24.01.2026 AFC Bournemouth - Liverpool FC

Sobota, godz 18:30 :poland: / 17:30 :united_kingdom:

Mecze z Bournemouth dostarczają emocji

Bournemouth to przeciwnik, który gra dobry football i do tego nam leży. Od grudnia 2017 roku wygraliśmy z nimi ostatnie 13 spotkań na 14 rozegranych. Jedyna przegrana miała miejsce w marcu 2023 roku w naszym meczu wyjazdowym Premier League (1-0).

Ostatnie 5 meczów PL to same zwycięstwa Liverpoolu. Czy to znaczy, że czeka nas kolejna wygrana z zespołem Iraoli?

Biorąc pod uwagę ostatnie 4 remisy z rzędu bardziej nastawiam się na kolejny mecz, w którym nie wszystko pójdzie po naszej myśli, jednak zdecydowanie stać nas na wygraną i trzeba w końcu się przełamać w lidze.

Jak grało Bournemouth w ostatnich 4 meczach?

W meczu wyjazdowym z Brighton stracili gola na 1-1 w 90+1’ minucie po efektownym strzale Kostulasa z przewrotki. Zdecydowanie kandydat do bramki sezonu.

Co ciekawe, mecz wcześniej Palhinha dał Spurs wyrównanie na 2-2 po ładnym golu, również z przewrotki. Zwycięskiego gola strzelił Semenyo w 90+5’ minucie, którego już nie ma w Bournemouth. Jak gospodarze sobie poradzą w meczu z LFC bez Semenyo, który strzelił dla nich 10G + 3A w tym sezonie? Dla nas to dobra wiadomość, bo przecież w meczu otwarcia sezonu zapakował nam 2 gole na Anfield doprowadzając do remisu 2-2 w drugiej połowie.

Do Arsenalu za bardzo nie mieli podjazdu. Gabriel sprezentował im gola na 1-0 w 10 minucie po błędnym podaniu do Evanilsona, który z łatwością pokonał Rayę będąc 1v1. Arsenal, jak na lidera PL przystało, wrócił do gry po 6 minutach i w '71 prowadzili już 1-3. Później w '76 ładnego gola z dystansu strzelił dla Bournemouth 19-letni Eli Kroupi - warto zwrócić na niego uwagę, bo w tym sezonie bo w tym sezonie ma już na koncie 7 goli dla Bournemouth. Zwykle wchodził z ławki na ostatnie 15-20 minut lub mniej, ale odkąd Semenyo odszedł do City to Kroupi był wystawiamy w pierwszym składzie przez Iraolę jako ofensywny pomocnik.

Bournemouth w ostatnich 4 meczach PL zagrali naprawdę dobre pierwsze połowy: 1-0 z Brighton, 2-1 ze Spurs, 1-1 z Arsenalem, 2-2 z Chelsea. Tutaj Liverpool będzie musiał mieć się na baczności, żeby nie okazało się, że to my będziemy gonić wynik podobnie jak musieli to robić piłkarze Brighton, Arsenalu i CFC, jak również Spurs, którzy pomimo tego, że wyszli na prowadzenie pierwsi to do przerwy już przegrywali.

Na poniższej grafice obszary zaznaczone na niebiesko pokazują, gdzie piłkarze Bournemouth mają więcej kontaktów z piłką w otwartej grze, niż ich przeciwnicy. Lewe skrzydło to szacunkowo 59-61% kontaktów z piłką. Prawe skrzydło na wysokości pola karnego to 56%.

W centralnej części boiska na połowie przeciwnika, ale wciąż przed polem karnym radzą sobie gorzej w otwartej grze (obszar zaznaczony na czerwono) - statystyki wskazują na 40-44% dominacji. Są to też obszary, gdzie ich przeciwnicy zwykle mają ponad 55% kontaktów z piłką w otwartej grze.

AFCB Dominance

Jak gra LFC na wyjazdach w ostatnim czasie?

W Premier League ostatnio idzie nam lepiej - od 30 listopada 2025 roku mamy 3 remisy, 2 wygrane. Można się spodziewać, że powalczymy o 3 pkt.

W ostatnich meczach z Marsylią i Burnley graliśmy obiecująco w pierwszych 45 minutach, więc jeśli podobne nastawienie zobaczymy z Bournemouth to powinniśmy dać radę. Najważniejsze to wejść dobrze w mecz, nie stracić koncentracji i nie oddać pola przeciwnikowi. Gra wysokim pressingiem na połowie rywala również byłaby mile widziana.

Strata pkt w tym meczu niekoniecznie będzie oznaczać wypadnięcie z Top4. Jednak biorąc pod uwagę, że Man United gra na wyjeździe z Arsenalem, a Chelsea z CP straty punktów bezpośrednich rywali walczących w 4. miejsce są możliwe.

Czy nasza społeczność może być zadowolona ze styczniowych wyników w lidze?

Przed styczniowym meczem z Leeds United zrobiłem ankietę z pytaniem ile meczów PL wygramy w tym miesiącu. 44% osób głosowało na 4 mecze. 20% osób spodziewało się wygranej w 3 meczach i kolejne 20% w 6 meczach (bardzo optymistycznie), czyli znaczna większość głosujących.

W zasadzie nikt nie obstawiał, że wygramy mniej, niż 2 mecze. Tylko mniejszość, bo 7% głosowało na 2 wygrane - żeby tak się stało musimy jutro pokonać Bournemouth a pod koniec miesiąca Newcastle na Anfield. Myślę, że stać nas na to i najwyższa pora, aby zacząć sobie stawiać wyższe cele i nie zadowalać się podziałami punktów.

Kto wygra mecz?
  • Bournemouth
  • Remis
  • Liverpool
0 głosujących
Który z obecnych strzelców bramek w PL (w nawiasie liczba strzelonych goli) ma największe szanse wpakować piłkę do siatki przeciwko Bournemouth?
  • Ekitiké (8)
  • Gakpo (5)
  • Gravenberch (4)
  • Salah (4)
  • Wirtz (3)
  • Szobo (2)
  • Chiesa (2)
  • Kerkez (1)
  • Ngumoha (1)
  • Ktoś inny…
0 głosujących
Czy Andy Robertson zagra w pierwszym składzie?
  • Tak
  • Nie
0 głosujących
2 polubienia

Może to nierozważne, niemądre ale ja do dziś pamiętam 9:0 parę lat temu, jak słyszę Bournemouth, to pierwsze skojarzenie z nimi to właśnie ten wynik. Jestem pełen podziwu, że po paru latach zrobili się mocnym zespołem i zaliczyli taki progres. Ciekawie rozwijają graczy, wykupili im obronę, pojawiają się nowi, ciekawi zawodnicy, choćby ten Semenyo, młody Kluivert itp. W tym sezonie może nie wejdą do pucharów ale spadek też im chyba nie grozi.

Co do spotkania, to chyba nasz ulubiony ostatnio wynik, remis.

2 polubienia

Ten sam skład co na Marsylie poproszę.

Dziś wygramy ten mecz. Jestem pewien. Róbcie screeny. 2 albo 3 - 0.

Czuję że dziś fajny otwarty mecz jak na nasze standardy. Do tego wygrana bo mam leżą mecze z ekipami które atakują. Kolejny plus że bez semenyo siła rażenia ekipy popularnych wisienek znacznie mniejsza.

Ali

Frimps Gomez vvd kerkez

Graven

Maca szobo

Wirtz ekitike gakpo

Myślę że salah dostał ostatnio cały mecz aby dzis sobie odpocząć. Dodatkowo jego występ też zasługuje na ławkę. Liczę jednak na Egipcjanina w drugiej połowie. Do tego Jones i przedewszystkim Andy Robertson który najprawdopodobniej pożegna się z naszą ekipa

1 polubienie

3-1 dla Wisienek - można robić screeny.

1 polubienie

Czy Gomez wytrzyma cały mecz bez kontuzji, biorąc pod uwagę że zagrał 90 min 3 dni temu w Marsylii? Imo nie da rady i zobaczymy wszechstronnego Japończyka (wszechstronny bo gdzie by nie zagrał to trzyma swój japoński poziom) na jakimś etapie meczu obok Virgila.

1 polubienie

Ja myślę, że potencjalna kontuzja Gomeza nam nie straszna (odpukać!), skoro i tak chcemy z łatwością odpalić Robbo. Irracjonalne zachowanie zupełnie jakbyśmy mieli nadmiar obrońców.

Ten klub w obecnym sezonie uznał, że ambicje nie są potrzebne i czekamy na nowe rozdanie do lata z nadzieją, że utrzymamy się w Top4 na koniec sezonu. Bo z tym składem powinniśmy to zrobić.

Czyli po prostu byle założenia minimum zostały spełnione, a kasa z awansu do kolejnej edycji LM się zgadzała.

Może według zarządu jest to też próba znalezienia wyważonego sposobu na pozbycie się Slota po sezonie, które wówczas przejdzie bez większego echa wśród fanów. Szczególnie jeśli zastąpi go ktoś taki jak Xabi Alonso.

Na chwilę obecną nie zapowiada się, że jesteśmy na tyle mocni, aby realnie powalczyć o jakiś puchar. W meczach finałowych ze Slotem graliśmy absolutnie tragicznie o czym klub pokroju LFC nie może zapominać, jeśli za kilka lat sportowo nie chcemy stracić na znaczeniu.

Spokojnie, Gomez od początku z van Dijkiem. Wraca Gakpo kosztem Ekitike. Co może się nie udać ?

Gakpo na 9. Trzeba dbać o Ekitiki, bo to jedyna 9 w klubie. A Gomez ostatnio wybitny występ, więc zero zmartwienia.

1 polubienie

Ekitiké na ławce. :exploding_head: Z kim niby Wirtz będzie grał kombinacyjnie i na jeden kontakt?

No zobaczymy co za taktykę przygotował Slot.

Chyba raczej chce chronić Hugo przed nadmierną intensywnością, żeby nasz jedyny napastnik się nie posypał. Bo innego wytłumaczenia raczej być nie może (oczywiście poza drobnym urazem, dyskomfortem itp).

1 polubienie

Chronić i oszczędzać na co ? Na mecz za tydzień z Newcastle? Po drodze mecz z Karabachem i wtedy można dać Gakpo na cały mecz, a dzisiaj kuć żelazo czyli współpracę z Wirtzem póki gorące.

Na sezon. To nie jest kwestia meczu.

Musisz po prostu zaufać, że team ludzi którzy biorą za to pieniądze (trenerzy, fizjo) mogą potencjalnie wiedzieć więcej od Ciebie, jak się rozchodzi o ryzyko kontuzji danego zawodnika.

Badają ich parametry, mają ich raczej rozpracowanych dość dobrze. Jest szansa, że wiedzą o konkretnym zawodniku źdźbło więcej od Ciebie.

Jeśli Ekitike akurat dziś nie wychodzi w 1szym składzie to jest to podyktowane konkretną przesłanką. Nasz skład jest kurew*ko wąski i trzeba dysponować zasobami roztropnie.

Wirtz najwyżej ustawiony, Szobo z nim w pierwszej linii pressu. Gakpo bliżej lewej, tak jak Ekitike w Marsylii.

2 polubienia

Można by powiedzieć, że Chiesa był cały czas oszczędzany, a wysypał się na treningu czy tam rozgrewce także tego … :face_with_peeking_eye::wink:

Nigdy nie przewidzisz.

Ładnie ten komplecik wygląda z białymi spodenkami

O wiele lepiej niż z ciemnymi.

1 polubienie

Oczy bolą od patrzenia na grę Salaha.

3 polubienia

Teraz ładnie wylozyl Wirtzowi

Salah pod grą robi więcej niż Gakpo, ale co tam ..przywalę, że nie mogę na niego patrzeć. Jprdl.

1 polubienie