Sztab szkoleniowy

Jako iż zrobiło się głośniej o trenerze stałych fragmentów chciałem zapytać czy ktoś wie dlaczego Etienne Reijnen nie dostał pozwolenia na pracę? Próbowałem znaleźć jakieś informacje w internecie ale bez skutku.

P.S: Wydawało mi się, że był kiedyś temat poświęcony dyskusji na temat całego sztabu ale nie mogłem go znaleźć. Jeśli jest to może jakiś moderator tego posta tam przerzucić a ten wątek usunąć. Jeśli nie ma to zapraszam do dyskusji :slight_smile:

Tu jest co nieco:

1 polubienie

Moim zdaniem to nasz najwiekszy problem z ofensywnymi SFG wynika z tego, ze mamy slaba jakosc dosrodkowan. Troche sie poprawilo odkad wykonuje Salah.
Jakos sobie nie wyobrazam, zeby u nas regularnie Gabriel dostawal na glowe albo Calafiori, jak u nas pilki czesto nie przelatuja pierwszego obroncy. ( wystarczy zobaczyc jakiej jakosci byly podania z Eintrachtem - tam jedna to chyba Gakpo albo obie, i od razu jaki byl efekt)
Co do defensywnych to kryjemy niby strefa. Ale jak pilka ominie Van Dijka, bo kolo niego nie ma przeciwnikow, a my i tak kryjemy tak samo, To wtedy nie ma kto jej wybic.

TL;DR: Zbyt dobry analityk, zbyt mało formalny asystent, by przejść przez system GBE w przepisach FA po Brexicie.

Żeby to ująć możliwie czytelnie:

1. Po Brexicie każdy członek sztabu spoza UK (+Irlandia) musi spełnić warunki GBE (Governing Body Endorsement)
  2. Przepisy FA odnośnie asystenta pierwszego zespołu mówią, że asystent musi:
  • mieć “Partial Responsibility” za pierwszy zespół,
  • posiadać UEFA A Licence (lub równy temu)
  • spełnić warunek doświadczenia min. 36 miesięcy łącznie lub 24 miesięcy ciągiem w ostatnich 5 latach jako asystent/head coach w top ligach lub być selekcjonerem reprezentacji z top 50 rankingu FIFA.
  1. Reijnen miał profil działalności stricte analityczny, nie był assistant managerem - ogólnie mówiąc członek sztabu technicznego.
  2. FA precyzyjnie rozróżnia osoby współodpowiedzialne za zespół (assistant manager/assistant head coach) od członków sztabu, którzy nie mają odpowiedzialności decyzyjnej (analityk/specjalista od czegoś, np. stałe fragmenty gry), a zatem Reijnen nie miał formalnej “Partial responsibility” za pierwszy zespół w rozumieniu przepisów FA.
  3. To oznaczało, że jego lata pracy nie liczą się do nazwijmy to stażu pracy nawet jeśli realnie był prawą ręką Slota w Feyenoordzie.
  4. Gdyby Liverpool próbował przepchnąć interpretację jego roli to i tak nie spełniał wymogu 24 miesięcy ciągiem lub 36 miesięcy łącznie na oficjalnym stanowisku asystenta.

Reasumując: brak formalnej historii jako asystent w rozumieniu przepisów FA, brak doświadczenia managerskiego lub w jakiejkolwiek roli decyzyjnej. Tam po drodze jest jeszcze kilka detali, ale nie chciałem wnikać dla zachowania największej możliwej przejrzystości.

Jak komuś chce się czytać, to lektura jest na stronie FA → CLICK w sekcji “FA Men’s Assistant Manager GBE Criteria 2025-26”.

3 polubienia

Zanim jednak Briggsowi powierzono tę funkcję, Liverpool zamieścił na portalu LinkedIn ogłoszenie o poszukiwaniu pełnoetatowego trenera ds. stałych fragmentów gry. Po jego odejściu nie zaproponowano żadnego następcy.