Polska piłka klubowa

Do Ekstraklasy trafia ostatnio tylu ciekawych zawodników, w tym wielu za spore pieniądze, że może takie ruchy nie robią już na kibicach wielkiego wrażenia.

Opinie na temat jego gry w Szwajcarii nie brzmią zachęcająco:

www.x.com/szwajcarska/status/1967879972481302961
www.x.com/szwajcarska/status/1967891204189880743

No i git, Wisła umocniła się na liderze drugiej polskiej ligi. Utrzymać ten stan i wrócić tam, gdzie jej miejsce.

Co prawda moja Polonia przegrala wczoraj po slabszej 2 polowie w Krakowie ale jak narazie to rozgrywamy bardzo dobry sezon biorac pod uwage,ze jestesmy beniaminkiem.
I chodzi nie tylko o zdobycz punktowa ( 11 gier i bilans 6-1-4 czyli 19 oczek,miejsce 4 aktualnie) lecz przede wszystkim o styl jaki prezentujemy.Odwazna gra,rowniez na wyjazdach,czego podstawa jest wysoki pressing…cos mi to przypomina zachowujac oczywiscie odpowiednie proporcje :joy:

Mysle,ze spokojnie pozostaniemy w lidze a byc moze pokusimy sie o lokate w top 10 albo i wiecej.Awans do Ekstraklasy,po barazach jak cos, bylby co prawda fantastyczny ale nas w sumie na niego nie stac z dwoch wzgledow: finasowym potentatem nie jestesmy (zreszta w calej naszej historii nie bylismy :grimacing: ale wiekszym problem jest brak stadionu bo o otrzymaniu licencji na rozgrywanie meczow na boisku treningowym otoczonym trybunami to mozemy zapomniec.
A tulanie sie po obcych “placach” jest bezsensowne.

Czy wygrywasz czy nie,ja zawsze kocham Cie…
POLONIA BYTOM !!! :blue_circle: :red_circle:

Podobny ten wasz stadion do tego Rakowa więc może by dało radę :sweat_smile:

Ale Ty nas nie porownuj do “medalikorzy” prosze :rofl: przy calym szacunku dla Szanownych Czestochowian :grimacing:

Raczej nie ma na to szans (licencja na stadionik u nas) a granie po Sosnowcach i takich tam mija sie z celem.

Kolega namówił mnie na oglądanie meczu Zagłębie - Górnik Zabrze, ja nie wiem jak Wy potraficie to oglądać, jeszcze na żywo. Może jakbym mieszkał od małego w jakimś mieście typu Warszawa, Kraków, Wrocław, była zaszczepiona we mnie miłość do polskiego klubu, to też bym płacił i chodził na te spotkania. Ale naprawdę, żenujący poziom tego spotkania, przezwyczajony do Premier League, Bundesligi czułem się, jakbym włączył stopklatkę i funkcję “slow". Może to akurat taki mecz się trafił, to już któryś podejście do obejrzenia spotkania Ekstraklasy no i totalnie nie umiem się przekonać do oglądania.

Gość ma setkę, kopie w trybuny, podania super niedokładne, na plus na pewno Burić, zagrał dobry mecz. Minuta 65, 70 a Górnik nawet niechętnie atakuje, nie rozumiem tego. Większości piłkarzy nie znam, minęli by mnie na ulicy i bym ich nie rozpoznał.

EEEE przesadzasz! A teraz idziesz na mecz na Anfield i taki Darwin czy Wirtz nie potrafi z 5 metrów trafić piłką do bramki a kosztował więcej niż ten Górnik z Zagłębiem razem wzięte i włącznie ze stadionami… :rofl:

Oczywiście inna jest intensywność grania dlatego Legia Raków Lech i Jaga grają w lidze biedronki/lidla a nie LM ale ja bodaj tydzień temu oglądałem mecz Jaga Raków to nie wyglądało to źle, wcześniej Raków Lech ale w większości naszych klubów to obcokrajowcy różnej jakości stanowią o jakości drużyny. Tak na dobrą sprawę ta liga jest mocno wyrównana co widać było wczoraj gdzie mający jakieś aspiracje Górnik czy Cracovia dostaje oklep od drużyn które aspiracji nie mają chyba że to ma być bezpieczny środek tabeli.

Taki Gumny czy Jagiełło wracają po 4-5 latach gry zagranicą do Lecha i to co grają to jakiś dramat to dziwisz się że tam kariery nie zrobili (Genoa, Spezia, Augsburg) czyli nie potentaci.

A z innej strony czym ta nasz ekstra klapa różni się od gry drużyn prowadzonych przez Sean Dyche-a Burnley czy Everton przecież tego nie da się oglądać a ile w tych składach kasy.

Ja czasami idę na mecz GKS Tychy w domu bo syn tam gra i ma bilety za darmo bo normalnie 40 czy 30 zł to też ciężko wydać na 1 ligę i to co grali wiosną za Skowronka to oczywiście przyjmując rozmiar wyglądało mega fajnie, ale zarząd stwierdził że sprzeda 11 zawodników a kupi 3 i wmówił wszystkim że drużyna będzie bić się o awans …

Kolejna rzecz to ludzie zarządzający w tych klubach np Michał Żewłakow??? Dziwią się kibice Legii że wyników nie ma a jak mają być?

no dobra ale co konkretnie Ci nie pasuje w tym Żewłakowie? Kto wedlug Ciebie za niego powinien być?

Co mi nie pasuje? mi on się bardzo podoba bo Legii nie lubię więc im niżej w tabeli to bardzo fajnie.

A tak na poważnie Legia zaczyna sezon na początku lipca w eliminacjach do LE a nie ma trenera jest wielkie szukanie, znajdują Iordanescu na 2 tyg przed meczem, kupują zawodników którzy średnio pasują trenerowi do koncepcji tylko nie wiem komu dyrektorowi. Za to wszystko odpowiada Żewłakow. To że kiedyś grał w piłkę i to na całkiem niezłym poziomie nie znaczy że może prowadzić największy klub w PL?! On nawet nie ma wizji jak ta Legia ma wyglądać. Czytałem kilka wywiadów z Pawłem Wojtalą prezesem wielkopolskiego PZPN i powiem Ci że ktoś taki powinien rządzić w PZPN zamiast Czarka. Ma koleś wizje co chce, jak chce i WZPN jest najlepiej zarządzanym regionem. Po karierze piłkarskiej a Wojtala był niezłym graczem jak na nasze krajowe realia ale do Żewłakowa nie ma o czym mówić, ale jeździł na staże obserwował jak to działa głównie w Niemczech, ma jakieś swoje obserwacje, pomysły i stara się je wcielać w życie. A teraz porównaj Legię z ub sezonu z czasów Feio i dzisiaj, będą jaja jak przyjedzie Radomiak na Łazienkowską i wygra z L.

A teraz przełóżmy realia z piłki nożnej na siatkówkę, kto przy niej pracuje w klubach, jak one funkcjonują i na jakim są poziomie. Da się?

a kto w Polsce ma? Rząsa? Do tego zapomniałeś, że tam jest jeszcze Bobić, który ma teoretycznie te same kompetencje.

z tym wcielaniem w życie to jakby tak każdemu wychodziło, to każda nacja by miała jakis super grajków. Tacy Węgrzy o Bułgarach czy Rumunach nie wspomne to co tam się wydarzyło, że w 30 lat nie mają graczy w topowych klubach?
Weź szkółkę Liverpoolu, był Segura, Borell i co z tego wyniknęło, miała być La Masia a mieliśmy jednego Trenta przez 15 lat.
Swoją drogą to ciekawe, że jakoś najlepsze szkółki generalnie mają francuzi i nigdzie sie tego nie da przenieśc.
Do tego jednak pilkarsko to moim zdaniem są ci aktualni piłkarze słabsi- aktualne pokolenia inaczej trenują?. Większość nadrabiają motoryką i ogolnym przygotowaniem fizycznym.

W te wakacje mój kolega był z rodzinką w Portugalii na wakacjach i pojechali na stadion, muzeum i sklepu Sportingu później Benfiki. Jak jechał obwodnicą miasta wieczorkiem nagle patrzy kilkadziesiąt boisk pełnowymiarowych oświetlonych między boiskami jakby wąskie chodniki i one oddzielone siatkami wysokimi, a boiska skrajne od obwodnicy miały siatki wyższe i poziome by piłki nie wypadały na drogę pełno dzieciaków i młodych trenujących pod okiem 2-3 trenerów. A teraz Polska gdzie masz takie szkółki i ile ich jest kilka? kilkanaście na 38 mln kraj. 2 lata temu miałem okazję poznać osobiście Przemka Płachetę był po kontuzji w PL na rehabilitacji i dochodził do siebie trenował biegał itp i jak rozmawialiśmy to akurat Norwich go wypożyczyło do Birmingham tam kontuzja brak sensownego lekarza, podobnie w Norwich i w PL się leczył za zgodą klubu i mi opowiadał jak wyglądają obiekty LFC Chelsea MC a jak innych klubów - przepaść. Do tego dochodzi sztab, leczenie w razie kontuzji takiemu Norwich taniej wychodziło go odpalić niż leczyć, pewnie LFC też lepiej wychodzi kupić 15 letniego młodego grajka niż im ktoś ze szkółki wyjdzie.

Taki Grabara trenował w Wawelu Ruda Śl, potem Stadion Śląski i Ruch odchodzi w wieku 16 lat do LFC za tygodniówkę Salaha, gdzieś go tam wypożyczają Huddersfield Aarhus i nagle po dobrej grze w Danii kupuje go Kopenhaga za 3 mln? bodaj po 2-3 sezonach odchodzi do Wolsburga za 12mln czy np Liverpool nie powinien sobie zastrzec prawa pierwokupu za określoną kwotę i czy on byłby gorszy niż Gruzin w bramce? A i tak na nim LFC zarobił i teoretycznie z wyszkolenie w przypadku kolejnych jego transferów coś kapnie.

W PL to ja Ci powiem że poza Jagą na teraz to nie widać w klubach jakiejś głębszej wiedzy i wizji klubu albo kupują bez opamiętania np Widzew wywalone 20 mln w lecie - jakby ich nie wydali to by mogli spaść z ligi, Pogoń ? Legia?. Kiedyś jak Cupiał był właścicielem Wisły to sukces był ale na krajowym podwórku inna sprawa że on wszystko chciał mieć na wczoraj w piłce to nie zadziała, ale że otaczał się ludźmi od transferów ala Kapka Mielcarski to wychodziło jak wychodziło.

Dzisiaj to młodzi to Francja Hiszpania Portugalia reszta moim zdaniem mocno odstaje.

tylko widzisz kiedys taka Benfica, Porto, Sporting sprzedawały na potęgę, a teraz?
Czy jest tam jakis zawodnik, którego chciałbys do Liverpoolu?

tylko Jaga jak na nasze podworko to jest biedna i muszą sobie radzic innymi sposobami. A teraz nawet jak mogli cos zarobic na Pululu, to dostaną 0.

tylko ile osób by grało w Polsce? Porownałeś do siatkowki, tylko Polska mysl szkoleniowa tutaj zawsze sie miala dobrze, Włosi całą swoją potęgę zbudowali własnie na naszej myśli.
a wez taką koszykówkę, widzisz żeby gdzies na ulicach grali? u mnie w 10tys miescie, 20 lat temu były 3 boiska do kosza i kilka koszy pojedynczych. teraz zostało jedno boisko ale bez koszy, bo nie było chetnych do grania.
o ręcznej nie wspomne, bo tutaj to spadliśmy w przepaść. Chociaż fakt, że akurat trafilismy z całym dobrym pokoleniem grającym głownie w Niemczech., dlatego były sukcesy

Nie wiem nie śledzę ligi portugalskiej i nigdy oprócz sprawdzenia wyników nie śledziłem nie mam na to czasu i dlatego dziwiło mnie jak kupowaliśmy Darwina taka podnieta na naszej stronie jaki to kocur bo strzelił nam w dwumeczu bodaj 3 bramki. Ciekawe kto z tych piszących o kocurze widział go w akcji. A z innej strony to reprezentacja Portugalii od lat jest w czołówce europa/świat i samych graczy też ma takich że nazwiska na ławce czy nie powołane robią wrażenie. Ja do LFC to bym chciał ludzi z Realu/Barcy/Bayernu/MC/MU/PSG/Interu/Arsenalu ale to marzenia ale realnie to z innych klubów PL jak Semenyo, van der Ven, van Hecke, Wharton do tego może Olise Barcola a np nie byłem fanem Friponga bo ani to PO ani zastępstwo za Salaha.

Odnośnie Jagi i Pululu to może odejdzie a może nie czytałem wywiad z dyrektorem Jagi i konkretów odnośnie Pululu było brak bodaj tylko Ferencvaros coś tam konkretnego wymyślił i złożył reszta to takie wróżenie z fusów ala redaktor Burek i Kołtuń czyli gdzieś dzwony biły ale w jakim kościele to już nikt nie wie. Poza tym podoba mi się że myślą o bazie i nie przepłacają piłkarzy, i ich zakup i ich pensje, piłkarze którzy do nich trafiają się tam dobrze czują i chcą tam grać wiem że Białystok to nie Wa-wa Kraków Trójmiasto Poznań czy Łódź ale czemu np taka Wisła Płock czy Zagłębie Lubin nie ma takiej drużyny gdzie mają potężnych sponsorów??? W Lubinie jak weszli do ekstra klapy w 85 roku to nawet specjalnie kibiców nie ma a w Płocku to bardziej nastawieni są na ręczną niż nożną ale to już specyfika miasta, np Toruń Zielona Góra - żużel.

No ja mieszkam w Katowicach i na boiskach w koszykówkę gra trochę ludzi, kilka podstawówek ma nacisk na koszykówkę i powiem Ci że nie wygląda to źle, wiadomo to dzieciaki za chwilę będzie się liczył czynnik wzrostu jeden urośnie więcej drugi mniej. Ja kiedyś trenowałem i grałem w kosza ale w średniej jak przychodziłem to grałem na skrzydle ew centra bo wzrost ale jak miałem 18 lat to już jako rzucający obrońca bo moi koledzy mnie przerośli a że graliśmy w sekcji to i zmieniano nam pozycje na parkiecie, tego już nie przeskoczysz.

A teraz z innej beczki byliśmy w wakacje w Świnoujściu i pojechałem z synem na boisku MOSiR by potrenował to stan sztucznej murawy dramat w miejscu strzelania karnego dziura na 10 cm w bramce podobnie tylko większa, bramki z potarganymi siatkami wyniesione poza boisko i pozamykane łańcuchami na kłódkę!!! a teraz idę na obiekty MOSiR w Katowicach z których gra mecze Rozwój oraz młodzi z Rozwoju Górnika i innych drużyn np GKS i jak nie ma treningów meczy czy planowanych zajęć wchodzisz na boisko bramki różnej wielkości na kółkach możesz ustawiać gdzie chcesz i trenować strzały itp ważne byś miał odpowiednie obuwie bo sztuczna murawa. Do tego obiekt ogrodzony ma szatnie, ławki dla rodziców opiekunów, automat na napoje, kawy itp, toalety, prysznice ale jest osoba która tam pracuje i ma monitoring na wszystko do tego stojaki na rowery hulajnogi parking na samochody, obok boiska do kosza, siatki, bieżnia bodaj 4 tory wokół boiska dla biegaczy. Da się? Da się tyko trzeba chcieć. Po co w tym Świnoujściu ten obiekt MOSiRu skoro dzieciaki nie mogą tam trenować nikt się nim nie zajmuje i jego stan to kpina i grozi kontuzjami. Obok za granicą jak jedziesz do Albeck otwarto boiska nowe otwarcie w lipcu i można wejść i trenować warunki bajka tylko mały obiekt ale na warunki tego miasteczka to bajka.

Nie ma. Może Diomande i Samu Omorodion. Tyle

Hahah tos trafił, też go ogląałem i był to jeden z najwiekszych paździerzy Górnika ostatiego czasu. Musisz spróbować innego :smiley:

Ja jestem z Kielc i chodze na Korone regularnie od lat dla atmosfery na trybunach i zeby spotkać sie ze znajomymi. A i poziom ligi jak dla mnie regularnie powolutku idzie do góry. Chociaz rzeczywiście te mecze lepiej wygladaja na żywo niz w TV

3 polubienia

Co ten Papszun? Zostawia klub w takim momencie dla klubu w kryzysie i z tego co słyszałem, sporym bajzlem poza boiskiem…

Papszun jest warszawiakiem…

Gdy Papszun widzi Rajovica, na którego jeszcze nie grał 50 dośrodkowań w meczu:

2 polubienia

W dodatku legionistą. Żona i dzieci mieszkają w Warszawie. Legia się już od lat na niego czaiła i dopięła swego. Ciekawe jak to będzie wyglądało w tym bałaganie jaki jest przy Łazienkowskiej. Papszun to rządy silnej ręki i zamordyzm, który kłóci się z podejściem ich “gwiazdeczek”. No ale ktoś musi ich wziąć za mordę. Loczek po wzięciu Papszuna już raczej nie powinien kombinować z trenerami bo ma to czego chciał.