Endo też był panicznym ruchem, jak się nie udalo ścignąć Caicedo i Lavii. A Graven byl ruchem bezsensownym xd
No dobra, ale czego w oczekiwaliście w sytuacji, gdy na kilka dni przed zamknięciem okienka rozwalił sie Thiago? Albo w sytuacji gdy dopadł nas kryzys kontuzji i w zimowym okienku trzeba było ratować sytuację. Ciężko w takiej sytuacji znaleźć klub, który będzie chciał oddać zawodnika innego niż takiego którego nie chce.
Pisałem o sytuacjach z wyjątkiem ostatniego okienka.
Czyli Arthur, Ramsey,Endo, Gravenberch, Kabak.
Serio można wymieniać
Jeszcze z takich wybitnych ruchów to bodajże pierwszy transfer za Jurka- Caulker( w pewnym momencie dobrze zapowiadający się stoper, który mimo młodego wieku był na równi pochyłej) , który był u nas wpuszczany na ostatnie minuty na napad
Wyraźnie napisałem o ruchach spoza ostatniego okienka. Ramsey to był transfer do akademii, więc nie wiem dlaczego o nim wspomniałeś.
Kabak i Melo częściowo zgoda przy czym warto sobie przypomnieć w jakich okolicznościach przychodzili Ci zawodnicy. To miałbyć być backup Thiago, który zaczął sie wtedy strasznie łamać. Pech chciał, że połamali sie razem praktycznie w tym samym momencie.
Kabak przychodził w zimowym okienku w obliczu plagi kontuzji. Nie jest łatwo wtedy sprowadzić dobrego zawodnika. Zazwyczaj trzeba przepłacić albo kupuje sie zawodników, których kluby chcą sie pozbyć. Ciężko coś takiego przewidzieć.
Niby dlaczego Graven jest panicznym ruchem? Wynikał on z tego że straciliśmy niespodziewanie Hendo i fabsa no dostaliśmy za nich świetne ofert, ale był to zawodnik którego chcieliśmy już za czasów jego gry w ajaxie. To że on w pierwszym sezonie wygładza słabo to już inna bajka, choć u nas na forum też zabawnie. Całe forum chce abyśmy kupowali młodych zawodnikow, ale jak jakiś młody potrzebuje więcej czasu na aklimatyzację i rozwój to jest płacz i lament xd on ma dopiero 21 lat taki modric nie grała nawet w tottkach a Kross był wypożyczany do Leverkusen. Reszta zawodników pełna zgoda
Kontuzja Thiago to tak samo nieprzewidywalny zwrot akcji, jak to że Szpakowski przekręcił nazwisko jakiegoś piłkarza. Dosłownie każdy kto kiedykolwiek słyszał o Thiago wiedział że chłop przy stylu gry Kloppa będzie się łamał jak zapałka, ale wielcy analitycy z Liverpoolu tego nie przewidzieli i postanowili sprowadzić genialnego Arthura jako zastepstwo
Ma 22 lata i był głębokim rezerwowym w Bayernie, jak go braliśmy. Jeśli kosztowałby 15mln spoko wliczone w koszta. Skoro kosztował 40 to był to idiotyczny ruch i niepotrzebny…
@AquerdationLFC ale młodych i zdolnych co grają, a nie lawkowiczow za 40 baniek ten ruch to jakaś abstrakcja od początku przewidywałem katastrofę i no jakoś się nie zaskoczyłem.
Tylko i wyłącznie dlatego, że nie odpalił.
Ale to jest w zasadzie wypadkowa każdej wcześniejszej dyskusji o tym, że Liverpool nie kupuje młodych i zdolnych. Jak tu kupować młodych i zdolnych jak jakakolwiek wpadka w tym polu prowadzi do taki reakcji.
Wszystkie te Ramseye, Carvalho, teraz Ryany itd. jak tylko nie zaczną grać na miarę pierwszego składu Liverpoolu to są wyszydzani, a same transfery są traktowane jako niepotrzebne i błędne.
Ryan jest urodzony w maju 2002 więc przy transferze w 23 miał 21 lat. Rozumiem ze Fiorentina i Roma robiły fatalne transfery jak brały salaha czyli jeszcze bardziej głębokiego rezerwowego z Chelsea? Rozumiem że Wolfsburg też fatalnie jak wziął się bruyne? Kovacic z Realu do Chelsea? Też fatalny pomysł głęboki rezerwowy:clown_face:. My Coutinho braliśmy jak był kluczowy w Interze:clown_face: to samo sturridge. Martin odegaard w realu to uciekał po cudownym sezonie.
Gdzie Fiorentina, Roma, Wolfsburg, a gdzie my
Jakby nie rozumiesz pewnych zależności, a Odegaard to całkiem inna historia. Z Cou to byliśmy w innym momencie.
A ja Ci przypominam płaczę na forum odnośnie takiego Caicedo czy Enzo- że czemu nie nie próbujemy wyciągać takich piłkarzy zanim staną się marką topową i za grosze.
No jak widać co jakiś czas próbujemy, ale to jest ruletka. Nie ma żadnych gwarancji przy jakimkolwiek zawodniku.
Na jednego Caideo czy Enzo przypada dziesiątki czy setki przeciętniaków, o których nigdy nikt nie usłyszy.
No nie ma gwarancji, ale kupno gościa z Bayernu za 40 baniek co grał może 15-20% minut to nie jest kupowanie potencjalnego talentu, ale spore przepłacanie. Ciekawi mnie dlaczego w ogóle ten transfer zrobiliśmy
Każda historia jest inna jeśli pasuje ci do twojej wyimaginowanej teorii. Może właśnie taki był plan że bierzemy gościa młodego z olbrzymim potencjałem bo na ten moment pozycję 8 mamy obsadzona bardzo dobrze (szobo,macca,Jones,ellitto), a Ryan ma zacząć nią rządzić powiedzmy za 2 lata jak się ogra zaaklimatyzuje i odkurzy. Nie jest fatalny bo anonim internetowy wie xd
Ryan już w momencie gry w Ajaxie był pożądany przez Kloppa. Po nieudanej przygodzie u Tuchela- pojawiła się opcja na odkupienie, więc skorzystaliśmy. Tam nie ma większej filozofii:
- spory talent
- młody wiek
- pożądany przez trenera
- stylem gry wpisujący się w to czego szukał Klopp
To był nobrainer, żeby po niego iść.
Nie wiem skąd masz info o pożądaniu, ale jak widać Jurek szybko stracił te pożądanie
Po prostu za odpady nie płaci się takich pieniędzy moim zdaniem jest to transfer przepłacony, nieprzemyślany i na ostania chwile, czyli definicja panic buy.
@AquerdationLFC Carvalho kosztował drobne…
A żeby to raz? Carvalho też chciał i jak skończył?
A jakie ma znaczenie cena w kontekście tego o czym rozmawiamy?
Bez sensu ta dyskusja. Loku z zasady jest na nie wobec Ryana i jest ślepy na argumenty. Uczepił się fragmentu w Bayernie, gdzie Tuchel nie miał na niego pomysłu i broni tego jak niepodległości. Typowy syndrom oblężonej twierdzy.
Nie tylko Tuchel nie znalazł na niego pomysłu, jak widać Jurek, Nagelsmanni Koeman też, to do was fakty nie trafiają…
Powiedział użytkownik, który słynie z otwartości i skłonności do zmian swoich opinii na temat konkretnych zawodników XD