To 3, gówniany tier. To my jesteśmy na Pole Position.
BREAKING: In these hours Juventus and Liverpool are in contact to find a definitive agreement for Federico Chiesa!
[@MatteMoretto]
Banuj szeryfie bo inaczej i tak nikt się nie nauczy. Albo jakieś 2 upomnienia powinny być i ban.
No niby tak ale pisał to chyba w niedzielę i w kontekście tego, że dali FCB 24h. Mamy środę…
Teraz Farmazoni pisze, że szczgóły indywidualne dogadane - 4 letni kontrakt (sick!). Czekamy na zakończenie rozmó z Juve, któe podobno chce ściągnąć Sancho
któy zwolni miejsce dla Sterlinga :D:D
Ja nie wiem kto najbardziej zyska (a może najmniej straci) na tej kombinacji ![]()
15 mln euro to mniej niż rok temu zapłaciliśmy za Endo, który w momencie transferu miał 30 lat, natomiast Chiesa ma dziś 26 lat, w październiku będzie obchodził 27. urodziny. W poprzednim sezonie z jego zdrowiem nie było źle, ominął tylko 5 meczów ligowych z powodu kontuzji. To będzie dobry dodatek do drużyny. To będzie luksus dla Slota, ale też mały ból głowy jak utrzymać porządek w szatni i zadowolenie każdego z zawodników.
Zastanawia mnie mocno, czemu Juventus decyduje się na jego sprzedaż, na dodatek po zaniżonej cenie, bo przypomnę, że Endo również miał rok do końca kontraktu z Stuttgartem. Chiesa jest bardzo dobrym piłkarzem, co między innymi udowodnił na Euro rozgrywanym w 2021 roku - gdzie swoją drogą miał trochę problemów kondycyjnych i gdy był zmieniany nie miał już po prostu sił na dalszą grę. Trochę widziałem Bolonię w akcji, więc też nie rozumiem, jak wszechstronny skrzydłowy miałby nie pasować do jego drużyny. Nowego Juventusu jeszcze nie widziałem.
Okienko nadal jednak należy ocenić kiepsko, bo w środku pola na te dwie pozycje mamy za małą głębie składu i może się okazać, że Slot nie będzie miał kogo tam wystawić. Jones już ma problemy zdrowotne, został Mac, Gravenberch i Endo. Bajcetić i Morton prawdopodobnie zaraz odejdą, więc kto będzie grać w razie kłopotów z kontuzjami? Szobo i Elliott nie pasują do tej pozycji, powinni grać wyżej. Więc co to będzie? Trzeba będzie ratować się McConnellem?
Chwała Ci za to @Clashman, że zabrałeś się za nierówną walkę z uporządkowaniem tematów transferowych i źródeł, ale myślę, że niektórych tu ludzi nigdy nie nauczysz czym jest wiarogodna informacja, a czym jest fake news i jak to odróżniać. Część ludzi jest po prostu za młoda (myślę, że ten Mati2020 nie jest jakimś cymbałem, tylko po prostu jeszcze w takim wieku, że czyta, łyka i wkleja wszystko, co popadnie). A część, tak jak zauważyłeś, nie jest zainteresowana tym, czy info jest prawdziwe, a tym, żeby był jakiś temat do poczytania i rozmowy na forum. Zresztą, myślę, że kazdy taką fazę intelektualną tutaj na stronce przechodził. Natomiast banowanie kogoś za to, że aktywnie uczestniczy w życiu forum, jest chyba za dużą karą i może zniechęcać do dalszej aktywności.
Co do Chiesy, to rozumiem argumenty przemawiające za tym transferem (zastępstwo Salaha, okazja, niezły wiek). Problem w tym, że nie rozumiem dlaczego właściwie zostaliśmy klubem, który “ściąga wyłącznie right playerów lub szuka okazji na rynku”. Samowystarczalność w żaden sposób nie usprawiedliwia tego, że dokonujemy na końcu tej drogi ruchy na poziomie zbliżonym bardziej do Championship, a w zasadzie nie wiemy jak skończy się dla nas pierwszy sezon w Champions League w zmianionej formule. Wszyscy raczej się mocno zbroją przed tym skokiem w nieznane. My w tym czasie zaliczamy sukces za sukcesem w polu excelowskim, odpowiadającym za sprzedaż.
Dlaczego 4 lata?
Przeciez wystarczyloby zaoferowac mu (jak juz koniecznie chcemy bo Edek ze spolka napalili sie na gracza “po taniosze”
) 2-letni kontrakt mocno obudowany warunkami dostepnosci i ilosci czasu,ktore spedzi na boisku + ewentualnie z opcja przedluzenie o rok gdyby zostaly wypelnione odpowiednie limity.
A jakby mu taka umowa nie pasowala to niech spada do …Barcelony ![]()
Pamiątam, jak kibice Romy płakali jak kupowaliśmy od nich Boriniego
Nie chce mi się w to wierzyć, ale czy oni szukają zastępcy Salaha na kolejne lata ? Bo chyba tylko tak można wytłumaczyć ten głupi ruch z czteroletnim kontraktem. Wiążąc się z Włochem na tak długo klub musi mieć poważne plany wobec niego ![]()
No dobra, Edno kosztował więcej w odstępnym natomiast ma 3 letni kontrakt i tygodniówkę 50k. Chiesa ma mieć 4 letni kontrakt i ponad 100k per week.
Nawet licząc 100k, to pobyt Choesy w klubie będzie nas kosztował 20,8 mln a Endo 7,8 mln. Endo kosztował 20 mln, Chiesa 15. In total Chiesa będzie droższy.
@Kijoraptor - obawiam się, że mają taką hipotezę, że jak odpali to super i mają replacement. Jak nie to za rok kupią kogoś lepszego (droższego) a CHiesa na rezerwę (albo w szpitalu). Niestety ale bottom line jest taki, że chyba jest to ostatni sezon Mo w LFC.
Nie szukamy CB bo Gomez zostanie a VvD dostanie nowy kontrakt. Podobnie z RB. A na DM chyba jest nastawienie takie, żę przez tyle lat się nie wywaliło bez DMa to i teraz nie. Poza tym jest Ryan, który robi MVP spotkania na tej pozycji ![]()
To czy Chiesa będzie zastępstwem dla Salaha to pewnie zależy czy będzie łapać kontuzje i jak będzie grać. Bo jeśli nagle stanie się okazem zdrowia i liczbowo nie będzie najgorszy (czyli coś tam strzeli i przy asystuje) to nie zdziwię się jak będzie naszym podstawowym skrzydłowym.
A jak będzie tragiczny to pewnie wtedy dopiero ruszą po kogoś.
Dawać here we go i lecieć po klasowego DM i będę usatysfakcjonowany tym okienkiem nawet bez obrońcy
No nie… Tak łatwo niech nam “mord” nie zamykają
kupili 5 bramkarza, który ma przyjść za rok, łamliwego włocha, który może wypalić albo przez 4 lata mieć prywatną opiekę medyczną + 100k per week i tylko solidnego DMa?
Mam wyższy standard
DM to absolutny must. Bez niego okienko jest maks 4 (jeżeli przyjcie klasowy CB). Wszystko pozostałe jest nice to have. A wygląda na to, że póki co robimy n2h a nie “must”.
Obawiam się, że Chiesa to ostatni nowy zawodnik.
Przydałby się Bruno G i obronca typu Van de Ven ale co my tam wiemy ![]()
Tak tak, a smoki były w tym śnie?
Przepraszam @Flymf że znowu cię cytuje bo to nic osobistego ale jesteś takim naczelnym pesymistą który jest kwintesencja tego forum → brak wiary, czarnowidztwo i wieczny lament.
Jak widać w miedzy czasie przyszedł nowy bramkarz, prawdopodobnie przyjdzie Chiesa a nie zdziwię się jeśli to nie będzie koniec i pójdziemy w ostatnich godzinach po środkowego obrońcę.