Rio Ngumoha

Yamal to ewenement. Nie było wielu takich zawodników w historii.

Estevao zaczynał w Brazylii, a tam często nastolatkowie mają szansę na regularną grę. Dzięki temu przyszedł do Chelsea jako już ograny zawodnik. Gdyby przyszedł rok temu to by nie grał więcej niż teraz Ngumoha.

Nwaneri w sumie wejście w zeszłym sezonie miał podobne do Rio. W całym zeszłym sezonie w lidze zagrał 889 minut, a w miarę regularnie zaczął grać w lutym, jak wyleciał Saka. Jakby teraz (odpukać) wyleciał na miesiąc czy dwa Gakpo to pewnie sytuacja by była analogiczna. Nie powidziałbym, że Nwaneri wyglądał rok temu lepiej. Nawet nie jestem przekonany czy teraz wygląda. Po prostu dostaje więcej czasu.

Świetna bramka Rio w repce:

(Początek wideo)

Dużo się pisze o słabej grze Gakpo, Salaha i Isaka i aż dziwnym jest, że młody nie dostaje szans.

Kiedy ma dostawać szansę jak nie wtedy gdy drużyna wygląda fatalnie i trzeba w niej coś zmienić?

Bezsensowne są decyzje Slota o ustawianiu składu na mecz i zarządzanie drużyną w jego trakcie.

Czy Rio będzie kolejnym zmarnowanym przez LFC talentem? W jego wieku brak gry może skutecznie zatrzymać jego rozwój.

Brak następcy Diaza nie pozwolił go wypożyczyć. Może w styczniu/w lato coś się zmieni. Brakuje mu regularnej gry, a jesteśmy w tak czarnej dupie, że nie możemy ryzykować jego wejścia, bo dla nas nawet 2:0 w 80min jest wynikiem niebezpiecznym.

On ma dopiero siedemnaście lat, mało który siedemnastolatek gra regularnie w dorosłym futbolu. Może musi czasem wystąpić w meczu rezerw, żeby mieć ogranie i kondycję meczową? McManaman zadebiutował w Liverpoolu w wieku 18 lat i 10 miesięcy. Ngumoha ma 17 lat i 3 miesiące. No nie sądzę, by brak występów w pierwszej drużynie miał zmarnować jego talent. Elliott dostawał szanse nawet w młodszym wieku i widzimy jak skończył. Dzisiaj minut nie dostał nawet Salah i Chiesa. Swoją drogą widząc jak Slot traktował Chiesę i Elliotta w zeszłym sezonie, takiego stanu rzeczy z Ngumohą można było się spodziewać.

Z drugiej strony tacy zawodnicy, bazujący bardziej na szybkości niż technice, jak wspomniany McManaman będą zaczynać szybciej, tylko wcześniej kończyć (patrz Sterling, wyeksplatowany za młodu do granic możliwości i jak szybki zjad zaliczył).

No właśnie teraz w tym maratonie meczów nie ma szans na to. Dziwię się w ogóle, że Ramsay poszedł grać jakiś sparing, o którym ktoś na forum wspominał (nigdzie nie mogę za bardzo znaleźć informacji o tym, gdzie i z kim zagrał, może ktoś tu na forum fake info rzucił :smiley: ), bo jako backup na PO dla Gomeza by się przydał, bo widać różnicę gdy Szobo może swobodnie latać w środku, a na prawej gra ktoś kto ma pojęcie o tym (i wraca się w odróżnieniu od pana piłkarza, Curtisa Lionela Jonesa).

No właśnie skończył się przez długą, ciężką kontuzję i brak regularnej gry, w Blackburn szedł jak burza dzięki grze, dlatego wielu tutaj wcześniej, w tym i ja żałuję, że nie poszedł do BL, jeśli była szansa. Dużo wolniejsza liga, idealna dla niego pod tym kątem, że technicznie by się wybijał, a nie odstawał szybkościowo i to nie tyle, że brak mu depnięcia, tylko dużo więcej miejsca i czasu na rozegranie jest.

Pierwszy dostanie pewnie 90min w kolejnym meczu, Chiesa pewnie znowu zostanie zmieszany z błotem i co najwyżej 30min (jak mi go szkoda.. nie wiem co on musi robić, ale na boisko zawsze jak wchodzi, to czuć jego pozytywną energię, bojowe nastawienie i wcale nie odstaje od tych, których zmienia, a wręcz daje pewien impuls na boisku - jaki problem z nim ma Arne, nie ma raczej nikt z zewnątrz pojęcia).
Co do traktowania.. dlatego pisałem o wypożyczeniu. Świetną szkołą byłaby dla niego Championship. Jeśli tam by się nie sprawdził, to i PL będą za wysokimi programi, a rozegranie tam sezonu/dwóch pozwoli ocenić czy można już próbować wyżej (chociaż moim zdaniem po udanym roku w lidze niżej powinien znaleźć się i w PL chętny na niego). Doak się ładnie wybił, tylko znowu ta kontuzja go trochę zahamowała.. no to jest problem z zawodnikami bazującymi na szybkości, trzeba bardzo z nimi uważać na kontuzje. Nie każdy ma mięśnie ze stali jak Salah. Z drugiej strony brak gry jest jeszcze gorszy, bo żadne treningi nie zaadaptują ciała do wysokich obrotów jak regularne mecze.

1 polubienie

Czy aktywność Rio w Liverpoolu ogranicza się do robienia kariery w pierwszym zespole, czy też chłopak regularnie gra w druzynach młodzieżowych, a bycie w kadrze pierwszej druzyny jest bonusem?

Jak moze grac w mlodziezowycg jak w ten sam dzien jest w kadrze meczowej.

W tym sezonie nic nie gra poza pierwsza druzyna i reprezentacja.
Trochę bez sensu. W zeszłym sezonie gral widze w U21 i młodzezowej LM. Teraz poza pierwszą drużyna nic u nas. a W tej pierwszej jak wiemy, raczej za duzo sie nie nagrał

1 polubienie