“Według portalu Football Insider Egipcjanin ma oczekiwać umowy do 2027 roku i sporej podwyżki”.
Trafiłem na to na ‘goal.pl’, czyli źródło z tych śmieciowych, ale mam wrażenie, że Mo nie spieszy się z odejściem na arabską emeryturę. Salah ma w końcu dopiero 32 lata, będąc w takiej formie jak ostatnio może przez co najmniej 2-3 lata grać o najwyższe cele w Liverpoolu, a potem jeszcze pobawić się i zarabiać w farmerskiej SPL.
Salah dostosowuje grę do warunków fizycznych i przechodzi udaną ewolucję. Coś mi się wydaje, że dzięki temu może jeszcze te najbliższe trzy lata zagrać na podobnym, wysokim poziomie co dzisiaj. Już nie jest takim dryblerem jak kiedyś, choć i tak obecnie w tym elemencie jest lepszy niż w drugiej połowie poprzedniego sezonu. Ale za to potrafi zagrywać świetne piłki, a wczoraj mieliśmy tego przykład, gdy wystawił piłkę faulowanemu przez Tosina Jocie, czy też zaliczył piękną asystę do Jonesa. Przerodził się w kreatora. A na dodatek pracuje na całym boisku i nie odbija się to na nim, bo nie widziałem, by wczoraj oddychał rękawami w ostatnich minutach, wręcz przeciwnie, zaliczał udane interwencje w obronie na własnej połowie, wspomagając bocznego obrońcę. Benzema w wieku 35 lat zdobył Złotą Piłkę, a 36-letni Lewandowski przeżywa drugą młodość. Powinniśmy zrobić dużo, by go zatrzymać.
On już zaczyna grać coraz głębiej w systemie Slota. Z wiekiem do jego wachlarzu umiejętności doszło niesamowite podanie, szczególnie zewnętrzną częścią stopy. Wydaje mi się, że przedłużenie Go do 2027 roku to naprawdę żadne ryzyko. Rok/dwa pogra dalej na bardzo wysokim poziomie, a potem można zawsze sprzedać go do Arabów, którzy nawet wtedy chętnie zapłacą kilkadziesiąt milionów. To i tak lepsze rozwiązanie niż dać takiemu piłkarzowi odejść za darmo. Poza tym jego następca będzie kosztował minimum 50 milionów, a pewnie nawet więcej, biorąc pod uwagę sytuacje na rynku prawoskrzydłowych. To + status indywidualny i globalny Mo utwierdza mnie w przekonaniu, że on musi tu zostać bez względu na koszty. Poza tym to dodatkowy sygnał dla Trenta, Slota i całego świata, że dalej będziemy się chcieli bić o najwyższe laury.
Salah nie znalazł się w nominacjach do najlepszego afrykańskiego piłkarza. Muszę przyznać, że mam wrażenie, że Salah jest okropnie niedocenianym piłkarzem w Europie i na świecie. Oczywiście uważa się go za świetnego piłkarza, ale jest to takie gadanie w stylu “no tak tak Salah jest zajebisty”, a jakby spojrzeć na to jakie liczby robił i robi nadal, jak się pnie w górę w rankingu G+A i jak co roku kolejne rekordy bije to mam wrażenie, że gdyby takie liczby osiągał piłkarz takiego Realu to by była gadka o najlepszym piłkarzu w tym wieku i nikt by temu nie przeczył. A tak to gra dla Liverpoolu i w jakiś sposób jego osiągnięcia jak i on sam wydają się nie dostawać zasłużonej i adekwatnej uwagi
A kto tam się znalazł z tych najbardziej znanych?
Ten ranking to jakiś mało śmieszny żart. Niektórych to nawet nie słyszałem. Tyle to warte co złota piłka od lat.
Ten ranking uznałbym za nieistotny patrząc jakie nazwiska się w nim pojawiły.
Niemniej zgadzam się z tym, że Mo jest niedoceniany. Tak na prawdę to powinien być jednym tchem wymieniany w gronie najlepszych piłkarzy ostatniej dekady z Messim, Ronaldo, Modriciem, Mbappe czy Lewandowskim, a jest zawsze trochę pomijany. Mam wrażenie, że może poprzez styl gry czy brak medialności więcej osób zapytanych o najlepszego skrzydłowego w historii PL wskazałoby na Hazarda, Bale’a, Beckhama czy Ronaldo. Przy czym żaden z nich nie może się równać w statystykach z Salahem.
Mo Salah, jeden z najlepszych zawodników w historii Premier League, będący w świetnej formie, przegrywa miejsce w topce najlepszych Afrykańskich zawodników z 32 letnim bramkarzem Mamelodi Sundowns FC
Niepopularna opinia, ale Salah nigdzie nie odejdzie i podpisze z nami kontrakt.
On nawet nie ma gdzie pójść. Ani Real, any Barcelona go nie będą chciały. Pierwsi mają Mbappe a drudzy Yamala. Zostaje mu Bayern, PSG i Arabia. W wieku 32 lat w takiej formie iść Szejków to bardzo niepoważne. Nawet jeśli postanowi odejść to jestem pewien, że Arne go zastąpi
Też nie chce mi się wierzyć, że 9 miesiecy przed końcem kontraktu nikt z klubu z nim nie rozmawiał. Przecież to nasz najlepszy piłkarz. Co innego jakby to był Tsimikas czy wcześniej Adrian.
Tak patrząc na listę norminowanych to widac mocną inspirację wynikami reprezentacji na PNA. Sporo nazwisk jest z drużyn, które daleko zaszły w pucharze szamana
Beckham nie był skrzydłowym napastnikiem jak Salah, tylko prawym pomocnikiem. Ciężko żeby miał tyle bramek co Salah.
Natomiast w 265 meczach w PL miał 62 i 80 asyst. Jak na pozycję na boisku to są bardzo dobre liczby.
Mo to piłkarz wybitny. Zdecydowanie jeden z najlepszych piłkarzy w historii Premier League (może i najlepszy) oraz tej generacji. Nowy kontrakt dla Egipcjanina to obowiązek.