10.08.2025 Liverpool FC - Crystal Palace (Community Shield)

Kto gra, kiedy, i gdzie oglądać?

• Liverpool vs Crystal Palace, Wembley, godz 15:00 (UK :uk:) / 16:00 (PL :poland:)
  • Mecz w UK będzie transmitowany przez TNT Sport.
  • Streamy do sprawdzenia w dniu meczu to Footybite.to lub RedditSoccerStreams (jeśli znacie jakieś inne strony ze streamami, to się podzielcie)
  • Niestety, w tym roku mecz nie będzie transmitowany za darmo w Brytyjskiej ITV1 :-1:. FA zdecydowało, że mecz będzie tylko na płatnych kanałach.

Liverpool przystępujący do meczu w roli faworyta?
Trudno byłoby zaprzeczyć twierdząc, że nie będziemy faworytem. Liverpool się zbroi przed nowym sezonem. Wydaliśmy już €308.68 mln, ale też odzyskaliśmy €133.30 mln (przynajniej według danych z Transfermarkt).

Powoli ale konsekwentnie zaczynamy też odmładzać kadrę kupując młodszych i perspektywistycznych piłkarzy na kluczowe pozycje, które wymagały wzmocnień. Średnia wieku piłkarzy, którzy już odeszli (Díaz, Quansah, Kelleher, TAA, Morton i Phillips) wynosi około 25,3 lata. Natomiast średnia piłkarzy, którzy do nas doszli wraz z włączeniem do pierwszej drużyny Nyoni’ego i Rio to 21,5 lata (łącznie z zawyżającym lekko tę statystykę 28-letnim Woodmanem, który będzie dopiero bramkarzem trzeciego wyboru).

Kadra została uzupełniona o naprawdę jakościowych piłkarzy, więc wręcz oczekiwać będzie się, że ten zespół wygra mecz z Palace o Tarczę Wspólnoty.

Slot wciąż ma wiele do udowodnienia
Stara śpiewka, można by rzec. Krytycy się przyczepią, jak zwykle, a przecież Slot już wygrał PL w swoim pierwszym sezonie. Co jeszcze może mieć do udowodnienia?

Ja osobiście wciąż mam w pamięci katastrofalny mecz z Newcastle w finale Carabao Cup. Nie jest to najważniejszy puchar, ale jak już się dochodzi do finałów, to trzeba je wygrać, postawić kropkę nad “i”. Nie wspominając o tym, żeby nie pozwolić na bezjajeczny występ swojego zespołu, grę bez ambicji, utratę wiary, zaangażowania, występ pozostawiający plamę na honorze bo pozwoliło się przeciwnikowi dać się stłamsić i zupełnie zrezygnować z walki o powrót do gry.

W decydujących starciach pucharowych Arne ma jeszcze bardzo dużo do udowodnienia, ale raczej nie ma wśród kibiców LFC powodów do obaw. Dostał ogromne wsparcie, a zespół wygląda solidniej, niż po zakończeniu zmagań ligowych ktokolwiek mógłby sobie wyobrazić.

Czy Crystal Palace się nam postawi?
Niewygodny przeciwnik, który zawsze walczy jak z nami grają. Ostatnie 6 spotkań w lidze nie było zbyt obfite w bramki po żadnej ze stron. Od sierpnia 2022 roku tylko raz strzeliliśmy im dwie bramki w jednym meczu, wygrywając 1-2 w grudniu 2023 roku. Ostatnie 3 mecze to remis 1-1 na zakończenie sezonu 2024/25, wygrana LFC 1-0 w październiku 2024 (wyjazd) i wygrana Palace 1-0 w kwietniu 2024 (na Anfield).

Kadrę mają w znacznej większości taką samą. Z PSV Eindhoven pozyskali w ramach bezpłatnego transferu bramkarza, Waltera Beniteza (32 lata), oraz Borna Sosa, lewego obrońcę, który przeszedł z Ajaxu za €2.3 mln.

Nie spodziewałem się, że zgodzą się sprzedać nam Guéhi’ego przed meczem o Tarczę Wspólnoty. Byłoby to bardzo nierozsądne z ich strony, choć Liverpool może być pewny, że nawet jak nie w to lato, to za rok możemy być preferowanym następnym klubem dla obrońcy, któremu za rok kończy się kontrakt. Nie ma powodów, aby w pośpiechu przepłacać. Tym bardziej, że do końca okienka jeszcze sporo czasu. Jak widać, rywalizacja z Palace toczy się też na rynku i każdy chce wygrać wyciągając dla siebie jak najlepszy deal. Pytanie, kto pierwszy straci bramkę? :soccer:

Życzę sobie i Wam, aby Slot przebił Kloppa w ilości zdobytych trofeów. Następny krok to zdobycie Tarczy Wspólnoty. Zróbmy to w dobrym i pewnym stylu, aby zatrzeć nie najlepsze wspomnienia z ostatniego finału. It’s the only way.

Ankiety

Kto pierwszy straci bramkę w regulaminowym czasie gry?
  • Crystal Palace
  • Liverpool
  • Nikt, bo o wyniku przesądzą rzuty karne
0 głosujących
Czy Arne Slot okaże się lepszy od Kloppa i wygra Community Shield już w swoim pierwszym meczu o to trofeum?
  • Tak
  • Nie
0 głosujących
Które z tych pucharów Liverpool wygra w nadchodzącym sezonie?
  • Community Shield
  • Carabao Cup
  • The FA Cup
  • Premier League
  • Champions League
  • Żadnego z nich
0 głosujących
Na kogo Slot postawi w bramce?
  • Alisson
  • Mamardashvili
  • Woodman
  • Pesci
0 głosujących
Kto zagra w obronie (zakładając, że zagramy 4 z tyłu)?
  • VVD
  • Konate
  • Frimpong
  • Kerkez
  • Robbo
  • Tsimikas
  • Endo
0 głosujących
Kto zagra w pomocy (zakładając, że zagramy w formacji 4-3-3 lub zbliżonej)?
  • Gravenberch
  • Szobo
  • Wirtz
  • Mac Allister
  • Jones
  • Elliott
  • Endo
  • Nyoni
0 głosujących
Jaką trójką wyjdziemy w ataku?
  • Salah
  • Gakpo
  • Ekitiké
  • Rio
  • Doak
  • Chiesa
0 głosujących
4 polubienia

Chyba najmniej prestiżowe trofeum jakie może wygrać ang klub, więc ewentualna porażka jakoś specjalnie nie powinna nas ruszać, tym bardziej, że od 15 lat tylko jeden zwycięzca tego spotkania wygrał potem PL (i to jeszcze na styk, City 18/19).

Wygrana Crystal Palace po samobójczym golu Eketike.

4 polubienia

A właśnie, że nie. Jeżeli gra się w finale to można to wygrać. Trochę mnie wkurza takie podejście. Puchar to puchar, zawsze lepiej wygrać niż przegrać. Ja wychodzę z założenia, że każda porażka w walce o puchar powinna wkurzać…
Mamma- Frimpong-Ibou-Virgil-Kerkez. Graven-Szobo- Wirtz. Mo-Ekitike-Cody.
Czy Ali zacznie? Ciężko ocenić. Obaj mają równe szanse. Jeszcze pytanie czy Mac jest w stanie wyjść, ale chyba jednak nie. Wejdzie pewnie w 2 połowie.

@edum. No ale jakie znaczenie ma historia tego pucharu?
Wiadomo, że to nie finał LM, ale jednak jakąś tam wartość ten puchar przedstawia. Jedni wliczaja go w tej zabawie ,kto ma więcej, a drudzy nie. Ja wychodzę z założenia, że w takim meczu gra się po prostu o zwycięstwo i jak jest szansa zdobycia pucharu to trzeba to zrobić. Mnie osobiście wkurzają już te przegrane w takich meczach. Tarczę już parę razy przegraliśmy, a to puchary ligi również przegrywaliśmy. Może czas tak zacząć w końcu seryjnie coś wygrywać? Nasz bilans porażka/zwycięstwo końcowych meczach o coś jest na minusie.
I podejść do tego meczu na poważnie, a nie towarzysko traktować.
Ja licze na zwycięstwo i osobiście się wkurzę jak przegramy.

1 polubienie

No masz trochę racji. Nie mniej akurat Tarcza Wspólnoty do któregoś momentu w swojej historii, w przypadku remisu była wręczana obu zespołom, więc ciężko to jakoś brać na mega poważnie.

Slot powiedział, że Mac będzie w kadrze i jeśli zagra to na pewno nie pełne 90 minut. Dla mnie odpowiedź jest jednoznaczna. W pierwszym składzie wyjdzie Szobo, bo jest w dobrej formie, a Mac jeśli już to pojawi się w drugiej połowie.

To byłoby rozsądne podejście i myślę, że Slot też tak stwierdzi. Nie ma też co kusić losu, bo należy się spodziewać, że mecz od pierwszych minut będzie bardzo intensywny.

IMO Flymf jest tylko jeden. Słabe jest to podszywanie się pod jego styl.

2 polubienia

Mocno :rofl::rofl: :rofl: żebyś nie wykrakał

Osobiście ja będę ten mecz już traktował jako nasze pierwsze poważne spotkanie.

Wypełniając ankiety człowiek sobie zdaje sprawę jaką my teraz mamy biedę w ataku :sweat_smile::sweat_smile:

Światowej klasy Salah, solidny Gakpo który jednak nie jest jakimś światowej klasy skrzydłowym i Etikike, który czeka na swój pierwszy dobry mecz w Liverpoolu.

Nam są potrzebne z 2 transfery do przodu i jeden środkowy obrońca.

Dla nas Puchar Tymbarka, ale zobaczycie, że takie Palace podejdzie do tego jak do finału ligi mistrzów, bo to szansa do znacznego powiększania gabloty.

1 polubienie

Pierwsze z pięciu trofeów jakie zdobędziemy w tym sezonie.

2 polubienia

Ale tu chyba chodzi Ci o swój najlepiej plusowany wpis. :joy:

Ja będę trzymał kciuki żeby tego nie wygrać. Wygrana w Tarczy Społeczności przekreśla cały sezon.

1 polubienie

Nie trafiłeś. Tak się składa, że ten wpis był w 100% na poważnie i prześmiewczo. Nie wierzyłem, że rozbijemy bank w tym okienku.

Czyli mówisz, że Twoja teoria upadła jak serwis o Liverpoolu, w którym byłeś redaktorem. :slight_smile:

Gdzie obejrzeć transmisję z tego meczu?

Czy mecz jest transmitowany na all red video?

Jeszcze raz dla potomnych:

Tarcza nie będzie pokazywana w polskiej telewizji. Żadna stacja nie wykupiła praw od jej pokazywania.

Na LFCTV też nie będzie. Oni nie pokazują żadnych meczów pierwszej drużyny, jedynie rezerwy i akademię. I chyba też nie zawsze. Tak to wyłącznie skróty ekipy Slota, z wyłączeniem okresu przedsezonowego.

3 polubienia

Specjalnie zapodałem info na samym początku zapowiedzi:

• Mecz w UK będzie transmitowany na przez TNT Sports (na kanale TNT Sports 1) lub na Discovery Plus (jak się ma subskrypcję).
  • ESPN+ również ma transmisję.
  • Także w dniu meczu na poniższych stronach streamingowych szukaj streamów z TNT Sports lub ESPN+: Footybite.to lub RedditSoccerStreams.

Nie jest, nigdy nie był, i raczej w przyszłości też nie będzie.

All Red Video (wcześniej znane jako LFC TV nie ma praw do transmisji żadnych meczów LFC. Na All Red Video obejrzysz niektóre pełne mecze akademii, mecze kobiet i obszerne skróty meczów.

Like other club channels, All Red Video is not permitted to broadcast live first team games on the website or TV channel as match coverage is restricted by broadcast regulations. This includes Premier League fixtures and all other competitive competitions. We do, however, screen live some academy and women’s games, and friendlies/pre-season games involving the first team on a live and exclusive basis.” - FAQ.LiverpoolFC.com

1 polubienie

Mecz FA Community Shield 2025 pomiędzy Crystal Palace a Liverpoolem odbędzie się w niedzielę, 10 sierpnia o godzinie 16:00 czasu polskiego. Transmisję z tego spotkania w Polsce będzie można obejrzeć wyłącznie na antenach CANAL+ – zarówno w telewizji (np. Canal+ Sport), jak i online za pośrednictwem platformy streamingowej Canal+ Online. Aby uzyskać dostęp do transmisji, konieczne jest posiadanie aktywnej subskrypcji odpowiedniego pakietu sportowego. Transmisja TV jest więc bez problemu dostępna w Polsce.

Nie ma transmisji Tarczy w Polsce. Łyknąłeś fejka.

1 polubienie