDMI musi być minimum 1.4 (i nie chodzi o długość xD)
sterowniki karty graficznej - aktualizacja
odpalenie w przeglądarce na laptopie (najlepiej Chrome albo Edge czyli cokolwiek najbliższego systemowi). Jeśli działa na lapku to na 90% chodzi o HDCP.
Podejrzewam to, o czym pisze kolega @klosinho. Dostawca streamingu wymaga urządzeń zgodnych z HDCP, począwszy od laptopa jako źródło aż po monitor jako docelowy “wyświetlacz” i jeśli nawet kabel HDMI nie ma zgodności, to system dostawcy blokuje wyświetlanie.
Przy okazji przejścia z Win10 na Win11 można mieć podobny problem, gdzie po zmianie systemu może nie wykrywać podpiętego po HDMI monitora. Zaktualizowanie brakujących sterowników karty graficznej (można łatwo zrestartować skrótem klawiszowym i poszukać manualnie najnowszej wersji) załatwi temat.
Miałem podobny problem jak próbowałem bezprzewodowo obraz z telefonu rzucać na TV przez Miracast. Statyczny obraz ok, przy wyświetlaniu transmisji wszystko jest, przyciski itd tylko zamiast obrazu czarny prostokąt. Z lapka przez HDMI bezproblemowo.
Też myślę że chodzi o DRM/HDCP. W ustawieniach przeglądarki jest takie coś (na przykladzie Chrome), sprawdź czy nie masz zablokowanego odtwarzania zabezpieczonych treści:
Powiem wam że obecnie jestem na etapie aktualizowania swojego win11 bo okazało się zę miałem taki burdel, że system nie miał miejsca żeby pobierać aktualizacje. Próbowałem różnych kabli hdmi ale tak na prawdę to nie wiem czy wszystkie się są tyle samo warte. Jeżeli chodzi np o wrzucenie ekranu z telefonu na tv to akurat działa bez problemu, ja jak chce to zrobić przez kabel z laptopa to mam na telewizorze czy monitorze normalnie obraz całe to menu c+ a jak odpalę transmisję to jest czarny obraz. Dziwi mnie że wszystko do okola jest a samej transmisji nie ma.
Zrobiłem format dysku, pobrałem chrome i pogrzebałem tak jak radził adamne i efekt jest taki że działa. Działa na monitorze i działa na telewizorze więc cel został osiągnięty. Próbowałem jeszcze z firefoxa ale tam jest tak jak było czyli czarny ekran. Szczerze mówiąc to jestem trochę zaskoczony, że netflix, player viaplay czy inny yt działa dobrze a do jednego c+ coś trzeba grzebać w opcjach.
W każdym razie wiedziałem, że lepiej będzie poprosić o pomoc tutaj niż ja jakimś forum dla głupio mądrych, dziękuję wszystkim za rady i pomoc w rozwiązaniu problemu🙏
Najprościej to zmienić przeglądarkę ja najczęściej korzystam z Firefox-a ale jak zainstalujesz coś innego to możliwe że da radę ja np jak oglądam mecze na strumyku to żeby to w ogóle zadziałało to korzystam z Opery. No ale jak miałeś sajgon na kompie to też wiele tłumaczy