09.11.2025 Manchester City - Liverpool FC

Niedziela, godz 16:30 :united_kingdom: / 17:30 :poland:

The hopes are rising for LFC! :rocket:

Szlagier Ligi Mistrzów z Realem zaliczony. Poprzedzone to było wygraną z Aston Villą 2-0. Liverpool ma nadzieję ponownie włączyć się do walki o Premier League zdobywając punkty w kolejnym szlagierze, tym razem z Man City.

Takie tygodnie są kwintesencją footballu. To też okres, w którym nasi piłkarze mobilizują się na maxa. Będę zaskoczony, jeśli nie pójdziemy za ciosem i nie zagramy bardzo dobrego meczu na Etihad. To po prostu należy uczynić mając na uwadze falę na jakiej powinna ponieść nas wygrana z Realem.

Zobaczcie na zdj wyżej - nie przegraliśmy z Man City od 4 spotkań w lidze! Slot opatentował sobie zarówno Real, jak i City. Dwóch najtrudniejszych przeciwników, z jakimi wielokrotnie zmagał się Klopp.

Nieco historii - powtórzmy serię 5 meczów z City bez porażki!

Ostatni raz tak dobrą serię w meczach z nimi mieliśmy na przełomie listopada 2020 roku i lipca 2022 roku.

Wszystko zaczęło się w Premier League w październiku 2021, jeszcze za Jurgena, iedy zremisowaliśmy 2-2 na Anfield, a później w rewanżu na Etihad 10 kwietnia 2022 również padło 2-2.

Zaledwie 10 dni później, 16 kwietnia Man City odpadł z półfinału FA Cup przegrywając z nami 2-3 na Wembley. Jeszcze tego samego roku, w czerwcu 2022, pokonaliśmy ich 3-1 w meczu o Communty Shield. Piękne czasy! Dzięki Jurgen. :heart:

Jak sobie radzą oba zespoły w Premier League?

Oczywiście, City punktuje lepiej od nas w ostatnim czasie. No ale to żaden wyczyn. Pod względem formy ligowej w ostatnich 5 kolejkach, zespół Guardioli jest na 2 miejscu (zaraz za Arsenalem) - 12/15 pkt. Liverpool jest na miejscu 17 z 3/15 pkt. Gorzej spisywały się tylko Fulham (3 pkt), Wolves (2 pkt) i Forest (1 pkt).

Jednak, powiedzmy sobie szczerze, czy to będzie mieć duże znaczenie na Etihad? Myślę, że niekoniecznie. Należy jednak pamiętać, że City wygrali pewnie w 4/5 domowych meczach, tj z Bournemouth (3-1), Evertonem (2-0), Burnley (5-1), Man Utd (3-0), a przegrali tylko pierwsze spotkanie ze Spurs (0-2) u siebie. Wypadek przy pracy? Patrząc na pozycję Tottenhamu, może niekoniecznie.

W statystykach zbieranych przez Premier League dorównujemy City w tym sezonie tylko w wygranych (oba zespoły po 6), mamy bardzo zbliżoną średnią bramek na mecz (City 2.0 vs LFC 1.8). Dużo gorzej jest ze średnią traconych goli na mecz, gdzie przegrywamy z kretesem 1.4 do 0.8, ale ostatnie dwa mecze wskazują na możliwość znaczącej poprawy w tym aspekcie.

Według wskaźników xG/90min City nieznacznie prowadzi 1.8 do 1.73. Co ciekawe, City ma xG na poziomie 18, a strzelili aż 20 bramek (dobra skuteczność w kluczowych akcjach się kłania), a my przy niższym 17.3 mamy 18 goli na koncie. Co jest zrozumałe, bo przy lepszych wykończeniach akcji Wirtz miałby już o parę asyst więcej. Wszystko to wskazuje na bardzo wyrównany mecz. Detale mogą przeważyć szalę zwycięstwa na jedną lub drugą stronę, do tego City ma przewagę własnego boiska, ale umówmy się - to tylko boisko piłkarskie i większa widownia, bo Anfield to nie jest. Więc głównie jakość rywala i dyspozycja dnia mogą nam zagrozić.

Pomóc mogą natomiast jakieś kombinacje taktyczne Guardioli, a później plucie i wyrywanie sobie resztek niedogolonych włosów z czachy. On tak lubi! :wink:

Trzeba wierzyć, że Slot ponownie wystawi zwycięski skład i nie zacznie mieszać. Ani Isak, ani Kerkez nie wydają się być dobrymi wyborami. Wirtz zagrał świetnie z Realem, więc teoretycznie powinien mieć miejsce w XI pewne. Po tak dobrym występnie obowiązkiem Slota jest, aby pozwolić młodemu wzbić się na wyżyny umiejętności i nie podcinać skrzydeł. Miał wystarczająco trudnych kilka tygodnii. Jeszcze 2 tygodnie temu powiedziałbym, że to bardzo mało prawdopodobne, abym typował go do pierwszego składu na City.

Czy Gakpo usiądzie dwa razy z rzędu na ławce? Oto jest pytanie.

Dajmy im wycisk! Powiem tak - remis to absolutny plan minimum, ale nie brałbym go w ciemno. Idźmy po pełną pulę.

Za dużo punktów straciliśmy w lidze, niestety. Strata 3 pkt z City może być fatalna w skutkach w kontekście możliwości włączenia się do pościgu za Arsenalem, to mogłoby nam nieco podciąć skrzydła i morale, a tego nie chcemy.

VVD & Konate vs Haaland?

Powstrzymanie Haalanda będzie kluczowe, a w zasadzie odcięcie go od podań i dośrodkowań. Ten potwór ma już 13G/1A w samej PL. Średnio 1.36 gola na 90 minut, a strzela co 66 minuty. Oddał już 43 strzały na bramkę rywali z czego 30% zamienił na gole. Celność strzałów ma na poziomie 58%.

Haaland strzelił dokładnie tyle samo goli w lidze, co Salah (4), Gakpo (3), Ekitiké (3) i Gravenberch (3) razem wzięci :red_exclamation_mark:

Zobaczcie jak bardzo City jest od Erlinga uzależnione w tym sezonie:

Dla porównania, w Liverpoolu strzelanie bramek jest zdecydowanie bardziej rozłożone, co w zasadzie powinno być naszą zaletą:

Ankiety

Ile punktów straty będziemy mieć do Arsenalu po 11 kolejce PL? (ankieta się zamyka przed sobotnim meczam Sunderland vs Arsenal)
  • 10 pkt
  • 9 pkt
  • 8 pkt
  • 7 pkt
  • 6 pkt
  • 5 pkt
  • 4 pkt
0 głosujących
Kto wygra mecz?
  • Man City
  • Remis
  • Liverpool
0 głosujących
Czy Haaland i Salah strzelą gole dla swoich zespołów?
  • Tak - obaj strzelą przynajmniej po golu
  • Nie - żaden z nich nie strzeli
  • Nie - tylko Haaland strzeli
  • Nie - tylko Salah strzeli
0 głosujących
Czy Liverpool zachowa czyste konto trzeci raz z rzędu?
  • Tak
  • Nie
0 głosujących
Czy wierzysz, że włączymy się do walki o tytuł Premier League w tym sezonie?
  • Tak
  • Nie
  • Przecież nigdy z niej nie wypadliśmy…
  • To zależy od wyniku meczu z City…
0 głosujących

PS. Ankiety ze składem mogę dodać bliżej meczu z City (jeśli chcecie), jak już będziemy znać naszą kadrę i zaktualizowaną listę kontuzji (oby Bradley mógł zagrać!).

1 polubienie

Mam nadzieję, że wyjdziemy skladem jak na Real tylko Kerkez za Robertsona co by się Szkot nie rozsypał.

Ogólnie jeżeli Haaland i Cherki czegoś ciekawego nie wymyślą to jestem spokojny o wynik.

Jeżeli ten mecz przegramy to będzie 10 oczek straty. Szczerze nie jestem pewny czy Arsenal poza meczem z LFC i City gdzieś może stracić punkty z tą taktykę strzelania z sfg i murowaniem bezpiecznego wyniku. Coś jak Chelsea 2005

Jeśli Arsenal pokona Sunderland w sobotę, to dla nas i City mecz na Etihad będzie o więcej, niż 6 pkt. To będzie o być albo nie być. I remis nikogo nie zadowoli.

Ale by siadło, jakby następna kolejka była na Anfield.

Skład absolutnie taki sam jak we wtorek czyli żadnego Milosa czy Gapcio albo nie daj Boże! Curtisa.
Mamy 5 dni odpoczynku po starciu z Realem a więc wystarczająco dużo czasu na regenerację.

Jedziemy po 3 punkty i osobiście oczekuję właśnie zwycięstwa!

Trzeba wejść w przerwę reprezentacyjną z pozytywnymi emocjami.

Come on LFC po 21 tytuł mistrza Anglii :trophy::red_circle::blush::flexed_biceps:

Nie mogę się doczekać kolejnego meczu. Niech tylko trener nie kombinuje ze składem i taktyką, bo wydaje się, że teraz mamy optimum.

Ja się obawiam tego meczu.

City już chyba na dobre wróciło na właściwe tory.
Haaland imponuje od początku sezonu, do tego Foden gra jak z nut.

Wyczuwam jakiś remis.

Proszę żeby to nie był mecz jak z Arsenalem, gdzie mało co było akcji bramkowych, a zespoły głównie nie chciały przegrać.

Byle tylko Slot nie wpadł na pomysł żeby Gakpo wyszedł od pierwszej.

Składzik jak z Realem jest chyba najlepszym co możemy wystawić.

1 polubienie

Szczerze powiedziawszy obawiam się tego meczu mniej niż z Aston Villa. To oczywiście nie znaczy że mamy pewne zwycięstwo ale jest wiele przesłanek które mówią mi że moze tak być.

Nasi po prostu odzyskali świeżosc. Znowu gonią jak szaleni więc i struktura drużyny wygląda dobrze. Jeśli salah wróci do pełni formy to będziemy miec 2 po Bayernie siłę rażenia w Europie.

Całą siłą city sprowadza się do erlinga. Jeżeli uda nam się go powstrzymać a konate i virg uwielbiają na takich jak on grać to możemy być spokojni. Francuz to niesamowity przypadek. Im lepszy rywal i więcej z nim pojedynków tym lepsze mecze on gra. Teraz z Realem z piłką było średnio, ale to jak wyłączę mbappe to sztos.

Dodatkowo skrzydła city to ponury żart. Środek pola bez rodriego w formie będzie groźny tylko dla ekip słabszych. Taka jak nasza sprawi że dla szobo czy wirtz będzie mnóstwo miejsca. Dodatkowo boki obrony dobre głównie do przodu. Lewis nie jest nawet cieniem walkera.

Do tego nasz styl gry i sposób w jaki slot radzi sobie z topowymi ekipami jest doskonały i dlatego jeśli odzyskaliśmy fizyczność to jestem pewny że holender po raz kolejny skarci Pepa.

Mama

Bradley konate vvd robbo(świetna forma nie ruszać!!)

Graven

Maca szobo

Salah ekitike wirtz

Na drugą Jones, gakpo może kerkez i isak. Ostatnio Hugo zatracił skuteczność więc może Alex zdrowy dostanie z 40 min

1 polubienie

Będzie 1:1 nie ma po co oglądać.

Osobiście czekam tylko na Gakpo w składzie kosztem Wirtza. I ten wylew komentarzy, że Slot do odstrzału, że nie wie co robi :heart:

Spójrzcie na to inaczej. Jak zagra Gakpo, a nie Wirtz, to przynajmniej będzie wiadomo dlaczego przegraliśmy na Etihad zamiast wygrać 2-0. :winking_face_with_tongue:

A zupełnie serio, Slot może chcieć wyjść Gakpo na lewym skrzydle, bo na Etihad będzie inny mecz niż z Realem. Będziemy więcej w odwrocie, z szansa na szybką kontrę. Slot może uznać, że Holender przyda mu się do tego bardziej od Wirtza.

Trójka w środku pola nie do ruszenia. Choćby dwa ostatnie mecze to udowodniły aż nadto. Od początku sezonu nie rozumiałem tego zabiegu z Wirtzem, jako jednym ze środkowych pomocników/jako nr 10 na boisku.

1 polubienie

Wylewu komentarzy nie będzie, lub być nie powinno, bo Wirtz zagrał kapitalny mecz z Realem.

Ja osobiście po raz pierwszy mam nie tyle wrażenie co wręcz opinię, że obecnie Florian nie powinien gać jako typowy AMF, bo tam - przy dobrze grających Gravenberchu i Mac Allisterze w środku - jest zdecydowanie miejsce tylko dla Szobo.

Gakpo spisywał się świetnie, jak miał konkurencję w postaci Díaza. Ci dwaj się fajnie uzupełniali i przeważnie obaj byli wypoczęci, bo Slot nie forsował za bardzo żadnego z nich. Jak się uda Wirtza wkomponować na lewe skrzydło, czy nawet jako piłkarza pokrywającego lewą stronę i wymniennie z Szobo środek pomocy (AMF) lub grającego między tymi dwoma pozycjami, to możliwe, że w końcu nie będziemy aż tak odsłonięci w obronie jak w poprzednich meczach, kiedy on sobie biegał gdzie chciał bez ładu i składu, co my nazywaliśmy “wolnym elektronem”, a to wręcz była samowolka.

Cała nadzieja w tym, że Slot poszedł po rozum do głowy i gdziekolwiek Wirtz nie zagra, to mam nadzieję, że będzie miał wyznaczone konkretne zadania na dany mecz, co też powinno mu pomóc w ich realizacji, a kolegom w zrozumieniu jego roli na boisku. I od razu wszystkim się będzie lepiej grało.

Jest mój ulubieniec wraca, myślę że Isak w 70 min wejdzie i strzeli na 1:1. Mam nadzieje że Gapcio wróci do podstawowej, Wirtz w PL nie ogarnia jeszcze.

Cody “zejdę do środka” Gakpo zamiast Wirtza? Kolego. Nie bluźnij.

4 polubienia

oby cody wniósł swoją grę na wyższy poziom przez wirtza. flo przychodził w domyśle na pozycję szobo, który z automatu wjechał na swoje wyżyny. (chociaż jego poprzedni sezon nie był imo taki zły jak tu wielu mówiło). miejmy nadzieję że gdy pozycja gapcia się trochę posypie to też się weźmie za siebie

Jeśli Flo się zadomowi na lewej, to Gakpo nie ma szans wygrać z nim rywalizacji. Pozostanie mu rola rezerwowego z którą się pogodzi albo zostanie sprzedany latem.

1 polubienie

Florian niech najpierw powtórzy ten występ, a nie żadne sprzedawanie Gakpo który z pewnością sie nam przyda bardzo w tym sezonie

1 polubienie

Tak, Wirtz (po jednym pełnym dobrym meczu) wygryzie Gakpo ze składu, więc Holendra za rok sprzedamy. I jedynym nominalnym lewym skrzydłowym będzie Rio Ngumoha. To nic, bo w końcu Wirtz i Ekitiké będą mogli tam grać. :joy:

Zarząd już z pewnością obmyśla plan, jak spieniężyć Gakpo. Na pewno mecz z Realem dał im dużo do myślenia.

1 polubienie

Gakpo nie nadaje się do pierwszego składu zespołu który ma ambicje walczyć o mistrza, ale przy naszej wąskiej kadrze na pewno on się przydaje.

A to żeby pograć w pucharze myszka Miki, w razie jakiejś kontuzji kolegi może pograć itd.

Jakie sprzedaże ?

My to najpierw musimy kadrę skompletować żeby ewentualnie myśleć o jakiś sprzedażach.

A co do City, jak zobaczę Holendra od 1 minuty to dla mnie będzie oddanie meczu na życzenie Slota, bo nie ma żadnego sensownego argumentu żeby to on był w wyjściowym składzie.

Jeżeli mielibyśmy oszczędzać Niemca to tylko w jego miejsce Chiesa, no chyba , że Slot nadal się złości, że ten obraca się w gronie jego córek ( czy tam inny powód dlaczego go nie lubi).

Ewentualnie Kerkez , bo ten przynajmniej odda serducho, a potykać o nogi będzie się tak samo.

No i z remisu ja osobiście będę zadowolony, to jednak rozpędzone City grające na swoim terenie .

@Anfieldfun to może Salah zagra na lewej ? Ma lepsze staty
A Chiesa na prawej , :wink:

1 polubienie

To ja przytoczę tylko jeden argument: Gakpo 10 meczów 3/2 g/a Helmut 10 meczów 0/0 g/a.

Zagrajmy jak na mistrza przystało :flexed_biceps:

11 polubień