24.11.2024 Southampton - Liverpool

Nadchodzi… po przerwie reprezentacynjej… powoli zbliża się niebezpiecznie - miejmy nadzieję, że głodny i wypoczęty - planując jak zapolować na swoją przystawkę… 3 punkty w Soton na śniadanie po dłuższej przerwie.

A wszystko to będzie zaledwie podrażnieniem żołądka zanim na Anfield podadzą prawdziwie Królewskie danie. Później na deser mistrzowskie City. Czy w trzech meczach zdobędziemy te trzy szczyty?

Byłoby przaśnie, bo następnie czekają nas wspinaczki po Newcastle, Evertonie i Gironie - trudnych terenach, które będą mieć swoje wyzwania.

Te sześć meczów można śmiało potraktować jako odrębny, drugi z rzędu maraton, który powie nam więcej o tym jakie są nasze szanse na :trophy: biorąc pod uwagę zajmowane miejsce w tabeli, zdobyte punkty i formę.

Czy po 15 kolejkach PL nadal będziemy na 1. miejscu? Myślę, że w obecej sytuacji każdy fan LFC na to liczy.

Co mówią Statystyki :chart_with_upwards_trend:

• Wygrana z Soton sprawi, że Arne Slot zrówna się nowym osiągnięciem z dwoma innymi managerami - Guusem Hiddinkiem i Carlo Ancelottim, którzy (obaj z Chelsea) w ciągu 12 pierwszych spotkań Premier League wygrali swój 10 mecz.
  • Salah to nasza broń! Mo miał udział przy największej liczbie strzelonych bramek w Premier League (14), niż jakikolwiek inny piłkarz w tym sezonie - ma już na koncie 8 goli i 6 asyst, co przekłada się na 66% bramek LFC w lidze. Just give him a new contract, will you LFC?!
  • Jeśli w/w Was nie przekonuje, to dodajmy do tego, że Saints nie wygrali żadnego z ostatnich 5 meczów PL przeciwko LFC, a łącznie nie wygrali z nami od 6 meczów - tj. od czasu wygranej z nami 1-0 w PL w styczniu 2021. Poza remisem 4-4 w PL (maj 2023) zaliczyli same porażki.
  • W obecnym sezonie PL Southampton na własnym terenie przeżywa trudny okres - 3 przegrane (0-1 N Forest; 0-3 MU; 2-3 Leiceste), 1 remis (1-1 Ipswich), 1 wygrana (1-0 Everton).
  • Liverpool nie stracił jeszcze bramki w ostatnich 15 minutach w PL w tym sezonie (!). Najbliżej było Nottingham, które zwycięskiego gola strzeliło w 72’ minucie.

Kontuzje, cyli kto jest poza grą itd

Southampton - niedostępni są Gavin Bazunu Aaron Ramsdale, Flynn Dowers, Jan Bednarek (przewidywany powrót w pierwszym tyg grudnia), Ross Stewart, William Smallbone i Ryan Fraser (szacuje się, że ma 50% szans na powrot do gry).

Liverpool - U nas sytuacja wygląda nieco lepiej, bo w grudniu ma wrócić Jota. Z zespołem trenuje już Harvey, lecz nie spodziewałbym się go w wyjściowym składzie.

Nie wiemy jeszcze jak wygląda sytuacja z TAA, ale na dzień dzisiejszy jest kontuzjowany. Wątpię, że Slot zaryzykuje wystawianiem go do pierwszego składu. Byłoby to nierozsądne mając przed sobą mecze z Realem i City, także stawiam 75% na to, że zagra Bradley.

Zdaje się, że Chiesa jest blisko powrotu, lub obecnie już trenuje indywidualnie. Dla niego odbywa się mini pre-season, więc nie spodziewam się go w składzie. Alisson ma być blisko powrotu, więc czekamy na update od Slota z jakimś konkretnym info.

Co może wydarzyć się w weekend :grey_question:

Nie wykluczone, że Tottenham będzie w stanie urwać punkty City, a my wygramy z Soton i do pojedynku z Guardiolą możemy podchodzić z 7 pkt przewagą. Spurs grają bardzo nierówno na wyjazdach, do tej pory zaliczyli 1 remis (1-1 Leicester), 3 przegrane (2-1 Newcastle; 3-2 Brighton; 1-0 Palace) i tylko 1 wygraną (0-3 MU).

Natomiast Spurs w PL w trzech ostatnich meczach potrafili się spiąć na City grając na Etihad, co pokazują remis 3-3 w grudniu 2023, przegrana 4-2 w styczniu 2023, czy wygrana 2-3 w lutym 2022.

Arsenal gra z Forest w sobotę na Emirates, ale też nie będą mieć łatwo. Nottingham jeszcze nie przegrali na wyjeździe w PL zaliczając 3 wygrane (0-1 Soton; LFC 0-1; Leicester 1-3) i 2 remisy (2-2 Brighton; 1-1 Chelsea) - imponujące. Kto wie, czy nie sprawią kolejnej niespodzianki.

Także 3 pkt z Soton to jest obowiązek, bo przed nami może otworzyć się szansa na jeszcze większe odskoczenie czołówce i warto mieć to na uwadze niekoniecznie oczekując, że sprawy przybiorą tak pozytywny obrót.

Sytuacja Southampton w tabeli - podziała na rywali motywujące czy destabilizująco? :chart_with_downwards_trend:

Jeszcze nie jest źle, bo pomimo tego, że Święci okupują niechluble 20. miejsce (z 4 pkt), to tracą 4 pkt do 17. Ipswich (8 pkt).

Wolves (6 pkt) i Palace (7 pkt) pozostają wciąż w zasięgu, ale mając na uwadze to, że obie te ekipy są dużo bardziej doświadczone w PL, uważam Saints nie mają dużo czasu na ogarnięcie się. Także dla nich każdy punkt będzie na wagę złota.

Wolves z pewnością wyjdą ze strefy spadkowej przed końcem roku, bo mają zdby dobry skład, żeby walczyć jedynie o utrzymanie.

Analizy przeciwnika nie robiłem, ponieważ nie oglądałem żadnego meczu Southampton w tym sezonie.

Stawiam na 0-2 dla gości, czyste konto i Guardiolę wyrywającego sobie włosy za tydzień na Anfield. :slight_smile:

Ankiety :white_check_mark:

Tradycyjnie, parę pytań do publiczności.

W których z ośmiu (8) pozostałych meczów Premier League w 2024 roku Liverpool straci punkty? [wybierz max 5]
  • W żadnym, zgarniemy komplet pkt w 2024 :sunglasses:
  • Southampton (A)
  • Man City (H)
  • Newcastle (A)
  • Everton (A)
  • Fulham (H)
  • Tottenham (A)
  • Leicester (H)
  • West Ham (A)
0 głosujących
Kto zagra w ataku w podstawowym składzie?
  • Nunez
  • Díaz
  • Gakpo
  • Salah
  • Elliott
0 głosujących
Czy Salah strzeli gola lub zaliczy asystę z Soton?
  • Tak
  • Nie
0 głosujących
Kogo wybierze Slot w linii pomocy?
  • Jones
  • Szoboszlai
  • Mac Allister
  • Gravenberch
  • Endo
  • Elliott
0 głosujących
Czy Szobo strzeli bramkę lub zaliczy asystę?
  • Tak
  • Nie
0 głosujących
Jakie będzie zestawienie obrony na ten mecz?
  • VVD
  • Konate
  • Gomez
  • Quansah
  • Robbo
  • Tsimikas
  • TAA
  • Bradley
0 głosujących
3 polubienia

Jeżeli miałbym zakładać stratę punktów no to City, Everton i Tottenham.

Uważam, że Newcastle nam leży jako przeciwnik i są spokojnie do zrobienia nawet na wyjeździe.

Oczywiście miło byłoby się zaskoczyć jakimś np. 6 wygranymi i 2 ewentualnymi stratami… aczkolwiek mam spore obawy co do meczu z Tottkami czy Evertonem. Jak długa jest moja pamięc to te mecze z Kogutami i Evertonem to zawsze był jakiś pokaz sędziego.

Ja myślę, że te 3 mecze co wymieniłeś + Newcastle to będą porządne testy dla nas.

Nie wybiegając jednak zbyt daleko do przodu ciekaw jestem jak się przygotujemy na City i czy podejdziemy do sprawy podobnie, co do meczu z Arsenalem. W sensie w stylu, że remis wcale nie byłby zły itp. Oczywiście zakładając, że z Soton będą 3 pkt.

Grając na Anfield musimy walczyć o pełną pulę i mieć na uwadze to, że jakiejkolwiek przewagi punktowej byśmy sobie nie wyrobili nad City i Arsenalem (i potencjalnie Chelsea), to na ostatniej prostej sezonu (od 26 kwietnia do 18 maja) trafił nam się dosyć trudny terminarz, gdzie będziemy podjmować Spurs (H), Chelsea (A), Arsenal (H) i Brighton (A) - każdy z tych zespołów jest pretendentem do gry w Europejskich Pucharach i na pewno będzie walczył o jak najlepszą pozycję w lidze, a dwa z nich niemal na bank znajdą się w Top4 na koniec.

Także przewaga punktowa, jaką sobie wyrobimy w tym roku i to czy nam się uda ją utrzymać będzie kluczowa na sam koniec. A z doświadczenia wiemy, że City lepiej trzymać na dystans, niż ich gonić cały sezon.

Akurat trafił nam się sezon, gdzie to czy pierwsza opcja będzie realna jest obecnie całkowicie w naszych rękach. Wierzę, że Slot będzie chciał to wykorzystać i pokonać City na Anfield.

Powinniśmy zgarnąć 3 punkty, ale po przerwie to różnie bywa, zwłaszcza na wyjeździe. Główni zawodnicy powinni zagrać nie więcej niż 60 minut. Jeśli van Dijk nie będzie w pełni gotowy, to Gomezem ich.

Kelleher
Bradley-Konate-van Dijk/Gomez-Robbo
Graven-Mac
Jones
Salah-Nunez-Gakpo

Liczę na minuty dla Elliotta i Szobo.

Ten mecz trzeba przepchać nawet 4 literami, słabo gramy po kadrach, ale na szczęście przeciwnik jest tragiczny, nie mniej nie można lekceważyć. Dobrze że gramy w niedzielę a nie w sobotę o 13:30. Muszą być 3 punkty, rozruch dla piłkarz po kadrach i może kilka minut dla wracających po kontuzji głównie Elliotta mam na myśli. Najważniejsze to myśleć w perspektywie najbliższego meczu w lidze, który będzie najważniejszy. Tak jak mecz 5 lat temu który utworzył nam autostradę w walce o mistrza. Najgorsza drużyna w lidze, nie mogła nam się lepiej przytrafić niż teraz.

2 polubienia

Może nawet lepiej, że gramy na wyjeździe, Świeci na Anfield pewnie postawiliby autobus.

Kelleher
Robbo / VvD / Konate / Bradley
Graven / Szobo / Jones
Salah / Nunez / Gakpo

Oszczędzałbym naszych Latynosów, którzy mają za sobą mecze we wtorek/środę i dlugi lot, szczególnie Mac powinien odpocząć.

Uważam że mamy bardzo fajnie że po przerwie reprezentacyjnej gramy z najsłabszym rywalem w lidze. Dodatkowo mają sporo urazów, wiex jak zwykle bywam przezorny i ostrożny tak teraz jestem wręcz pewny zwycięstwa. Cieszy też że nasi sobie świetnie radzili na wyjazdach, albo odpoczywali. Gaz powinnien być.
Keller
Gomez konate vvd robbo
Graven
Jones szobo
Salah nunez gakpo

Uważam że gracza z Ameryki południowej warto dać odpocząć po podróży. Gomez ostatni mecz miał świetny i zasłużył na szansę i tak bym ją to wystawił jednka sądzę że wyjdzie Bradley.

Co do strat punktów to boję się wyjazdów na Newcastle i Tottenham.

Pierwszy raz od bardzo dawna jestem dość spokojny o mecz z city. Obym się nie pomylil

1 polubienie

Mnie wcale nie cieszy Southampton po przerwie reprezentacyjnej, na pewno postawią ciężkie warunki. Liczę na Salaha w tym meczu i Szobo, Latynosi muszą odpocząć, ale ktoś w ataku musi zagrać, postawiłbym na Diaza na ‘9’. Liczę na 0:2 i brak kontuzji.