Karty piłkarskie Panini/Topps

Po wielu latach przymierzam się do powrotu do hobby z dzieciństwa. Kiedyś zbierałem naklejki Panini dedykowane dużym imprezom jak Euro czy MŚ. Obecnie widzę, że popularne są karty. Poczytałem nieco i wychodzi na to, że prym wiodą dwie firmy, a więc Panini oraz Topps. Czy macie jakieś porady dla początkującego kolekcjonera? Która z tych marek wypada lepiej? Stary dinozaur Panini dalej ma się dobrze? Chciałbym skupić się na Premier League. Które paczki są warte szczególnego zainteresowania, jeśli zależy mi na posiadaniu unikalnych/rzadkich kart?

Może zrobimy przy okazji małe rozeznanie wśród użytkowników forum. Którą serię kolekcjonujecie?

• Panini
  • Topps
  • Obie
0 głosujących

Tymi kartami się jakoś gra czy po prostu się je zbiera?

W moich czasach kolekcjonowałem

5 polubień

Posiadam w swoim zbiorze parę tysięcy kart z kilku różnych kolekcji, zdecydowana większość firmy Panini. Polecam skupić się na jakiejś konkretnej i zakupić klaser na karty, aby zachować je w dobrym stanie. Jeśli chodzi o wartość kart, to tzw. Bazowe są prawie nic nie warte, gdyż są w każdej paczce, więc dosłownie kilkanaście groszy, natomiast karty specjalne i limitowane osiągają przeróżne ceny.

Ja ostatnio dostałem od przyjaciela z Batman&Robin, Spider-mana i Herculesa z Kevinem Sorbo XD

Ja a propos kartek to pamiętam zbierałem karty hokejowe zawodników z NHL, marki Upper Deck, Pro Set, słynne Topps czy Pacific.
Czasy kiedy Colorado Avalanche wygrało swój pierwszy Stanley Cup w sezonie 1995-1996, gdzie to był ich premierowy sezon w lidze. Przypomnę tylko ze to była przeprowadza klubu Quebec Nordiques, do właśnie Denveru. Patrick Roy na bramce, w ataku Joe Sakic czy Peter Forsberg.

Wracając do kartek, to taka najcenniejsza w kolekcji to podpisana osobiście przez tragiczne zmarłego w wypadku samolotowym Pavola Demitrę. Słowacki hokeista wówczas grał za klub Otawa Senators. Jedna z europejskich legend ligi NHL.

1 polubienie

Mam w kolekcji kilka albumów z naklejkami Panini. Za dzieciaka była frajda jak trzeba było się wymieniać, jeździć na organizowane spotkania gdzie były największe szanse, że znajdzie się kogoś kto ma tą brakującą naklejkę. Ale teraz te naklejki tak podrożały, że ostatnie kilka imprez odpuściłem.

Karty kiedyś pamiętam, że były jakieś w chipsach, i wiem, że miałem Gerrarda i Hamanna z ówczesnego Liverpoolu. Nie były to raczej ani Panini ani Topps, o których swoją drogą pierwsze słyszę.

Jakby kogoś ciekawiło, jak owe karty/naklejki wyglądają, pokażę na przykładzie naszego klubu:

8 polubień

Mam fajną kartę inwestycyjną Estevao w limicie.

W limicie to jedna z piękniejszych kart jakie widziałem w tej edycji.

1 polubienie

Jak na początek hobby, to udało mi się trafić coś ciekawego, lekko w klimacie Liverpoolu.

1 polubienie

Jaka nostalgia, super kolekcja :heart_hands: Ja mam karty z sezonu 08/09, jak kiedyś odkopię to dodam zdjęcie.

1 polubienie

Do mojej kolekcji właśnie dzisiaj dołączył Rio Ngumoha w najmniejszym możliwym limicie 73/75 z numerem zawodnika.

1 polubienie

Ile jest warta taka karta, tak z ciekawości? Ma to jakąś wartość resellu?

Jeśli zrobi karierę to będzie to złoty gral kart Liverpoolu. Ja dałem poniżej 1000 zł.

Witajcie, posiadam na sprzedaż karty Topps Euro 2024, w tym wielu naszych obecnych lub byłych zawodników. Karty bazowe (te białe) po 20 groszy za sztukę, specjalne (błyszczące) od 1 zł. Gdyby ktoś był zainteresowany zapraszam na priv. Kart mam ponad setkę, więc nie ująłem wszystkich zawodników.

Zacząłem zbierać również Premier League, tak się prezentuje nasza drużyna, gdyby ktoś chciał mam kilka powtórek na zbyciu.

1 polubienie

Diaz i Nunez? Nie zaktualizowali składów?

Nie, proces produkcji rozpoczęli jeszcze w trakcie ubiegłego sezonu. Przy okazji wstawię specjalne.