Ma tak poważną kontuzję, że własnie zasuwa po boisku w meczu z Genoą.
O to trzeba się pozbyć Diaza, który dosłownie nic się nie rozwinął od momentu przyjścia z Porto. Null. Zero. A za niego Kvara.
Florian Wirtz… Ależ to jest kapitalny zawodnik.
Kapitalny, ale na tej pozycji jest już Szobo, Elliott i Jones. Potrzebujemy DM i LO na już bo Robertson nie dojeżdża, a Tsimikas trzyma cały czas forme, ale adaje się jako bardziej zmiennik niż do podstawowej 11. Mam nadzieję, że zostanie cała trójka Salah/Van Dijk i TAA. I przydałby się od biedy napastnik, Nunez nie sprawdził się niestety, a Jota jest dobry ale bardzo łamliwy.
Wirtz to Salah Bayeru Leverkusen
No jakbym miał możliwość pracy w lepszej firmie to bym raczej zmienił i mysle że u piłkarzy to tak samo działa zresztą nie wiem czy Newcastle nie potrzebuje kasy.
No dokładnie tak. Jest różnica miedzy Real Sociedad i Newcaslta a Interem czy Bayernem. Pierwsze dwa to piłkarska druga liga (gdzie Newcastle ma fundusze na absolutny top ale spóźnili się z psuciem piłki o kilka lat). Dwa drugie to klubu końcowe w zasadzie i wyżej jest już tylko Real Madryt. Wszystko inne to podobny, trochę wyższy lub trochę niższy poziom.
To mam nadzieje, że klub pójdzie po alternatywę. Ileż można czekać na baska skoro kwestia mistrzostwa się będzie ważyć tu i teraz. On niech sobie walczy o top 10 z Sociedad a potem najwyżej pokaże jak jest do nich przywiązany… i przejdzie do konkurenta z ligi (nie zdziwię się jeśli wyląduje w Realu ale tym z Madrytu)
Przy tak grającym Gravenie, każda 6 z automatu siada na ławce. Teraz pytanie - kto klasowy zgodzi się tą rolę? Zubi bez wątpienia jest klasową 6, ale jak tu ma wygrzewać ławkę, to chyba lepiej wygrzewać się w hiszpańskim słońcu.
Naprawdę chciałbym wzmocnienia 6 w zimę, tylko nie potrafię znaleźć odpowiedzi na zadane pytanie, bo trzeba pogodzić wysoką jakość zawodnika, a jednocześnie ograniczony czas gry.
Dokładnie o tym samym mówiłem. Gdzie miejsce na topowego gracza kiedy mamy Gravena i posadzenie go na ławce było by nie fair i zastopowało jego rozwój. Otrzymałem odpowiedź, że wśród tylu meczy jakie mamy do rozegrania Slot rotowałby na tyle składem, ze każdy miałby swoje minuty. Oczywiście rywalizacja na każdej pozycji jest wskazana, ma to dobry wpływ na jakość piłkarzy (Szobo, Tsimikas, Diaz). Każdy z nich czuje na plecach oddech kolegi, który chętnie wskoczy na ich miejsce i muszą się podwójnie starać.
Wracając do ‘6’, to czy z miejsca w połowie sezonu miałby szansę na pierwszy skład ? Wątpliwe. Czy któryś top piłkarz DM przyjdzie grzać ławkę ? Wątpliwe. Nie liczę na transfery zimą.
Z Gravenem jest jeszcze o tyle dobrze, że on i na 8 może zagrać i go ciągnie do ofensywy, a Mac na 10, tylko pytanie po co coś zmieniać. Szobo też z każdym meczem wygląda lepiej. Z drugiej strony Szobo ma na zmiennika Elliotta, Mac Jonesa tylko Graven nie ma nikogo. Jones swoją drogą też więcej grywał na 10. Edwards z Hughesem mogą się teraz wykazać. Przez lata było pisane, ze to zły Klopp blokował transfery, gdyż chciał tylko right plejerów za 100 mln albo mu Milner i Hendo pasowali. Niech się chłopaki teraz wykażą i wyciągną jakiegoś gościa młodego z Francji czy Niemiec do 30 mln z potenciałem Bruno i powinno być okej. Każdy zadowolony.
W przypadku sprowadzenia DM’a Ryan zawsze może grać z nim w parze lub jedno piętro wyżej. Myślę że możliwosci byłoby multum i każdy dostałby sporo minut ale to kosztem Jonesa & Elliotta. Generalnie mówimy o sytuacji gdzie klub ma 4 podstawowych zawodników na 3 miejsca.
Szobo dojechał na swój pierwszy mecz w tym sezonie więc nie ma co odpalać fajerwerków. Jeśli utrzyma przez dłuższy okres to co grał wczoraj to nikt go nie wygryzie, ale jeśli wróci do tego co było wcześniej to wcale jego miejsce nie jest takie pewne.
Mimo wszystko priorytetem powinno być wzmocnienie obrony co pewnie się nie wydarzy.
W zasadzie bardziej siadłby nam do składu dodatkowy zawodnik typu Graven, MacA a niżeli typowy DM o charakterystyce Zubimendiego imo. Zubimendi to profesor na swojej pozycji ale no właśnie, jak daleko wtedy musiałyby zajść zmiany w taktyce względem Gravenbercha aby zmieścić ich obu w składzie. A jeśli by się to udało, to co z MacA albo co z Szobo?
Bawiąc się statystykami które jak wiemy są bardzo nie idealne i wybrakowane można sobie stworzyć taką grafikę.
Nie chciałem tam wrzucać 4go czy 5go zawodnika bo zrobiłoby się nieczytelnie. Statystycznie, środek pola z Zubimendim i Gravenberchiem byłby genialny (zresztą podobnie jak z MacAllisterem).
Ederson ma całkiem przyzwoitą statystykę wygranych pojedynków powietrznych co wydaje się istotnym aspektem przy poszukiwaniach CM/DM w klubie. Oferuje bardzo dobre zdobywanie przestrzeni i jest bardziej uniwersalny niż Zubimendi. Pewnie nawet na ŚPO czy z boku dałby sobie radę. Nie wydaje się również aby była to ta klasa zawodnika która sprawiałaby, że pojawiłby się problem gdyby kilka razy z rzędu usiadł na ławce. Tylko, że gość walczy obecnie o Scudetto. Tak jak się dziwie Zubimendiemu, że chce się mu siedzieć i walczyć o środek tabeli tak jemu bym się dziwił gdyby nagle wyskoczył z rozpędzonego pociągu Gasperiniego.
Tonali statystycznie wygląda akurat biednie w dataMB ale to kolejny ciekawy zawodnik. Generalnie Newcastle posysa strasznie i w normalnym świcie czyli w takim w którym nie mają najbogatszych na ziemi właścicieli, można byłoby liczyć na łatwe wyciągnięcie Włocha. No ale niestety z nimi ciężko byłoby się targować. Albo rzuciliby gargantuiczną kontrofertę (bo hajs im nie robi różnicy) albo chcieliby się wymienić za kogoś istotnego dla nas. Walczą o wielki nic ale i tak go nie puszczą.
Żałuje, że zamiast Edno nie poszliśmy po Thurama jako tego 4go. Z tym, że to żadnej DM. Teraz mógłby się sprawdzić jako techniczny koń do środka i do rotacji. Wtedy kto się mógł spodziewać, że Gravenberch wyrośnie na bestię na tej pozycji.
Wyskoczyłby z tamtego pociągu prosto do czerwonego pociągu zmierzającego do stacji mistrzostwo. Ale faktycznie, ciekawy pomysł. Zawodnik, który mógłby obsadzić kilka pozycji, a przy tym nie marudziłby o minuty. Jestem na tak
Moim zdaniem potrzebujemy kogoś na pozycję dmf. Niestety ale przy urazie ryana jesteśmy w 4 literach. Endo to dobry gracz ale przy naszym systemie nie ma dla niego miejsca. Myślę że kapitalna dyspozycja gravena sprawia że możemy zamiast szukać kogoś jako startera możemy kupić kogoś starszego tylko na zmiennika tak jak np Arsenal z jorginho.
Kupno zubiego mogło by dać nam opcje większej rotacji. Tylko że już teraz eliotta np ma mało minut.
Ciekawe jak zarząd to rozegra. Można też ruszyć po np balebe który jest młody i nie musi grać każdego meczu i będzie miał czas na rozwój.
Priorytet to lewy obrońca
Ale co ma być? Będzie grał najlepszy w danym momencie. Co jak co, ale nie gramy typowym DMem, Ryan sporo rozgrywa, porusza się do przodu przerwać atak przeciwnika w zarodku, kiedy to zawodnik grający obok musi go asekurować i myślę, że Zubimendi razem z Ryanem spokojnie potrafiliby razem grać. Z każdym meczem zgranie by rosło i wyczuwałbym tu wspaniałe duo na wzór tego z Newcastle, tj Tonali-Bruno (gdzie każdy z tych dwojga też byłby genialnym zakupem w razie flopa z Zubim).
Brakuje nam właśnie kogoś, kto może grać zarówno obok Ryana, by ten mógł grać nieco wyżej, jak i za niego by pozwolić mu odpocząć. Cała ww trójka jest typem zawodnika, która pozwoli na pokrycie obu tych aspektów. Przypominam również, że City kolekcjonowało FA Cup i puchar ligi hurtowo właśnie dzięki temu, że jeden zestaw pomocników potrafił grać w lidze, a kolejny w pucharach krajowych i ze słabszymi klubami w LM lub rewanżach przy dobrym wyniku. Świeżość pomocników (i atakujących również, ale tu poza 9 nie mamy problemu) im pozwalała gnieść ligę w drugiej połowie sezonu, kiedy to inne zespoły były zajechane, a oni notowali po 10+ zwycięstw z rzędu sezon w sezon.
Dodatkowo taki profil zawodnika, o którym tu piszemy przecież może również grać wyżej na 8, możliwości ustawień jest mnogo wtedy i jak widać, kłopot bogactwa nie sprawia problemu Arne, który widzi że sezon jest długi i musimy zarządzać siłami odpowiednio, by w takich meczach jak ten z Realem czy City być w najlepszej dyspozycji, a mecze jak z CP czy Tottenhamem przejść przy minimalnie potrzebnym wkładzie sił (aczkolwiek to odpuszczenie drugiej połowy z Totkami, to aż bolało niestety w oczy, Ibou wracaj ).
A tak, to jak @Kajojojek13 pisze, LB potrzebny na już. Nie wiadomo jak z formą Tsimiego po kontuzji, a Robbo przeplata dobre mecze ze słabszymi. Oby coraz więcej plotek o Kerkezie było prawdziwymi, a w zimę idziemy va banque po to,by dociągnąć ligę na obecnej pozycji, a i w LM powalczyć (zwycięstwo w obu rozgrywkach to niemal pewne kilku zawodników w plebiscycie Złotej Piłki i jakkolwiek on stracił na wartości, to wartość PRowa klubu i reklamowa przede wszystkim wtedy rośnie niebotycznie, więc śmiem wątpić w to, że klub oleje obecną możliwość walki o trofea, gdyż jesteśmy na zbyt dobrej pozycji, by o to powalczyć. Sam jestem zdania, że FSG kieruje się głównie zyskiem względem kosztów, ale tutaj jest możliwość mocnego skoku wartości zarówno zawodników, jak i klubu, więc CHCĘ WIERZYĆ, że wspomogą Arne w tym, co robi, bo pokazał w te pół roku, że jest to odpowiedni człowiek na swoim miejscu!).
Przypominam, że kadrze jest taki sympatyczny Argentyńczyk o szkocko-irlandzkich korzeniach, który potrafi grać na 6,8 i 10.
@ManiacK tu się zgadzam. Ale on często partneruje Gravenowi na 6 w podwójnym pivocie jako ten bardziej ofensywny. Zresztą z Caicedo też tworzył świetny duet w środku. Na pewno nie można go wyrzucać z kadry kosztem nowego.
Który też dużo lepiej gra wyżej, a na DMie nie jest tak świetny w czytaniu gry jak ktoś, kto latami trenuje pod grę na tej pozycji. Jest on wartościową opcją w razie W, ale on niech gra na swojej nominalnej pozycji, czyli 8/10.
Ale co Wy pierdolicie o jakimś wyrzucaniu kogoś, bo przyjdzie ktoś nowy? Boś następny z takim gadaniem tutaj, że kogoś wyrzuci się, bo ktoś przyjdzie. Nie mamy takiej kadry szerokiej, że zaraz ktoś wyleci. No a jeśli ktoś będzie chciał odejść, bo mało gra, to będzie po prostu sportową selekcją, że byli lepsi w składzie i tak to powinno na pewno działać, że wymieniamy zawodników na lepszych, a rezerwowi walczą o skład, by Ci podstawowi nie osiadali na laurach. Komuś nie pasuje, nikt na siłę nie trzyma oczywiście. Nie jednego Liverpool przerósł i to jest normalna kolej rzeczy.
Pomijam fakt, że pisałem iż po prostu danego dnia graliby prawdopodobnie najlepsi w najlepszej formie, a że mamy od groma pucharów i ten nowy format LM, to meczów do rotowania jest mnóstwo. Zresztą wystarczy taki przełożony mecz z Evertonem i zaraz jak go wrzucą gdzieś w kalendarz, to zrobi się tłoczno w kolejnym tygodniu. Na koniec sezonu pewnie spokojnie zakręcimy się koło 55 meczów. Do tego przecież dochodzą kontuzje, odpukać. No i ktoś będący powiedzmy 4 do grania w 3osobowej pomocy nie będzie dużo odbiegał minutami od podstawowego składu, bo po pewnym czasie grając regularnie po 2 mecze w tygodniu będzie zaczynał co drugi w 1szym składzie, a ponadto wchodził zapewne z ławki na 15-45min w pozostałych. To jest mało? Nie sądzę.
Panowie mimo zdaniem powinniśmy kupić/wypożyczyć jakiegoś dmf z umiejętnością rozgrywania. Na ten moment jesteśmy zbyt podatni na uraz ryana. Dodatkowo w marcu czy kwietniu chłopak przy takim forsowaniu może być już naprawdę zmęczony. Myślę że ktoś doświadczony za male pieniądze jak w Arsenalu jorginho byłby w sam raz. Trzeba przyznać że forma ryana powinna zmienić priorytet z dmf pierwszego wyboru na zmiennika bądź gracza do rotacji. Dodatkowo jest zadaniowiec w postaci Endo który nie da nam płynności rozegrania, ale przy korzystnym wyniku jest najlepsza opcja. Nie zawodzi nigdy i śmiem twierdzić patrząc na zachowanie jonesa że żadna bramką by w drugiej połowie nie padła gdyby to on zameldował się na boisku. Choć wiem że z jakiś powodów (napewno nie boiskowych) nie cieszy on się tu uznaniem.
Co innego LB. Robbo choćby meczem z totkami gdzie miał spory udział przy dwóch golach(to on wrzucił dobrą piłkę na szobo przy golu maci i to on zatrzymał mega groźna akcji i uruchomił akcje przy bramce salaha) że w pojedynczych meczach dalej daje radę. To skłania mnie przy opcji pożegnania greka i kupno gracza do pierwszego składu. Zasłużony szkot na 15 meczy w sezonie ze swoim doświadczeniem i charakterem to świetna opcja.
Mój wybór to kerkez. Zrobił olbrzymi progres w tym sezonie i jest kapitalny. Przed sezonem skłaniam się przy ait nourim który też ma dobry sezon ale milos jest lepszy. Moim zdaniem nawet najlepszy w lidze.