Nie nazwalem Firmino zapchajdziura. Napisalem ze zawodnik od wszystkiego to zapchajdziura bo nie ma u niego jednego-dwoch elementow wybitnych tylko rozmienia sie na drobne i ma wszystkie elementy dobre-przyzwoite ale zadnego wybitnego. Ja oczekuje ze Wirtz bedzie wybitna 10, czyli musi miec zajebista wizje gry, technike uzytkowa i podanie, a Ekitike musi miec przede wszystkim dobra skutecznosc wykonczenia ponad walory defensywne czy podanie.
Firmino mial najlepsza technike w zespole, potrafil z pilka zrobic doslownie wszystko, ale jako 9 byl taki sobie. Malo strzelal, czesto byl malo widoczny. Gdybysmy grali systemem z 10 i Firmino mialby zostac 10 to bylby jednym z najlepszych na tej pozycji na swiecie, ale nie gralismy 10. Mimo wszystko pomysl z nim byl udany, mimo ze 9 to nie byla jego najlepsza pozycja patrzac na jego cechy. To chcialem napisac, a nie ze byl zapchajdziura.
To wynika z ograniczonych mozliwosci Haalanda, tu masz swieta racje. Ja na przyklad nie lubie w ogole stylu Haalanda, jest mega skuteczny jako 9 ale i bardzo drewniany. Zdecydowanie wyzej stawiam takiego Isaka ktoremu brakuje tylko zdrowia.
City miało w zeszłym sezonie tą serię meczów bez wygranej, wówczas Haaland nic nie dawał druzynie.
Nawet się wówczas zastanawiałem kiedy Pep wywali go na ławkę i weźmie do składu kogoś kto pomaga w grze. Bo z Norwegiem w wersji nieskuteczej City gra w dziecięciu.
Ekitike nie jest jedynie gościem od przyłożenia nogi czy głowy do piłki, bierze udział w rozgrywaniu akcji, nawet jeśli nie dokłada liczb (goli) to zespół ma z niego pożytek.
co jest jeszcze niepokojące to Rikitiki od 20.kolejki strzelił 4 bramki, trochę nałapał asyst, ale coś marnie to wygląda. Jakby po odejściu Marmousha nagle wypalił i strzelił 4 bramki w 3 meczach, a potem tylko tyle przez kolejne 15 spotkań dołozył
Jednego od “absorbowania” obroncow, czy branu udzialu w akcji juz raczej mamy (pewnie niedlugo bo chcemy sie go pozbyc). Rikitiki musi zrobic minimum te 40 G+A zeby uznac, ze ten transfer mial sens. Ewentualnie naprawde mega duzo dawac nieco nizej - tak wlasnie w stylu Firmino. Ale patrzac na jego gre to nie jest taki typ pilkarza. Zreszta Firmino nawet nie byl napastnikiem kiedy do nas przychodzil.
A dlaczego? Bo co? A jak będzie miał 10g/a a zespół wygra wszystko gdzie sam Hugo będzie miał w tym udział to flop?
Nunez nie był od absorbowania obroncow. On miał być tylko i wyłącznie żądłem. I za klopa wszystko wyglądało ok dopoki nie okazało się że nunez nie trafia w to prostokątne.
Ekitike to zupełnie inna bajka. Ani to nunez ani firmino ani Torres.
No mysle, ze tak. Skoro taki Nunez mial 33 G+A i zostal uznany za totalnego flopa i byla z nim jechanka taka, ze musial zablokowac S-M to oczekiwalbym, ze gosc, ktory jest jeszcze gorszy przynajmniej zrobi lekka nadwyzke od takiej wtopy, nie? : >
To slynne “absorbowanie obroncow” to darujmy sobie. xD Jaki napastnik na pozycji 9 jest od “absorbowania obroncow”? Poza Benzemą i Firmino, ktorzy robili znacznie wiecej niz to slynne “absorbowanie obroncow” takich praktycznie nie ma. Gosc ma strzelac bramki i asystowac, tylko tyle i az tyle. Zobaczymy czy w ogole to on bedzie podstawowym napastnikiem czy jednak przyjdzie jeszcze Isak, a drugi “absorbator obroncow” odejdzie gdziekolwiek.
Pozwolę się nie zgodzić. To nie liczby były problemem głównym nuneza. Główny problem polegał na tym że on w niczym nie pomagał. Często źle rozgrywał, podejmował fatalne decyzję czy psuł kontry. By w momencie którym koledzy już stworzyli mu wyśmienita okazję ja zepsuć. To potęgowało wkurzenie. Jakoś na jotę nikt się nie wkurzali mimo że liczby miał mniejsze?
Nie wiem dlaczego niwelujesz wpływ napastnika i tego jak bardzo moze być ważna jego rola.
W dzisiejszych czasach nawet od bramkarza oczekuje się że będzie grał nogami aby zrobić przewagę kiedy podejdzie do niego napastnik rywala z pressingiem (to pdst taktyki Interu np który zaliczył 2 finały lm). W momencie kiedy grasz z takim halandem na lfc to podczas rozegrania masz 11 na 10 bo haaland bd groźny dopiero po stworzeniu sytuacji.
Luis Suarez, Samuel eto, ollie watkins, Carlos tevez szukać dalej?
Tak jestem Ciekawy, jeśli Etikite ma nie być uznany za Flop jeśli będzie miał liczby 40g/a . To jeśli jeszcze dojdzie Isak to powinien przy swojej kwocie transferu dodając Że jest sprawdzony w lidze MUSI mięć oczekiwania 60g/a żeby nie był flopem ,
Zastanawia mnie jedno - czy Hugo wiedział, że pomimo jego transferu klub będzie dalej parł na Isaka i czy to plan na nich dwoje lub inną pozycję Francuza wpłynęło na transfer do Nas czy po prostu liczył na bycie pierwszym wyborem, a za chwilę będzie żałował oczywiście mnie nic do tego, na co klub zdecyduje wydać pieniądze i wizja posiadania takiego rezerwowego jest miła, ale no jestem ogromnie ciekaw jak od środka to wszystko obecnie wygląda i jaki jest plan Slota na to.
Najpierw Isak musiałby by tu przyjść żeby Hugo się martwił o pierwszy skład. A do tego droga jest daleka, najpierw muszą odejść inni żeby by były pieniądze na Szweda, a z tymi odejściami coś schodzi dlugo. A po drugie Newcastle zażyczylo sobie 150mln £ i raczej z tej ceny nie zejdą bo nie muszą. Prędzej Isak przyjdzie za rok za tańsze pieniądze lub Newcastle obrzuci go pieniędzmi i dostanie te 300tys. tygodniówki o które walczy i podpiszę nowy kontrakt z nimi. Saga będzie się jeszcze ciągnąć długo więc Francuz i tak na pewno zacznie jako podstawowa 9.
@osi Nie tacy zawodnicy palili mosty i w końcu zostawali bo wywalczyli na kontraktcie ile chcieli. Mogli mu obiecać, ale czy dadzą 150mln £ za niego wątpię. 100-120 pewnie Liverpool by się zgodził jeszcze wydać, ale 150 nie sądzę. Newcastle nie zejdzie z ceny bo nie muszą. Nawet jak kupię Sesko za 80mln, to dla nich zestawienie Isaka chociaż na rok to priorytet mając przed sobą PL i LM. Trzeba czekać na dalszy ciąg zdarzeń
Tak sobie poszperałem po internetach i z jego Heat mapy faktycznie nie można wykluczyć, że będzie grać jako lewy napastnik. W poprzednim sezonie często biegał zarówno w środku jak i właśnie podobnie po lewej stronie. Więc ja się nie zdziwię jak będziemy grywać Ekitike- Isak- Mo, albo Gakpo-Ekitike-Mo.
Jakbym miał stawiać, to nie będziemy szukać lewego skrzydłowego do 1 składu. Pójdziemy po taką opcję, jeżeli nie wypali nam transfer Isaka.
Też to przeanalizowałem, oni wiedzieli doskonale kogo biorą. Może grać w systemie z dwoma napastnikami, może być lewym napastnikiem. Zawodnik dosyć uniwersalny.
Gościu zdobył dwie bramki na treningu z dwóch metrów, a hype i na tym reddit i na X, jakby co najmniej na otwarcie sezonu to się wydarzyło.
Normalnie aż się przypominają porównania Nuneza do Hallanda po CS
@Ydnarek i właśnie o to chodzi o wyolbrzymianie, skąd wiesz czy dobrze się pokazał , masz tam
15 sekund
Trening na małej przestrzeni, chyba na jedną bramkę. Więc bramki tam padają w kółko.
Po prostu nie lubię takie grzania hajpu bez najmniejszego powodu.
To jak chwalić kierowcę ubera, że zrobił 10 minutową trasę bez kraksy
Jak ludzie mogą się cieszyć z dobrej postawy nowego napastnika na treningach… Powinni przecież ciągle porównywać go do Nuneza i narzekać. @Loku64 No jak dla mnie to lepsze jest takie pozytywne podejście i wspieranie gracza niż narzekanie i sianie takiej negatywnej energii. Fajnie, że dobrze pokazuje się na treningach i oby przełożył to na realne spotkania. Niech kibice się cieszą nawet takimi małymi rzeczami, to dobrze o nich świadczy.