To obroń tą tezę, bo najslabsze okna transferowe byly w sezonie 19/20 i 24/25. Ile pkt City nas wtedy wyprzedziło?
W sezonie 19/20 mieliśmy zawodników ściągniętych świetnych zawodników w 2018- van Dijka, Alissona, Fabihno i - jak się wtedy wydawało - Keite. Chociaż wtedy też przydałoby się kogoś kupić. Np. Adrian był kiepskim następcę Mignoleta i zarazem zmiennikiem Alissona. Pamiętamy jak zawalił mecz z Atletico w LM…
Williams, Phillips, Davies, Kabak, piękny to był zestaw stoperów, nie zapomnę go nigdy. Ależ to byli ,right players’'.
Co do numeru, to wydaje mi się, że Florian weźmie 27 i po odejściu Diaza (w to bądź przyszłe okienko) weźmie 7. Przynajmniej mam taką nadzieję, bo jeśli będzie grał z jakimś numerem przez jeden sezon, to koszulka z tego sezonu z jego nazwiskiem będzie fajną pamiątką (bądź będzie dużo warta jak ktoś zachowa na dłużej).
Bardzo mnie natomiast cieszy news, że po Kerkezie ma przyjść jeszcze stoper i napastnik. O ile jeśli o napastnika, to z plotek można mniej więcej się domyślać kto do nas przyjdzie (jedno z paru nazwisk, wiadomo), to jeśli chodzi o stopera, to nie mam w sumie żadnego pomysłu. Jeśli nie miałoby być transferu backupa dla Gravena, to fajnie by było ściągnąć kogoś, kto potrafiłby zagrać jako stoper i defensywny pomocnik. Pomogłoby to odciążyć Ryana i Konate/Virgila, ale szczerze to nie przychodzi mi do głowy żadne nazwisko.
W sumie ta kwota 100 mln funtów plus dodatkowe 16 mln pewnie pod warunkiem wygrania LM i ligi nie jest jakąś szaloną kwotą. To oczywiście ogromne pieniądze i duża presja będzie ciążyć na zawodniku, ale jeśli będzie gwiazdą zespołu, to nikt tych pieniędzy żałować nie będzie.
Ale tak sobie porównuje inne kwoty - Caicedo 115 mln funtów, Rice 105 mln funtów. Z tej trójki ponad 100 mln na Wirtza brzmi najbardziej sensownie. Co najmniej 100 mln kosztował też Grealish i Enzo.
Cunha kosztuje Manchester United 62,5 mln funtów. Czyli wychodzi na to, że zamiast Wirtza moglibyśmy kupić dwóch dobrych zawodników. Wirtz wygląda jednak na prawdziwego kozaka, więc warto zaryzykować.
Co jest najbardziej zadowalające to fakt, że mimo ogromnej kasy, która idzie na Wirtza, klub wzmacnia się w innych pozycjach, bo już wzięliśmy Frimponga, a za chwilę będzie przyklepany Kerkez. Więc niczego nie zaniedbujemy, a Wirtz to po prostu dodatkowy luksus.
Hahahahahahaha
Na pewno Leverkusen podczas negocjacji z Liverpoolem sprawdzali Transfermarkt.
To w końcu niemiecka strona, więc nie widzę problemu
Btw. lubię wyceny na Transfermarkt. Z Wirtzem powinniśmy mieć znowu skład o wartości ~1 mld, czyli na poziomie Real/City/PSG.
Te wyceny to mniej więcej jakby Hughes sprawdzał skławke i na podstawie gówno danych zamiast teraz Wirtza przyszedł jakiś Morgan Rogers, a za Salaha przeciętniak Mbeumo. Może jako ciekawostka raz na jakiś czas warto tam zajrzeć i to wszystko.
Super. Dobrze, że nie popełniamy błędu niektórych klubów i z miejsca nie dajemy ogromnych pensji. Źle by to wyglądało, gdyby Wirtz dostał ponad 300 000 na start.
Na pewno byłby problem z renegocjacją kolejnego kontraktu.
Trzeba by było zabulić wiele. A plan w tym transferze jest chyba taki, żeby on nie był tu 5 lat a dłużej
A jak pisałem po pierwszych wieściach, że dajemy ponad 300k, że to trochę dużo, to znaleźli się obrońcy, że tyle ma Casemiro ![]()
Tylko Casemiro miał 30tke w momencie podpisywania kontraktu i wygrał więcej trofeów w życiu, niż Florian ważnych spotkań rozegrał ![]()
Przecież to Hyypia jest ;>
No tak trochę staro wygląda. Bez urazy Ziaja:) I faktycznie Hyppie przypomina.
Nie no spoko
staram się wrócić do rysunku po 3 miesiącach przerwy i może też przesadziłem z tuszem
Ale ten i ten z LFC więc jest git XD
Ziaja nas trolluje. Nie daj się nabrać. To hybryda Hyypii i Wirtza = Wirpia.
Wyobrażasz sobie jak by to śmigało 2 metrowy koleś który ma technikę Witza i fizyczność Samiego? XD
A gościu z fizycznością Wirtza i technika Samiego? ![]()