15.08.2025 Liverpool FC - AFC Bournemouth

Premier League starts in 3, 2, 1…

Rozpoczynamy Premier League! Na starcie mecz z Wisienkami. Na szczęście na Anfield, co powinno bardzo pomóc. Czy muszę przypominać, że gramy o 20:00 (UK) / 21:00 (PL)? Mam nadzieję, że nie.

Slot i mecze finałowe… eh! :confused:

Wbrew temu co mówi Slot (a mówić tak niestety musi), nie wyglądamy na przygotowanych do sezonu, z pewnością nie we wszystkich kluczowych elementach gry, i zdecydowanie nie na pełne 90 minut. To trochę martwi, ale jednocześnie jest to część procesu zgrania ze sobą drużyny.

Zanim o lidze, to bolesnych wniosków kilka o finałach :trophy:

Mecz z Palace był trudny, w drugiej połowie Slot utwierdził mnie w przekonaniu, że nie potrafi przygotowywać się na finały, a wymówką wręcz wydało się stwierdzenie o dużej ilości nowych zawodników - nie musiał aż tylu wystawiać wiedząc, że gra toczyła się o puchar (Robbo wciąż u nas gra, a Darwina mogliśmy sprzedać odrobinę później).

Zawód na twarzach zawodników po przegranej mówił wszystko o tym, że Community Shield było dla nich ważne. Tak inteligentny trener, który w poprzednim sezonie niejednokrotnie zaskakiwał rywali zmianami taktycznymi (często po przerwie), co pomagało nam przejmować większą kontrolę i wygrywać mecze, a nagle stracił swoje umiejętności w kluczowych meczach z Newcastle (Carabao Cup) i Palace (Community Shield)? Powątpiewam, i to bardzo mocno!

Nie chcę się nawet cofać do drugiego meczu z PSG, gdzie zabrakło mu odwagi, aby zrobić zmiany pod koniec drugiej połowy, co później znacząco przyczyniło się do (jedynie) dowleczenia się do karnych, gdzie zawaliliśmy na całej linii. A dzisiaj już wiemy, że trener, który wygrał z LFC ligę nie potrafi również przygotować drużyny do tak ważnej rzeczy, jak seria jedenastek. Jest to bardzo, bardzo niepokojące. I my chcemy wygrać Ligę Mistrzów? Może jednak, Panie Slot, zacznijmy się uczyć na wygrywaniu odrobinę mniej prestiżowych finałów.

Jakie cele na sezon może mieć Bournemouth?
Dostajemy bardzo solidnego przeciwnika na start rozgrywek. Wisienki zajęły 9. miejsce w poprzednim sezonie (56 pkt). Zabrakło im 9 pkt do Forest, które załapało się do Ligi Konferencji Europy z 7. miejsca.

Aspircje na walkę o miejsca 6-7 z pewnością są, jednak realistycznie jest to zespół, który może zakończyć sezon w granicach 8-12 miejsca. Tym bardziej jeśli Man Utd i Spurs powrócą do górnej części tabeli po utrzymaniu się w lidze i zajęciu bezpiecznych miejsc tuż nad strefą spadkową. :face_with_hand_over_mouth:

W lecie stracili trzech kluczowych obrońców, dla których znaleźli poniższe zastępstwa

• Ilya Zabarnyi (odszedł do PSG) > Bafodé Diakité (przyszedł z OSC Lille)
  • Dean Hujisen (Real) > Owen Beck (awans z kadry U21)
  • Milos Kerkez (LFC) > Adrien Truffert (Stade Rennais)
  • Bramkarze: Mark Travers (Everton) i Neto (Botafogo) > Djordje Petrovic (Chelsea)

Liverpool mocniejszy w ofensywie
Zdaje się, że ten mecz może być dla nas idealny na wejście w ligę. AFCB stracili trzech świetnych obrońców i musieli całkowicie przebudować linię defensywy, co z kolei powinno pomóc LFC w grze do przodu i - miejmy nadzieję - wbiciu kilku bramek.

Możliwe, że też coś stracimy, bo w drużynie nie ma jeszcze odpowiedniego balansu pomiędzy ofensywą i defensywą. Spodziewam się, że Liverpool od początku będzie chciał ruszyć do natarcia, aby zatrzeć nie najlepsze wrażenia z ostatniego meczu.

Stawiam optymistycznie na 3-1 dla gospodarzy! :soccer:

Ankiety

Czy Salah zdobędzie Złotego Buta po raz piąty po sezonie 2025/26?
  • Tak
  • Nie
0 głosujących
Czy Arne Slot wygra w nadchodzącym sezonie jakiś finał w meczach pucharowych (np Carabao, FA, Liga Mistrzów)?
  • Tak
  • Nie
0 głosujących
Ile punktów zdobędzie LFC w sierpniu, czyli po pierwszych 3 kolejkach? Gramy z: Bournemouth (H), Newcastle (A), Arsenal (H)
  • 9 pkt
  • 7 pkt
  • 6 pkt
  • 5 pkt
  • 4 pkt
  • 3 pkt
  • 2 pkt
  • 1 pkt
  • 0 pkt
0 głosujących
1 polubienie

siema podrzuci ktoś jakiś link przed meczem? Bo co z tego że mam canal+ jak siedze w Tunezji i nie mogę go użyć

Nareszcie ruszamy w Premier League!

Nie mogę się doczekać pierwszego meczu, liczę na mimo wszystko łatwe 3 punkty, tym bardziej, że gramy na Anfield. Przy okazji będzie mocno emocjonalnie z uwagi na upamiętnienie Diogo.

To, że zespół wydaję się być ciągle w fazie przygotowań nie dziwi, zaszły spore zmiany i trzeba czasu na zgranie. Ważne aby punktować niezależnie od stylu i aby druga część sezonu była jak w 2018/19, gdy mieliśmy piorunującą końcówkę.

Coś czuję, że dziś będzie męczarnia dla kibica i jakiś remis, może jednobramkowe zwycięstwo. W każdym razie nie obrażę się na pewną wygraną :sweat_smile:
Dobrze, że gramy wieczorem, zawsze klimat lepszy i temperatura do grania przyjemniejsza.
Z czego widzę Graven za kartki niedostępny, dodatkowo Gomez, Bradley i Bajcetic kontuzje.
Kadra wąska szczególnie defensywna cześć.

Coś czuję że przebudowa jest tak ogromna, że może być nawet trudniej niż sezon temu. Dużo zależy od tego jak wirtz odpali, bo to największy transfer tego lata. Odejście trójki atakujących możliwe że też może mieć duży wpływ, zwłaszcza odejście Luisa diaza, który w mojej ocenie lepiej wypadł od gakpo oraz w miarę dobrze radził sobie na 9, Nunez dostawał szansę, ale rzadko je wykorzystywał, a Ś.P Jota był przez większość sezonu po za grą z powodu kontuzji. Pytaniem jest również forma Salaha, bo robił największe liczby z przodu. O van dijka i Alissona jestem spokojny. Odejście TAA również nie odczujemy negatywnie, tak uważam. Jestem ciekawy ile minut dostanie szobo, bo moja trójka to raczej graven-macalister-wirtz. Okienko jest w sumie niedomknięte, ale chyba trudno będzie zakontraktować isaka, a jeśli chodzi o ŚO to dwóch graczy dołączy. W lidze mistrzów największym rywalem będzie PSG, ale nie wiadomo czy pokażą taką formę jak w tamtym sezonie. Realnie w premier league wzmocnił się tylko Arsenal gdyż ManC jest nadal w budowie, a Chelsea to wciąż wielka niewiadoma. Reszta jest jeszcze w większej przebudowie, więc uważam że rywalem w tym sezonie będzie Arsenal. Wiele zależy jak im odpali gyokeres. Czuję że klub już powinien rozglądać się następca Salaha, a takiego niestety nie widać i prób nie ma. Będzie ciężko o mistrza wiele zależy o rywali, a finał z crystal palace nie zachęca do wielkiej ekscytacji i trochę uspokoił emocje i pompowanie balonika. Przewiduje mimo wszystko mistrza Anglii, bo o to chodzi w kibicowaniu.

1 polubienie

3:0 dla nas.
Wirtz
Ekitike
Salah
A potem podanie, że Isak graczem Liverpoolu.

Ja akurat mam Summer Party w pracy, więc mi ten piątek na rozpoczęcie ligi zupełnie nie odpowiada. No cóż, będę musiał kombinować jak tu się urwać i obejrzeć mecz w spokoju. :slightly_smiling_face:

Lepsze to, niż obżarstwo i picie.

Alisson
Frimpong - Konate - Van Dijk - Kerkez
Jones - Szobo - Wirtz
Salah - Ekitike - Gakpo

Musimy liczyć na formę Salaha, mecz z CP bardzo słaby, a nie ma już Diaza który mógłby ciągnąć atak zamiast Mo.

Podczas długiego weekendu obejrzenie meczu chyba będzie trudniejsze niż się wydawało… może jednak uda się chociaż jedną połowę obejrzeć między grillowaniem, a wypiciem drinka. :rofl:

Oby 3 punkty!

1 polubienie

Są rzeczy ważne (jak grill) i ważniejsze (jak Liverpool) :smiley:

6 polubień

Ich absencja nikogo nie dziwi a panowie Joe i Stefan to powinni opuscic nasz klub.

2 polubienia

Macca od poczatku na 6 a nie nienadajacy sie tam Curtis.

Coś widzę z wczoraj info od Pearca, że Macca może też być niedostępny.

Spróbuj na strumyk.net albo vipleague.lc
Co do meczu to ciężko cokolwiek wytypować, bo jest to pierwszy mecz w sezonie na dobrą sprawę nie wiemy w jakiej dyspozycji jest nasz team ani drużyna przeciwna nie mniej jednak liczę na pewne 3 punkty. Bournemouth straciło kilku kluczowych zawodników i nie sądzę żeby byli tak mocni jak w ubiegłym sezonie. Skład łatwo wytypować, bo nie mamy odpowiedniej głębi oraz kilku zawodników jest kontuzjowanych/ zawieszonych, jedyna niewiadoma to jest zestawienie w pomocy, czy wyjdzie McAllister czy Jones reszta raczej powtórka składu z CP

I teraz właśnie nie rozumiem dlaczego nie wyjdzie Endo? Mamy niby DM w składzie ale i tak kaleczyć musi tam Jones w razie co. To nasuwa się pytanie. Po co nam Endo? Skoro pod nieobecność Gravena oraz Macci nie wychodzi on?
Jeżeli obaj będą niedostępni to Endo powinien być w składzie obok Szobo. A jeżeli Endo nie pasuje, to może czas pomyśleć o kimś nowym? No nie kupuje tego, że Endo się nie nadaje… Jones za to co potrafi na tej pozycji? Jak wyjdziemy środkiem Jones Szobo to słabizna będzie Panie Slot…

Nie wykupiłem jeszcze dostępu do Canal +, cały czas waham się czy mi się to opłaca, czy obejrzę większość spotkań w sezonie. Tu rodzina, tam praca, potem większość meczów tak naprawdę oglądałem na skrótach.

Bournemouth osłabiło się w obronie, szczerze mówiąc nawet nie śledziłem kto jeszcze odszedł, kto do nich przyszedł. Na pewno nie jest to zespół z chyba roku 2022, gdzie dostali 0:9, kibice na pewno mogą być zadowoleni z progresu i chyba nie będą walczyć o utrzymanie.

Ciężko wskazać wynik, formę obydwu zespołów, dobrze byłoby zacząć od zwycięstwa.

Na Canal Plus jest jeszcze dostęp do ligi mistrzów i LaLipy

Pierwszy mecz sezonu i już Nahorny nas komentuje XD

Co do meczu, mus 3 pkt. Bournemouth to raczej w tym sezonie walka o utrzymanie po tej rozbiórce w lecie, chociaż nie ma co skreślać Iraole.

1 polubienie

Bo Endo to dmf w starym stylu. A my na wisienki chcemy kogoś ofensywnie naszego i lepeij operującego piłka więc stąd Jones.
Endo to nie jest gracz który przy stylu gry slota będzie starterem w premier league. To głęboki rezerwowy i w tym aspekcie sprawuje się znakomicie.
Niska pensja
Świetna mentalność
Na swój czas gry nie zawodzi
Dobry na stoperze
Końskie zdrowie.
W tym roku była tak duża przebudowa że warto mieć takich zadaniowcow. Za rok pewnie powalczymy o kogoś (wharton,baleba) ale na dziś trzeba naprawdę nie lubić Endo żeby się trzepiac zawodnika nr 18-23

Nareszcie wraca liga. Liczę na ciekawy mecz, dużo bramek i trzy punkty Liverpoolu.

@Kajojojek13 Baleba to też typ “destrukcyjnej 6”. Zresztą, United zagięło na niego parol.