Rio Ngumoha

Pompujcie, pompujcie, żeby się tylko nie okazał kolejnym Ibem.

Za mojego życia lepszego i dającego w UJ radości młodziaka niż Owen nie widziałem.

Chętnie zobaczę kogoś nowego, Ngumoha to na razie na pewno nie to, kolejny, mało efektywny kiwaczek. Mam nadzieję, że się ogarnie i mnie jednak wyjaśni, ale to nie pod Slotem.

Inny typ zawodnika. Owen to był finisher. Rio to typowy magik. W defensywie? Zero totalne. W ataku? Nasz najlepszy skrzydłowy.

Rio ma ciągle problemy z grą na jeden kontakt i współpracą z kolegami w rozegraniu.
Zwróciło moją uwagę, że gdy kilka razy rozgrywali na boku Andy z Gravenem czy Gakpo, Rio tylko stał i się przyglądał, bez pomysłu na wyjście na pozycję czy wybiegniecie do podania od kolegi. A momentami zostawał nawet w blokach startowych, gdy zespół szedł z kontratakiem.

W zasadzie jego gra sprowadza się do wzięcia piłki i solowej akcji, wejścia w drybling i zejście do strzału czy dośrodkowania. Nogę ma swietnie ułożoną więc strzela nieźle, dograć też potrafi dobrze, ale z 90% to są akcje indywidualne, brakuje mi u niego rozgrywania z drużyną na jeden-dwa kontakty.

Przypomina w tym Diaza, który również najczęściej szedł w drybling, tyle, że w przeciwieństwie do Kolumbijczyka, w defensywie Rio praktycznie jest bezproduktywny.

Młody jest, ma czas na nauke i rozwój, ale koniecznie trzeba pracować nad rozwojem taktycznym Rio, grą bez piłki, presingiem itp. bo talentu chlopakowi nie brakuje.

No i oczywiście więcej czasu niż 10 minut w co trzecim meczu. Niech nawet zaczyna część meczów w wyjsciowym składzie, w miejsce Gakpo.

5 polubień

Moim zdaniem on albo jest psychicznie zablokowany albo ma braki kondycyjne. No on po za memontami gdzie super kręci jest bardzo statyczny.

Jedziemy z kontra a on sobie truchta. Jest akcja po jego stronie a on stoi w bezruchu.

Gdyby tylko w klubie był ktoś taki jak trener, to mógłby młodemu podpowiedzieć jak się ustawiać, jakie zachowania na boisku są wskazane w danym ustawieniu, a czego nie robić. Nie wymagajmy od 17latka, że sam będzie wiedział jak podłączyć się do gry w tym kompletnym chaosie. Tym bardziej nie dziwię się młodemu, że woli próbować dryblingu, niż biegać jak kurczak bez głowy, bo nikt nie powie jaki jest schemat rozegrania.

A skąd wiesz, że ktoś mu tego nie tłumaczy? Chłopak ma 17 lat i nie ogarnia jeszcze niektórych rzeczy jak 23/25 latek. Na wszystko przyjdzie czas. To jest kwestia indywidualna no ale najłatwiej zwalić wszystko na trenera :joy: Trenera wina, bo dzieciak nie ogarnia

2 polubienia

Pep by pokazał jak się takich chłopaków ogrywa

No co ty nie wiesz że jakby trener mu powiedział i zmienił to na treningu to on by to od razu wiedzial?

Przeciez jak Klopp zobaczył Darwina kończenie po kilku meczach to od razu powiedział mu żeby robił to inaczej i podziałało. Podziałało prawda?

@Owen89 dokładnie tak jak pokazał przy Colu Palmerze, a teraz przy Savinho i Oscar Bobbie. Grał nimi sporo i wcale nie kupił Semenyo.

Dokladnie to zrobil z kupionym za 45 milionów Khusanovie i Ruizie nie biorąc Guehiego. Zrobił tak prawda?

2 polubienia

Często ogólnie menedżerzy nie mają czasu pracować indywidualnie z piłkarzami nad ich poprawą. Nie jest np. Tajemnicą że Pep np. Oddelegowywał asystentów. Arteta czy Lijnders teraz zapewne tym się dużo zajmuje. U nas też się tym Pep zajmował. Nawet mówił na którejś konferencji mówił że nie będzie ich uczył gry w piłkę bo są lepszymi piłkarzami niż on był kiedykolwiek.

Niektóre rzeczy da się wytrenować z piłkarzem, a inne jest trudnej. Myślę że wykańczanie akcji jest szczególnie trudne do wytrenowania gdy psychika zawodzi.

Bardzo Ci się zrobił nieprzyjemny ton tak btw. To dopytywanie prawda prawda? to nic innego jak pasywna agresja XD

Zgadza się bo akurat do tego użytkownika diabli taki był plan. Ja się z tobą oczywiście zgadam. Zwracam tylko uwagę na to że teraz jest taka nienawisc wobec slota że każde zło mu się przypisuje.

Jak zawodnik czegoś nie umie to wina slota. Jak zrobić coś extra to zasługa zawodnika. Trochę to wybiórcze i nie fair

2 polubienia

rio ma ogromny potencjał i umiejętności, to powinno nas interesować w jego wieku. zrozumienie z kolegami i jakieś niuanse taktyczne przyjdą z minutami i latami. bazę pod rozwój ma wybitną

Rio tu jest od 8 miesięcy. Gdyby przez ten czas ktoś mu tłumaczył schematy gry, to niemal na pewno byłby zgrany z drużyną choćby poprzez treningi. A jedyne na czym polega, to drybling, bo tylko tak umie odnaleźć się na boisku. Z resztą po co ja to tłumaczę, skoro cała drużyna od roku nie ma ani stylu, ani taktyki, więc jak można myśleć, że Rio jest jakkolwiek układany taktycznie.

A teraz wróć do mojej wypowiedzi i wskaż, gdzie napisałem, że to wina Slota. Asystenci trenera to nadal trenerzy, a dokładnie sformułowanie “trener” tam pada. Jak masz problem z czytaniem i jedynie zaślepia Cię chęć bycia w opozycji do moich słów, to nie mój problem.

A to jest tylko potwierdzenie moich słów. Agresywny ton tylko dlatego, że zobaczyłeś mój nick. Lecz się na nogi, bo na głowę już może być za późno.

1 polubienie

Na pewno nikt mu tego nie tłumaczy :+1:t2:

Przecież tam panuje taka amatorka, że pewnie Slot mu tylko mówi „Rio próbuj, kiwaj”

1 polubienie

Na każdym właściwie kroku wypowiadasz się negatywnie do Arne.

Pierwsza rzecz jest taka że Arne piastuje stanowisko właśnie trenera pierwszej drużyny. To oczywiste że jeżeli tak pisze to o nim. Asystent trenera bardziej nazywa się asystentem. Oczywisce napisałeś głupotę więc zamiast się przyznać to po prostu strugasz głupa.

Równie dobrze z twojej wypowiedzi tak jak próbujesz to przedstawiać w aktualnym mistrzu Anglii jednym z największych klubów świata nie ma trenera który pokazał by młodemu jak się poruszać. Hahaha przecież to nawet głupsze.

Ja tam zadawałem pytanie. I tak było to agresywne bo bardzo łatwo kogoś obsmarować takim właśnie pisaniem, ale trudniej to obronic. Mimo mojego agresywnego tonu dalej nigdzie cię nie obraziłem. Ty no cóż musisz :person_shrugging:

Jestem w stanie w to uwierzyć, głównie dzięki faktowi, że nawet Robertson zwracał na to uwagę, że kiedy trzeba gonić wynik i dokonywane są zmiany, to jest istny chaos i nie ma w tym żadnej myśli. A że Rio z Chiesą najczęściej wchodzą na końcówki i gdy trzeba gonić wynik, to mówi już samo przez się.

Mam prawo mieć swoją opinię i może być ona negatywna. Póki co warsztat Slota w Liverpoolu dostarcza mi tylko dowodów na moją opinię. Nie miej za złe ludziom, którzy pół roku temu widzieli pewne rzeczy, że Ty ich nie dostrzegasz, albo nie chcesz widzieć. To, co nas łączy, to chęć oglądania jak najlepszego Liverpoolu. Ja się nie godzę na przeciętność po tym, jak Klopp wydobył z niej ten klub. Jeśli Tobie to nie przeszkadza - Twoja wola.

Za googlami:
Tak, asystent trenera to nadal trener. Posiada on niezbędne kwalifikacje, wiedzę merytoryczną i uprawnienia, a jego rola to wspieranie pierwszego trenera w procesie szkoleniowym, planowaniu treningów, analizie taktycznej oraz bezpośredniej pracy z zawodnikami. Często odpowiada za poszczególne formacje lub specjalistyczne elementy treningu.

Bądź sobie agresywny, ale nie bądź zaskoczony, jeśli ktoś odpowie tym samym.

1 polubienie

Z piłką jest świetny. Przede wszystkim nie boi się pojedynkować i umie te pojedynki wygrywać. Tak się buduje przewagę w ataku i dzięki temu stwarza się sytuacje. Taka umiejętność to wielki dar, którego ciężko się nauczyć. Trzeba się z tym urodzić.

Bez piłki gra po prostu juniorsko. Źle się ustawia i nie wie kiedy podążać za akcją, kiedy pokazać się do gry. Musi po prostu grać i sobie wyrobić odpowiednie nawyki. To przyjdzie z czasem.

Ciekawe czy Arne będzie miał jaja wyjść z nim na West Ham (edit: oczywiście chodzi o Tottenham).

1 polubienie

Wygląda obecnie jak Sterling za czasów u nas. A sufit ma wyżej, będzie dobrze.

Paradoksalnie też dobrze że nie robi narazie liczb. Im później pismaki dobiorą się mu do skóry tym lepiej. Niech nam wzrasta nasza mała perełka.

3 polubienia

Oczywiście że masz prawo do swojej opinii. To nie był zarzut tylko stwierdzenie dlaczego założyłem że to do Arne i dlaczego odpowiedziałem. Wiadomym jest że nie musisz czytać moich opinii, ale ja również od mniej więcej połowy grudnia jestem za zwolnieniem po sezonie Arne. Po prostu podchodzę do tego bez wrogości do Arne. Jeżeli grają dobrze to tak pisze jeżeli taki pazdzierz jak w środę to również. Przykładowo za taki mecz i Klopp chwalił byś że młodzi dostali szansę i że Klopp nawet takiego 17 latka potrafi wycisnąć coś a po za tym liczy się liga mistrzów.

Czyli według tego co powiedziałeś następnym razem jak napiszesz np mamy słabego bramkarza to oczywiste że nie chodzi ci o Alisona. Ba nie chodzi ci nawet o Mama. Raczej o Fabiana Mrożka. Bo do tego to sprowadzasz.

Druga sprawa że to nieuczciwe pisać że w klubie z na pewno pierwszej 10 świata nie ma dobrego trenera. To gdzie oni są?

Ale ja tylko naciskałem żebyś odniósł się do swoich zarzutów z którymi się nie zgadzam, a nie obrażałem cię jak nastolatka. To sporo różnica.

Jednak ja już kończę. Klocic się nie chce. Każdemu tutaj zależy na tym samym czyli Liverpool na szczycie. Po prostu co całkiem naturalne każdy widzi inne rozwiązania