Florian Wirtz

Trochę się z tobą zgadzam i nie zgadzam. Arsenal dał podobne pieniądze za Rice a Chelsea za Caicedo. Jeden i drugi wzniósł zespół na wyższy poziom. Tutaj możemy debatować nad tym jaka kwota byłaby według nas hmm moralnie(?) odpowiednia. 100 mln euro to byłaby promocja dla nas. 120-130 brzmi teoretycznie jak optimum ale hej, transfermarkt wycenia gościa na 140 więc czemu mieli nam go puścić za mniej. A już powiedzmy, że 135 uważaliśmy za absolutny maks. Warto byłoby odpuścić za te 15 mln euro gracza który może wznieść nas na wyższy poziom?

No i @Radbug raz a zawsze masz obaloną tezę o skąpym FSG jeśli to dojdzie do skutku. Skończy się pierdo*enie o tym, że Caicedo to był bait etc.

Edit. @malowanie

ja pierd*le ludzie

4 polubienia

No właśnie fajnie, że po zdobyciu mistrzostwa nie chowamy się gdzieś w cieniu tylko wykorzystujemy swoją pozycję i wysyłamy wyraźny sygnał, że na serio chcemy to mistrzostwo obronić a także zdobywać inne trofea. Straciliśmy najlepszego kreatora ostatnich lat a to jest dopiero jego zastępstwo, bo Frimpong jest zawodnikiem o całkowicie innym profilu. Czaimy się z wydaniem większej kwoty od czasu sagi z Bellinghamem i powiem szczerze, że nie wierzyłem w istnienie tych pieniędzy a tu proszę, jednak są. Z pewnością jest duże ryzyko jak przy każdym zakupie za dużą kwotę, ale na pewnym etapie rozwoju drużyny nie wystarczą już same perspektywiczne transfery a potrzebny jest taki Alisson, Van Dijk, Rice, Bellingham czy Wirtz, żeby wskoczyć poziom wyżej.

1 polubienie

Futbol istnieje nie tylko w Anglii…

Kiedy trzeba to bronie, kiedy trzeba to też krytykuję. Na nic nie muszę się decydować, tylko oceniam fakty. Dziś krytykuję, bo wydawanie 150 mln na 1 zawodnika to w naszym systemie uważam za duże ryzyko, ocierające się wprost o błąd. Darwina też krytykowałem jako pierwszy (bo krytykowałem transfer, a nie samego zawodnika) i niestety miałem rację. Oby nie bylo powtórki. Zawodnik z Bundesligi to zawsze kot w worku.

A pomyśleć że za podobne pieniądze mogliśmy mieć sprawdzonego isaka który byłby gwarantem kilkunastu goli w sezonie

i gwarantem kilkunastu kontuzji w sezonie

6 polubień

Ja tylko skromnie proszę wszystkich o jedno: to że wydaliśmy tyle kasy na Florka naprawdę nie oznacza aby on MUSIAŁ sezon w sezon strzelać 30 goli i mieć 20 asyst.
Nie mierzcie jego umiejętności tylko i wyłącznie przez pryzmat wydanych milionów bo to nie jego wina, że Leverkusen tyle zażadał a LFC zapłaciło.
Ma nas wznieść na wyższy poziom ale nie jest Bogiem i nie będzie odgrywał 10 rywali na boisku i strzelał gole z 45 metrów.

Ogólnie proszę więc już teraz o umiar w ocenach.

A teraz cieszmy się z tego transferu :smiling_face:

7 polubień

Obyśmy za dwa lata wymieniali go jednym tchem z Virgilem i Alissonem a nie z Keitą i Nunezem. No i żebyśmy musieli zapłacić Bayerowi te 10 milionów za “extraordinary successes” :blush:

5 polubień

i kilkunastu meczów spędzonych w gabinecie lekarskim

1 polubienie

Ależ owszem. 150 mln właśnie to oznacza. Zawodnika który NIE STRZELA I NIE ASYSTUJE mogliśmy mieć za 10 a nie 150 mln.

Jakie inne wymagania mamy stawiać zawodnikowi kupionemu za taką kwotę? Naszemu poprzedniemu rekordowi transferowemu postawiliśmy poprzeczkę na poziomie “proszę strzelaj setki”, a okazało się, że nawet to było dla niego za dużym wyzwaniem.

Jeszcze pierwszy sezon, wiadomo, aklimatyzacja, ale od następnego będą już tylko wymagania. Nie ma przebacz i taryfy ulgowej.

@lfc257 podane liczby to hiperbola. Wiadomo,że chodzi nam wszystkim ogólnie o jego duży wpływ na grę i jeżeli będzie to 29 goli i 19 asyst, też nie będę go wtedy krytykował :wink:

Isak niestety jest podatny na kontuzje. Tych meczy naprawdę sporo opuścił. Myślę że po Sturridge’u to mamy dużą ostrożność co to świetnych napastników z wątłym zdrowiem.

A czy de Bruyne miał fenomenalne statystyki strzeleckie? Nie. Ale każdy widzi jak wielki był jego wpływ na sukcesy City

W sumie można to sprawdzić ale nie chcę mi się teraz zliczać wszystkich rozgrywek to macie tutaj sama Premier League

Nie tragizuj. Wystarczy, że utrzyma obecne statystyki z wpływem na grę jaki ma na Bayer. Imo obecnie są tylko 3 gorętsze nazwiska w piłce: Mbappe, Haaland i Yamal.

1 polubienie

Liverpool ściąga od nie wiem kiedy jedną z najwiekszych gwiazd europy a kibice i tak będą marudzić XD nigdy nie dogodzisz liverpoolczykom

19 polubień

@Radbug

O, znowu bredzisz, stare, znałem.

Tak, masz rację – 150 mln euro za Wirtza to przecież absolutny skandal. Bo w końcu kto potrzebuje jednego z najbardziej inteligentnych, kreatywnych i kompletnych pomocników młodego pokolenia…zwłaszcza w klubie, który chce wygrywać wszystko?

Ale wiesz, nie każdy transfer musi być oczywisty na papierze — czasem inwestuje się nie tylko w umiejętności, ale w wizję. Liverpool nie płaci za to, co Wirtz zrobił wczoraj, tylko za to, co może zrobić przez kolejną dekadę.

I do tego ten dramatyzm, jakby te 150 baniek miało pójść z Twojej kieszeni. Skąd ta pewność, że to „zjada budżet”? Że transfer Wirtza oznacza koniec wzmocnień, pożar w biurze i wyprzedaż w stylu Black Friday? Może warto odczekać, aż klub – który, przypomnę, działa nieco powyżej poziomu Football Managera – pokaże, co naprawdę ma na stole.

Bo jak na razie jedyny dramat tu to podejście: maksymalne emocje, minimalna wiedza xD

3 polubienia

Jeżeli ktoś nie potafi cieszyc sie z transfru Wirtza to jest smutnym człowiekiem. Niema co tu dyskutować co to jakosci zawodnika i ile wniesie do naszej gry bo to oczywiste ze wchodzimy level wyżej w jego strefie boiska.

5 polubień

Nie kojarzę, żebyśmy ściągali tego pana, który jest fachowcem od takich zadań specjalnych.

1 polubienie

Nie ma co dyskutować. Lepiej było jak nie kupowaliśmy bo wtedy budżet się zgadzał. Na pewno kupujemy zadłużając się. Podobno stadion daliśmy w zastaw, żeby sfinansować transfery w te okienko. Nie ma już ratunku dla nas. Nasze finanse są w katastrofie i już nic tego nie zatrzyma… dodatkowo umowy dla Van Dijka i Salaha zostały sfinansowane poprzez sprzedaż ośrodka treningowego, tak więc od przyszłego sezonu trenować mają na ulicy. Nie czytałeś? Był duży news na stronie o tym.

3 polubienia

Do oficjalki wstrzymuje się z radością, ale żeby kwestionować taki transfer to naprawdę trzeba być mistrzem :sweat_smile: