Tak naprawdę to my zrobiliśmy dobre transfery jedynie na pozycje ósemek, olane zostały pozycje:
defensywnego pomocnika, - środkowego obrońcy prawonożnego, - środkowego obrońcy lewonożnego, - prawego obrońcy. To są pozycje, które powinny być wzmocnione NA TERAZ, a w perspektywie za rok mamy min. odejście Thiago i Matipa, starzejącego się Robbo, wejście w ostatni rok kontraktu Virgila i Mo, którymi może interesować się Arabia. My nie jesteśmy kadrowo gotowi do tego sezonu, a perspektywa na przyszłość zapowiada potrzebę kolejnych koniecznych wzmocnień, więc ja na prawdę nie kumam, jak to okienko można oceniać pozytywnie. Przecież nawet na tych pozycjach nr osiem w przypadku kontuzji/zawieszenia Maka lub Szobo zostaje nam do gry Harvey ( każdy widzi jaki obecnie prezentuje poziom) Jonses i Thiago ( okazy zdrowia… ). Niestety moi drodzy, ale żeby wzmocnić się na tyle, żeby w tym sezonie myśleć o walce o mistrzostwo to musielibyśmy wydać jeszcze grube siano przynajmniej na klasowego defensywnego pomocnika i klasowego środkowego obrońcę, już nie mówiąc o graczu typu Thuram, który byłby alternatywą do gry na ósemce. I najgorsze jest to, że te wszystkie braki z biegiem czasu będą się nawarstwiać, bo klub sam prowadząc taką a nie inną politykę kadrową doprowadził do tej sytuacji.
A jak byś ocenił, gdybyśmy nie kupili Szoboszlaja? Tez na 2 czy obniżyłbyś do 1? Jak bys ocenił gdybyśmy nie kupili Maca? Tez na 2 czy obnizyłbyś do 1? A jakbyśmy nie kupili żądnego z nich to obniżyłbyś o jedno oczko czy nadal 2? Czyli kompletnie bez transferów dałbyś ocenę 6/10 bo nie osłabilibyśmy kadry, tak?
Chyba musisz być wyjątkowym fanem naszych władz i FSG.
Analogicznie, gdyby odszedł jeszcze Virgil, TAA, Robertson i Matip, a przyszedł Hincapie na zasadzie przebudowy defensywy + ktoś pokroju Endo do obrony, to co 10/10?
Ale tu nie chodzi o transfery za 150 mln za jednego piłkarza, tylko zabezpieczenie pozycji gdzie nie mamy rezerwowych i przy kontuzjach (a są często) sypie nam się drużyna xd
Nie no ja się zgodzę dlatego w życiu nie ocenilbym tego okienka na 9 jak Hanys (sam dałem 6/7 czyli taka trója w szkolnej skali). Meritum mojego posta to ludzie, którzy jadą po klubie, Kloppie, piłkarzach etc bo klub nie wydał 300 baniek. Jakieś urojenia o zapowiedzianych 250 mln itp.
Gdybyśmy nie przespali 3 okienek i sprzedawali zbędnych pilkarzy to nie byłoby potrzeby wydawać 250 mln, ale jest jak jest. Przy obecnej kadrze ciezko bedzie o cos wiecej niz top 4.
Co? Gdybyśmy poszli po Nunesa założę się, że forum byłoby rozwścieczone. Przecież typ jest takim se zawodnikiem w kompletnie cienkim Wolves.
Tym bardziej kolejna ofensywna 8ka. Pep widać zrewidował sens posiadania dwóch równorzędnych jedenastek i zamiast piłkarza o statusie Mahreza sięgnął po klocka na uzupełnienia składu.
To jednak ciekawe, że dwa świetne transfery nie wpływają na ocenę okienka To co ma wpływać na tę ocenę jak nie transfery?
Dla mnie też na 6 powinien być zakupiony ktoś lepszy niż Endo, ale po pierwsze zobaczymy, czy jednak nie wydarzy się jeszcze jakiś transfer, a po drugie cierpliwie poczekam przynajmniej do końca rundy jak radzić sobie będzie Japończyk, a być może Bajcetić na tej pozycji
Wówczas ocena będzie bardziej miarodajna.
Nie ma takiej opcji. Liverpool wie, że nie znajdzie zastępstwa plus sprzedaż Salaha teraz to samobójstwo i poddanie się jeszcze za nim sezon się rozkręcił.
Nie mniej jest to moim zdaniem ostatni rok Egipcjanina u nas. W następnej lato pewnie sprzedamy go do Arabii za jakieś 60/70 mln. Mam tylko nadzieję, że nasi przyszykują w porę jakąś konkretną listę piłkarzy, którzy mogliby go zastąpić.
A napisałem gdzieś, że nie wpływają na ocenę? Moja skala oceniania zawiera również ujemne punkty za brak transferów, frajerstwo czy transfer żeby ściągnąć kogokolwiek by zamknąć ryje kibicom i skończyć okienko (patrz transfer Endo).
O ile transfery Mac Allistera i Szoboszlaia są świetne i za nie mógłbym dać spokojnie 5/10 to ocenę zmniejszają inne czynniki.
Moja skala i warunki oceniania, i moja ocena. To wszystko.
Największym frajerstwem to fakt, że odkąd wiedzieliśmy o transferze Fabinho to klub przez długi czas wyglądał tak jakby spał i nic nie robił, albo co gorsza dopiero wtedy robił listę potencjalnego następcy!
Potrafimy przeprowadzać transfery po cichu, wyglądamy w tym aspekcie świetnie (w sumie transfer Fabinho był nagły) a tutaj dajemy po raz kolejny czterech liter.
Nie mam nic przeciwko kupowaniu right playerów, drogich zawodników, ale kolejne okienko wygląda tak jakby nasz system skautingu zupełnie nie istniał.
Jeszcze tydzień czasu do zamknięcia okna więc ocena na wyrost. Jak nie wierzę już w przyjście kolejnego pomocnika tak dalej oczekuje przybycia obrońcy. Matip, Gomez i Konate to szklaneczki. Zresztą poza Konate żaden z nich już do niczego się nie nadaje. Póki co okno uważam, za dobre (dałbym dostateczny gdyby nie opchnięcie bezużytecznego Fabinho i męczącego Hendersona), ale jeśli przyjdzie fajny obrońca to skończy się na dobry z plusem.