Gabri Viega
Uwielbiam przypadkowe linki. Na początku tego tygodnia ESPN twierdziło, że Liverpool jest jednym z wielu klubów zainteresowanych pomocnikiem Celty Vigo Gabri Viegą.
20-latek miał imponującą kampanię 2022/23 do tej pory, 8 bramek w La Lidze w tym sezonie. Według raportu, The Reds dołączyli do Newcastle United, Arsenalu, Manchesteru United i Realu Madryt w wykazaniu zainteresowania 184 centrymetrowym wszechstronnym środkowym pomocnikiem.
Źródła poinformowały ESPN, że Liverpool zlecił przygotowanie raportów dotyczących zarówno życia sportowego, jak i osobistego Viegi. Chociaż Los Celestes starają się przedłużyć kontrakt młodego zawodnika na Estadio de Balaidos, panuje przekonanie, że pomocnik odrzuci każdą ofertę i odejdzie, podczas gdy jego klauzula zwolnienia wynosi całkiem rozsądne 40 milionów euro.
Jest to pierwszy prawdziwy sezon Viegi w roli startera i gra on głównie w podwójnym ustawieniu w systemie 4-4-2. Ma tendencję do preferowania prawej strony, ale czasami był ustawiany po lewej stronie dwójki środkowej.

The Reds są na rynku, gdzie szukają pomocnika lub trzech tego lata, więc pomyślałem, że przyjrzę się zawodnikowi Celty Vigo, aby określić, czy jest to fejkowy link, czy też może być coś w tych raportach opartych tylko na profilu.
Po pierwsze, oczywisty problem, o którym się nie mów - rozmiar prób nie jest największy. Wystąpił w zaledwie 1440 minutach w hiszpańskiej ekstraklasie w 17 meczach i siedmiu wejściach z ławki. To sprawia, że jego powrót z ośmioma bramkami jest jeszcze bardziej imponujący, ale nie możemy na tym etapie dokonywać daleko idących stwierdzeń czy uogólnień.
Powiem jednak, że jego dotychczasowy powrót wydaje się być dość trwały. Oddaje średnio 2,6 strzałów na 90 i ma średnią oczekiwanych bramek (wg WyScout) na poziomie 0,29. FBref podaje, że jego xG wynosi 0,32 - co plasuje go w 99 percentylu pomocników w pięciu najlepszych ligach w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
Możemy powiedzieć, że jest on prawdziwym zagrożeniem dla bramki. Możesz zobaczyć jego gole na filmie, który załączyłem powyżej. Wchodzi na boisko i wydaje się być kompetentny na obu nogach. Ma również predyspozycje do strzałów z daleka, co jest czymś, czego wielu fanów oczekuje od pomocnika Liverpoolu. Moja ulubiona bramka to ta przeciwko Sevilli, kiedy jest zaangażowany w budowanie akcji, po czym wdziera się na połowę przeciwnika i dośrodkowuje do bramkarza.
Viega jest postępowym graczem w środkowej tercji. Znajduje się w 93. percentylu pod względem progresywnego prowadzenia piłki i 98. percentylu pod względem udanych przejęć. 20-latek jest bardzo wygodny w odbiorze piłki w ciasnych miejscach pod presją i pokonuje pressing. WyScout notuje, że udaje mu się wykonać 60% swoich prób dryblingu.
W defensywie też się przełącza, musisz grać w podwójnym pivocie.
Jedyną czerwoną flagą w jego przypadku jest to, że czasami brakuje mu świadomości w głębszych częściach boiska. Chodzi mi o to, że odbiera piłkę, a następnie zostaje złapany od tyłu, gdy obmyśla swój następny ruch.
Nie jest to dla mnie wystarczający powód, aby być zdecydowanie na nie. Ale jest to coś, czego należy być świadomym. Wcześniej powiedziałbym, że nie ma szans, aby Liverpool wydał 40 milionów euro na zawodnika, który dopiero rozgrywa swoją pierwszą pełną kampanię jako starter, ale The Reds wydają się podejmować ryzyko teraz na rynku. Viega, który kończy 21 lat w maju, ma potencjał, by być prawdziwym talentem, ale klauzula zwalniająca sprawia, że w tej chwili jest to trochę ryzykowny ruch. Jeśli jednak rozwinie się zgodnie z oczekiwaniami, to za kilka lat będzie to okazja.
[by sam]