Rozważania transferowe (dyskusja)

Szczerze to na tym zdjęciu nie wygląda na 28 lat, tylko na 45 :joy:

5 polubień

Obiektywnie? Tak. Tu jest potencjał na 250 mln w przyszłości.

Zastanówcie się tak realnie. Jest inflacja na rynku transferowym? No jest i to duża. To powinniśmy jak najwcześniej nakupować graczy wartościowych. W przyszłości tylko będą warci więcej. To bardzo proste. Wystarczy tylko postępować zgodnie z naszymi zasadami. Kupujemy graczy 22-23 lata.

Eliotta dać.

Tak źle nie będzie, bo jesteśmy przyzwyczajeni.

I cyk. Kasa na Rikitiki jest :slight_smile:

A to jest ciekawe, bo ostatnio mówił, że nie chce opuszczać Liverpoolu

Edit: ja bym chciał żeby Diaz został, tacy agenci są potrzebni, lubię go. Jeździec bez głowy, ale taki dobry no jeździec bez głowy

2 polubienia

Szczerze to się trochę nie zgadzam. Uważam że wirtz jest lepszym piłkarzem na 10 ale Judę jest lepszy na 8. Zdrowy JB to potwór. Umie wszystko. Jest szybki, silny jak tur. Strzela sporo goli, gra do przodu, jest świetny technicznie. Umie grać podanie otwierające. Świetnie wchodzi z drugiej linii. Jest nkesmakwisice pracowity na boisku. Dodatkowo ma charakter(choć czasami się obraża, ale jest dość młody jeszcze) który sprawia że im ciężej tym bardziej się stara.

Wirtz jest lepszy technicznie. Trochę szybszy. Ma lepszy drybling i lepsze otwierające podanie. Jest zwinniejszy. Jest bardziej kreatywny. Dlatego lepiej nadaje się na 10 niż Anglik który w mojej ocenie jest idealny na 8.

Dlatego warto za Niemca dawać takie pieniądze

Jude mial wejscie smoka . Pamietacie ten okres kiedy on strzelal seryjnie bramki zwycieskie w koncowkach meczu Realu. Pozniej juz bylo roznie. Mam nadzieje ze Wirtz tez bedzie mial takie wejscie ale ze bedzie trzymal ten poziom dlugo dluzej.

1 polubienie

Farmazano od dłuższego czasu zapętla jednego tweeta, czasem jakiś filmik rzuci i my tu się ekscytujemy xD

Patrząc na tę sytuację realistycznie - jeśli w tym tygodniu (dla dokładnych, w nadchodzącym tygodniu) ten transfer nie zostanie domknięty, to obawiam się, że będzie kolejna wtopa

Cześć, zwykle nie udzielam się specjalnie - natomiast chciałbym zwrócić uwagę na dwie kwestie a cały czas są pomijane:

1. Inflacja - kolega wyżej już wspomniał. Czasy są takie że inflacja raczej się utrzyma, a dla przykładu:
    inflacja 5% przez 10 lat daje skumulowane 162% - czyli nie 150 mln za Wirtza a 250 mln. Więc z roku na rok ceny będą wyższe i faktycznie działanie w stylu Chelsea i wykupić jak najszybciej sporą ilość młodych graczy może mieć sens.
    fun fact: przy inflacji 5% za 30 lat 150 mln to bedzie odpowiednik 650 mln :slight_smile:
  2. Ceny piłkarzy - przykładowo komentarz kolegi wyżej (było takich wiele):
    “Żaden piłkarz nie jest wart takich pieniędzy bo te ceny są po prostu chore”
    zastanawiam się za każdym razem, jaki tutaj jest przyjęty punkt odniesienia?
    W ogole skąd pomysł żeby piłkarzy wyceniać w milionach a nie np. w tysiącach albo miliardach? Może 150 mln to mało, a tak na prawde przecietny piłkarz powininen być warty 500 mln?
    Odpowiadając: tak działa wolny rynek, reguluje ceny zawodników na zasadzie popytu i podaży. Widzimy wysokie (?) ceny za przecięnych piłkarzy z Anglii, czemu? Ponieważ kluby są coraz bogatsze, w futbolu jest coraz wiecej marketingu i biznesu itp. Widać po sprawozdaniach finansowych klubów. Więcej klubów chce kupować drożej bo mają większe możliwości finansowe, a mając więcej chętnych kluby sprzedające mogą podwyższać ceny aż do ostatniego chętnego.

Znane zdanie ale warto przypomniać: “piłkarz jest warty tyle ile ktoś chce za niego zapłacić”
Jeśli PSG zapłaciło 222 mln za Neymara to oznacza że taka była wtedy jego wartość - nieważne, że komuś ta kwota się wydaje zbyt wysoka.

Każdy transfer jest dokładnie przeliczany w klubach, po prostu kluby teraz stać na to żeby płacić np. 28 mln za takiego Brewstera - to nie jest transfer pod korek na dźwigni finansowej, po prostu bez większego ryzyka mogą sobie pozwolić na takie ruchy.

Skoro poziom ryzyka czy % przychodów jest przy 28 mln taki sam jak 10 mln 15 lat temu - to nie powinniśmy w ogole zwracać uwagi na kwoty - nic one nie mówią bez szczegółów :slight_smile:

pół żartem: żeby być obiektywnym proponuje od dzisiaj posługiwać się wskaźnikiem:
cena zawodnika / zysk netto klubu w danym roku finansowym

Być może my się przejmujemy kwotą 150 mln a taki transfer Torresa był dużo większym obciązeniem dla klubu? :slight_smile:

Forum trzyma wysoki poziom i bardzo przyjemnie sie czyta, dlatego fajnie by było brać pod uwage też podstawy ekonomii - pozdrawiam!

PS
Czy moim zdaniem Wirtz jest drogi? Nie mam pojecia, ale patrząc na wyniki finansowe wygląda na to, że jesteśmy jednym z najlepiej zarządzanych klubów świata od strony finansowej. Nie martwiłbym się więc o finanse klubu, bo władze wiedzą co robią - a raczej czerpał radość z tego że być może będziemy mogli oglądać wybitnego piłkarza w LFC.

18 polubień

XD Zobacz jak długo Arsenal walczył o Rice’a albo chealse o caicedo. Leverkusen ma już zaplanowane wydatki na okienko pod pieniądze które dostaną z Wirtza. Poza tym sam Florian mówi że chce tylko do Liveproolu, widzisz jakiś scenariusz w którym on zostaje na kolejny sezon w Bayerze? Przecież to nie jest na rękę ani my mu ani Bayerowi bo on zmarnuje sobie jeden sezon a oni dostaną za niego mniej kasy. Florian Wirtz zostanie piłkarzem Liverpoolu, to po prostu kwestia czasu więc nie nakręcaj się tylko czekaj na oficjalke.

2 polubienia

Panowie, ja chciałem powiedzieć że zawsze jest ryzyko. Perez swego czasu wydał worek złota na Hazarda - absolutną gwiazdę Premier League. I klapa. PSG zapłaciło horrendalne pieniądze za Neymara który w kluczowych momentach sezonu jechał na karnawał do Rio albo leczył kontuzje. Można tak mnożyć. Wirtz to może być nowy de Bruyne. Gwiazda i lider na dekadę. Czy zapłacimy 130 czy 150 mln - ryzyko jest. Ale jest ryzyko to jest też szansa na topowego piłkarza. Nie mieliśmy tak klasowego zawodnika od czasów Gerrarda w linii pomocy.

Ty to na serio mówisz? Chelsea się pałowała z Caicedo całe wakacje, aż Liverpool nie wkroczył. W 24 godziny zapłacili “tyle ile trzeba” i zakontraktowali zawodnika. Tak ta historia wyglądała.

Ale czego się spodziewasz po kimś kto zaczyna od „XD” ?

1 polubienie

Arsenal kupi drewnioka z Lipska. Sesko za 80 jednak bo klauzule mial. Nie powiem, bedzie dobrym zmiennikiem za Mikela Merino.

1 polubienie

Jesli Arsenal weźmie Sesko (i super) to gdzie trafi Gyokeres? Do ManU raczej nie pojdzie, więc Chelsea? Oni też rozmawiają z Ekitike.
Ciekaw jestem, jakie będą ruchy dziewiątek w PL.

Dodatkowo sam Slot na koniec sezonu zasugerował że Szobo będzie raczej wykorzystywany jako 8 niż 10. I w sumie bardzo mi się podoba ten ruch.

1 polubienie

Szobo nie nadaje się na ‘10’, za mala kreatywność i przegląd pola. Dla mnie to taka ‘8’ z zapasowym kompletem bateryjek duracell w d#pie. Z drugiej strony zawodnik bardzo potrzebny drużynie.

Ale na ‘10’ tylko Wirtz.

5 polubień

Do Wirtza jeszcze daleko, bo od ponad tygodnia jedna i ta sama gadka, zaraz się Leverkusen wkurzy albo wejdzie ktoś inny do gry i się obudzimy w ręką w nocniku.

1 polubienie

Bet365 wskazal Liverpool jako glownego faworyta do pozyskania Gyokeresa.

1 polubienie

My nawet go chyba nie mamy na radarze. Więc nie wiem skąd ta plotka.

To, że się nie plotkuje o kimś nie oznacza, że nie prowadzimy rozmów.

3 polubienia

No ja wiem, ale nie wygląda na to, żę my go chcemy.

Owszem, ale po prostu mam wrażenie, że nie pasuje nam profilem. I będę zdziwiony jak ruszymy po niego. Ale nie będę miał nic przeciwko.