Rozważania transferowe (dyskusja)

Cena Zubimendiego poleciała do góry, po tym jak zagrał 1,5 spotkania podczas Euro?

Jeśli jest powód dla którego cena mogła pójść do góry to sprzedaż De Normanda do Atleti, a nie trochę minut na Euro. Sprzedaż tylu zawodników 1 składu pewnie nie jest im na rękę.

Myślę, że to dalej strzały w ciemno.

Z tym Zubimendi to jeden z większych idiotyzmów, jakie gościu mógł powiedzieć. Tylko świadczy o jego braku inteligencji/niewiedzy. Czy też złej woli/specjalnym wprowadzaniu w błąd.
Zubimendi ma 60 mln€ klauzule i przed Euro transfermarkt go wyceniał na 50mln. Na Euro tylko grał w ostatnim meczu grupowym o pietruszkę i połowę w finale poza tym 2 epizody po parę minut.

4 polubienia

Ten Amorim co wygrywając 3:0 przegrał 3:4 miał być idealnym kandydatem? Ktoś musiał brać nieźle piguły

Z Gordonem jest ten problem, że jego pozycję mamy dobrze obsadzoną, ale ja sam wiedząc, że to jest od małego kibic Liverpoolu i że wg wielu źródeł on sam chciałby do Nas dołączyć, bo to byłoby spełnienie jego marzeń, to łącząc to z jego niezłym ostatnim sezonem sam chciałbym go bardzo u Nas.
Wierzę, że Trenta u Nas damy radę zachować na kolejne lata i będzie Nas prowadził jako kolejny po VVD kapitan i że FSG wspomoże odpowiednio w kolejnych latach Slota, by pomógł mu w decyzji, ale no właśnie takich “wychowanków z ulic Liverpoolu” potrzebujemy więcej w pierwszym składzie, którzy mają realny wpływ na wyniki. Jak wiemy zdrowie i forma nie zawsze dopisują Jonesowi, a Harvey (mimo, że nie z Liverpoolu, ale widać u niego ogrom przywiązania do barw) mam nadzieję piłkarsko dojrzeje pod Slotem. Jest również Quansah, ale jak wiemy póki co dalej trwa między nami dyskusja czy to na ten moment drugi czy trzeci wybór do pary CB i na nim tego opierać jeszcze nie możemy w pełni (osobiście dla mnie to trzeci wybór, bo Ibou w formie po paru spotkaniach pod rząd to skała i wtedy z VVD tworzy lepszą parę obrońców niż Saliba/Gabriel, tylko że to zbyt rzadko się zdarza niestety, więc nie zdziwi mnie ściągnięcie obrońcy docelowo do pary z VVD w żadnym wypadku - tylko pewnie do tego musimy spieniężyć Joe i Seppa).

Wg mnie nieadekwatne pieniądze mocno.

Jak napisał @Loku64 prawdopodobnie ma klauzulę, więc nawet jakby zagrał kozackie mistrzostwa (a robił za tło jak już dla Rodriego, co oczywiście nie jest niczym ubliżającym, bo Rodri to poziom sam w sobie), to prawdopodobnie nic to nie zmienia. Jest może 2 lata starszy niż Rodri jak przechodził do City, ale to dalej zawodnik świetny w rozumieniu taktycznym na boisku, pasujący wg mnie do opisów 6tki, której szukamy, czyli takiej która umie operować z piłką przy nodze (chociaż Ugarte wg mnie nie jest taką kłodą, którą tutaj niektórzy z niego robią, bo to piłkarz IMO lepszy technicznie od przez wielu tutaj chcianego Palhinhi, ale mniejsza bo nie o nim mowa) i obok Alexisa na 6/8 mógłby świetnie się u Nas wpasować. Problem jedynie, że ma koło 1.8m, co przy właśnie ww Rodrim czy Rice to mało i musiałby dużo więcej piłkarsko i taktycznie oddawać od nich, bo fizycznie im nie dorówna.

Czemu mnie nie dziwi, kto dodał taki komentarz - no u Nas jak Nunez lepiej wyglądał od Erlinga w meczu o Tarczę, to na pewno potem oddał to wszystko w trakcie sezonu, bo zjadł Norwega, nie? :smiley:

3 polubienia

Nie. To ma być nazwisko, którego chce Slot. Preferencje kibiców nie mają żadnego znaczenia.

8 polubień

Kurde, mądre to, aż ciężko przyznać przy porannej kawce :wink:

1 polubienie

Zaczęło się ruszać coś w temacie Fabio. Moim zdaniem wyznacznikiem jego wartości powinien być transfer Sumerville, a Kosztował on 25mln£

1 polubienie

Dobra decyzja klubu. Fabio miał udane wypożyczenie + całkiem nieźle pokazał się w USA. Tak jak piszesz, minimum 25 milionów, choć osobiście skłaniałbym się ku kwocie bliższej 30 milionów. Dołożyć do tego klauzulę pierwokupu i będzie okej.

@PonuryGrabarz dopłata za potencjał, który niewątpliwie Fabio posiada.

30 mln za gościa, który rozegrał dobre pół sezonu w Championship? Bądźmy realistami - oferta na poziomie 20-22 funtów będzie ok.

Nie odbieram mu tego, natomiast kwota w okolicy 30 m funtów jest nie realna. Nikt tyle za niego nie da a nie ma sensu go znowu wypożyczać. Oferta na poziomie 20-22 mln funtów + klauzula % procentu z przyszłej sprzedaży i opcja odkupienia gdyby odpalił i będę zadowolony. Wyżej wspomniany Summerville miał dużo lepszy sezon i idzie za 25 m.

2 polubienia

No właśnie to jest szukanie kasy, skoro chcemy sprzedawać Fabio. Dlaczego go nie wypożyczyć? Na ten sezon i potem może na następny? Jak My chcemy szlifować młodych? Skoro za młodu nie jest jeszcze gotowy, żeby grać w 1 składzie lfc, a wypożyczenie nie wchodzi w grę bo potrzebujemy pieniędzy. Ależ jesteśmy biedakami i żulami… Jasny gwint. Kogo My sprzedamy za rok czy dwa lata żeby zastąpić nasze schodzące gwiazdy??

4 polubienia

Dla świętych mam jedną odpowiedź i brzmi ona - Romeo Lavia . Fabio jest młodym Anglikiem , gdyby to Liverpool chcial go teraz kupić to byłby porównywany talentem do Sancho :woozy_face:. Edwards na szczęście wie co robić.

i potem nie ma się co dziwić że trzeba płacić 40 mln za gracza rezerw Bayernu czyli Gravena, a dobrego gracza czy 18 latków po 50-60 mln w cenie wywoławczej, Fabio nie ma jakiegoś mega potencjału skończy się na wypożyczeniu, nikt nie da za niego więcej niż 20 mln euro.

1 polubienie

Jest też druga strona medalu. Z tego co piszą dziennikarze Carvalho chce gwarancji minut. W LFC tego nie dostanie, bo w najlepszym wypadku będzie 3 wyborem zarówno na lewe skrzydło jak i na 10. Bądźmy szczerzy - nie ma tu dla niego miejsca. Nie wszystkim zawodnikom pasuje wypożyczenie co sezon do innego klubu. Niektórzy chcą stabilizacji nawet kosztem grania w słabszym klubie.
Sytuacja win-win. My dostaniemy hajs, który będzie można przeznaczyć na wzmocnienie pozycji, które tego wymagają a Fabio trafi do zespołu w którym będzie mógł liczyć na regularną grę na swojej pozycji.

I kończcie z tym Edwardsem. On nawet nie jest pracownikiem LFC. Za kwestie transferów odpowiada DS, czyli Hughes.

1 polubienie

Nikogo. Napisze się ładny artykuł o tym, że w Akademi jest kupa talentów i to jest czas, żeby weszli do pierwszej drużyny a za potencjalną porażkę tego głupiego planu odpowiedzialność poniesie trener. Grunt żeby kasa się zgadzała.
Doprawdy nie mam pojęcia jak to jest możliwe żeby tyle czasu grać bez dobrego DMa i teraz podczas kolejnego okienka transferowego w dalszym ciągu nikt taki nie dołączył do klubu. To jest po prostu szczyt dziadostwa.

1 polubienie

Czy okienko transferowe się skończyło? Z tego co wiem to dziś mam 4 sierpnia. Może przybywacie z przyszłości?

Jest. Nadzoruje cały dział piłki nożnej w FSG.

@PonuryGrabarz jak może nie odpowiadać za transfery, skoro nadzoruje cały ten dział? Ty w pracy też robisz coś bez wiedzy szefa?

A z tego co wiem FSG póki co ma tylko Liverpool, więc Edek głównie zajmuje się tym i ewentualnie pozyskaniem nowego klubu.

@PonuryGrabarz owszem, Hughes negocjuje itd., ale Edwards musi wszystko zatwierdzić i podpisać. I na pewno doradza w całym procesie transferowym.

@PonuryGrabarz bezpośrednio nie odpowiada. To chyba oczywiste.

@PonuryGrabarz i tak dotarliśmy do consensusu.

Czyli jest pracownikiem FSG i na pewno nie odpowiada za transfery w LFC.

Napisane jak byk - FSG CEO.
Hughes odpowiada za transfery. To on ze skautami i Slotem decyduje, które obszary należy wzmocnić i to jakich zawodników pozyskać. To Hughes a nie Edwards negocjuje kwotę transferu, pensje i przeprowadza cały proces.

Czyli tylko nadzoruje i akceptuje koszty a nie odpowiada za transfery.

Czyli jednak nie odpowiada. Byłby to dziwne, gdyby ściągnął dyrektora sportowego i robił za niego robotę.

Fabio to chyba największy wygrany pre seasonu, widać, że sprowadzenie na ziemię w Hull dobrze mu zrobiło.

Co do ceny 15 mln to żart, po wczorajszym meczu liczę, że zostanie, bo ma coś chłopak w sobie + zaczął zasuwać na boisku, co może się podobać.

1 polubienie

Pamietajcie ze zawsze odrzuca sie pierwsza oferte. Mysle ze przyjdzie nowa w granicach 18mln i dopiero wtedy zobaczymy czy Fabio zrobil tak pozytywne wrażenie na trenerach czy zarzadzie.

Z Fabio o tyle jest problem, że fizycznie mocno może zostać znowu zweryfikowany, ale okej załóżmy, że da radę tutaj. To drugi problem, że Slot go widzi jako bocznego pomocnika/skrzydłowego wymieniającego sie z 10-tką. Na 10-tce lepszym piłkarzem od niego jest Elliott i Szobo, a na skrzydle Diaz i Gakpo. Tak czy siak ilość minut będzie miał ograniczoną. A sprzedaż wydaje się bardzo rozsądna. Bo my nie umiemi wypożyczać.

5 polubień