Zgadzam się, ale jeszcze jest kwestia pieniędzy. Na sprzedaży Isaka i kupnie Ekitike zarobiliby 40-50 milionów. Do tego jeśli teraz nie sprzedadzą Isaka, za 2 lata jego cena spadnie o 10-20 milionów ze względu na długość kontraktu. Łącznie to daje od 50 do nawet 70 milionów różnicy, a to już może się okazać istotne w kontekście PSR i ich potrzeb na innych pozycjach.
Oczywiście, że tak. Ale w tym przypadku to, że kibicom “wyjdzie” trafna ocena jest efektem tego, że postawili na 0, zamiast 1, a fachowcy odwrotnie. Ktoś zawsze trafia. Jeśli obstawisz fuksa i trafisz, jesteś bohaterem. Jeśli obstawisz pewniaka i trafisz - so what? ![]()
Jeśli w sytuacji Isak-Ekitike proporcje trafienia (że transfer wypali) są jak 80:20 (przykładowo), to i tak ktoś stawiający na Ekitike ma szansę wygrać. Tyle, że mniejszą. ![]()
Sprzedali w sezonie 23/24 Saint-Maxima oraz Chrisa Wooda (faktycznie małolaty…) za łączną kwote +/-44M, tyle właśnie potrzebowali do wydatkowania. Teraz ich sytuacja jest inna.
Jeśli Newcastle chce się bić więcej niż tylko o top 4 co roku, to by byli głupi jakby mieli oddać Isaka komuś i w dodatku rywalowi z tej samej ligi. Ten transfer jest mało realny, Sroki od początku mówią że go nie puszczą. Szwed musiałby chyba strajkować jak jego kolega z Reprezentacji Gyokeres może wtedy jakaś była by szansa go pozyskać.
A tak to zostaje młody Francuz, który kosztuje mniej więcej tyle co Nunez tutaj przychodził. Jeden dobry sezon w Bundeslidze i tyle. Żeby sytuacja czasem się nie powtórzyła co z sympatycznym Urugwajczykiem.
Trzeba przyznać, że ładnie to rozgrywamy. Newcastle chciało mieć ich dwóch, a mogą mieć tylko jednego i muszą zdecydować kogo wolą i kto im się bardziej opłaca. W materiale zapodanym przez @Maniakk wcale to tak kolorowo nie wygląda jeśli chodzi o koszty za Francuza, więc zakładam, że Newcastle zostanie z Isakiem i dokupi tańszego napastnika.
Polecam wejść na stronę kanonierów, którzy żyją w swojej bańce. Dla nich Gyokeres to najlepszy szwedzki napastnik
a przypominam, że chłop nie grał w żadnym klubie z Top5 lig
Czyli zostajemy z Francuzem zapewne
Czyli czekamy na stanowisko Nufc i samego zawodnika a jezeli odpowiedź będzie negatywna to wstepne ustalenia już będą zalatwione z Eintrachtem, co pozwoli na szybszą realizację samego transferu.
Mam wrażenie że Arsenal lepiej wyjdzie na zakupie Gyökeresa… My zastąpimy jednego Darwina drugim - tyle że francuskim ![]()
Caly czas optowalem za transferem Gyökeresa ale nie bo stary sic! i nie pasuje do nas-to by sie ku…a dopasowal !
Isak to utopia-oni w Newcastle musieliby upasc na glowe sprzedajac go do innego klubu w PL a Ekitike…kolejny napadzior z Eintrachtu,nie,dziekuje !
Boże co wy macie do Hugo. To, że Darwin nie odpalił nie znaczy, że ktoś inny tego nie zrobi. Wystarczy, że będzie potrafił strzelić w bramkę i nie będzie ciągle kontuzjowany to już będzie transfer na plus.
Ekitike może przekona Konaté do kontraktu.
Isaka nie chca sprzedawac, nie bylo nawet formalnej oferty, a kupuja juz teraz Ekitike. Gdyby kupowali go na zastepstwo to najpierw musialyby sie toczyc juz zaawansowane rozmowy w sprawie transferu Isaka, a te dopiero sie rozpoczely jesli nie dogadano sie ani z zawodnikiem ani z klubem.
Konate dobrze gada po angielsku nie trzeba po francusku go przekonywać
Ja też uważałem że Isak to piękna idea aczkolwiek bardzo mało realna. A z dwójki Gyökeres - Ekitike lepszy Szwed. Dwa dobre sezony w Portugalii lepiej rokują niż jeden niezły sezon w Niemczech
Możliwe że już dostaliśmy odpowiedź od srok stąd też przyspieszenie z Ekitike
Newcastle się wycofało z transferu Ekitike wg Romano
Wszystkiego mieć nie można się okazuje. Będzie Rikitiki. Też w głębi siebie napaliłem się na potężnego Szweda, to byłby topowy transfer, który od razu zrobiłby robotę, a kupimy zawodnika który jednak musi się przyuczyć i dopiero wejść na poziom PL.
Może transfer Rodrygo przyćmi niedosyt z wyborem 9.
@elnino8 też tak mam. Szkoda z tym Isakiem, to prawdziwy diament.
Po tych plotkach z Isakiem wizja transferu Ekitike jakoś totalnie mnie nie grzeje (coś jak Endo po telenoweli z Caicedo choć wszyscy wiemy jak się finalnie skończyło). Nie widzę nic wow w Ekitike i ciężko mi uwierzyć by wniósł jakiś znaczący upgrade z przodu a mało nie będzie kosztował. Dla mnie to transfer bardziej dla klubów jak Crystal Palace a nie dla mistrza Anglii, który szuka klasowej strzelby na 9
No dokładnie. To tak jakby ktoś miał lecieć na Hawaje a finalnie pojechał na wakacje do Bułgarii ![]()
. Rozczarowanie spore… Ten transfer od początku wydawał się nierealny, Newcastle jest najbogatszym klubem i mimo ograniczeń FFP i tak nie są zmuszeni sprzedawać kluczowych zawodników.
Od początku okienka pisałem że szansa na isaka będzie tylko wtedy jeśli Szwed mocno zaatakuje Newcastle. Z 3 letnim kontraktem nie opłaca im się sprzedawać swojego lidera za mniej niż 140 bo za rok zakładając że zagra podobny sezon (a mało wskazuje na gorszy) to dalej będzie wart około 100 i jeszcze dwa lata.
Wbrew temu co tu pisza niektórzy projekt Newcastle dobrze się rozwija i mają bardzo fajnie budowana drużynę. Połączenie doświadczenia z młodzieżą oraz nie wyprzedają najlepszych ogniw. Chcą być teraz lepiej przygotowani do gry w lm i sprzedaż napastnika to nie jest dobry pomysł dla nich. Dlatego jeśli sam isak nie wyjdzie przed szereg to nasze naciski zdadzą się na nic.
Czy tu ludzia sa straumatyzowani darwinem aż tak bardzo? Ekitike w każdym profilu statystycznym wygląda wyśmienicie. Piłkarzy którzy w każdym aspekcie na swojej pozycji umieją wszystko jest ledwie garstka. Ekitike jest najbardziej utalentowanym napastnikiem u23 na świecie i tak ma jeszcze problem z wykończeniem jednak 22g i 12 a to już naprawdę pokaźny wynik.
Wykańczanie sytuacji to najłatwiejsza umiejętnośc do poprawy. Główna różnicą między tym dlaczego ja uważam że Hugo ja poprawi a niestety Darwin tego nie zrobił jest technika i osobowość. Francuz ma świetną technikę i nie sprawia wrażenia osoby aż tak emocjonalnej na boisku jak Darwin.
Na dziś lepsza opcją jest isak, ale z ekitike też będziemy mieć mnóstwo radości. Sytuacja win win. Pamiętajmy że isak idąc do Newcastle strzelił 6 goli w całym sezonie i byl w wieku Hugo.
I have a bad feelings about this… To zły pomysł