Nie podobają mi się te newsy. Gość ma 27 lat i w swoim najlepszym pod względem strzeleckim sezonie w lidze zaliczył 6 trafień. A kwota transferu może sugerować, że to może być zastępstwo dla Salaha. Jeśli to jednak następca Minamino to ok, ale 6. drogi napastnik (mowa o ~35 mln funtów), to faktycznie nie byłoby w styl LFC.
Otavio ma klasy światowej długie podania i wrzutki. Trochę nie rozumiem tego transferu. Zbyt słaby, żeby zastąpić Salaha, zbyt dobry żeby pełnić rolę Minamino.
Z tego co wiem to Otavio zdarzało się też grać w środku. Może @FcPortoFan1999 nam coś więcej o nim napisze.
Otavio to prawy pomocnik, a nie napastnik. W 32 spotkaniach sezonu 21/22 zanotował 13 asyst
Trochę mnie dziwi, bo za podobne pieniądze byłby dużo bardziej perspektywiczny i sporo młodszy Fabio Vieira, a Otavio to mocno zawodnik potrafiący grać w pomocy, ale uciekający do boku, w naszej taktyce porównując jego grę z zeszłego sezonu, to dublowałby się z TAA, który wychodzi do linii pomocy rzucać krosy i wkręcać piłki za obrońców. Potrafi on jednak również grać na małej przestrzeni i wyprowadzać zabójcze prostopadłe piłki, więc może to jednak ten upatrywany przez wielu zawodnik na już, skoro Bellingham przyjdzie dopiero za rok, a Otavio będzie mocno pasował Jurgenowi. Oby. Nie chcę byśmy wydawali pieniądze dla samego wydawania, jak niektórzy tutaj, więc oby wypalił, jeśli to nie są plotki tylko o nim, a coś jest rzeczywiście na rzeczy. Metr72, ale mocno trzyma się na nogach, więc nie będzie jakąś popierdółką, a do tego 5G/14A w zeszłym sezonie przy 5/12 sezon wcześniej i 2/15 jeszcze wcześniej, więc jednak też swój poziom utrzymuje nieco dłużej.
Gość może zagrać na skrzydle i w środku. Może być tym brakującym pomocnikiem o które piłuje większość forum i ODCIĄŻENIEM Salaha a nie jego zastępcą.
nic nie pisałem o Salahu.
To moje przypuszczenie a nie odpowiedź na Twój post, a słowo “Odciążenie” to odpowiedź na wpis @kuczq.
ALE! Jeżeli gość do wtorku włącznie nie będzie graczem LFC to raczej była to plotka.
Jestem nieco zaskoczony, że po dziennikarskiej zasłonie dymej oświadczającej brak jakichkolwiek dalszych transferów nagle pojawia się informacja o tym, że jednak celujemy we wzmocnienie prawej flanki. Mały pozytwy, a cieszy. Po statystykach widać, że to zawodnik, który najwięcej doświadczenia zebrał na prawej pomocy i jako atakujacy ofensywny pomocnik (AMF).
W ostatnich 5 sezonach w Porto grał najczęściej na prawej pomocy (RM, 96 występów), AMF (40) i jako lewy pomocnik (LM, 31). Dodatkowo pokrywał pozycje CM (14), RW (11) i SS (1), więc można śmiało założyć, że jest bardzo uniwersalny, a takich piłkarzy Klopp raczej lubi.
Jedyne, co lekko nie pasuje do naszej polityki transferowej, to jego wiek, ale jeśli klub uznaje go za dobrą inwestycję, to być może interesujemy się nim, ponieważ mógłby pokryć pozycje zarówno Hendo i Salaha jeśli będzie trzeba.
Zobaczymy po weekendzie, czy coś jest na rzeczy.
Pamiętajmy że Julian Ward który jest odpowiedzialny za nasze transfery, pracował kiedyś w portugalskiej federacji jako scout, dlatego wcale bym się nie zdziwił gdyby te informacje okazały się prawdziwe, bo widać że go ciągnie tam do Portugalii. Tutaj mamy Darwina, przychodzi Portugalczyk Carvalho także trzeba czekać na wiarygodniejsze źródla i zobaczymy na ile w tym prawdy.
Otavio 3 ostatnie sezonie ma naprawdę solidne, widać, że potrafi też dograć ostatnia piłkę, myślę, że u nas pokryje pozycje pół prawego w formacji 4:3:3. I w razie potrzeby zastąpi również Mo.
Transfer gracza na prawe skrzydło stety albo niestety ułożyłby wszystko w logiczną całość. A więc transfer Nuneza to tak naprawdę wstęp pod odejście Salaha, transfer gracza, który przejmie odpowiedzialność za zdobywanie goli, a jednocześnie będzie się wiązał być może ze zmianą ustawienia a więc przejściem na grę 4-4-2 z typowymi skrzydłowymi (Diaz i np. Otavio) i grą z rasową 9 Nunezem wspartym Jotą/Firmino lub podwieszonym Carvalho. Kombinacji jest wiele, ale ogólnie widać, że powoli będziemy odchodzić od gry bocznymi napastnikami odpowiedzialnymi za zdobywanie goli wspartymi fałszywą 9. Co do Salaha wszystko wskazuje na to, że niestety nie dogadają się w sprawie kontraktu. A więc odejdzie, pytanie kiedy… teraz jeśli tylko znajdzie się klub, który wyłoży za niego kasę, albo zacznie się realizować scenariusz mbapowski, będzie wywierać coraz większą presję na klubie, będą pojawiać się kolejne plotki łączące go z nowymi klubami (bo przecież za pół roku będzie mógł już negocjować z nowym pracodawcą) i staniemy przed wyborem dać mu tyle ile chce tworząc wysoki komin płacowy albo pozwolić odejść za darmo. A, że psg nie jesteśmy, więc najlogiczniejsza jest sprzedaż w tym okienku.
Według mnie Otavio jak jest barny pod uwagę to jako prawa 8 w układance z 3 pomocnikami w środku. Henderson też zaczynał i pierwsze swoje sezony grał jako prawy pomocnik bardziej ofensywny, Wijnaldum też w Newcastle grał jako ofensywny pomocnik, De Bruyne to też gracz ustawiony w pomocy. Na moje Jurgen chce go cofnąć. Do tego teoretycznym zastępstwem na pozycję nr 6 gdy nie będzie mógł zagrać Fabinho będzie Henderson albo Milner. Coś czuję, że na rezerwę za Salaha (mało meczów bo Egipcjanin chciałby grać wszystko) będzie Elliott (wróci na tą pozycję przynajmiej w tym seoznie bo jest bardzo dynamiczny), Carvalho albo młody Gordon.
Podsumowanie
IMO jeżeli Otavio zostanie kupiony to do obskoczenia pozycji nr 8 a nie jako zastępstwo Minamino czy rezerwa dla Salaha i wtedy:
Na pozycję nr 6: Fabinho (Hendo, Milner)
Na lewe 8: Thiago (Keita, Jones, Milner)
Na prawe 8: Otavio/Hendo (Keita, Milner, no może czasem Elliott)
Wiec kombinacji jest wiele. W Oxa jakoś nie wierzę.
Jutro rano klubowi dziennikarze pewnie wszystko zdementują, nie ma co się podniecać niedzielnymi doniesieniami z podrzędnych źródeł
Oby zdementowali, rocznik 95, pozycja na jakiej gra do końca nie zdefiniowana, za te pieniądze można wziąć dobrego ŚP.
Racja. Ale jeśli to ma się przekuć w trofea - to mogą grać nawet w formacji 1-2-7-1.
“Problem” w tym, że Otavio mi się odbił o oczy jakoś w środę/czwartek.
Mając Robertsona i TAA nie ma opcji, żebyśmy grali typowymi skrzydłowymi przyklejonymi do linii bocznej, nie piszcie głupot
30 mln za Tielemansa? Panie na co to komu?
30 mln za Bissoume? Panie na co to komu?
30 mln za 27 letniego skrzydłowego z ligi portugalskiej? Biere!
A tak na serio to widać, że Ward to fanatyk ligi portugalskiej. Nie bez powodu był odpowiedzialny za scouting z tej ligi. Podejrzewam, że on ma większą wiedzę o piłkarzach z tej ligi niż z premier league, więc taki ruch mnie nie zdziwi.
Kuczqa na forum? Panie, na co to komu? A tak na serio, to brałbym tego Otavio, może się bardzo przydać zespołowi.