Florian Wirtz

The playmaker’s transfer to Liverpool FC is considered a done deal. The English champions and Wirtz have agreed on a contract until 2030. According to information from SPORT BILD and BILD, the Bundesliga star is expected to earn up to €22 million per year on the island.

Negotiations between the clubs regarding the transfer fee are also nearing completion. The Reds recently offered just over 130 million euros, including all bonuses, while Leverkusen is demanding 150 million. Talks are ongoing, and an agreement is considered certain.

It seems possible that Wirtz will complete his medical in Liverpool early next week, then go on vacation and begin preseason training in Liverpool in July. This would mean he won’t travel to Brazil with Leverkusen.

Zaryzykuje założenie tematu, bo nie chce spamować tematów transferowych, skoro temat jest już praktycznie dopięty. Jak nie przejdzie testów to dajcie mi bana na tydzień i usuńcie temat :grin:

Na początku teorie wskazywały na to, że może grać jako fałszywa 9, i zmianie taktyki przez Arne, ale oficjalne źródła potwierdziły, że Slot widzi go jako nr 10 i centralną postać w całej tej układance na przyszły sezon.

Pytanie brzmi jak wysokie są wasze oczekiwania? Bo ja trochę oczekuje impactu ala Luis Suarez (nie spodziewałem się tego w momencie samego transferu, ale jak było to każdy wie), gdzie to Wirtz przejmie pałeczkę po Salahu i w ciągu najbliższych lat będzie gwiazdą kręcącą genialne liczby.

Cena transferu zobowiązuje, ale nie oczekuje tego od pierwszego meczu, mam nadzieję, że do stycznia już w pełni się zaaklimatyzuje i presja go nie zje.

Chętnie poczytam opinie innych, bo może ktoś często ogląda Bundesligę, i wie coś czego ja nie wiem, a chętnie bym się dowiedział. Bo jest to potencjalny transfer, jakiego nasz klub jeszcze nie widział i muszę powiedzieć, że jestem podekscytowany.

@Czerwoniak Oby mu dali napastnika godnego tak dobrych piłek, bo KDB mając przed sobą takiego Aguero nie mógł narzekać na brak conversion.

Witamy najdroższy transfer w historii klubu.

Welcome Flo!!!

5 polubień

Witamy najdroższy transfer w historii klubu.

Welcome Flo!!!

5 polubień

3 polubienia

Mózg na ścianie. Liverpool tym transferem potwierdza, że już jest finansową i sportową elitą.

Klubu i Premier League tak już precyzując.
Co do Wirtza, tu nie ma miejsca już na wpadkę jak z Nunezem… On musi wejść w te buty i wznieść nas na wyższy poziom. Jeżeli ta kwota tych 150mlm euro się potwierdzi to jestem w szoku, że dajemy tyle na 1 zawodnika. Ale co tam. Nie nasza kasa. Zaczniemy sprzedawać to zobaczymy ile się zwróci nam. Może czas w końcu wydać jak pretendent do tytułów? Chyba raz możemy być te ok 200mln na minusie? Skoro inne klubu bez większych sukcesów mogą, to czemu My nie? Jak to pójdzie w parze z dalszymi sukcesami to niech tak będzie.

@Clashman Połącz plz 2 tematy, bo mamy jeden otwarty i jeden zamknięty teraz

Jeeeeeest! :smiling_face:
Jak mamy w składzie Floriana to będziemy nie do ogrania! :muscle:

Ale paka się szykuje na next sezon, dawać juz premier League

1 polubienie

12 postów zostało scalonych z istniejącym tematem: Florian Wirtz

Temat zamykam, bo nie mamy w zwyczaju otwierania tematów o NIE NASZYCH piłkarzach. Bardzo proszę na przyszłość nie zakładać tematów przed OFICJALNYM komunikatem ze strony klubu. Temat zostanie ponownie otwarty dopiero po OFICJALNYM potwierdzeniu transferu.

13 polubień

Bayer Leverkusen will collect around €140m from FC Liverpool in a fixed transfer fee and realistic bonus payments over the next five years.

An additional €10m could be added for extraordinary successes.

1 polubienie

Jeżeli nie spełni oczekiwań, to będziemy w kłopotach przez najbliższe 10 lat po takiej kwocie transferowej. Za tyle to można budować od zera nową drużynę piłkarską na najwyższym poziomie i to razem ze stadionem. Chyba że ktoś już dał za kulisami za Darwina 80-100 mln, a my jeszcze tego nie wiemy. Nie wiem jak klub to zamortyzuje, bo nie było wielkich odejść za duże pieniądze w poprzednich latach. 150 mln to jednak gruba przesada. Nie wiem jak dobrze musiałby grać aby to spłacić. W Premier League trudno mi sobie wyobrazić takiego zawodnika. Chyba Salah albo Suarez w swoim prime. Czy Wirtz dorówna do tego poziomu? Wątpię. O Bundeslidze i transferach z tego kierunku mam dość złe zdanie. Strasznie przeceniana liga. Zawodnik dobry, ale ja nigdy nie lubię takich transferów w takich kwotach.

4 polubienia

Kwota zapłaty jest rozciągnięta na pięć lat. Spokojnie, tam wszystko się będzie zgadzać w papierach.

Za 140 mln można zbudować od zera najwyższej klasy drużynę?

Dosyć odważna tezy - patrząc na to, że moneyballowe kluby pokroju Brighton wydają setki milionów, żeby obijać się o miejsca w okolicach 10.

I oczyścić wiem, że to pewna hiperbola - tak mimo wszystko kwoty w okolicach 60-70 mln za piłkarza nie robią już takiego wrażenia dzisiaj.

Ja się zgadzam natomiast z tym, że jeżeli on nie kliknie to będziemy z nim bujać przez lata, z zerową perspektywą na jakikolwiek szanse odzyskania chociażby części tego co zainwestowano.

Ja się cieszę, że ktoś taki przychodzi, bo zawsze jest szansa, że on wyciągnie drużynę na poziom wyższy. Może być tym brakującym puzzlem w ofensywie. Może dać to czego brakowało nam przez te wszystkie lata.

Możemy mieć kolejnego gościa, który będzie potrafił zrobić czasami coś z niczego.

1 polubienie

Ty się w końcu zdecyduj, czy bronisz Fsg czy ich krytykujesz… Skoro płacimy za kogoś tyle, to chyba wiemy co robimy, czyż nie? Jak nikogo nie kupowaliśmy rok temu to jakoś się nie martwiłeś, że możemy wypaść z czołówki i stracić to co wcześniej za Kloppa zbudowaliśmy…

Nie kwota zapłaty tylko dodatki

Mamy to wielki transfer Liverpoolu.
W ciągu roku od dziadów do potentatów.
Co tu się odwala nie wiem, ale pokazujemy wielką ambicję i wypadałoby powalczyć o co najmniej podwójną koronę :sweat_smile:

2 polubienia

Stała opłata w wysokości €140m zostanie wypłacona w ciągu 5 lat, nie z góry.

3 polubienia