Co do Nuneza, jako że go pierwszy dzisiaj pochwaliłem, to dodam tylko, że jeśli dalej będzie zachowywał się, jak na rasowego lisa pola karnego przystało zdobywając bramki i tym samym przyczyniając się do naszych wygranych, to myślę, że kwestia niedokładnych podań i nieudanych zagrań zejdzie na drugi plan. Przynajmniej dopóki nie zaczną one stwarzać zagrożenia typu narażanie się na niebezpieczne kontry itp.
W końcu poprawę trzeba od jakichś aspektów zacząć, a bramkostrzelność to dla napastnika jedna z najważniejszych rzeczy. Gdyby miał 100% dobrych podań na połowie przeciwnika i zero bramek, to z czego byśmy go w pierwszej kolejności rozliczali?
Jeśli będzie regularnie pakował piłkę do siatki, to jego pewność siebie wzrośnie i tym samym można się spodziewać, że i sama gra stanie się lepsza. No i nie będzie miał takiej presji, żeby z byle jak przygotowanej sytuacji uderzać na bramkę. Ja na razie dostrzegam dużo więcej plusów, więc jest okay.
Jak przyjdą mecze o stawkę, to będzie można bardziej krytycznym okiem go oceniać, ale na chwilę obecną nie ma co na siłę szukać dziury w całym.
Ja wgl mam wrażenie, że ludzie zapominają że ta bajeczna technika to nie wszystko. Czy tego chcemy czy nie, gdyby tak faktycznie było to Lewandowski nigdy nie stanąłby na podium o złotą piłkę.
@Kolumbjajo ja liczę ma atak który da nam zwycięstwo. Jak będzie wyglądał personalnie to już dla mnie sprawa drugorzędna. Też wole Codiego i Jotę od Diaza no ale no ile razy my kibice się myliliśmy co do wymarzonego składu
Myśle, że to może być bardzo dobry mecz. Obie drużyny maja dużo do udowodnienia i mocno świeży skład. Czuje, że będzie dużo bramek i mam nadzieje, że to my ich strzelimy więcej
Z innej beczki - zwróciliście uwagę na to jakie pustki były na stadionie? Ja jestem lekko w szoku. Może się mylę, ale w poprzednich latach jak lecieliśmy do Azji to tam tłumy były na stadionach.
Wynik znacznie lepszy niż gra przez pierwsze 20 minut, gdzie Lester rzucało piłki za linię obrony i tylko oni sami nie wiedzą, jakim sposobem nie strzelili choć jednego gola. Potem 3 szybkie strzały w 8 minut i było już po meczu. To, co było przyjemne dla oka, to kontrola nad meczem od okolic 25-30 minuty i jak wyszliśmy w drugiej połowie, gdzie od samego początku było rzucenie się do gardła Lisów.
Diaz kocur, Nunez (nie zapeszając) z meczu na mecz coraz większy luz, co fajnie widać było przy nieuznanym golu, gdzie typowy Nunez strzeliłby przed siebie z zamkniętymi oczami, a tu podcinka nad bramkarzem + gol z bardzo ostrego kąta. Szoboszlai świetna kontrola przestrzeni i wychodzenie spod pressingu, coś pięknego. I tylko dobrego DMa momentami brakowało, gdy zarówno MacAllister w 1 połowie jak i Szoboszlai w drugiej wychodzili wyżej, a rywal przechwytywał piłki.
Mamy mocny atak, dobrą pomoc ale niestety brak obrony. Gdy mieliśmy obronę i atak, nie mieliśmy pomocy. Gdy mieliśmy wszystko, nie mieliśmy bramkarza. Mam nadzieję, że ktoś to widzi, bo co nam z dobrego ataku i pomocy jak będziemy dostawać masę bramek i tracić gole po głupich sytuacjach. ŚO z prawdziwego zdarzenia konieczny w tym okienku bo opierać defensywę na elektrycznym Konate, asekuracyjnym VVD czy Matipie i Gomezie, do tego na PO o zgrozo liczyć na jakiegoś Bradleya to skrajna nieodpowiedzialność.
Niestety nie ma co liczyć na tak szybko uzupełnienie braków. Brak chętnych na Matipa powoduje, że kupno środkowego obrońcy nie będzie rozpatrywnae przez klub w tym okienku (no chyba, że Gomez zostanie uznany za zastępstwo na prawej stronie obrony)
Dodatkowo po odchudzeniu kadry w drugiej linii potrzebujemy 2 dodatkowych pomocników. Tylko jeden nowy to może być zdecydowanie za mało na walkę na tylu frontach biorąc pod uwagę częstotliwość z jaką Thiago i Jones łapia urazy, a niewiadoma zostaje termin powrotu i postawa na boisku po kontuzji Bajceticia
Ja nie wiem co Wy tak dalej liczycie na tego Gomeza jako ŚO czy PO. Chłop nie nadaje się do naszej drużyny, uznałbym go za sabotażystę, naprawdę za każdym razem jak grał to łapałem się za głowę. Miał swój czas, jeden dobry sezon ale trzymanie go bo “ograny, HG, Anglik” czy inne pierdoły to ja dziękuję.
Skoro jest w kadrze drużyny, blokuje miejsce dla innego grajka i raczej nie słychac o planach sprzedaży Anglika, to nie tyle co liczymy na niego, a uwzględniamy przy ocenie składu. Większość na tym forum wie, że kontuzje zablokowały jego rozwój i z zawodnika, który miał papiery na bycie integralną częścią zespołów TOP4, stał się przeciętniakiem, który miałby problem z regularną gra w drużynach dołu tabeli Premier League.
W obronie potrzebujemy wymienić Matipa, Gomeza na nowsze i lepsze modele oraz ściągnąć sensowna alternatywę dla TAA. No, ale tak się nie wydarzy, a zwłaszcza nie w jedno okienko, krfy jeszcze musimy przemeblować drugą linię. Dlatego przed startem okienka założono, że co najwyżej sprzedamy jednego obrońcę i będzie to Matip, a Gomez dalej będzie przyprawiał kibiców o ból głowy swoja grą
Kilka spostrzeżeń po wczorajszym sparingu.
Jako, że należę do optymistów/realistów,a to forum zalane jest wszelkiej maści płaczkami😭to zbudowany jestem wczorajszą postawą zespołu.Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to tylko Lester itp.
Paradoksalnie bardziej podobała mi się ll połowa.
Jeśli chodzi o personalia to zdecydowanie na duży plus cała młodzież.
Clark to zawodnik,który musi pójść na wypożyczenie, gdzieś na ll poziom bo level U23 już po prostu przerósł.
Bardzo fajny jest też ten najmniej znany czyli McConnell,spokojny z piłką przy nodze, jakość techniczna widoczna gołym okiem . On akurat pewnie jeszcze spędzi sezon w rezerwach,ale nie zmienia to faktu, że to bardzo ciekawy chłopak.
Doak jest pewnie czysto piłkarsko najbardziej zdolny z całej tej młodej ekipy ,tam też talent widać gołym okiem ,ale on też gra jeszcze bardzo po juniorsku,notuje zbyt dużo prostych strat,ale to bezwzględnie perełka do oszlifowania. Pewnie będzie zbierał minuty w LE i krajowych pucharach.
Quansah jest być może największym wygranym tego zgrupowania. Silny fizycznie,spokojny z piłką przy nodze. Być może wskutek braku transferu do formacji obronnej wskoczy w rankingu ŚO na miejsca 4,5.
Już w meczu z Greuther Furth na tle kiepskich kolegów z obrony wyglądał najlepiej,a z Leicester tylko potwierdził dobrą dyspozycję. Zresztą to regularny kadrowicz w angielskich młodzieżówkach,a akurat na jego pozycji Anglicy zawsze mają ciekawych zawodników.
Jeśli sztab uzna, że jest gotowy do bycia pełnoprawnym członkiem pierwszej drużyny to ja to kupuję.
Co poza tym ?
W pierwszej połowie słabo broniła pomoc,co skończyło się kilkoma sytuacjami dla przeciwników. Czyli stara śpiewka,a razy zbierają obrońcy.
Będzie dobrze!
W całym wpisie nie zgodzę się z tą jedną rzeczą moim zdaniem Clark powinien zostać w klubie o ile nie zostaną ściągnięci dwaj nowi pomocnicy. Ewentualne wypożyczenie dopiero w styczniu, a do tego czasu niech trenuję z pierwszym zespołem i łapie minuty w pucharach i lidze europy.