Sobota, godz 15:00
/ 16:00 ![]()
Arne Slot 4-4 Nuno Espirito Santo
Zapowiada się kolejny ciężki mecz na Anfield. West Ham od 17 stycznia na poważnie włączył się do walki o utrzymanie, ponieważ od tego czasu w ostatnich 6 meczach Premier League zdobył łącznie 11 na 18 możliwych punktów. Dla porównania Liverpool zdobył 10 na 18 możliwych punktów w tym samym przedziale czasowym.
WHU ma na koncie wygraną ze Spurs (1-2) i Burnley (0-2) na wyjazdach oraz przegraną rzutem na taśmę z Chelsea (3-2) na Stamford Bridge po golu CFC w 90+2’ minucie. Do tego pokonali u siebie Sunderland (3-1) i dołożyli dwa remisy z Man Utd (1-1) i Bournemouth (0-0) na London Stadium.
Gdyby nie stracone gole z Man Utd i Chelsea w ostatnich minutach, to jutro podchodziliby do meczu z nami z 29 pkt na koncie i w miarę komfortową 2 punktową przewagą nad Nottingham. To wszystko podkreśla jak bardzo ten zespół odżył w ostatnim czasie.
Co więcej, Nuno Espirito Sando zdaje się wiedzieć jak rozgrywać mecze z zespołem Arne Slota. Jego taktyczne podejście do tych meczów raczej się sprawdza - głęboko się bronić, absorbować nakładaną przez przeciwnika presję i zadać cios z kontry wysoko ustawionej linii obrony rywala. W zeszłym sezonie jego Nottingham Forest pokonało nas 0-1 na Anfield, a na City ground wywalczyli 1 pkt po remisie 1-1 z odpowiednio 31% i 29% posiadaniem piłki w każdym w tych meczów! Czy podobną taktykę obierze mając pod sterami WHU?
Jak na razie Arne Slot remisuje punktowo 4-4 z managerem WHU (1W, 1D, 1L).
Czy Liverpool wskoczy przynajmniej na 5 miejsce po 28 kolejce?
O nas krótko - jutro 3 pkt to absolutny obowiązek bez względu na obecną formę przeciwnika. Do składu wróci Frimpong, jednak niestety dalej zagramy bez Wirtza. O kreatywność w ofensywie może być bardzo trudno, jeśli Frimpong nie będzie gotowy, aby zagrać w pierwszym składzie lub jeśli Slot ponownie postawi na Szobo na prawej obronie (czego z pewnością się obawiamy).
No i jedno z ważniejszych pytań: z kim kombinacyjnie będzie grał Ekitiké w środku? Czy brak Flo może przełożyć się na słabszy występ Francuza? Czy Salah i Gakpo będą w stanie dostarczyć mu dobre piłki?
Cel jest prosty - mamy szansę przynajmniej na 24 godz przeskoczyć Chelsea w tabeli, która w niedzielę ma bardzo trudny wyjazd na Emirates i raczej tam nie wygra, więc trzeba zrobić kolejny krok do przodu. Z kolei Man Utd grają u siebie z Crystal Palace i tu straty punktów bym się nie spodziewał. Przewidywania są takie, że po 28. kolejce United będą wciąż nad nami.
Po Slocie można się spodziewać, że poza przesunięciem Szobo do pomocy składu na mecz z WHU nie zmieniamy:
Alisson - Jones, Konate, VVD, Kerkez - Graven, Mac Allister, Szobo - Gakpo, Ekitiké, Salah
Ankiety
- Liverpool
- Remis
- West Ham
- Tak
- Nie
- Tak - obaj
- Tak - tylko Salah
- Tak - tylko Gakpo
- Nie - żaden z nich
- Nie wiem / nie mam zdania
- Tak
- Nie, ponieważ według Slota wciąż trzeba go chronić (zaufajmy trenerowi)
- Nie, ponieważ nikt o zdrowych zmysłach nie zdejmie Gakpo ani Salaha…
- Nie (inny powód)
- Nie wiem / nie mam zdania