Thiago wypada na 6 tygodni, także tego… Mam nadzieję, że klub zareaguje odpowiednio.
Chciałbym… obawiam się jednak, że czekają nas 2 warianty, ten bardziej optymistyczny - więcej szans dostaną Harvey i Fabio, mniej - czeka Nas oglądanie pary Hendo-Milner.
popadnę w alkoholizm
Mecze jakie opuści Thiago
Crystal Palace, Manchester United, Bournemouth, Newcastle, Everton and Wolves.
Potencjalnie same murarze, ale może Nunez i Salah przebiją się przez zasieki. Czy zdrowy Keita, który ma zacząć normalne treningi da radę zagrać miesiąc bez kontuzji i na dobrym poziomie ?
Sytuacja kadrowa jest tragiczna, a sezon dopiero się zaczął, warto zaznaczyć, że od następnego tygodnia gramy co 3 dni, w tym mamy najgorszy możliwy rozkład przed derbami z Evertonem (sobota 16:00 Bournemouth - środa 21:00 Newcastle - sobota 13:30 Everton). Jedyną pozycją na jakiej Klopp może swobodnie rotować jest lewa obrona, co świadczy o tragicznym stanie naszej kadry. Informację od Neila Jonesa sugerują, że najbliżej powrotu do zdrowia są Jota i Jones i może uda im się wrócić do treningu przed końcem miesiąca. Matip, Konate i Thiago mają być niedostępni do połowy września.
Obecna lista niedostępnych zawodników:
Kellher - niedługo powinien wrócić do treningów
Ramsay/Gordon - z tego co widziałem mieli być blisko powrotu do treningu, więc trzeba obserwować składy młodzieżowych drużyn. Przydaliby się na pierwszy mecz w Carabao Cup.
Thiago/Konate/Matip - powrót w połowie września
Jones/Jota - może wznowią treningi przed końcem sierpnia
Ox - długa przerwa
Keita - ?
Mamy prawdziwy szpital w drużynie i najwięcej kontuzji w całej lidze. Teraz w cztery tygodnie gramy 7 spotkań (5 w lidze, 2 w lidze mistrzów), a opcji do rotacji nie ma. Mecz z Evertonem oglądać mam zamiar jednym okiem, bo tam szansa na kontuzjii będzie jeszcze większa niż zwykle (oprócz bandyckiego zachowania, to jeszcze ta krótka regeneracja). Z góry przepraszam za frustrację jaka wylewa się z tego postu ale wracają koszmary z sezonu 20/21, a sezon jeszcze się na dobre nie rozkręcił.
Czyli kluczowi zawodnicy wrócą jak dobrze pójdzie za ok. 3 tygodnie. Do tej pory nasza strata w lidze do liderów może już być dwucyfrowa. A nie ma gwarancji że grając co 3 dni reszta zawodników wytrzyma.
Poprzedni sezon który wyeksploatował zawodników na maksa, krótkie wakacje, morderczy trening i tourne po piekelnej Azji w pogoni za kasą, co mogło pójść nie tak?
Mnie jeszcze zastanawia nasz sztab medyczny, w poprzednim sezonie udało się uniknąć tej sytuacji z kontuzjami. Teraz krótka przerwa, nie wystarczający okres przygotowawczy miały duży wpływ, pytanie tylko czy w naszym sztabie medycznym również nie popełniono jakiś błędów. Jota chwilę po powrocie z kontuzji, znowu wypada, Ramsay po szczegółowych badaniach medycznych łapie kontuzję, Kelleher - tutaj o ile dobrze rozumiem Klopp obwinia sztab reprezentacji Irlandii, Jones - z tego co Klopp mówił jakaś reakcja na stres ta kontuzja. Dziwnie to wygląda i jest to niepokojące.
Brak nowych dostępnych zawodników na jutrzejsze spotkanie. Thiago, Curtis, Matip mają być “not far away”, cokolwiek to znaczy. Jota jest coraz bliżej. Keita problem z mięśniem, nie zagra w weekend. Kelleher wraca do treningów w przyszłym tygodniu.
Rok temu przygotowania były rozplanowane pod kątem sezonu, harmonijne, teraz wszystko zostało storpedowane azjatycką wycieczką i zabrakło czasu na presezon.
Jeszcze gdyby sezon zaczynał się normalnie to pół biedy ale zaczynał się szybciej, więc można było sobie Azję odpuścić.
Joel Matip, Calvin Ramsay oraz Curtis Jones pojawili się na zdjęciach z dzisiejszego treningu. Więcej informacji jutro po konferencji Kloppa.
Matip i Jones wrócili do treningów. Jota wraca w czwartek! Thiago nieco później, Ramsay i Kelleher są coraz bliżej powrotu. Tak jak Klopp powiedział widać światełko w tunelu.
A Konate ? #musibyc20znakow
Brak info o Konate raczej świadczy, że Francuz nie jest bliski powrotu do treningów
Mówiło się o powrocie w połowie września. Ostatnio widziałem, że wrzucał zdjęcie z siłki, więc tak jak kolega wyżej zauważył nie jest obecnie blisko powrotu do treningu.
Jota prawdopodobnie znajdzie się w jutrzejszej kadrze meczowej, warto przypomnieć, że jutro dostępny będzie również Nunez. Arthur prawdopodobnie nie będzie dostępny, czekają na dopięcie formalności “international clearance”. Oto lista obecnie niedostępnych zawodników:
Thiago - ma wrócić na początku przyszłego tygodnia do treningów
Ramsay - problem z plecami to o ile dobrze rozumiem jest ten problem, który mu towarzyszy od transferu do nas, bliski powrotu do pełnego treningu
Kelleher - bliski powrotu do treningu
Henderson - wciąż klub czeka na wyniki skanu, na pewno wypada na mecz z Evertonem, spekuluje się, że może opuścić cały wrzesień
Konate - coś koło przerwy na mecze reprezentacji
Keita - jakaś kontuzja mięśniowa, trochę go nie będzie
Ox - nic nowego
Swoją drogą wie ktoś dlaczego Curtis nie był dzisiaj nawet w kadrze? Szczerze mówiąc myślałem, że dzisiaj wyjdziemy środkiem Fabs Elliott i właśnie Jones, a tu niespodzianka i nie było go nawet na ławce. Może @Hawken17 masz jakieś informacje? Wybacz że tak Cie wywołuje, ale chyba orientujesz się w temacie.
Edit: no to dziwne szczerze mówiąc, wrócił do treningów szybciej niż Jota, który wszedł dziś z ławki. No ale oby to rzeczywiście był brak przygotowania, a nie jakiś nawrót czy inny uraz.
Nic nie widziałem. Jakbym miał zgadywać nie był gotowy jeżeli chodzi o kondycję meczową i dlatego dzisiaj nie było go w kadrze.
Trzeba poczekać na konferencję wtorkową ale wydaję mi się, że na to wpływ ma wiek zawodnika jak i pozycja na jaką mógłby wyjść w spotkaniu (jak i sama natura urazu). Jest to dziwne ale miejmy nadzieję, że z Curtisem wszystko w porządku.
Chyba najważniejsza informacja na ten moment:
Klopp: “I hope Thiago can train on Monday.”
brakuje go strasznie, wracaj chłopie jak najszybciej