stawiam na Pocha, Potter z dnia na dzień chyba nie będzie się chciał pchać na gorący fotel, ZZ do Anglii nie przyjdzie, Mou raczej nie zostawi Romy.
W Chelsea mam wrażenie, że od czasów Szewczenki jest jakaś klątwa - topowi napastnicy komplet je gubią tam formę. poza Drogbą trudno znaleźć zawodnika który by naprawdę się tam sprawdził. A przecież było wielu świetnych napastników - choćby ,nasz" Torres.
Diego Costa grał tam bardzo dobrze.
Swoją drogą Tuchel gdy przyszedł do Chelsea to od razu zasłynął z postawy obrony swojej drużyny
ta podczas jego pierwszych 50 meczów straciła zaledwie 24 gole.
Jednak kolejne 50 meczów TT to już strata 53 bramek.
Dobrze spostrzegłeś, że Tuchel nie wyciągał potencjału z ofensywnych zawodników jednak warto zobaczyć regres jego najsilniejszej formacji.
Krótko mówiąc wszystko Thomasowi się posypało
Dokładnie. W mojej opinii to żelazna defensywa była kluczem do wygrania LM przez Chelsea, Tuchel naprawdę poukładał tam grę obronna. Jeśli dobrze pamiętam to Chelsea w zeszłym sezonie zaraz za City była najlepiej broniącą się drużyna przed stałymi fragmentami gry, a teraz stracili już kilka bramek po stałych fragmentach. W ofensywie mieli problemy cały czas, a teraz doszła jeszcze gra w obronie, i cóż nowy właściciel szybko go odpalił.
Jak się robi transfery bez ładu i składu byleby wydac to tak się dzieje jak w Chelsea.
Największą głupotą Chelsea byłoby ściągnięcie po raz kolejny Mourinho. Rozwiązanie tymczasowe na max 2-3 sezony, które chluby by im nie przyniosło, a dodatkowo piłkarze mentalnie pewnie byliby wykończeni po obcowaniu tyle czasu z Portugalczykiem. Moim zdaniem Mou na tak wysoki poziom, jak PL i LM już się wypalił.
Pochettino jako manager, to naprawdę dobry kandydat. Pytanie tylko, czy na dłuższą metę udźwignąłby presję potrafiąc przetrwać dłużej i obronić się wynikami w kapryśnie podejmującej decyzje Chelsea.
Graham Potter ma w kontrakcie z Brighton wpisaną klauzulę wykupu i wynosi ona £16 milionów.
talkSPORT
Moim zdaniem zarówno Pochettino jak i Potter to zagadki. Na pewno któryś z nich nadaje się żeby budować długoterminowy projekt, sęk w tym że ciężko stwierdzić który bardziej tam pasuje. Pochettino pracował już z kilkoma gwiazdami, ale w PSG nie zrobił jakiegoś szału. Zresztą ciężko w ogóle go podsumować przez pryzmat pracy w PSG, bo tam nawet taki fachowiec jak Ancelotti miał problemy, a w Realu udowodnił po raz kolejny, że jest świetnym trenerem.
Moim zdaniem głównym powodem zwolnienia było odejście ruska i kompletna zmiana zarządu i ludzi pracujących w klubie. Ponoć tam jest już wakat na funkcji dyrektora sportowego i kolega Tuchela Petr cech od transferów też odszedł.
Obecnie to ja tu nie widzę trenerów wolnych typu Ancelotti, Klopp, Guardiola. Reszta to półśrodki gdy wypala to na 2-3 sezony popracuja. Zwłaszcza w takim klubie jak the blues
Trzeba powiedzieć, że mimo zmiany na stanowisku właściciela Chelsea, dalej nie mają tam cierpliwości do trenerów. Łatwo Tuchela zwolnić ale co dalej? Kogo zatrudnią? Ilu jest klasowych menedżerów dostępnych na rynku? Na obronę Niemca powiem, że trud o ułożyć defensywę skoro odeszli Rudiger, Christensen i Marcos Alonso. Tyle zmian w jednym okienku nigdy nie jest dobre. A ratunkowe ściąganie Aubameyanga do ataku to trochę desperacja.
Według Fabrizio Romano faworytem jest Graham Potter, a wg. mnie to najlepszy wybór z dostępnych trenerów.
Potter robi rewelacyjną robotę w Brighton i jest bardzo niedocenianym managerem. Liczę mimo wszystko że nie podpisze kontraktu, bo Chelsea z takim managerem może znacznie poprawić grę.
Czas pokaże, ale mnie niepokoi taki ruch, to jest człowiek, którego widziałbym w Liverpoolu po odejściu Kloppa.
Odważne słowa jak na gościa, który sam niemal przez całe okienko domagał się takiego wydawania kasy od naszego zarządu, “byleby kupić jakiegoś drogiego pomocnika” i ogólnie jest pewnie w top 3 uzytkowników od FSGOUT.
Tak tylko zacytuję w obecnej sytuacji:
Wymowne. Więcej komentować nie trzeba. Jakby Klopp miał wsparcie od FSG takie jak od tych waszych idealnych właścicieli z City, Chelsea i innych klubów byle nie nasz, to by tego Kloppa już dawno u nas nie było.
Wczoraj chciałem napisać że Tuchel w CFC powoli się kończy a teraz czytam, że już go zwolnili… Ten nowy właściciel to może być większy raptus jak romek. Narobili transferów teraz przyjdzie nowy trener, będzie miał inną wizję i będzie chciał innych zawodników. Byleby nie trafił tam Potter, robi swietną robotę w Brighton i szkoda, żeby poszedł na przemiał na SB.
A mi Potter w Chelsea nie pasuje jakoś nie widzę go tam i jeśli zdaży się tak, że zostanie trenerem nie wróżę mu długiej kariery. W sumie nawet nie wiem, kto pasowałby do Chelsea może niech Ranieni wróci i spuści ich z ligi .
Anglia miała w swojej historii jedynego menadżera z prawdziwego zdarzenia. Był to sir Alex Ferguson. Dla mnie kompletnie niezrozumiała decyzja Chelsea. Jakie problemy by Chelsea nie miała to nadal jest trener z top5. Anglia raczej nie słynie z dobrej szkoły trenerskiej, wiec zarząd podejmuje duże ryzyko. Dziwne rzeczy się tam dzieją.
Ferguson jest Szkotem i myśle, że bardzo by się obraził po nazwaniu go anglikiem
Wiesz co oznacza ‘sir’ przed nazwiskiem i jaką ono wartość ma? On miał tytuł szlachecki nadany przez samą królową Elżbietę. Jest bardziej Anglikiem niż ktokolwiek.
Ale wiesz że Elżbieta tytularnie jest królową UK, a nie tylko Anglii?
Państwo unitarne czyli Wielka Brytania, a wchodzące w jego skład narody tj. Anglicy, Szkoci, Walijczycy itd. to są dwie całkowicie odrębne kwestie. W zasadzie to duża część Szkotów bardzo nie lubi Anglików i odbiera takie nazywanie ich anglikami jako ciężką obrazę