A ja postawię na nieoczywisty wybór, jeśli w tym roku wygramy coś znaczącego to według mnie wśród najmocniejszych kandydatów ze strony Liverpoolu nie będzie Salah, a będzie to: Van Dijk, Gravenberch oraz Szoboszlai.
Jak dla mnie Yamal na drugim miejscu to jest żart. Wiem, że jest bardzo młody, ale nie można patrzyć przez sam pryzmat wieku; Salah, Rapinha i Vitinha powinni być przed nim. Wygrana Dembele w ogóle mnie nie dziwi. Nie dość, że PSG wygrało LM to jeszcze Dembele jest Francuzem. Ogólnie ta nagroda jakoś nam mnie wrażenia nie robi i w ostatnich latach straciła prestiż, za dużo było tam “nie oczywistych “ zwycięzców.
Jest i Hitman
Znaki znaki
Prędzej Messi dostanie złotą piłkę niż wymienieni przez Ciebie piłkarze
Nie rozumiem, czemu kluby i piłkarze nie bojkotują Złotej Piłki. Gdyby pojawiły się tylko dwie czy trzy drużyny, nikt by o tym nie mówił i nikt nie traktowałby tego poważnie. A tak to sami zawodnicy i kluby nakręcają ten plebiscyt.
Dembele zasłużenie. Co do Salaha, nie był w tym sezonie gorszy od Raphinhi i grając w dużo bardziej wymagającej Premier League, miał liczby prawie identyczne jak Brazylijczyk i bardzo długo ciągnął za uszy całą drużynę. Trzecie miejsce absolutnie byłoby zasłużone i nawet nie byłoby dla mnie dużym zaskoczeniem, jakby znalazł się zaraz za plecami Francuza.
Miejsce Pedriego, VVD czy Olise.. no ciężko to przemilczeć. No i Yamal na drugim miejscu. Gość jest świetny, ale Raphinha i Salah byli wg mnie znacząco lepsi. Hype okropnie go tu wybił (nie on pierwszy, nie ostatni).
No nic, odbyło się, super, fajnie, zapomnieć i lecimy dalej. Mamy PL i LM do wygrania ![]()
Zapomniałeś o Endo przy tej liście życzeń ![]()
![]()
Drugie miejsce dla dzieciaka który zagrał kilka kosmicznych meczów pod koniec sezonu? Złota Piłka w pigułce
To drugie miejsce dla Yamala na wyrost, ale takie stwierdzenie tez jest na wyrost. Z posrod 63 meczy w jakich zagral, w 40 dokladal gola lub asyste (czasem wiecej niz jedna).
Ogolnie srać na tego złotego balona. Konkurs hajpu.
Problemem tego konkursu jest to że ludzie przykładają za dużą wagę do drużynowych triumfów. To nagroda indywidualna!!! I oczywiście prowadzenie swojej drużyny do końcowego triumfu jest mega mocna karta, ale nie powinno być kluczowe.
Błędem jest to że Liga hiszpańska która z roku na rok jest mniej warta ma największą siłę przebicia w tym śmieszny plebiscycie. A najbardziej odkleiło fanów Barcy. Oni wygrali tylko ligę hiszpańska na którą mają słownie jakieś 50% szans wygrania, w lm dostali od Interu zbudowanego za 20m, a w plebiscycie są zszokowani że nie ma 3 ich graczy w pierwszej 5!! Angielska liga jedyne co to powinna zrobić jakąś kampania która uświadomiła by ludzi jak duża jest różnica między ligami. A w przyszłości pół tego plebiscytu było by z pl
Najzdrowsze podejście, chociaż jak ktoś lubi, to może “fajdkować” i komentować ![]()
Złotą Piłkę mogą obecnie wygrać tylko zawodnicy:
-
Realu
-
Barcelony
-
PSG
-
City
Powód??? Oczywiście nielimitowane zasoby PSG i City, które pozwalają im wygrywać w danym sezonie na wszystkich frontach, co jest niewykonalne dla reszty, chyba że tą resztą jest Barcelona/Real, które w lidze grają na stojąco przez 90% sezonu, do tego ZAWSZE mają zagwarantowany udział w LM!!!
Wiem, że to brzmi trochę kuriozalnie po naszym okienku transferowym, ale do tej pory się sprawdzało!!! Zobaczymy czy Liverpool w końcu zostanie doceniony ehhh!!! Gdyby tylko Salah urodził się w jakiejś Walencji, to pewnie latałby dziś po mieście ze Złotą Piłką hehehe!!!
Złota piłka to jest w dużej mierze plebiscyt popularności. Ja tam uważam że piłka nożna to sport zespołowy i przede wszystkim liczy się wygrywanie trofeów jako zespół. A kto jest najlepszy indywidualnie to trudno wymierzyć. Najczęściej wygrywa ten który strzela dużo bramek. Chociaż jak wiemy to nie zawsze tak nie działa
Nieprawda. Zlota pilke jak najbardziej moze wygrac zawodnik Liverpoolu, wystarczy wygrac PL i LM w jednym sezonie.
Manchester City wygrał w jednym sezonie premier league, LM i puchar Anglii a Złotą Piłkę i tak zdobył Messi ![]()
Co w tym szokującego? City miało lepsza drużynę więc zdobyli wszystkie pucharu które wymieniłeś, a Leo był lepszym piłkarzem więc zdobył nagrodę indywidualną. Sam haaland mówił że dla niego to zaszczyt. Podobnie mówił nasz virg z tym że on akurat mógł dostać bo jeśli chodzi o grę obronną to on jest właśnie takim messim
Ale juz Messi sie nie liczy, wiec jest nowe rozdanie i kazdy ma teraz szanse zdobyc ZP. Co widac po tym jak zalatwiono Real i Viniciusa rok temu.
Ten plebiscyt przestał mieć sens dobrych kilka lat temu, gdy przedstawiciele bananowych krain nadal namiętnie głosowali na CR lub Messiego, choć nie było ku temu podstaw. Pewnie nawet niespecjalnie interesuje ich oglądanie innych meczów. Grunt, że włączą sobie dwa razy w roku el classico i wywalone jajca, głos na Messiego. Niestety wadą demokracji jest to, że głos każdego waży tyle samo.
Załatwiono Real i Viniciusa? Przecież tego kopacza z faweli cisnęli na maksa żeby wygrał, całe szczęście walka z rasizmem dała mu „tylko” drugie miejsce, bo piłkarsko nie miał podjazdu. Dla mnie to zawsze będzie marna podróba Neymara.
Rodri miał większy wpływ na drużynę i zasłużenie wygrał złotą piłkę mimo 100x większego hype’u na Brazola.
W czym Messi był najlepszym piłkarzem? W PSG które odpadło w 1/8 finału LM? Czy był najlepszy na mundialu? Też nie. Najlepszy był Mbappe. Messi dostał nagrodę za nazwisko i za mrówczą pracę swoich kolegów z kadry. Za tytaniczną pracę w środku pola Mac Allistera i Fernandeza, za charyzmę Otamendiego w obronie, za serce di Marii który sobie flaki wypruwał i za obronione karne Martineza… Był jednym z trybów tej maszyny ale sam ich do zwycięstwa nie poprowadził