Mohamed Salah

Generalnie uważam, że Salah jako skrzydłowy jest skończony na poziomie Premier League. Podobny przypadek jak z Mane, który po tym jak nie dawał już rady na lewym skrzydle to został przesunięty na środek ataku i radził sobie tam całkiem spoko. Ale też nie uważam, że Salah jest skończony jako piłkarz, nie jestem jego wielkim fanem, ale Mo ma wizję gry, która spokojnie pozwalałaby mu grać np. jako jedna z dwóch 10-tek w 3-4-2-1 przykładowo z Wirtzem. Tylko my tak nie będziemy grać, gdyby trafił tutaj X.Alonso, to może.

Dwie główne narracje na forum pod koniec listopada były takie:

1. Slot musi zostać natychmiast zwolniony, bo za chwilę będziemy w strefie spadkowej.
  2. Salah musi w końcu usiąść na ławce.

Od tego czasu Salah usiadł, a my awansowaliśmy na czwarte miejsce w tabeli, nie przegrywając dziewięciu meczów z rzędu. Nie czuć, byśmy stracili lidera. Jeśli Salah potrafiłby zaakceptować rolę inną niż pierwszoplanową, to warto go mieć do dyspozycji, jeśli miałby niszczyć środowisko wokół niego, to już nie.

Mi brakuje jego dokręcanych dośrodkowań z rzutów rożnych, bo choć było tego niewiele, to były to jakościowe piłki i obok Szoboszlaia powinien wykonywać kornery. Co do gry w ofensywie - różnie z tym u niego bywa. Czy by odmienił jakoś grę z Leeds? Nie wiem, skąd pewność, że tak? Niecały miesiąc wcześniej strzeliliśmy Leeds trzy bramki bez Salaha. Czy by odmienił grę z Fulham? Z ławki na prawe skrzydło wszedł Frimpong i zrobił asystę - to jest chyba ta różnica, której oczekujemy po skrzydłowym?

Na pewno to co wyżej zauważył John, zarówno Szobo jak i Frimpong dają więcej w grze bez piłki. Są lepsi w pressingu, są lepsi we wspieraniu defensywy na własnej połowie, zwłaszcza Frimpong ze swoimi szybkimi powrotami daje bardzo dużo. A Salah tego nie daje.

To co daje w ofensywie każdy widział, już tylko przebłyski. W tej formie nie jest zbawicielem. Ale też nie przypisujcie mi tego, ze stawiam go na drugim biegunie, bo tak nie jest, podobał mi się jego występ z Brighton. Salah dotąd wtapiał się w formę zespołu i nie ciągnął go do przodu. Zobaczymy, co będzie dalej. W jakieś cudowne odrodzenie formy nie liczę, bo tu by musiał cały zespół się obudzić. Na pewno chciałbym oglądać Salaha takiego jak po wejściu z Brighton i Sunderlandem, gdy prezentował pełne zaangażowanie i odpowiedzialność za zespół.

Tylko salah nie chce być częścią zespołu. On ma grać i tyle. Jasno to przedstawił. Teraz pytanie czy jak slot odejdzie to nowym trener będzie ryzykował ustawianie zespołu pod salaha? Czy skorzystamy z okazji i sprzedamy go do Arabii

W lato trzeba Salaha spieniężyć, bez względu na wszystko. To ostatni dzwonek, a nie można bez końca budować drużyny wokół emeryta, któremu się już nie chce i ma wywalone jaja na klub.

A jakie to ryzyko?

Dalej tracimy idiotyczne bramki, bez znaczenia na to czy jest na boisku czy go nie ma, pomijając fakt, że nie mamy kim grać z przodu, to jakie to ryzyko?

A, no tak strzelił tylko 250 bramek i zaliczył 117 asyst, i ma pierwszy gorszy sezon w naszej koszulce. Trochę mi się chce rzygać jak to czytam.

Ludzie by tylko zmieniali, sprzedawali i kupowali, ale niech tylko legenda ma gorszy czas na boisku, gość, który sam wygrał Slotowi mistrzostwo, to już wypycha się go z klubu.

Nakupowaliśmy tych zastępstw i wielkich nazwisk i nasza gra wygląda jak podczas ostatniego sezonu Rodgersa. To jest żadne rozwiązanie, a dobrze ustawiony Salah z odpowiednim wsparciem jest w stanie dalej robić liczby, nie mam wątpliwości.

I jeszcze piszecie, że nie widać różnicy, w okesie, w którym graliśmy głównie w lidze z dołem tabeli, zersaliśmy się BEZ Salaha z Leeds, 3:3, żeby u siebie nie być w stanie praktycznie stworzyć sytuacji z tym samym Leeds uzyskując żenujące 0-0, z ostatnim Wolves broniliśmy się do ostatniej minuty na własnym stadionie - nie wspominając o Tottenhamie, który nas ciśnął w końcówce przez 10 minut grając w 9.

My jedziemy na bardzo cieńkiej linii, z Fulham graliśmy jak średniak ze średniakiem, nie było widać żadnej różnicy między 2 zespołami, ale tak jesteśmy lepsi bez Salaha, na bank, to on jest wszystkiemu winny, bo nie wrócił za Wilsonem przy pierwszej bramce dla Fulham, oh wait…

4 polubienia

i co uważasz że będąc w tym wieku z coraz gorszymi parametrami w każdym aspekcie gry zacznie nagle grać bardzo dobrze?? Uważasz rozsądnym budowanie drużyny na nim?
Co ma fakt że narobił kosmicznych liczb do tego jak gra AKTUALNIE i w którym to kierunku idzie?

Jeszcze żeby on był w stanie grać rotacyjnie ale niestety ego mu nie pozwala. Dlatego po sezonie odejdzie do Arabii

5 polubień

Łysy nie da rady zbudować nic z nikim i niczym już w tym klubie, więc rozmowy na temat tego czy innego zawodnika są jałowe :wink:. Tu nawet wygrana z Arsenalem nic nie zmieni takie są fakty. Z jednej strony czekam aż go zwolnią, a im szybciej to nastąpi tym lepiej, z drugiej nie chcę zwycięstwa Arsenalu w lidze więc chciałbym jednak, żeby szczególnie w tym meczu wygrali, ale realnie rzecz biorąc to tylko przedłuży tą chujnię którą mamy obecnie…, ciężkie jest życie kibica LFC w tym sezonie.

A kto przepraszam gra wybitnie i robi te „liczby” w tym momencie?

Ekitike? Czasem Szobo? I kto jeszcze jest teraz tak potężny w tym naszym składzie, szczególnie w ataku, że ten Salah się tak mocno wyróżnia na niekorzyść?

Kto ma te parametry tak świetne w tym naszym cudownym systemie gry?

Podpowiem, skoro większość zespołu gra piach, to może wina nie leży w zawodnikach.

2 polubienia

To może na Rushu budujmy bo on ma 346 goli. W aktualnym sezonie salah ma 4 gole i zespół musi za niego biegać w defensywie. Do tego sam się określil jako zawodnik który nie podlega rotacji. Więc masz do wyboru budować wokoło gościa z 4 bramkami zespół za 700m który będzie grał już tylko gorzej(to chyba oczywiste że każdego to czeka) albo sprzedać za jakieś 70+ zejść z pensji 450k i pięknie pożegnać.

Dla mnie sprawa jest prosta.

Chyba że zmienimy trenera i salah stawia sprawę jasno. Gram dobrze to gram nie to nie czysta karta. To wtedy jako nasza legenda może zostać.

No tak Ali vvd maca i Graven to gracze na Hull city. Chwała mu za to jak grał dostał mnóstwo dobrych słów o jeszcze więcej pieniędzy. Za przeszłość stawia się pomniki. Na boisku jest tylko dziś

No i oczywiście to nie wina Salaha tylko trenera więc on za to za płaci prędzej czy później.

Ale czemu “fani salaha” bo nie wiem jak was inaczej nazywać dyskutują sami ze sobą? Nikt do jasnej ciasnej nie pisze że to wina Salaha. Salah po prostu grał słabo więc po 30 takim meczu w końcu go slot ściagnal i wyniki się poprawiły to fakt nie opinia. Natomiast styl dalej jest do bani.

To powiedz mi jaki jest sens gry salah? Sam przyznaje są wyżej że nie biega. Tu przynajesz że nie robi liczb. To jaki sens nim grać? Gracze o których wspominasz różnią się tym że są nowi w klubie i często bardzo młodzi jak ekitike wirtz. Będą w klubie przez lata i mogą grać sporo lepiej ze względu na wiek i aklimatyzację. Więc sam przyznajesz pośrednio że lepiej stosować na nich niż na Salaha. Już nawet nie chce pisać że Mo ma pensje taka żeby nam solo prowadził grę ofensywna, a no od nowego sezonu niestety już tego nie robi

1 polubienie

Chodzi o to, że to są młodzi zawodnicy z których można jeszcze cos wycisnąć. Z łysym lub nie. Tacy którzy się nie obrażają jak usiądą na ławce.
Dodatkowo też nie mają tygodniówki 450k

Może napiszę jeszcze raz jednym zdaniem, żeby było łatwiej zrozumieć moje podsumowanie tej wypowiedzi:

W tym systemie, praktycznie żaden z zawodników nie funkcjonuje dobrze, więc nie ma sensu skupiać się na pojedynczych zawodnikach i ich rozliczać z występów w taktyce Slota, która nie działa - i dotyczy się to zarówno Salaha, jak i całej reszty tej ekipy, abstrahując od kwestii finansowych.

Już to napisałem raz, ale zdecydowałeś się akurat tego nie cytować. Jakbyś to zrobił, to nie musiałbyś tyle pisać.

To była ironia połączona z wyolbrzymieniem, w odniesieniu do komentarzy powyżej, szczególnie Twojego o “ryzyku wystawiania Salaha”, tak jakby to, że go wystawimy miało powodować porażki.

Można, z tak samo jak z Salaha, wiek i doświadczenie jak i jego świetne podania mogą nam wygrać niejeden mecz, pomijając jego brak kontuzji i świetne przygotowanie fizyczne.

Ale trzeba umieć to zrobić, ustawić go bliżej środka, dać mu grać piłką, bo wtedy wygląda najlepiej, nie jak jest odcięty na linii i jego jedyna opcja to oddanie piłki do tyłu, bo jest podwajany.

@osi
Sam mówił o tym, że śmierć Joty mocno na niego wpłynęła na początku sezonu, gość dosłownie płakał na murawie po pierwszym meczu.
Poza tym powtórze, to jest pierwsze PÓŁ ROKU, w jego karierze w Liverpoolu, kiedy gra słabiej, jeśli chodzi o liczby.

Anyway, zgódźmy się niezgodzić, zobaczymy co będzie w czerwcu i czy Slot w ogóle doczeka kolejnego lata.

2 polubienia

Szanuję Twoje zdanie, ale ja mam inne. W mojej opinii Salah jest już po drugiej stronie rzeki i duża piłka mu odjechała. Oczywiście mam nadzieję, że się mylę, ale patrząc na jego grę tak to widzę. Problem mu sprawiają najprostsze rzeczy takie jak przyjęcie piłki czy zabranie się z nią. O pojedynkach 1vs1 czy strzałach już nie będę wspominać

1 polubienie

Niestety, Salah za tydzień wraca do klubu. Egipt trafił w ćwierćfinale na WKS, więc to koniec turnieju dla Mo.

1 polubienie

I myślisz że to od wieku? Akurat takich rzeczy jak przyjęcie piłki czy strzał nie traci się gwałtownie z wiekiem.

Tak myślę, że od wieku. Peselu nie oszukasz, jeśli nogi Cię nie niosą to nic nie zdziałasz na boisku. Najprostsze rzeczy wydają się najcięższe. Ale to tylko moje zdanie

3 polubienia

Zadziwiająca reguła - najgłośniej o szybkim pozbyciu się Salaha mówią ci wszyscy od YNWA i innych ckliwych hasełek dotyczących wierności klubowi, szanowaniu piłkarzy, trenerów, historii itp.

Nie wiem jak odklejonym i smutnym trzeba być człowiekiem, żeby tak nienawidzić Mo, ale może czasem warto wychylić nos poza bar i flaszkę, żeby przekonać się jak wielką ikoną klubu jest Egipcjanin. Nie trzeba nawet daleko z tego baru iść - wystarczy zobaczyć dzieciaki grające w koszulkach z Salahem.

Całe młode pokolenie.

3 polubienia

Ja cały czas czekam aż ktoś wskaże zastępcę na prawym skrzydle za Mo, który będzie strzelał bramki. Wszyscy się zachwycali Chiesa, no ale jak widac nie dał rady. Potem każdy wskazywał Semenyo, że do nas przyjdzie raz dwa, ale no niestety wybrał City. Także czekam na zastępcę. Skoro już wyrzucacie Mo z drużyny może warto mieć kogoś w jego miejsce.

W takim wypadku tym bardziej warto stawiać na młodych (choć z twoim stwierdzeniem się totalnie nie zgadzam).

No ale przestały wygrywać od jakiś 30 meczy? Czy wy tego nie widzicie że to nie jest żadne uwziecie się na zawodnika? Przez ponad 30 meczy grał był nie ściągany i strzelił chyba 4 gole z gry. Do tego nie pomaga w defensywie.

Też uważam że od wieku. Po prostu premier league jest tak szybką liga. Jeżeli pójdzie do jakiś Włoch to dalej będzie wyglądał dobrze.

Hmm ale czy to my chodzimy do dziennikarzy i atakujemy trenera bo ośmielił się dla dobra zespołu posadzić nas na ławkę? Wql co to ma wspólnego? Jak dla mnie on może zostać, ale czy on zaakceptuje rolę rezerwowego? Co jak będzie słabo grał? Ma grać bo YNWA? Czy jakbyś zaczynał pracę jako trener to nie bał byś się że nie możesz dać go na ławkę bo pójdzie do mediów? Sam się salah pod ścianą postawił.

Na dzień dzisiejszy tylko 2 gości ma podobny poziom yamal i olise. Obaj raczej nie do wyjecia. Trzeba będzie zespół przestawić i liczyć że Hugo i isak będą strzelać. Przypomnę tylko że wbrew wszystkiemu my bez salaha zawsze dobrze punktowalismy więc jeśli ktoś kumaty się za to zabierze to transformacja przejdzie dość płynnie

Rozkminmy to czyli 3 gosci:

• olise wiadomo
  • yamal tez
  • ale kim do diaska jest ten “I” jakis kumpel gracza “Lub”? :rofl:

Co da nam jeszcze Mo?
Oby jak najwiecej trzeba sobie zyczyc :grinning_face:

3 polubienia

Czy są oni z nami na forum? No nie, nikt nienawidzi Mo. Tylko coraz więcej osób dostrzega, że Mo się skończył na tym topowym poziomie, a część osób nie może albo nie chce się z tym pogodzić. I jeszcze zarzucają, że nie jesteś kibicem, bo nie liżesz jajek Salaha.

Rozstanie jest najlepsze dla klubu i zawodnika. Fakt, nie opinia.