To pisał o tym Wirtzu? Gość jest prze kozakiem ale wydaje się że poza naszym zasięgiem
Wirtz jest głównym celem Bayernu i wielce prawdopodobne że i Man city. Gracz świetny ale kwota będzie z kosmosu. Duzo lepiej pójść w cherkiego lub rodgersa którzy objawiają również olbrzymi talent a byli by tańszy.
Dużo czytałem też o Mastantuono. Genialny 17 z Argentyny. Myślę że warto rozważyć bo są olbrzymie papiery na grę
Luźne plotki, które się pojawiały od czasu do czasu z róźnych źródeł. Zakładam, że na pewno braliśmy go pod uwagę, ale wątpie, że koniec końców będziemy się licytować.
Wydaje mi się, że raczej w kwestii wzmocnień skupimy się na formacji obronnej ( lewy obrońca to mus, a prawy obrońca to będzie mus w momencie ogłoszenia odejścia Trenta. Pozostaje kwestia stopera, ale według mnie przyjdzie on tylko w miejsce zawodnika odchodzącego, czyli kogoś z dwójki Quansah lub Gomez ) oraz formacji ofensywnej ( odejście Darwina wydaje się wysoce prawdopodobne i myślę, że w jego miejsce ściągniemy nową dziewiątkę, a reszta transferów uzależniona jest od odejść innych piłkarzy). Spekuluję, że będzie to w sumie 3 lub 4 transfery, z czego 1 do ataku i 2 lub 3 do obrony. Myślę, że biorąc pod uwagę fakt, iż w tym sezonie w linii pomocy dużą rolę odegrali jedynie Grav, Mak, Szobo i Jones, niewielką rolę Harvey i Endo, a prawie żadną Morton i McConnell, to jedynym wzmocnieniem tej formacji będzie powrót do drużyny Bajceticia po wypożyczeniu, nawet przy założeniu wypożyczeń lub sprzedaży Mortona i/lub McConella. Jeszcze niedawno dostawałbym szału na myśl o kolejnym okienku bez kupienia klasowej ,szóstki", ale biorąc pod uwagę styl gry drużyny Slota, rozwój Gravena i fakt, że bardzo wierzę w Bajceticia, to teraz już ta myśl mnie nie złości i wolałbym, aby klub zainwestował te pieniądze w formacje defensywną oraz ofensywną.
Nie możemy polegać na czterech graczach w linii pomocy. W tym sezonie udało się oblecieć nimi całe rozgrywki, ale wystarczy jakaś dłuższa kontuzja i leżymy.
Zakładając odejście Trenta i Nuneza:
Lewy obrońca, prawy obrońca, opcjonalnie stoper.
Pomocnik (6-8)
Napastnik
Czemu 4? A Endo? Elliott? Przewijają się plotki, że mają zostać więc może Arne tym razem pójdzie trochę doświadczeniem tego sezonu i dostaną oni dużo więcej minut? Jeżeli odejdą to nie widzę opcji abyśmy nie kupili w ich miejsce nowych. U nas tak naprawdę wszystko rozkłada się o to kto odejdzie a kto zostanie. Bo to z tych graczy co odejdą będzie budżet na więcej transferów.
Na socialach pojawiają się jakieś plotki , że Eliott poszedłby do Leverkusen aczkolwiek raczej taktowałbym to z przymrużeniem oka
może wymiana za Wirtza raczej nie realne przy Naszym FSG .
Zgadzam się z tobą. Tylko w takim razie eliott out. Bo aktualnie pierwsza 3 jest wystarczająca, Jones jako zmiennik myślę że dał radę. Myślę że bajcetic zasłużył na szansę jako zmiennik bo prezentuje bardzo podobny styl. Zakładając że mamy Endo który na przekroju sezonu bywa przydatny można uznać że pozycja dmf jest należycie obsadzona. W takim wypadku pozostaje nam sprzedaż eliotta i zakup w jego miejsce nowego gracza. Ja jestem fanem ryana cherkiego który mógłby zagrać na każdej ofensywnej pozycji jest obunożny 21 l i bardzo tani jak na warunki.
Jeśli nie chcemy wydawać większych pieniędzy na nowego lewego obrońcę, tylko pozyskać kogoś, kto będzie się dzielić obowiązkami z Robertsonem, to nie wiem, kogo mamy na myśli sprowadzić. W sumie mamy już w składzie Joe Gomeza, który mógłby pełnić taką rolę, bo za Kloppa grał bardzo solidnie na obu bokach obrony.
Co to za absurdalny pomysł z “dzieleniem obowiązków”. Zaraz mi się kojarzy z marszałkiem rotacyjnym
. Andy jest bardzo zasłużony dla klubu ale jego czas minął. To jest podobny przypadek co Hendo - kiedyś dużo biegał, zostawiał dużo zdrowia i serca na boisku - ale teraz jego czas minął. Jest za słaby. Po co rozmieniać karierę na drobne i niszczyć swoją legendę… Szkot powinien odejść a klub powinien kupić porządnego zawodnika do podstawowej 11tki. Takie eksperymenty niczym dobrym się nie skonczą, za rok znów trzeba będzie kogoś szukać
Z drugiej strony 50 mln za lewego obrońcę to strasznie dużo. LO to nie jest jakaś kluczowa pozycja i wystarczy nam tam solidny zawodnik. Zresztą w ostatnich latach Liverpool miał świetnie obsadzone oba boki obrony, a wydaliśmy może kilkanaście mln funtów.
Myślę że bez problemu Edwards and Co dadzą radę znaleźć kogoś za 15-20 mln kto da nam tyle samo jakości co taki Kerkez za 50 baniek…
Mieliśmy świetnie obsadzone boki obrony, ale to było kilka lat temu. Trent był wychowankiem, a Robbo za chyba 8mln z Hull. Obecnie to właśnie bocznymi strefami boiska traciliśmy sporo bramek zwłaszcza stroną Andy’ego. Trent z drugiej strony przegrywał starcia główkowe. Trzeba zainwestować w bocznych obrońców jeśli chcemy być nadal solidni. Mimo dużego spadku asyst z bocznych stref udało się na strzelać sporo bramek i zmienić styl ofensywny to potrzebujemy dobrych bocznych obrońców, aby na lata mieć zapewniony spokój. A niestety tacy kosztują.
Kiedyś to było dużo. Dzisiaj - to już niekoniecznie. Zresztą - to zawodnik na lata. Kupując go mamy spokój na dekadę na tej pozycji. 50 mln podzielić na 10 lat to 5 mln rocznie. Niedużo. A jak go wcześniej ogarnie miłość do Barcelony czy Realu to można go dobrze sprzedać. .
Ale to dlatego, że genialnym ruchem było wyłapanie Robbo i fakt, że tak się rozwinął pod Kloppem. Nie jest to jednak reguła.
Trent za darmo, ale jest to technicznie najlepszy nasz gracz i prawdopodobnie najlepszy pod tym względem obrońca na świecie. Takich zawodników nie kupuje się za kilkanaście mln, a widać jaką robotę nam robili.
Yes. Dokładnie tak samo było z Alberto Moreno i Natanielem Clynem. Yves Bissouma też byłby naszym Caicedo xD A Nunez jest nowożytną reinkarnacją Torresa. Dlatego też atak mamy obsadzony na lata
Porównujesz ich do Kerkeza ? ![]()
A czego beakowalo Clynowi jak do nas przychodzil?
Nie no zarąbisty zawodnik. Jak na Tottenham albo Aston Villę xD
Oczywiście, jeden i drugi w swoim czasie uchodzili za mega talenty. Alfredo okazał się kompletnym nieporozumieniem a Clyne co najwyżej solidniakiem
To, że nam się wydaje, że zakup kogoś zabezpiecza nam pozycje na lata, nie znaczy, że tak faktycznie będzie
Czyli uważasz, że Kerkez to nie zawodnik dla nas na najbliższe okienko ?