Rozważania transferowe (dyskusja)

Liverpool dzis sie dowiedzial ze musi zaplacic za Hujsena 50 milionow od razu bo ma aktywna klauzule. Trabia o tej klauzuli od miesiecy, ale my liczylismy ze uda sie za 35 z opcja na 12 rat 0% RSSO i nie wyszlo.

8 polubień

Bardzo prawdopodobne transfery. Nie zdziwni mnie jesli w przeciwna strone pójda Kelleher i Quansah. Ten pierwszy jako transfer definitywny a drugi na wypożyczenie.

2 polubienia

Chelsea, Man United, Arsenal i Barcelona to raczej nie sa dobre wzorce jak wydawac kase w ostatnich latach. Nie w tym kierunku nalezy isc.

Zreszta te kluby to sa glowni “winowajcy” negatywnej oceny drogich transferow bo na potęge kupują szrot za gruby hajs, przez co pozniej ludzie idą w skrajność, że drogi piłkarz = pewnie bedzie wtopa, nie biorac pod uwage, ze nie az tak wazne jest ile sie wydaje, ale kto wydaje dużo.

A co do plotek - Hujsen i Kerkez wydaja sie byc fajnym kierunkiem. Cieszylyby mnie te transfery. Zreszta wydaja sie wlasnie w naszym zasiegu, tacy dosc pasujacy tutaj.

Uważam że trzeba trzymać kciuki żeby znalazł się bogaty inwestor który wykupi Liverpool od FSG. W dłuższej perspektywie oni nas zepchną w przeciętność i nie ma innej opcji. Popatrzmy na płace. FSG najchętniej płaciłoby nie więcej niż 200 tysięcy tygodniowo. Największej gwieździe mogą dać 250. Ale więcej robi się problem. Salah dostał więcej ale teraz znów jest problem z nową umową. Inne kluby płacą dużo więcej. Co nam to mówi? Że nawet jeśli sprowadzimy zawodnika który u nas osiągnie bardzo wysoki poziom to nie będziemy w stanie go zatrzymać, inny klub go wykupi i da większą kasę. Liverpool to nie Real gdzie jest masa gwiazd. Ale żeby klub mógł coś wygrać to oprócz solidnych rzemieślników muszą być też artyści. A za tych artystów trzeba dużo płacić. Bez nich będzie ciężko nawet o top4

Dokładnie. Pomijając to czy chcą dać Salahowi i van Dijkowi nowe kontrakty, większe pensje jaki to daje sygnał potencjalnym celom transferowym ? Jakby przyszedł ktoś topowy to zgodzi się na 200tys. tyg. jak inny klub da mu z miejsca 300tys ? Niestety dla fsg, ale pensje piłkarzy idą w górę i chcąc pozyskać kogoś naprawdę dobrego trzeba być konkurencyjnym na rynku. Sama marka Liverpool FC nie zawsze zadziała.

Prawie 100mln (rocznie) mniej niż City. Pytanie czy City, Chelsea, United i nawet Arsenal są tu dobrą referencją. Nie wiem.

Uważam że trzeba trzymać kciuki żeby znalazł się bogaty inwestor

taki jak w United?

W dłuższej perspektywie oni nas zepchną w przeciętność i nie ma innej opcji.

Jak na razie to z tej przeciętności to nas wyciągnęli i w miarę sprawnie utrzymują nas ‘na topie’.

Staram się tu nikogo nie atakować/bronić, chce zasugerować, żeby nie popadać w skrajności. Boli mnie to, że co chwile brakuje nam bardzo nie wiele by osiągnąć bardzo wiele :frowning:

inny klub go wykupi i da większą kasę

żeby chociaż ktoś wykupował tych piłkarzy, przez aktualną sytuacje, boje się że Konate pogra z nami jeszcze chwile i odejdzie do realu ‘za darmo’ mając 27 lat :smiley:

nawet jeśli sprowadzimy zawodnika który u nas osiągnie bardzo wysoki poziom to nie będziemy w stanie go zatrzymać

O ile Salaha jestem w stanie zrozumieć, że boją się, że zaraz zaliczy duuuuży dołek. z TAA sutajcja pewnie jest nie do przepchnięcia już, to VVD powinien być pewniakiem do przedłużenia. Też nie kumam o co tam chodzi :frowning:

:rotating_light:INFO: Jorrel Hato is one of the options for the left-back position, @JamesPearceLFC

1 polubienie

Są dokładnie tam gdzie chcą być, czyli co roku w lidze mistrzów, z coraz większymi przychodami a jeśli jeszcze uda się zdobyć jakiś dzbanek przy okazji to tylko z korzyścią dla nich ( więcej kibiców, więcej sponsorów, więcej pewnie od sponsorów) ale głównym celem jest top 4 i na to też są nastawione transfery

1 polubienie

Chyba nie przeczytałeś ze zrozumieniem. Napisałem “w dłuższej perspektywie”. Ceny transferów rosną. Pensje też. To zabójcze dla strategii FSG. Patrząc wstecz to te 8-10 lat temu zapłacić 35-45 mln za Firmimo, Mane czy Salaha to były świetne ruchy. Tylko takie ceny są teraz nierealne. Trzeba wydać 80-90 mln. Oni tyle płacić nie chcą. Tak samo place. 150-200 tysięcy tygodniówki to za mało żeby klasowego zawodnika zatrzymać

2 polubienia

Tylko, że ta tabelka pokazuje wynagrodzenie zasadnicze. Z tego co wiem mamy drugi najwyższy budżet płacowy w lidze. I jak powszechnie pewnie wiadomo, mamy głównie wynagrodzenia motywacyjne, piłkarze zarabiają więcej przy okreslonej liczbie występów, goli, asyst, miejscu w tabeli i nie wiadomo co jeszcze. I to akurat u nas jest świetne, z jednej strony zawodnicy mają płacone adekwatnie do występów i często ich jakości, a do tego nie ma tak dużej presji płacowej, bo założę się, że jeden nawet nie wie dokładnie ile ze wszystkimi premiami zarabia jego kolega, bo te szczegółowe wynagrodzenia raczej nie są jawne w klubie. I w ten sposób Salah nie zarabia tylko 350k/tyg a znacznie, znacznie więcej, kto wie ile? 500k moze jeszcze więcej.

To są zwykłe bujdy. Gdyby faktycznie płacili takie kokosy, to czemu ciągle są problemy z przedłużaniem umów? Przecież nie mówimy o jakimś incydencie tylko regularnie zawodnicy pierwszego składu odchodzą stąd za darmo po wygaśnięciu umowy. Teraz jest to jeszcze bardziej widoczne, bo stracimy najlepszych i kluczowych piłkarzy. A ci wraz ze swoimi agentami nie są głupi i wiedzą, że gdzie indziej dostaną te 30-50% więcej od ręki + hajs za podpis.

Ta, coś kojarzyłem właśnie z tym 2gim miejscem, ale to co podesłałem to było 1sze co wypluło mi google i nie grzebałem dalej. to co chciałem pokazać to fakt, że wcale nie jesteśmy takimi biedakami jak niektórzy sugerują.

Przeczytałem i nadal uważam, że w tym temacie gadasz głupoty pod wpływem negatywnych emocji. Ceny transferów pójdą w górę, pensje pójdą w górę, ale analogicznie przychód klubu pójdzie w górę, przez co (przy obecnej filozofii) również ww się podniosą.

Trzeba być bardzo ograniczonym, żeby napisać coś takiego. FSG wyciągnęło Liverpool z przeciętności i żadne zaklinanie rzeczywistości w postaci używania postprawd i taniego populizmu tego nie zmieni.

Czyli jest im tu tak dobrze, tak dobrze zarabiają że nikt już nie zgłasza bólu pleców, nie ucieka jak Torres, Mascherano, Alonso. Nikt nas nie rozkupuje bo piłkarze podstawę mają dobrą a dodatki jeszcze lepsze. Salah za gola ma z 40k tyle co w podstawie Quansah czy może Kelleher.

Nie bujdy, tylko fakty. Zresztą od lat w tych wydatkach na wynagrodzenia piłkarzy jesteśmy w ścisłej czołówce ligi, co ma odzwierciedlenie w sprawozdaniach finansowych klubu. W tym sezonie piłkarzom dojdą pewnie jeszcze duże premie za mistrzostwo. A czemu są problemy z przedłużaniem umów to już jest inna i bardziej złożona sprawa. Czasem zawodnik sam chce odejsć (Keita, być może teraz Trent), czasem klub nie chce przedłużać (Ox,Milner), czasem się nie mogą porozumieć co do warunków (jak teraz Salah, VVD), czasem kogoś juz nie chcą w klubie np. przez wiek, częste kontuzje, regres formy, wysoki kontrakt a np. nie można znaleźć nabywcy na takiego delikwenta przed wygaśnięciem kontraktu, albo nie chce odchodzić bo nikt mu tyle nie da gdzieindziej (Phillips, Ox). I pewnie można by wymienić jeszcze wiele przyczyn.
Edit. Np. w roku obrachunkowym 2023 klub wydał łącznie na wynagrodzenia 330 mln funtów (to wynagrodzenia wszystkich pracowników i dyrektorów czyli też piłkarzy wszystkich grup wiekowych ale też pracowników etatowych których było 1008 osób i tymczasowych, i to bez kosztów ubezp.społecznych tzw.narzutów od tych umów, które pochłonęły kolejne ok. 40 mln). Jaka kwota z tego dotyczyła tylko piłkarzy tego dokładnie nie wiadomo.

Zobaczymy co powiesz jak za chwilę znów w tą przeciętność wpadniemy. Bez Salaha i van Dijka to się stanie błyskawicznie. Salah przyszedł w 2017 a van Dijk i Alisson w 2018. To nasze największe gwiazdy. Przez tyle lat żaden kolejny kupiony zawodnik nie osiągnął takiego poziomu. Żadnej kolejnej wielkiej gwiazdy. Od 7 lat …

9 polubień

No fakty jakoś mijają się z Twoją opinią. Fakt że klub nie potrafi przedłużyć kontraktów z Trentem, Virgilem i Salahem, w dodatku podobnie rzecz wygląda z Konate - świadczy że tych tygodniówek to FSG nie chce podnosić. Co do transferów - podobnie. Nie widzę żeby FSG miało wyłożyć 90 mln czy więcej za Isaka. Będziemy szukać tańszej opcji za pół ceny.

Mam wrazenie, ze do niektorych nie dociera, ze glownymi ojcami sukcesow ostatnich lat sa:

• Najlepszy bramkarz Serie A (jeden z najdrozszych w historii)
  • Najlepszy skrzydlowy Serie A
  • Scisly Top (o ile nie najlepszy) Skrzydlowy EPL
  • Swietny obronca z mega potencjalem z EPL
  • Jeden z najgoretszych kąsków z Buli
  • Generacyjny mlody talent z akademii

A nie placki pokupione za 30 baniek do noszenia fortepianu w stylu Wijnalduma i innych Gakpów czy Diazów. xD No fajno, ze oni sa, ale to nie tacy pilkarze dali nam sukcesy.

Zobaczymy czy FSG znowu wykona podobne ruchy jak wtedy (imo. Bez szans bo nie mamy Suareza czy innego Coutinho na sprzedaz), czy wrocimy do skupowania talentow „w stylu FSG” po 30-40 baniek liczac, ze odpalą. Edward musi wykrecic znowu jakiegos brek densa i wygenerowac nam nowego Coutinho zeby moc go sprzedać za 300% wartosci i powzmacniac sklad.

1 polubienie

Głównym ojcem sukcesu był Klopp, który wyciągał maksa z tego syfu jaki miał dostępny. Przynajmniej przez pierwsze 5 sezonów tak było.

8 polubień

Bla bla bla