28.02.2026 Liverpool FC - West Ham United

Sobota, godz 15:00 :united_kingdom: / 16:00 :poland:

Arne Slot 4-4 Nuno Espirito Santo

Zapowiada się kolejny ciężki mecz na Anfield. West Ham od 17 stycznia na poważnie włączył się do walki o utrzymanie, ponieważ od tego czasu w ostatnich 6 meczach Premier League zdobył łącznie 11 na 18 możliwych punktów. Dla porównania Liverpool zdobył 10 na 18 możliwych punktów w tym samym przedziale czasowym.

WHU ma na koncie wygraną ze Spurs (1-2) i Burnley (0-2) na wyjazdach oraz przegraną rzutem na taśmę z Chelsea (3-2) na Stamford Bridge po golu CFC w 90+2’ minucie. Do tego pokonali u siebie Sunderland (3-1) i dołożyli dwa remisy z Man Utd (1-1) i Bournemouth (0-0) na London Stadium.

Gdyby nie stracone gole z Man Utd i Chelsea w ostatnich minutach, to jutro podchodziliby do meczu z nami z 29 pkt na koncie i w miarę komfortową 2 punktową przewagą nad Nottingham. To wszystko podkreśla jak bardzo ten zespół odżył w ostatnim czasie.

Co więcej, Nuno Espirito Sando zdaje się wiedzieć jak rozgrywać mecze z zespołem Arne Slota. Jego taktyczne podejście do tych meczów raczej się sprawdza - głęboko się bronić, absorbować nakładaną przez przeciwnika presję i zadać cios z kontry wysoko ustawionej linii obrony rywala. W zeszłym sezonie jego Nottingham Forest pokonało nas 0-1 na Anfield, a na City ground wywalczyli 1 pkt po remisie 1-1 z odpowiednio 31% i 29% posiadaniem piłki w każdym w tych meczów! Czy podobną taktykę obierze mając pod sterami WHU?

Jak na razie Arne Slot remisuje punktowo 4-4 z managerem WHU (1W, 1D, 1L).

Czy Liverpool wskoczy przynajmniej na 5 miejsce po 28 kolejce?

O nas krótko - jutro 3 pkt to absolutny obowiązek bez względu na obecną formę przeciwnika. Do składu wróci Frimpong, jednak niestety dalej zagramy bez Wirtza. O kreatywność w ofensywie może być bardzo trudno, jeśli Frimpong nie będzie gotowy, aby zagrać w pierwszym składzie lub jeśli Slot ponownie postawi na Szobo na prawej obronie (czego z pewnością się obawiamy).

No i jedno z ważniejszych pytań: z kim kombinacyjnie będzie grał Ekitiké w środku? Czy brak Flo może przełożyć się na słabszy występ Francuza? Czy Salah i Gakpo będą w stanie dostarczyć mu dobre piłki?

Cel jest prosty - mamy szansę przynajmniej na 24 godz przeskoczyć Chelsea w tabeli, która w niedzielę ma bardzo trudny wyjazd na Emirates i raczej tam nie wygra, więc trzeba zrobić kolejny krok do przodu. Z kolei Man Utd grają u siebie z Crystal Palace i tu straty punktów bym się nie spodziewał. Przewidywania są takie, że po 28. kolejce United będą wciąż nad nami.

Po Slocie można się spodziewać, że poza przesunięciem Szobo do pomocy składu na mecz z WHU nie zmieniamy:
Alisson - Jones, Konate, VVD, Kerkez - Graven, Mac Allister, Szobo - Gakpo, Ekitiké, Salah

Ankiety

Kto wygra mecz?
  • Liverpool
  • Remis
  • West Ham
0 głosujących
Czy zachowamy czyste konto czwarty raz z rzędu?
  • Tak
  • Nie
0 głosujących
Czy Salah lub Gakpo powinni zacząć na ławce?
  • Tak - obaj
  • Tak - tylko Salah
  • Tak - tylko Gakpo
  • Nie - żaden z nich
  • Nie wiem / nie mam zdania
0 głosujących
Czy to już czas aby Rio Ngumoha zaczął mecz Premier League w pierwszym składzie?
  • Tak
  • Nie, ponieważ według Slota wciąż trzeba go chronić (zaufajmy trenerowi)
  • Nie, ponieważ nikt o zdrowych zmysłach nie zdejmie Gakpo ani Salaha…
  • Nie (inny powód)
  • Nie wiem / nie mam zdania
0 głosujących
1 polubienie

Po ostatnim fartownym zwycięstwie w Nottingham nie odnoszę wrażenia, że ten mecz będzie spacerkiem nawet mimo tego, że gramy na Anfield, które nie oszukujmy się nie jest już taką fortecą jak za Jürgena; gramy słabo, mało widowiskowo to i kibice nie dopingują tak jak wcześniej, szczególnie w meczach z niżej notowanymi rywalami, gdzie praktycznie w ogóle nie dopingują.

Przed meczem z Forrest mieliśmy tydzień odpoczynku czyli w teorii powinniśmy być wypoczęci i wybiegać ten mecz, a jak było kazdy kto oglądał widział. Teraz też przystepujemy do meczu po tygodniowej przerwie zobaczymy czy efekt będzie podobny.
West Ham ostatnio jest w formie, walczą o utrzymanie, a ich trener wydaje się mieć patent na naszą drużynę, lubi nisko ustawiać swój zespół i kontrować, my nie umiemy grać z takimi przeciwnikami w dodatku zabraknie Wirtza także kreatywność spadnie niemalże do zera.

Może jestem pesymistą, ale gdybym bawił się w bukmacherów to jest mecz, który obstawiłbym, że Liverpool niestety nie wygra, typując remis 1:1
Może wy macie więcej wiary w zespół, chcialbym pozytywnie się zaskoczyć, pozostaje nam czekać na 16:00 i kibicować a nuż widelec w ekipie Slota coś zatrybi i przekonująco wygramy tego bym sobie i wam życzył

1 polubienie

To na pewno nie będzie łatwy mecz.

Dla nas każdy przeciwnik w premier league to trudny rywal, a czy gramy na Anfield czy nie to też już bez różnicy, bez presingu, bez nacisku czy pośpiechu żeby zdobyć bramkę.

Na ten moment priorytet to żeby żaden z zawodników nie doznał jakieś poważnej kontuzji żebyśmy mogli spokojnie przygotowywać się na nowy sezon.

Przy odrobinie szczęścia może uda się zdobyć 1 czy może aż 3 punkty.

1 polubienie

Obstawiałem WHU do spadku, zwolnienie Nino Espirito Santo, a tymczasem nabrali wiatru w żagle i teraz to Nottingham obawiać się najbardziej o miano trzeciego spadkowicza (bo Burnley i Wolves chyba już się nie wybronią). Słabe punkty? Hermansen i Areola nie bronią jakoś kapitalnie, obrona u nich też nie jest monolitem. Soucek, Summerville, Bowen to na pewno wartość dla nich dodana. Za parę godzin mecz, mimo wszystko nie mogę się go doczekać :slight_smile:

Widziałem dzisiaj ploteczkę, żę synuś na ławkę, a Rio w pierwszym. Oby tak było.

Niestety ale jest mnóstwo okoliczności które skłaniają mnie aby uznać że dziś nie wygramy.

West ham jest w świetnej formie. Kto oglądał ich mecze ten widzi że w aktualnej dyspozycji są bardzo trudną ekipa dla każdego. Nuno po raz kolejny pokazuje że jeśli chodzi o zespoły z dołu ligi jest prawdziwym fachowcem. Przed sezonem typowałem ekipę młotów do spadku. Teraz jestem pewny że się utrzymają. Sam Portugalczyk stylowo jest koszmarem Arne. Jak wiemy głęboka i strzelna defensywa to coś co do tej pory nie leżało naszej ekipie. Trzeba jednak pamiętać że Holender pracuje już prawie 2 lata w PL i najwyższa pora wymyślić taktykę skuteczna na przełamanie takiego bloku. Niestety ich największą gwiazdą czyli Jarrod Bowen jest w świetnej formie i nasi stoperzy będą z nim mieli ciężko przeprawę bo gra on fantastycznie między liniami a po rozpędzeniu ciężko go powstrzymać.

Plus jest taki że nie powinni absolutnie nam zagrozic w ataku pozycyjnym co może skłonić Arne do dania zasłużonej szansy dla Rio. Powodem dla którego może się ostatecznie nie zdecydować jest to że frimpong grający pierwszy mecz po urazie może potrzebować większego wsparcia które niestety dla nas i pewnie widowiska ale obiektywnie patrząc zapewnia Cody.

Ali

Frimp ibou vvd kerkez

Grav

Maca szobo

Salah eki Rio

1:1 z bramką Hugo

Ale co ma lewe skrzydlo do wsparcia Frimponga?

rio za lepsze 15 min niż nasi wybitni skrzydłowi przez cały mecz w nagrodę usiądzie na ławce

5 polubień

Jest Gomez za Jonesa. Przed środkowym meczem z Wolves to i tak większa rotacja, niż można było się po Slocie spodziewać. W sumie rozumiem dlaczego niektórzy nazywają go “beton”.

Szerokość naszego składu dobitnie podkreśla obecność Woodmana na ławce w takich meczach, zamiast jakiegoś obiecującego młodzika z Akademii (na przykład napastnika, którego nie ma na ławce… a nawet jakby był, to i tak by nie dostał szansy).

Ciekawym zjawiskiem jest też to, że w wątku o LM ma miejsce optymistyczne przymierzanie nas do gry w finale. Podczas gdy jak przychodzi mecz PL to nagle wszystkim się włącza realistyczne podejście lub też wróżenie kolejnej wpadki. To jak to w końcu jest z tym Liverpoolem?

1 polubienie

Tak jak cały ten sezon. Bliżej nam do średniaków w premier league niż do czołówki. W lidze mistrzów sobie jakoś radzimy bo gramy w niskim bloku i łatwiej rywali kontrolować bo grają bardziej otwarcie. Ale nie widzę naszych szans na awans do finału.

1 polubienie

Nie wiem co musiałoby się stać, żeby synek usiadł na ławce, a Rio w pierwszym :confused:

Niby człowiek wiedział, a jednak się łudził.

Skład dobry obawiam się tylko o Gomeza ze by nie przegrał nam meczu

Znów rafałek nam komentuje mecz… mam wrażenie, że Canal + robi to specjalnie xd

3 polubienia

Sobota 16:00, Robben na lewym, Horny na mikrofonie. To jest życie, które każdy potrzebuje, ale nikt nie zasługuje.

11 polubień

szybko poszlo. jest powoli lepiej :wink:

Ktoś tu na forum niedawno pisał że Ekitike to 1:1 zastępstwo za Nuneza :rofl:

2 polubienia

Brawo,oby tak dalej.Jeszcze z 2 poproszę

Ale dał piłkę Kerkez teraz. Rośnie chłopak.

1 polubienie