Poziom ligi też robi różnicę. Tam masz 2-3 sensowne zespoły i można sobie pozwalać na grę ogórkami z akademii. W PL to nie przejdzie, chyba że ogórek z miejsca wskoczy na top poziom, jak Arnold.
Arsenal ma w zespole co najmniej trzech zawodników z akademii grających regularnie w pierwszym zespole - Saka (już gwiazda ligi) plus mlodzi Nwaneri i Lewis-Skelly, którzy co prawda korzystają z kontuzji w zespole, ale i dają sporo drużynie.
no tak skorzystał, że juz w reprezentacji gra ![]()
A my mamy tak dla zmyłki 4 bo jest trent który jest gwiazdą światowa, Jones który już grał w reprezentacji i Bradley i quansah którzy również już są w reprezentacji.
Cudze chwalicie…
Jak wspominamy o zawodnikach tego poziomu to u nas masz Bradleya, Jonesa i Quansaha
I kazdy z ich ma grubo ponad 21-22 lata, a Arsenal wprowadza do gry 17-18 latków i oni juz lepiej sie prezentuja niz wiekszosc naszych wiecznych talentow. Przeciez ten Lewis-Skelly to juz regularnie grajacy zawodnik na poziom PL, a w jego wieku Jones gral ogony w koncowkach sezonow. Nie wspominajac o Nwanierim ktory lepiej wyglada niz Saka w jego wieku.
Florian Wirtz
Nie sądziłem, że będę to pisał. Wszystko wskazywało na to, że dołączy do Bayernu Monachium. Jeśli Bayer Leverkusen zablokował ten ruch, spodziewałem się, że Manchester City rzuci wszystko na 22-latka, aby zapewnić sobie jego podpis. Jednak pomimo doniesień o cenie 150 milionów euro, Liverpool wydaje się być w mieszance dla Niemiec. The Reds nie są zniechęceni opłatą, jakiej żąda B04. Wydaje się, że nie zniechęca ich fakt, że Man City jest gotów dać Wirtzowi czek in blanco, aby przekonać go do przeprowadzki na Etihad. To mówi mi, że mistrzowie Premier League lubią swoje szanse. Gdyby nie było nas na niego stać, nie zawracalibyśmy sobie głowy spotkaniem z nim i jego rodziną. Niektóre media zaprzeczają, że doszło do spotkania między Liverpoolem a napastnikiem, ale tak się stało. The Reds spędzili sporo czasu z Wirtzem i jego rodziną. Odwiedził on boisko treningowe, a nawet został oprowadzony po Cheshire. To było znacznie więcej niż spotkanie w celu zarejestrowania zainteresowania. Wiele doniesień w Wielkiej Brytanii zdaje się sugerować, że jest to ruch oportunistyczny i że Liverpool zareagował na możliwość, że Wirtz nie dołączy do Bayernu Monachium. Sugeruje się, że Man City wykonał całą ciężką pracę, a mistrzowie Premier League po prostu wykorzystali ich ciężką pracę. Tak jednak nie jest. Liverpool próbował podpisać kontrakt z Wirtzem, gdy ten był w Koln. Zawodnik nie chciał jednak opuszczać Niemiec w tak młodym wieku i zdecydował się na przejście do Bayeru Leverkusen. The Reds rozważali również sprowadzenie wszechstronnego rozgrywającego na Anfield podczas styczniowego okna transferowego w 2021 roku. Nie byli jednak gotowi zapłacić 80 milionów euro, których żądała wówczas strona Bundesligi. Zrozumiałe też, że był wtedy dzieckiem. Chodzi jednak o to, że Liverpool był w kontakcie z Wirtzem i jego rodziną od dłuższego czasu. Włożyli w to ciężką pracę. To nie jest sytuacja Moisesa Caicedo. The Reds nie dołączyli do wyścigu późno i nie próbowali wcisnąć się po tym, jak porozumienie z innym klubem zostało już zawarte.Byliby na czele kolejki, czekając na reakcję, gdyby Wirtz tym razem wyraził zgodę na przeprowadzkę do Anglii. No i proszę. Zawodnik Bayeru musi przynajmniej rozważać przenosiny do Premier League, skoro przyleciał do Anglii, by osobiście porozmawiać z mistrzami.
Widziałem kilka osób, które mówiły, że lubią Wirtza, ale nie lubią go na tyle, by zapłacić 150 milionów euro. Rozumiem, dlaczego ludzie mogą być zniechęceni tą kwotą. To dużo pieniędzy. To nieprzyzwoita kwota, z którą trzeba się rozstać, nawet jeśli uważa się, że zawodnik jest gwarancją. Jest to jeszcze większe ryzyko, gdy podpisujesz kontrakt z kimś bez doświadczenia poza Niemcami. Zawsze istnieje ryzyko, że nie dostosują się do rygorów Premier League. W końcu Timo Werner i, w pewnym stopniu, Kai Havertz, mieli trudności z wykonaniem tego ruchu. Można argumentować, że Naby Keita nie spełnił oczekiwań po przejściu z RB Lipsk do Liverpoolu. Podatek od Bundesligi wydaje się być taki, że liga ta jest bardziej otwarta i przeznaczona dla napastników. Argument wydaje się być taki, że 150 milionów euro za kogoś, kto nie ma wielkich liczb w ataku w lidze, która faworyzuje napastników, jest ryzykiem. Na pierwszy rzut oka, rozumiem to. 29-krotny reprezentant Niemiec ma na swoim koncie zaledwie osiem bramek bez karnych w Bundeslidze w tym sezonie, a jego średnia bramek bez karnych na 90 wynosi zaledwie 0,24. Dla odrobiny kontekstu, Curtis Jones, Adam Armstrong i Mohammed Kudus mają NPxG90 na poziomie 0,24 w Premier League w tym sezonie. Nie płacisz za nie 126 milionów funtów, prawda? Ale mierzący 177 centymetrów atakujący pomocnik to nie tylko gole. Zaliczył również asysty. W rzeczywistości strzelił ponad 10 bramek i zaliczył ponad 10 asyst w kolejnych sezonach ligowych.On sprawia, że rzeczy się dzieją.
Wirtz oddał średnio 2,83 strzału na 90 strzałów w tym sezonie i 5,81 akcji strzeleckich. W chwili pisania tego tekstu miał średnio 0,99 akcji bramkowych na 90 w Bundeslidze. Jak już wspomniałem, w ostatniej tercji sprawia, że coś się dzieje.
Łącząc to z jego 5,06 progresywnymi podaniami, 7,01 progresywnymi podaniami i 12 progresywnymi podaniami otrzymanymi, zaczynasz rozumieć go jako gracza. Potrafi zdobywać bramki, kreować, rozwijać grę, podawać lub dryblować, a także przenosić piłkę. To, co podoba mi się w nim jako zawodniku, to sposób, w jaki może używać obu nóg. Na przykład 81% jego prób w tym sezonie to strzały prawą nogą, ale kluczowe podania są podzielone 60-40 na korzyść prawej. Otwiera nowe kąty do zagrywania zabójczych podań swoją słabszą stroną.
Zajmuje trzecie miejsce pod względem wygranych pojedynków, według strony internetowej Bundesligi, pokazując, że bez piłki też daje z siebie wszystko. Wirtz nie jest najszybszy, ale nadrabia to sprytnym ustawianiem się, nieustępliwością i szybkim myśleniem.
Ten 22-latek to prawdziwa okazja.
A patrząc na jego strzały w tym sezonie, myślę, że jest na skraju eksplozji jako strzelec bramek.
Powyżej znajduje się jedna z jego bramek w tym sezonie. Jeśli spojrzeć na jego początkowy ruch, jest on całkiem sprytny. Sprawia, że jest dostępny między liniami, ale gdy tylko piłka zostanie wyprowadzona przez żonę, atakuje przestrzeń w centralnym obszarze. Pokazuje opanowanie, aby pokonać człowieka, a następnie spokojnie podać piłkę do siatki.
Tym razem jest trochę inaczej. Odbiera piłkę po lewej stronie i agresywnie atakuje pole karne. Ponownie wykazuje się dużym opanowaniem, aby pokonać dwóch mężczyzn i wyrzeźbić przestrzeń do strzału. Jego nonszalancki strzał zewnętrzną częścią buta odbija się od słupka.Jego zdolność do tworzenia przestrzeni do strzału jest, szczerze mówiąc, absurdalna.
Można to zobaczyć powyżej. Otrzymuje piłkę po lewej stronie Leverkusen i natychmiast stara się ściąć do środka. Jego szybkie nogi pozwalają mu cofnąć się na prawą stronę i podkręcić strzał w kierunku bramki. Bramkarz RB Lipsk spycha jego próbę na słupek. Ponownie jednak piłka mogła z łatwością wpaść do siatki.
Znowu to samo. Cóż, tak jakby. Wirtz dobrze ustawia się przy linii bocznej, a następnie spowalnia grę i przyspiesza swój ruch. Wirtz ścina do środka i przy niewielkim uniesieniu pleców strzela poza bramkarzem, tylko po to, by odbić piłkę.
Jego współczynnik xG on Target, według FotMob, wynosi 10,8. Tak więc jego wysiłki przynoszą wartość dodaną. Szczerze mówiąc, przy odrobinie szczęścia w tym sezonie miałby 15 bramek. To też nie jest jednorazowy przypadek. W zeszłym sezonie miał xG na poziomie dziewięciu, ale xG na cel 11,6. Jest dobrym finiszerem. Przy odrobinie szczęścia będzie strzelcem bramek. Wiem, że nie można polegać na szczęściu, ale szanse, które widziałem, że przegapił, po prostu nie wydają się zrównoważone. Prędzej czy później trafią one do siatki i będzie miał ich 20 w sezonie.Nawet bez szczęścia, wciąż ma na koncie 21 goli i 23 asysty w ciągu 4700 minut spędzonych na boiskach Bundesligi. Te liczby notuje w wieku 22 lat. Gra w drużynie, w której Patrik Schick czasami prowadzi linię pomocy. To robi ogromne wrażenie.Dla Liverpoolu również spełnia wszystkie kryteria.Wirtz może być kluczowym zawodnikiem the Reds przez następną dekadę. Inwestujesz w teraźniejszość i przyszłość. Zbliża się do 200 występów dla Bayeru Leverkusen. Ma europejskie doświadczenie, grał w finale Ligi Europy w zeszłym sezonie i w Lidze Mistrzów w tym sezonie. Wygrał Bundesligę i DFB Pokal.Niemiec powrócił po kontuzji ACL i zagrał 49 razy w zeszłym sezonie i 44 razy w tym sezonie. Nie wykazał żadnych oznak trwałego uszkodzenia, a jego występy w ogóle nie ucierpiały.Być może najcenniejszą częścią Wirtza jest jego wszechstronność. Może grać po lewej stronie trójki lub czwórki. Może grać jako atakujący pomocnik, a nawet jako fałszywa dziewiątka. Może grać jako część dwuosobowego ataku lub, w razie potrzeby, w środku pola.
Ten początek napawa optymizmem. Nie jesteśmy z przypadku zainteresowani Wirtzem tylko jest to relacja budowana latami. Może jednak nadzieje na ten transfer wcale nie są takie niskie? Zalezy czego on chce. Czy woli nudną lige niemiecka czy jednak prawdziwe wyzwanie.
Patrząc teraz przez pryzmat zwykłych ludzi to strasznie stracił na tej aferze. Oczywiście jest to jego głupota, ale ciekawe kto był tak dużym sku… Żeby nagrać kogoś w takim momencie i wstawić do sieci
Facet przedstawił jak możemy grać w przyszłym sezonie i to jest dokładnie to samo co ja uważam. Natomiast wygląda to inaczej niż myśli większość. Jestem bardzo ciekawy jak to bd wyglądało https://youtu.be/Gtq3vCTU8Lw?si=nPt19PbCaE1JPOHk
Czekam na derby z Bruno
A niewiem czemu ten karakan z city nie dostał kartki za atak bez piłki.
Juz typa lubie ![]()
20znakow
Cześć wszystkim, wiadomo już kiedy pierwsi piłkarze zaczną pojawiać się w centrum treningów i rozpoczynać okres przygotowawczy?
Początek przygotowan chyba 5 czy 7 lipca.
Wiem, co sobie myślisz.Dlaczego znowu piszesz o Florianie Wirtzu? Bo jestem chory, ok?! Mam chorobę spowodowaną tym, że nie wiem, jak wykorzystamy 22-latka. Po prostu nienawidzę czegoś nie wiedzieć. Wkurza mnie to. Mam obsesję na tym punkcie. Znikam w króliczej norze i w końcu pojawiam się z teorią, której jestem pewien. Tym razem zgubiłem się w króliczej norze. Napisałem artykuły o tym, jak moim zdaniem Wirtz może zostać wykorzystany przez Liverpool. Mógłby być lewoskrzydłowym dla the Reds. Chociaż lewoskrzydłowy nie jest do końca prawdziwym opisem tej roli. Byłby bardziej środkowym napastnikiem po lewej stronie, ścinającym do środka, aby zająć środkowe strefy. Pomyśl o Philippe Coutinho podczas jego ostatnich kilku miesięcy w klubie. Niemiec mógłby być również środkowym napastnikiem/fałszywą dziewiątką/podwójnym-10/jakkolwiek to nazwiesz. Wygląda na to, że wszyscy uważają, że tak właśnie zostanie ustawiony. Media twierdzą, że został sprzedany z myślą o grze w środku pola i byciu głównym zawodnikiem w ataku mistrzów Premier League. Jak już wspomniałem w kilku artykułach, możemy zobaczyć ustawienie 4-2-4, którego Arne Slot użył przeciwko Manchesterowi City na Etihad. Jest to kształt, o którym wspomniał również Josh Williams (@DistanceCovered), publikując kilka fragmentów na temat Wirtza. On jest zmiennikiem Diogo Joty. I mógłbym to zobaczyć. Jeśli wydarzy się kilka rzeczy.
Na papierze powyższy kształt byłby taki sam. Cóż, w każdym razie pomysł. Szerokość pochodzi od napastników. Szerocy napastnicy, w tym przykładzie Mohamed Salah i Cody Gakpo, mogą dryfować do środka, działając prawie jak podzieleni środkowi napastnicy. Wówczas Wirtz i Szoboszlai pełnią rolę podwójnej dziesiątki. Teoretycznie powinno to działać, prawda? ALE. Jest jedna rzecz, o której nie mogę teraz zapomnieć. To brak zagrożenia z tyłu z centralnych obszarów. Zwłaszcza ze strony Cody’ego Gakpo i/lub Luisa Diaza. Holender nie rozciąga gry. Nie wykonuje zbyt wielu biegów poza piłką. Nie stara się grać na ramieniu ostatniego zawodnika i wchodzić z tyłu. Przez większość czasu Gakpo chce, aby piłka trafiała pod nogi. Chce przełożyć piłkę na swoją silniejszą stronę i oddać strzał.
Będzie w tych samych przestrzeniach co Wirtz, prawda? A ponieważ Kerkez musi być człowiekiem, który oferuje szerokość na tej flance, pozostawia to Liverpoolowi otwartą tę stronę boiska.
Oznacza to, że Mac Allister ma dużo miejsca do pokrycia, tylko dlatego, że Kerkez musi być piłką zewnętrzną po tej stronie. Gakpo grawituje w środku, podczas gdy Wirtz powinien znajdować się w polu karnym w tej półprzestrzeni. Wystarczy spojrzeć na kilka bramek Gakpo z poprzedniego sezonu. Albo atakował tylny słupek z dośrodkowania Salaha lub Alexandra-Arnolda, albo ścinał do środka i oddawał strzał. Rzadko zdarza się, aby sprytnie pobiegł i znalazł się w przestrzeni do wykończenia. Rzadko kiedy wyprzedza piłkę. Pstryknąłem kilka jego goli.
W meczu z Brighton przejął piłkę i natychmiast próbował oddać strzał.
To samo dzieje się przeciwko Leicester City. W tym meczu jest w przestrzeni, w której spodziewałbyś się zobaczyć Wirtza w przyszłym sezonie. Ma miejsce, ponieważ pomocnicy i napastnik wbiegli w pole karne, aby spiąć linię obrony, podczas gdy Andrew Robertson zachodzi na siebie.
Gdzie byłby Wirtz w tym scenariuszu? A gdzie idealnie chcielibyśmy, aby się znalazł?
To jest asysta przeciwko Ipswich. Robertson zachodzi na siebie, tworząc przestrzeń i graczy Liverpoolu w polu przed polem. Jest w stanie ściąć do środka i przypiąć podanie do tylnego słupka. Ponownie, gdzie w przyszłym sezonie będzie Wirtz? Czy będzie tam, gdzie jest Diaz? Jeśli tak, to czy jest to miejsce, w którym naprawdę chcemy go widzieć? Czy w pełni wykorzystujemy jego umiejętności?
Jeśli gramy Wirtzem jako środkowym zawodnikiem, to moim zdaniem potrzebny jest nowy lewy napastnik. Jeśli dodamy kogoś z tempem i kogoś z umiejętnością pokonania człowieka, całkowicie zmieni to dynamikę. Otwiera to przestrzeń dla Wirtza na środku. Pozwala to Kerkezowi siedzieć nieco głębiej i wybierać momenty, w których może się zazębić lub podkopać. Daje to również niemieckiemu maestro biegacza do wyboru. Lewoskrzydłowy może wykonywać biegi od zewnątrz do środka, które Sadio Mane wykonywał na tej flance. Mogą też po prostu rozciągnąć grę i stworzyć więcej kieszeni dla byłego zawodnika Bayeru.
Ale to nie wydaje się być planem, prawda? Powiązania dotyczą środkowego napastnika, co sprawia, że myślę, że zobaczymy Wirtza po lewej stronie, ścinającego do środka. Dynamika składu pasuje do tej teorii.
Harvey strzela bramkę, po wcześniejszym uderzeniu Quansaha.
Gordon i moneyball
Zastanawiam się, jak obejść problem Wirtza. Problem Wirtza polega na tym, że tak naprawdę nie wiemy, gdzie będzie pasował w tej chwili, a pozycja, na której wszyscy myślimy, że będzie używany, nie pasuje do obecnych profili, które mamy w składzie. Doszedłem do wniosku, że jeśli chcemy używać niemieckiego mistrza jako fałszywej dziewiątki lub podwójnej dziesiątki, potrzebny jest szybki skrzydłowy, aby dynamika była zrównoważona. Widzieliśmy powiązania z Malickiem Fofaną i mają one mnóstwo sensu. Na początku miesiąca pojawił się jego profil. Ale jednym z graczy, na których wciąż patrzę, jest Anthony Gordon. Od jakiegoś czasu nie było żadnych uzasadnionych linków do niego, ale myślę, że wpada w kategorię moneyball. Jak już mówiłem kilka razy, istnieje błędne przekonanie, że moneyball oznacza tanio. Tak nie jest. Oznacza to sprowadzenie kogoś, kto reprezentuje wartość za pieniądze. Oznacza zidentyfikowanie niedocenianego zawodnika. Oznacza dostrzeżenie okazji. Można argumentować, że Gordon spełnia te kryteria. Cóż, w każdym razie mogę przedstawić taki argument. Więc zrobię to tutaj. Według niektórych wątpliwych źródeł, Newcastle zaakceptuje 70 milionów funtów za 24-latka. Może się wydawać, że to dużo pieniędzy za kogoś, kto zakończył sezon z sześcioma bramkami na koncie. I jeśli mamy być szczerzy, jest to naprawdę dużo pieniędzy dla każdego gracza. Ale gdy się to rozłoży na czynniki pierwsze, to wcale nie jest tak źle. Gordon zanotował maksymalną prędkość 36,8 km/h w meczu Premier League dla Newcastle United. Wiemy, że jest szybki, więc to pole jest zaznaczone. Jest wychowankiem i reprezentantem Anglii. Jest czerwonym chłopcem z dzieciństwa, co dodaje coś, czego nie można określić ilościowo. Jest również Scouserem, więc znowu jest coś, czego nie można tak naprawdę określić ilościowo, ale wiesz, że da mu to przewagę w pewnych sytuacjach. Niegdysiejszy napastnik Evertonu jest wszechstronny i był ustawiany w całej linii pomocy. Newcastle nr10 jest również sprawdzony w Premier League. W kampanii 2023/24, najlepszej w jego karierze, zdobył 11 bramek i 10 asyst w angielskiej ekstraklasie. To poważne liczby. Nie pozwól, aby wyczyny Mohameda Salaha znieczuliły cię na to, co inni robią w gorszych drużynach. Chyba właśnie o to chodzi. Skupiamy się na jego rozczarowującym sezonie 2024/25. Jego główne liczby nie były świetne. Zdobył sześć bramek i asystował przy pięciu okazjach w ciągu 2444 minut, które rozegrał. Ale podstawowe liczby są nieco lepsze. Na przykład, miał oczekiwaną sumę bramek 8,03 i oczekiwaną sumę asyst 5,05. Stworzył 51 szans i wygrał 71 fauli. Wart 70 milionów funtów tylko za to? Nie.
Ale kiedy połączy się to z jego najlepszym sezonem i spojrzy na to, czego Liverpool może potrzebować w następnej kadencji, można uzasadnić koszt. Podczas kampanii 2023/24 miał xG na poziomie 10,2 i xA na poziomie 5,6. Zagrożenie bramkowe i kreator. Wygrał sześć rzutów karnych w tym okresie i zajął pierwsze miejsce w Premier League pod względem akcji bramkowych z 29. Dla dodatkowego kontekstu, Cole Palmer i Ollie Watkins zajęli wspólne drugie miejsce pod tym względem z wynikiem 26. Gordon był również szósty pod względem liczby progresywnych zagrań w całej lidze. Potencjał jest. A jeśli jesteś w stanie go odblokować, konsekwentnie, dlaczego nie miałby być wart 100 milionów funtów na obecnym rynku? W końcu takie pieniądze trzeba by zapłacić za Cole’a Palmera lub Bukayo Sakę. I chociaż ci dwaj są świetni, nie sądzę, aby byli tak potężni jak Gordon. To jest jego wyróżnik. Ma wybuchowe tempo, którego tak wielu angielskich napastników po prostu nie posiada.
Jego wykres pizzy w kampanii 2024/25 podkreśla kilka kluczowych rzeczy. Po pierwsze, jest kreatorem - spójrz na kluczowe podania, podania w pole karne i asysty przy strzałach. Spójrz również na jego drybling. Chcę, aby Liverpool miał po lewej stronie boiska zawodnika z piłką. Dlaczego? Ponieważ rozciągnie to grę dla Wirtza.
Ta fabuła maluje bardzo ładny obraz Gordona. Jest dryblerem o dużej objętości i dość kreatywnym. Jedynym zawodnikiem z większą ilością dryblingów jest Jeremy Doku. Dla dodatkowego kontekstu, na lewo od zawodnika Man City znajduje się Saka. Jest więc w dobrym towarzystwie.
A Gordon, jak widać na powyższej grafice, próbuje dryblować w obszarach, w których chcę, aby próbował. Rozciąga grę. Biega poza piłką. Mówiąc prościej, sprawia, że coś się dzieje w ostatniej tercji. W lepszym zespole prawdopodobnie zwiększyłby swoją wydajność. Jeśli wykorzysta 21 bramek z sezonu 2023/24 i zbliży się do 30, to opłata w wysokości 70 milionów funtów może wkrótce wyglądać jak okazją. Aby uzyskać więcej kontekstu, Luis Diaz zakończył z 18 bramkami w zeszłym sezonie, co było najlepszą kampanią w karierze. Jest teraz niedoceniany. Jeśli uważamy, że jest wart swojej ceny na tym rynku, a Diaz zostanie sprzedany, dlaczego nie mielibyśmy po niego wrócić?
Cześć, wiadomo o przybliżonym czasie premiery koszulek na nowy sezon?
Umiwa z adidasem wchodzi chyba w sierpniu, do tego czasu mamy obecne stroje nike. Pewnie nie ma możliwości by do zakończenia umowy z nike klub zaprezentował stroje adasia.
Dlatego nawet prezentacje nowych zawodników były w strojach nike