Cody Gakpo

Póki co to jest turniej Codego. Świetny występ i kolejny raz MOTM.

Chłopie :smiley: skończ już z tym H w nazwisku.
Cody nazywa się Gakpo przez G i tak się pisze.
Czy innym jest jego niderlandzka wymowa

1 polubienie

Nie wierzę, że sie na to nabieracie. Super, że złapał formę i nareszcie dobrze gra, ale to nadal nie jest poziom startera w LFC. Widać, że w reprezentacji gra mu się łatwiej, bo nie ma tylu zadań defensywnych i nie musi tyle pressowac. Naprawdę nie bez powodu przegrywał rywalizację z Diazem.

1 polubienie

Oby tak dalej. Rownież nie jestem przekonany co do Gakpo w pierwszej 11 ale czasem mocny okres czy w tym wypadku turniej może przełożyć się na rozkwit kariery czego sobie, Wam i GGGakpo życzę :smile:

Ale w zasadzie czemu przegrywał tę rywalizację z Diazem- bo ja po 2.5 latach Diaza w Liverpoolu nie za bardzo rozumiem i wiem czemu Diaz jak tylko był zdrowy to miał plac z miejsca.

3 polubienia

Glownie dlatego, że Diaz bije go na głowę, jeśli chodzi o intensywność i wydolność a to są cechy, które w taktyce Kloppa od zawsze były bardzo ważne. Co by nie mówić o Kolumbijczyku, ale w tych aspektach jest fenomenem.
Gakpo w reprezentacji wygląda super, bo zwyczajnie piłka reprezentacyjna jest o tempo wolniejsza niż klubowa plus Holandia gra zupelnie inaczej niż Liverpool.

1 polubienie

Klopp starał się grać trójka napastników - w pewnym momencie to po prostu przestało działać. Z tego co czytałem Slot preferuje trójkę ofensywnych pomocników i 9 i mam nadzieję że tak właśnie będziemy próbowali grać. Wielu naszych graczy zyska na takim ustawieniu: Salah, Elliott, Szobo, Nunez czy właśnie Gakpo. Do tego dochodzi wiele możliwości konfiguracji trójki ofensywnych graczy za napastnikiem. Dobry DM, ŚO i może być naprawdę ciekawie.

Co do Gakpo, fajny turniej w jego wykonaniu, przyda mu się taki zastrzyk pewności siebie w sumie stał się wiodącą postacie w szeregach Oranje, obecnie to chyba ich najlepszy ofensywny zawodnik

4 polubienia

Co wynika z tej intensywności czy wydolności Diaza? Oni przede wszystkim są piłkarzami - jeżeli chodzi tylko o bieganie to można byłoby przecież rozważyć jakiegoś maratończyka?

A już tak na poważnie - jeżeli Gakpo to nie jest poziom startera w LFC (z czym mogę się pewnie zgodzić) to Diaz tym bardziej. Pomimo spędzenia 50% czasu więcej na boiskach PL- ma praktycznie identyczne statystyki co Holender.

A abstrahując od samych statystyk ofensywnych, które nie są jedyną wartością- to on po 2.5 latach spędzonych u nas- nadal nie umie podać piłki.

3 polubienia

Gakpo zdecydowanie jednym z najlepszych piłkarzy do tej pory na Euro, tak jak pisałem wyżej. Tylko pytanie czy przełoży to na grę w lidze, bo to zupełnie inny poziom.

Serio mam tłumaczyć? Pressing, pressing i jeszcze raz pressing. Diaz fizycznie jest kotem, ale piłkarsko nie dojeżdża podczas gdy Gakpo na odwrót. Mane czy Salah mieli jedno i drugie. Taki Gordon też wydaje się, że ma jedno i drugie.

No nie do końca. Slot gra z 9, 10 i dwoma typowymi schodzacymi napastnikami.

Ale wiesz, Kloppa już nie ma? Idzie nowe rozdanie i jak kolega wyżej wspomniał, wielu naszych piłkarzy może na tym zyskać, w tym Gakpo, który może być idealny na lewą stronę. Jego największym atutem w porównaniu do Diaza jest posiadanie mózgu.

1 polubienie

A wiesz, że gadamy o tym dlaczego Diaz grał kosztem Gakpo i o tym dlaczego Gakpo w repie wygląda dobrze a w klubie słabo.
Poza tym futbol Slota także bazuje na pressingu i intensywności - tu nie będzie dużej zmiany.

1 polubienie

A może Gakpo w klubie wygląda słabo bo nie wiedzieć czemu gra środkowego napastnika albo o zgrozo pomocnika?

Ja w nowym sezonie wierzę w atak Gakpo na LS, Nunez na 9 i Salah na PS. Diaz i Nunez nie mogą grać razem (chaos) w wyjściowej jedenastce, a wolę Urugwajczyka niż Kolumbijczyka. Wystarczy nam jeden szaleniec i przy Nunezie zdecydowanie wolę Gakpo na skrzydle bo jak ktoś słusznie zauważył ma mózg i nie waha się go użyć.

1 polubienie

Jestem pod wrażeniem tego komentarza. Nie mogę tego zrozumieć, wielu z was oglądało drużynę kloppa 9 lat i nie zrozumiało jego roku myślenia. U niego pressing, kontrpressing czy trzymanie się założeń taktycznych to podstawa. Diaz i jego wydolność to top topów. Sytuacja z gakpo jest taka że nie umiał wygryźć na stałe diaza więc jurgen widząc że ma potencjał wolał stawiać na niego na innej pozycji niż przyspawać go do ławki. To samo robił z Lewandowskim który nie mógł wygryźć Barriosa a dzieki temu że ogrywał się cały sezon na 10 rok później już był topowym zawodnikiem. Nie wiem czy z codym jest problem fizyczny czy psychiczny, ale on w meczach premier league nie prezentował się tak dobrze jak na mistrzostwach. Być może u swojego rodaka uwolni potencjał. Jedno jest pewne, jeśli nie sprzedamy diaza nie powinniśmy szukać lewego skrzydla

To mamy zagwozdkę. Sprzedać za ogromne pieniądze, skoro forma dopisuje, czy liczyć, że wyskoczy z formą w klubie.

Nie rozumiem tej narracji o tym, że Gakpo odstaje od Diaza w intensywności gry, grze w obronie, kontrpressingu i tak dalej i to jest powód, dla którego Diaz stale okupował pozycję na lewym skrzydle, a Gakpo był rzucany po całym boisku, przez co miał trudniej by złapać rytm i ogranie, bo ciągle wymagano od niego czegoś innego. Te elementy gry bez piłki to bardzo ważne cechy u Kloppa i Diaz faktycznie robił to, co się od niego wymaga, ale Gakpo również to robi! On jest wysoki i z pozoru może wyglądać na trochę klockowatego, ale to złudzenie.

Gakpo gra świetnie na Euro, ale ma za sobą również bardzo dobry Mundial w Katarze, gdzie Holandia grała trójką z tyłu, a Gakpo był jednym z napastników.

Dla mnie to jest zaskakujące, że tej rotacji na lewym skrzydle było tak mało i że Diaz miał tam abonament na grę nawet, gdy jego forma pozostawiała trochę do życzenia.

Na koniec zostawię kilka statystyk z Premier League, statystyki na 90 minut.

Diaz: 0,27 goli, 0,17 asyst, 2,18 utworzone szanse, 0,85 odbiorów, 0,1 przejęć, 4,32 odzyskania piłki.

Gakpo: 0,43 goli, 0,27 asyst, 1,37 utworzone szanse, 0,93 odbiorów, 0,77 przejęć, 4,43 odzyskania piłki.

Dla mnie Gakpo to jest gość, na którego sprzedaż jest najmniej argumentów, jeśli mówimy o napastnikach. Oczywiście do takich rozważań bierze się pod uwagę nie tylko postawę boiskową, ale też inne czynniki jak wiek, pensja, długość kontraktu itd. Np. Jota to wspaniały zawodnik, ale prawdopodobnie z tej dwójki, gdyby ktoś mi kazał wybierać, wolałbym zatrzymać Holendra ze względu na częste problemy zdrowotne Diogo.

4 polubienia

Fenomen. W kadrze dzik na dwóch turniejach z rzędu najlepszy gracz a w Liverpoolu poziom Balotellego…

Ja na niego nabieram sie bardziej niz na nuneza, chlop gra bardzo dobrze w kadrze, ale w klubie poza naprawde pojedynczymi dobrymi meczami, nie istnieje. Jezeli druzyna gra zle to juz wogóle nie ma czego oczekiwac

2 polubienia

Póki co bardzo dobry występ. Potwierdza się to, że gdy gra na lewym skrzydle to gra przyzwoicie.
Diaz jednak początek sezonu też ma całkiem dobry.
Ciekawym rozwiązaniem mogłoby być przesunięcie Diaza na prawe skrzydło, a wobec słabej formy Joty - Mo na środek ataku.
Gakpo - Mo - Diaz
Chciałbym zobaczyć w jakimś meczu takie ustawienie, ale nie w konfiguracji Diaz - Gakpo - Mo, bo Gakpo na szpicy to średniak.

2 polubienia

Gapcio Ty dziku Ty! :rofl:
Arne chyba pogadał z nim po niderlandzku i chłopak zagrał jak w repce.
I to “mnie” się podoba😎

3 polubienia