zakładam ten temat ponieważ chciałbym uzyskać pomoc w składaniu kompa akurat dla brata ale parę lat w temacie nie siedziałem, więc nie czuję się wystarczająco na siłach.
jak byście ocenili ten zestaw (nie licząc paru dupereli do czyszczenia itd) https://www.x-kom.pl/koszyk nie dobierałem karty graficznej ponieważ naszły mnie słuchy że aktualnie na rynku nie ma interesujący modeli (typu 4060,4060 TI itd) a brat nie potrzebuje na już jakieś mocne kompa
W zasadzie z zawodu jestem informatykiem, chętnie bym Ci pomógł i ocenił czy coś zmienił, ale Twój koszyk jest pusty.
Znajde tu kogoś, kto zna sie dobrze na komputerach ? dziedzina GRY ?
Hej,
Apple iPad Air 13’" 128 GB czy lepiej Apple iPad Air 11’" 256 GB ?
Będę wdzięczny za porady. Tabllet w celu malowania, tworzenia grafik.
Wszystko zależy od tego jak chcesz to wykorzystywać. Podczas podróży, w domu. Bo 13 cali jest dość duży i też jak chcesz przechowywać pliki. Ja mam 64 GB Ipada Pro 10.5 i mi wystarcza, ale wszystko zgrywam na dysk lub wykańczam na komputerze.
Głównie do korzystania w domu, no i dzieciaki będę z niego tez korzystać niestety
Dodam, że to jedyny sprzęt z iOS.
To weź 13 cali.
Od razu polecę na start dość tani program ale świetny Procreate mega prosty w obsłudze dobry ma flowork, Clip Studio Paint świetny do malowania/komiksowych rzeczy ale bardziej zaawansowany i profesjonalny, Adobe Fresco coś między Procreate i Clip Studio. Odradzam Photoshopa ( wygląda jak wersja Demo) jak już to polecam affinity Designer.
BTW - myślałem swego czasu nad jakimś iPadem Mini, wiadomo nadaje się to do niczego, ale pytanie takie, czy orientujecie się, czy jest jakaś opcja na lokalnego adblocka pod YT tam, czy muszę stawiać wireguarda/pihola w sieci.
czy według was komp I5-6500+GTX 1060 3gb jest opłacalny do brania za 650 PLN
ram-8gb ddr4
zasilacz 500wat siletiumPC
Adata 500GB+ HDD 1 TB
B150M Mortar
A do czego Ci to potrzebne? bo to w sumie już zabytek
Jakiego płatnego antywirusa polecacie w 2025? Ostatnie 2 lata miałem Nortona, który właśnie mi wygasa i teraz życzą sobie prawie 400zł za 2 lata, co wydaje mi się przesadą. jeśli dobrze pamiętam 2 lata temu nawet 200zł nie kosztowała subskrybcja. Dodatkowo różne opinie o Nortonie słyszałem i być może jest jakaś lepsza opcja. Ja raczej nie znam się na komputerach i antywirusach, więc proszę o poradę.
A musi być płatny? Korzystałem kilka dobrych lat z Avasta jako opcji bezpłatnej i nic złego się nie wydarzyło, później rok używałem płatnej, ale tam jakiś “rabat” miałem za wiele lat korzystania, szczerze mówiąc bez jakiś różnic w użytkowaniu. Wirusów żadnych nie miałem.
Firmowo korzystałem z Eseta też bez zastrzeżeń, wcześniej MacAfe i również był luz. Eset ma ten problem, że bodajże jedno urządzenie na jedną licencję. Powiedz konkretniej czego potrzebujesz, czy osobistego czy firmowego. Czy jedno urządzenie czy więcej, to pewnie pomogę bardziej. Albo sprawdź Eseta i uznaj, że jest git.
Pierwsze co to dzięki za odpowiedz. Rozejrzę się w Twoich propozycjach.
Koniecznie płatny nie musi być, ale zazwyczaj jak coś płatne to powinno być lepsze, chodź wiadomo że nie zawsze. Głownie chodzi o komputer domowy, z którego jednak loguje się na konto bankowe, wykonuje przelewy, czy też składam dokumenty do różnych instytucji. Jako, że to mój jedyny komp to co jakiś czas też może zdarzyć się pobłądzić gdzieś w internetach na stronach z nielegalnymi streamami itp więc trochę jednak obawiam się wirusów. Pal licho komputer, to już stary rupieć, ale włamanie na konto bankowe, wyciek danych czy coś w tym stylu jednak wygląda niewesoło. W zasadzie wystarczyłaby ochrona 1 komputera, chyba. Jeśli w przypadku zakupu nowego PC mógłbym przenieść ochronę ze starego na nowy.
Edit: Dzięki Panowie. Mam jakieś punkty zaczepienia i pewnie coś wybiorę.
Edit 2: Dzięki też za link do home.pl Dużo taniej mozna tam kupić subskrycje niż na oficjalnych stronach. Co prawda tylko na rok ale zawsze 50 zł za rok to nie 400 zł za 2 lata. Super sprawa.
To, co opisałeś to bardziej pasuje VPN
Zgadza się z Ziają, jeśli chodzi o samo przeglądanie www, strimów itp, to VPN jest lepszy, natomiast wychodzę z założenia, że najlepiej mieć Antywirusa i VPN. Przy czym jest najlepsza opcja znaleźć jedno co ma wszystko. Skup się zatem na antywirze, który ma tego VPNa, bezpieczne przeglądanie i nie sprzedaje danych (avast xD)
Obczaj sobie tego Mcaalistera