Ekitike nie ma dryblingu? Nie sądze ![]()
Będzie ten Ekitike? Bo coś cisza.
To rozpoczynamy kolejny dzien “Ekitikowania” ![]()
Takie podsumowanko dla pomyslunku:
- za drogi choc jest potencjal
- blysnal w Buli ale tylko jeden sezon no i to tylko liga niemiecka
- bedzie sie wdrazal ale juz to przerabialismy z Darwinem a wiec…

Zapomniales o niskim xG w poprzednim sezonie, a to przerabiamy z Nunezem.
Ekitike transfer daleki od ideału szczególnie biorąc pod uwagę kwotę, ale teraz już nikogo innego na rynku nie ma, a żeby być lepszym od Nuneza to wystarczy potrafić trafić w pustą bramkę i czasami podać celnie do przodu (opcjonalnie)
Ekitike wypali.
Wiem że to zabrzmi komicznie ale bardzo rzadko się mylę. Czy ktoś wypali czy nie. Czasem to czuje, czasem analizuje. Pomyliłem się chyba tylko raz - co do Darwina🤣.
Wiem że to żaden argument ale czuję i widzę po stylu gry oraz po starystykach dotyczących kreowania szans i zamieniania dużych szans na gole, że On wypali.
Oczywiście, Isak to transfer marzeń jak Wirtz. Trzeba jednak zadowolić się Francuzem. On wypali. Nie będzie zawodnikiem na złota piłkę. Nie będzie też tak dobry jak Mane czy Salah. Będzie po prostu dobry i skuteczny.
Moim zdaniem wskoczy na poziom mniej więcej Firmino czy Aguero.
Ps. Pamiętam jak pisałem że Gravenberch (przy okazji jego transferu do nas) jest stworzony do grania na 6 i ma talent większy niż Szoboszlai to byłem wyśmiany.
Teraz też to widzęu Eikitke.
Ja to mam wrażenie, że tylko na tym forum kręci się nosem na transfer Ekitike xD Co czytam ekspertów od piłki (w szczególności niemieckiej) to każdy zachwala tego piłkarza i poleca jego usługi. Ja tam trzymam kciuki za pozytywne zakończenie tej sagi.
Czy przewidywałeś, że Keita będzie takim mega flopem ?
Jeżeli uda sie kupić Francuza, no to zostaje przecież różnica pomiędzy nim a Isakiem którą jeszcze można zainwestować w skład.
Apetyt rośnie w miare jedzenia, no więc Guehi + szkrydłowy i możemy zamykać okno transferowe.
Ja mam za to wrażenie, że te wszystkie pudła Nuneza zbudowały w ludziach traumę do napastników, którzy nie potwierdzili w dłuższym okresie czasu, że są skuteczni.
Niestety, ale rzeczywistość jest taka, że nikt na rynku transferowym nie będzie czekać kilka sezonów żeby się upewnić, że napastnik z potencjałem, to na 100% będzie pewniak, który strzeli 30 goli w sezonie.
Ja tylko przypominam, że Nunez ponoć w ostatnim sezonie w Portugalii strzelił 10 bramek więcej niż wynikało z XG, tam xG może jakoś oszczędnie liczą, czy coś ![]()
W każdym razie Ekitike jeszcze nie jest naszym zawodnikiem, a jak takim będzie to pewnie też jego rolę dopasuje się tak, żeby uwypuklić jego mocne strony, może nie będzie miał roli finiszera, a po prostu będzie służył jako zawodnik tworzący miejsce i okazję skrzydłowym. Ciekawi mnie kto będzie grał na lewej, dużo niewiadomych. Teoretycznie na ten moment Gakpo, niewiadomo co z Diazem, jeszcze ponoć o Rodrygo pytamy, a też jeszcze Wirtz tam może grać
[
] NEW: Bayern are making progress for Luis Díaz. After Liverpool’s initial ‘not-for-sale’ stance, there are indications that things are really moving forward & that concrete negotiations can begin soon. A meeting between Bayern & Liverpool is planned soon.
[@altobelli13]
[
] NEW: Bayern Munich have the funds set aside to sign both Luis Diaz and Nick Woltemade this summer.
A bid of €80m for Diaz and €65m for Woltemade could bring both clubs to the table.
[@cfbayern]
[
] NEW: FC Bayern are continuing to push to sign Luis #Díaz. Negotiations and talks with Liverpool and the player’s camp are ongoing. #LFC
[@Plettigoal]
I tak się skończy że Bayern weźmie Diaza, my ruszymy pewnie po Rodrygo
- Luis Diaz
- Rodrygo
No jak wskoczy na poziom na którym był Sergio w Manchesterze przez lata, to będzie rewelacja (chłop chyba strzelał bramkę średnio co 90 minut)
W ogóle jak któs twierdzi, że półke niżej niż Mane są Firmino i Aguero, to mam wrażenie, że ktoś nie wie co piszę ![]()
Nawet Mo to bardzo dyskusyjna opcja ![]()
Ja się zastanawiam czy naprawdę ludzie aż tak bardzo śledzą szczegółowe statystyki . Ja skupiam się na większych liczbach. Popatrzmy na Darwina w sezonie 2021/22. 26 goli w lidze portugalskiej, 6 goli w LM plus cos w pucharach krajowych. Piłkarz roku w lidze portugalskiej. Na papierze to świetnie wyglądało. Zwłaszcza że Portugalia słynie ze ściągania talentów z Ameryki południowej, rozwijania ich i potem sprzedaży do topowych klubów. A jednak Urugwajczyk nie wypalił. Francuz z Bundeslidze nie osiągnął tak dobrych liczb. A Eintracht chce za niego tyle co Benfica za Nuneza. To “płacenie za potencjał” pachnie mi taką sytuacją jak Antony w United ![]()
Ale wlasnie żeby bardziej móc ocenić potencjalna przydatność gracza musisz się zagłębić bardziej w jego grę . Styl gry i możliwości ekitike są zupełnie inne niż nuneza. Ekitike to kreatywny i świetny technicznie gracz. Z nim lepiej bd się grało salahowi, gakpo i wirtzowi.
Nunez to drewno, ale bardzo silne i szybkie. Jego rola to korzystać z tego co stworzy salah i spółka. To błędne było samo założenie gry z kimś takim od początku, a potem jeszcze się okazało że nasz killer nie trafia.
A jak nie trafia to nic innego juz nie umie.
Sytuacja z ekitike jest taka że nawet jak zepsuje jakaś setkę to zrobi mnóstwo pożytecznego dla reszty kolegów. Wyciąga obrońców, robię miejsce kolegą, drybluje, gra na małej przestrzeni
Rodrygo - głównie dlatego, że w końcu mielibyśmy realne zastępstwo za Salaha. Dwa, że odmłodzilibyśmy skład (Díaz 28 lat i oczy zwrócone ku FCB vs Rodrygo 24 lata), oraz trzy zysk ze sprzedaży zostałby dobrze zainwestowany.
Lepsze to, niż Luis odchodzący za darmo za 2 lata, co w przypadku jego pozostania jest bardzo prawdopodobne, jeśli nie może się dogadać z LFC w sprawie nowego kontraktu.
Należy też wziąć pod uwagę, że jeśli na rynku są dostępne realne i jakościowe zastępstwa (Real musiałby dać zielone światło na transfer) i finansowo klub stać na taką operację (pamiętając, że wciąż chcemy kupić napastnika), to czy jest nad czym dywagować?
Myślę, że dużo będzie zależeć od tego za ile uda się sprzedać Nuneza, jak dużo zbijemy z ceny za Ekitike (w stosunku do tego czego chce Frankfurt), a później się zobaczy.
W życiu nie postawiłbym złotówki, że to okienko transferowe będzie mieć tyle niewiadomych oraz różnych zwrotów akcji. Jest naprawdę ciekawie i mogę szczerze powiedzieć, że nie mogę się doczekać tego, jak finalnie będzie wyglądał skład na nowy sezon!