10.08.2025 Liverpool FC - Crystal Palace (Community Shield)

Są trenerzy, którzy wydali ponad miliard na transfery i nici z tego🤦‍♂️

1 polubienie

Ja tylko pragnę zauważyć, że nowi zawodnicy pokazali się z bardzo dobrej strony - Ekitike bramka, Frimpong bramka, Wirtz asysta.
Zawiodły “filary”, czyli Van Dijk i Salah.

12 polubień

A oglądałeś dzisiejszy mecz po wejściu Endo? Ja byłem bardzo zaskoczony tym jak dobrze technicznie wygladał Endo, jak jego podania napędzały akcje. To gadanie że nie umie nic oprócz “łamania nóg” nie dość że nudne, to jeszcze dalekie od prawdy mniej więcej tak bardzo jak Salah od strzelenia karnego dzisiaj.

Jakby mało było płaczków na tej stronie to ciągle nowe ancymony dopływają, rany boskie xD

3 polubienia

To ancymon od kanonierków.

1 polubienie

Swoja droga Guehi jak schodzil to wygladal jakby sie zegnal z fanami. Ciekawe czy dziekowal, ze przyjechali na Wembley czy gdzoes odchodzi po tym meczu.

Ale dramatyzujecie.
Też chciałbym, żebyśmy ten puchar wygrali, ale umówmy się, że nie jest to najważniejsze trofeum. Od zawsze jest to taki trochę sparing. Piłkarze dopiero wrócili do wielkiej piłki, nigdy nie będą od razu w gazie. Underdogi zawsze się na takie spotkania spinają. Oni zagrali na 100% (co było widać w niektórych sytuacjach stykowych), a my na jakieś 70%.

Nowi zawodnicy najlepsi na boisku.
Skrzydła bardzo słabe. Szkoda, że w drugiej połowie Rio nie dostał szansy. Może być coś rozruszał.

3 polubienia

Zawiódł brak środka pola. Jeden DM i jeden przysposobiony DM to wciąż dużo za mało biorąc pod uwagę czas, jaki Slot daje Endo. Nie wiem czy lepszym pomysłem byłoby zainwestowanie kosztem napastnika w gracza typu Warthon już teraz w tym okienku - rzucić im te 140 milionów na tych dwóch graczy i mieć zabezpieczone tyły na tak zwane lata…

1 polubienie

Z tego co patrzyłem to na kanonierach bardziej się przejmowali tym meczem niż na lfc.pl, ale w sumie ciężko się dziwić. To jedno z najważniejszych trofeów Arsenalu ostatniej dekady

8 polubień

U nas jest jeszcze inna sprawa. Na 100% nie zagramy już nigdy w takim składzie. Jones i Szobo nie na swojej pozycji. To wyglądało dość źle.
Slot wie, że brakuje nam jeszcze jednego ogniwa do środka. Ciekawe jak to rozwiąze.

Widze ze kibice 4senalu przeżywają ten mecz bardziej od nas co jeden wpis ten lepszy. Tam to zawszę jest przed sezonem pierwsze miejsce, trakcie sezonu drugie-trzecie by pod koniec mówić ze przyszły sezon to nasz.

3 polubienia

Pomimo, ze to jawny trolling to sie odniose bo niektorzy tutaj serio tak mysla. Wydanie 300 milionow netto (jak np. City czy Arsenal) to zupelnie co innego niz wydanie 293 mln i jednoczesnie odzyskanie 196 mln, przy kolejnych dwoch graczach jeszcze na wylocie. Jedynie realnie wzmocniona pozycja wydaje sie lewa obrona. Reszta to podmianki, wymianki 1:1 itd.

1 polubienie

Przecież Arsenal już z tego sezonu wyciągnął swojego maxa jeśli idzie o trofea, więc nie ma co się dziwić, że teraz zajmują się nami.

2 polubienia

Panowie myślę że nie ma co panikować. Widać że mają jeszcze ciężkie nogi. Brak 2 najlepszych środkowych i fatalne mecze vvd i salaha to powód tej porażki.

Na plus nowe twarze. Ekitike już strzela co mu trochę ułatwi, ale przedewszystkim jest kapitalny technicznie. Jasne są jakieś braki, ale wygląda to więcej niż obiecująco.
Wirtz klasa.
Frimpong jest szybszy niż ktokolwiek w naszej ekipie, a do tego ma windę w nogach. Fajnie że wreszcie mamy tam zawodnika który szybciej wraca niż idzie do przodu.
Jedynie kerkez bez błysku. Ot solidnie. Na Liverpool to za mało, ale Węgier jeszcze się ogarnie.
Napewno musi przyjść ktoś do ataku. Rio na ten moment to za mało.
Kolejny słaby/przeciętny mecz eliotta.
Oby znaleźć szybko kupca.
Wata jedna z jego najgorszych zmian. Zamiast wprowadzi porządek i silne zabezpieczenie dał straty i chaos.

Slot nie wykorzystał wszystkich zmian i niektórzy się dziwią, czemu nie wszedł Ngumoha. Mówiłem to wcześniej i powtórzę, że nie wydaje mi się, by miał być on teraz pełnoprawnym zmiennikiem Gakpo. Elliott rozegrał w zeszłym sezonie 360 minut w Premier League a Chiesa 101. Większość tych minut rozegrali pod koniec sezonu, gdy już o nic nie walczyliśmy. To dobrzy piłkarze, nie ma z nimi problemów i są lubiani w szatni. Skoro oni nie dostawali szans, to tym bardziej trudno będzie się przebić dzieciakowi.

Szkoda tego meczu, powinniśmy napełniać gablotę, a o łatwiejszy sposób niż wygranie wczorajszego meczu będzie trudno. Rzuty karne to była katastrofa. Za Kloppa byłoby to nie do pomyślenia. Slot musi coś z tym zrobić. Salah to jest chyba pod tym względem niereformowalny, zdziwiło mnie pudło Mac Allistera, który zawsze był wielkim specem od jedenastek. Wychodzi na to, że jedenastki powinien wykonywać Szoboszlai, który nie dał szans bramkarzowi.

Jest pozytyw a mianowicie czwórka naszych nowych nabytków. Wszyscy bardzo mi się podobali. Ekitike i Wirtz sprawili, że momentami piłka bardzo ładnie chodziła z przodu. Klasa Wirtza była pewna, ale Ekitike to też już teraz kawał piłkarza, chłop potrafi zrobić dużo rzeczy z piłką, na dodatek ma spokój, potrafi dostrzec partnerów. Teraz już wiem, czemu nie oddaliśmy go Newcastle, żeby samemu wziąć Isaka. Będzie z niego mnóstwo pożytku. A co do dwóch niewykorzystanych sytuacji, pierwsza strzał z lewej nogi to nie była setka, był blokowany, xG wyszło 0,1. Główka jakaś dziwna, nie wiem co tam nie zagrało. Kerkez super energia, technika, podłączenia do ataku. W Bournemouth wyglądał bardzo dobrze i to samo przenosi tutaj. Frimpong ma gaz, potrafi minąć rywala, zacentrować i ma błyskawiczne powroty.

Ogółem Crystal Palace to niewygodny zespół, grał głęboko, bezpośrednio, może to sprawiać problemy. Przygotowania do sezonu mają swoje prawa, różni zawodnicy inaczej reagują na przeciążenia, dlatego ja nigdy nie jaram się tym, jak ktoś wygląda wyjątkowo dobrze na sparingach, a ktoś słabo, bo później przychodzi sezon, wszyscy są gotowi na sto procent i znów może to wyglądać wszystko inaczej. Mam nadzieję, że ten mecz z Crystal to nie jest coś, na czym skupiał się sztab szkoleniowy i w przyszłych tygodniach będziemy widzieć lepszą formę zespołu.

Van Dijk i Salah niestety zagrali słabo.

2 polubienia

Widzisz, nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi nawet w jednym procencie. Nie ważne ile kasy poszło - wciąż nie ma pięciu zawodników umiejących strzelać rzuty karne.

Wrzucam w ramach ciekawostki.
Henderson podarował bidon fanowi

Ale wiesz, że karnych nie strzelili Salah, Mac Allister i Elliott. O ile Elliott i tak jest na wylocie to dwaj pierwsi są najlepszymi wykonawcami w Europie. Karne to loteria i akurat tak się wylosowało. Dodam jeszcze, że do karnych i tak nie powinno dojść, bo wcześniej Mac Allister dotknął piłki ręką i CP powinni mieć karnego wygrywając prawdopodobnie mecz w regulaminowym czasie gry.

Ogólnie mecz taki se. Salah wykonał tylko 20 podań ze skutecznością 65 procent i nie stworzył żadnej szansy. Po drugiej stronie był Gakpo, który gra schematycznie i nie wiem czy podobnie jak Diaz nadaje się do taktyki Slota. Moim zdaniem w bliższej przyszłości będziemy go chcieli opierdolić i kupić kogoś lepszego. Nie mówię, że Rio miałby za niego wejść, ale młody w presezonie pokazał się z bardzo dobrej strony i przede wszystkim był agresywny na skrzyle, a tego mocno brakuje Gakpo. Barcola też był taki agresywny w jego wieku dlatego Liverpool go lubi. W tym meczu również zabrakło defensywnego pomocnika. Gravenberch jaki jest taki jest, z nim w składzie wyglądałoby to znacznie lepiej. Crystal Palace mieli u siebie Whartona, czyli człowieka który jest naszym głównym celem na kolejne okienka. Ja czekam cały czas na Isaka, bo z jednym surowym Eketike daleko nie zajedziemy. Zawodnik dublował wczoraj pozycję Gakpo.

Przypadkowe zagranie. Dobrze to sędzia ocenił.