Rozważania transferowe (dyskusja)

Chętnie oddałbym Mac Allistera i Gravenbercha za Camavinge i Bellinghama. Obaj są tylko rezerwowymi. Obu naszych zawodników chce Real. Do tego Wharton i mamy ekipę.

Pozbyciem sie Gravena to duży blad. Na szczęście aktualnie teraz nie ma tematu. Odejście Macca i zakup defensywnego pomocnika to dwa różne tematy. Jak sprzedadzą Argentyńczyka niech kupia kogos na jego miejsce zeby była rywalizacja. Zakup odpowiedniego defensywnego pomocnika to zadanie dla klubu od letniego okienka 2023 może dowiozą temat.

Gravenberch mi nie przeszkadza. Ale jeżeli odejdzie Mac Allister to na jego miejsce to widzę Whartona. Stiller byłby też świetną opcją. Jest kilku którzy przede wszystkim potrafią w progresywne podania i do tego dodają fizyczności.

Poza tym. Tam w tweecie od indyka jest wyraźnie napisane, że Liverpool szuka elitarnego defensywnego pomocnika. Tutaj wiele walk stoczyłem, że Gravenberch jest genialny, ale nie jest i nigdy nie będzie DM. A tu gimby mi cisnely czy ja mecze oglądam, czy tylko skroty. Więc taka zamiana by mnie jakoś mocno nie zdziwiła. No ale zobaczymy. Bo z braku laku Gravenberch może będzie zmuszony grać na tej pozycji jeszcze przez dłuższy czas.

Gdzieś się spotkałem z opinią, że Maciuś to jeden z najbardziej overhyped graczy ostatnich lat. Dla mnie to on powinien walczyć o 1szy skład z Szobo a nie mieć statusu ala faraon. My nie mamy żadnej alternatywy w przypadku kontuzji lub słabszej formy Gravena, Maćka czy Szobo. Tragedia!! A kwestii słabszej formy to nikt chyba nawet nie rozważał w poprzednim sezonie. Jones to jest ćwierć opcji a nie pełnoprawny wybór

1 polubienie

Pewnie na podstawie ostatnich występów można byłoby takie głupoty opowiadać.

Ja tam jestem wielkim fanem Macci, ma niesamowite wizje i świetnie odnajduje sobie miejsce na boisku. Mimo, że może fizycznie tytanem nie jest to i tak kawał roboty robi w defensywie.

Może nie jest super efektowny, ale jest to moim zdaniem ścisły top.

Zresztą nawet Stevie G go wymienił wśród 3 najlepszych pomocników na swiecie. A cos tam o piłce on chyba wie :sweat_smile:

6 polubień

Mac ma słaby drybling i jest bardzo wolny jak na piłkarza grającego na tym poziomie, biega komicznie.

Ale to jaką chłop ma wizję, jak się potrafi zastawić, odebrać piłkę (nawet grał przez trochę na takim niby DMie) czy huknąć z dystansu to jest absolutny top, plotki wiążące go z Realem się z niczego nie wzięły

1 polubienie

No to to się okaże w obecnym sezonie. Ty np Wirtza nazywasz flopem a Jurek nazwał go generacyjnym talentem. A chyba coś o piłce wie…

4 polubienia

Alexis jest świetnym zawodnikiem, to Argentyczyk, mistrz świata i na pewno nie jest zadowolony z tego, ze ostatnio ma więcej defensywnych zadań, niż ofensywnych.
Większa swoboda dla Gravenberga, oznacza ograniczenia dla Alexisa, kij ma dwa końce.

Krąg się zamyka i wychodzi brak topowego zawodnika na pozycję nr. 6. Ponieważ obok takiej szóstki, Alexis, z resztą nie tylko, wyglądałby zupełnie inaczej, tak ja to miało miejsce w przeszłości. Nie raz C.Jones się znajduję w takich strefach na połowie przeciwnika, gdzie powinien być Alexis.

Dziś wieczorem pewnie Alexis na swojej ulubionej pozycji numer 6.

2 polubienia

Nie nazwałem Wirtza flopem, ale Jasno wyrażam Swoje niezadowolenie jego gra. Na ten moment nic wielkiego nie pokazał, ale też Uważam, że Isak gra Jeszcze gorzej.

W sumie na ten moment jest Transferowym flopem tak, Jak każdy poza Hugo, bo nikt nie spełnia oczekiwań.

Myślisz, że dlaczego Real sie Macciem interesuje. Jest ważnym elementem reprezentacji Argentyny, wyceniany jest na 100+ mln, Był wśród nominowanych do ZP i 11tce EPL za zeszły sezon.

Ja go przede wszystkim oglądałem Na żywo i widać znacznie więcej wtedy, zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Przede Wszystkim takim od razu szukaniem otwarcia, on zanim jeszcze dostanie piłkę to Już wie co chce z nią zrobić. Przez co w lidze bardziej technicznej jak w Hiszpanii to by odnalazł się jeszcze lepiej. Zresztą sam nie ukrywał, że chciałby jeszcze w La Liga zagrać, więc prędzej, czy później ten transfer się wydarzy. Czy to będzie Real i niedługo, to się okaże.

na żywo to Jones wygląda, że ciągle sie pokazuje do gry i tak sie ustawia, że jest bez krycia, żeby te piłkę w spokoju dostać.

Tylko zanim Jones podejmie decyzję to ja zdążę książkę przeczytać :squinting_face_with_tongue:

1 polubienie

Zalecam wizytę u lekarza. Mbappe przedzierał się do drużyny monaco grając bardzo często jako napastnik. W PSG z Messim i neyem też grał jako napastnik. To że w trakcie meczu będzie on parę razy na skrzydle jest oczywiste ale gra on na ataku!!! Jak Isak wróci we własne pole karne to jest obrońca? Ehh

Ale kto to jest ten typowy napastnik? Różni gracze mają różne atuty. Wiadomo że tkwi mbappe szuka sobie przestrzeni a taki haaland czeka w polu karnym. Znowu Bobby schodził do rozegrania. Isak najładniejsza bramkę dla Newcastle zrobił że skrzydła :joy:. Każdy z nich to ciągle napastnik!!

I tak samo mamy my! Ekitike, salah, isak, gakpo, wirtz frimpong, chiesa i Rio!! Mało? Pisze że arda może grać na skrzydle to tak samo wirtz to robił i to znacznie częściej. Na on nawet na ataku grał. Więc mamy opcji więcej!!

Chłopie, ale to slot mówił że kupili ekitike z myślą że może on grać jeszcze na skrzydle. I ostatnio wszedł tam i wyglądał bardzo dobrze momentami. Więc slot chyba lepiej ogarnia logo ma na treningach niż ty?

No simmons to podobny zawodnik tylko we wszystkim słabszy. Widać to też że beznadziejnie radzi sobie na ten moment w totkach.

A salah którego ty chcesz zastępować był najlepszy na świecie jeśli chodzi o ligowe mecze. Beznadziejny przypadek. Wybierasz sobie to co ci pasuje do narracji i resztę zupełnie pomijasz. Chiesa jako zmiennik matuje fantastyczny start sezonu. Fakt nie opinia. I to że nie gra to wybór slota. Jak zagrał cały mecz to był najlepszy na boisku.

Klub dał mu rekordowy kontrakt bo w niego wierzył. Liverpoolu nie stać na to żeby gość z taką pensja grzał połowę meczy ławę (a to rozumiem oczekujesz skoro chciałbyś mega mocnego zmiennika). Jesteśmy skazani na formę salaha czy mam się to podoba czy nie. I pewnie z 95% kibiców w zeszłym sezonie tego chciał (przedłużenia kontraktu na takich warunkach jak wymusił salah i brak mocnego konkurenta co jest efektem).

Przerażające jest jak ludzie w moment potrafią podważać jakość takich graczy jak maca. To wyborny piłkarz i to że jest w beznadziejnej formie pokazuje też jak jest dla nas ważny.

Dziwi mnie też że ludzie myślą że taki semenyo by nas zbawił. Tak gra on teraz w Bournemouth wybitnie, ale tak samo grał maca, salah, konate w zeszłym sezonie. Chyba zapominacie kogo sprowadziliśmy!! Wirtz to nie jest pierwszy lepszy Świerszczyk. Isak przez ostatnie 2 lata terroryzował ta ligę. Kerkez był najlepszym LO w zeszłym sezonie!! Zobaczcie jak wielu graczy jest poniżej lub znacznie poniżej swojej normalnej dyspozycji.

To jasno pokazuje że nie jest to wina graczy samych w sobie. Za dużo tego naraz . Problem jest głębszy i leży w sztabie. Mam nadzieję że to rozwiaza

No ja jak w ub roku pisałem że Semenyo to byłby fajny transfer to mnie chcieli tu zlinczować że ma ch… statystyki wykresy liczby itp itd. Koleś jest obunożny ma niesamowite uderzenie i ogólnie ponoć pozytywnie nastawiony do przenosin na Anfield do tego w silniejszej drużynie będzie miał lepsze te liczby. Ja jestem i byłem mega za Isakiem bo mi się od w Sociedal już podobał ale takie strzały transferowe przeprowadza się na początku okienka by zawodnik miał czas się zgrać z kolegami i przeszedł cały cykl przygotowawczy, a tak jeszcze jakby grał w Srokach przez te 4 kolejki a był odsunięty od kadry i biegał po parku to mamy efekt i pisałem w sierpniu że jak gość wejdzie na swoje obroty to będzie listopad może koniec października. Z innej strony to ja bym zamiast szukać gdzieś nie wiem gdzie rozpatrzył kilka opcji z ligii Wharton Semenyo Rodgers van Hecke, Mateta czy Sarr już mają po 28 lat więc trochę wiekowi pod nasz profil. Mnie to najbardziej martwi Wirtz on totalnie wygląda jak dziecko we mgle. Taki Kerkez w końcu odpali zna specyfikę ligę a u młodego Niemca tylko będzie rosła flustracja. Jak to mówił Jurgen że to generacyjny talent, szkoda że nie umiał wykorzystać talentu Gravena tylko z uporem maniaka stawiał na Endo. Pytanie tylko czy Slot z tym sobie poradzi bo do przerwy na reprę w listopadzie ciężki zestaw mamy więc może być nieciekawie.

1 polubienie

Przede wszystkim musimy sprowadzić DMa przy jednoczesnym pozostawieniu obecnej ekipy pomocników, poza Wataru oczywiście.
W drużynie musi być konkurencja i skład na tyle szeroki, aby trener wybierał zawodników w najlepszej dyspozycji, a nie po prostu dostępnych.

Nabijamy się tutaj z Artety, ale chłop zbudował najsilniejszą defensywe w Europie, ale właśnie dzięki szerokiej kadrze. Oni mają na DM Zubiego, Rice’a, u nas Graven i tyle. O obronie nawet nie ma co mówić.

Fajnie bylo zobaczyć Isaka, Wirtza, Hugo, ale sezon pokazuje, że druzynie nie ma balansu, wszystko jest chaotyczne. Armatki mają niesamowicie zabezpieczone tyły i srodek pola i mogą sie skupić na budowaniu gry, u nas wszystko wygląda jak przypadkowe elementy ubrania zafastrygowane na szybko. W żadnej części boiska nie mamy rozwiazanego problemu, wszędzie są słabe punkty.

Obawiam się, że z obecną kadrą będziemy się bujać do lata, oby zespół w koncu odpalił. Ale wg mnie obronca typu Guehi, doświadczony i ograny w PL i klasowy DM to mus na zimę.

4 polubienia

Czyli Semenyo jako zastępstwo Salaha. Na Olise raczej marne szanse po tym jak Eberl powiedział, że jednak nie ma klauzuli w kontrakcie.

1 polubienie

Wydalismy 250 milionow funtow na Wirtza i Isaka ktorzy maja po 9 kolejkach 0 bramek w lidze, kiedy trzeba bylo wzmocnić defensywna pomoc, lewe skrzydlo i srodek obrony.

Zrobiliśmy transfery w stylu united kupując duże medialne nazwiska, zamiast zawodników których brakuje

6 polubień

Ty serio rozliczasz Wirtza na zasadzie bramek ? :clown_face:

A po czym go mam rozliczac? Asyst tez nie ma. Slot nie ma jakiegokolwiek pomysłu na to jak go wykorzystać, to jest bezużyteczny transfer i zmarnowane pieniadze o ile kolejny trener czegoś nie wymyśli

Rozliczać to trzeba trenera za złą taktykę. Jakoś w ostatniej kolejce LM potrafił zrobić 2 asysty i miałby jeszcze gola gdyby mu Kucharczyk podał.