Wstawaj Kajojojek13. Zesrałeś się,musisz się umyć i trzeba pościel zmienić.
No dobra jeden stoper w to okienko to jest obowiązek
Płakał nie będę, ale jeśli wiedzą że nie idą im negocjacje to myślę że kupno w styczniu stopera to jest mus
Odstawienie Szobo mogło by trochę zburzyć jego rozwój, nie wiadomo co z Robertsonem i dwójką weteranów Salah van Dijk, jak odejdą to trzeba za nich szukać zastępstwa. Do tego Robertson i Bradley to nie wahadłowi więc musiałby być elastyczny trener by ich wykorzystać. Choć mogli by tam zagrać.
Tekst o zmianie pościeli zrobił mi wieczór ![]()
![]()
![]()
I bardzo dobrze. Konate niech zajmie się elektryką, to mu najlepiej wychodzi.
@Kajojojek13 Salah i Konate na 99% odchodzą z klubu. Bardziej realistyczna wersja:
Nie wyobrażam sobie odejścia vvd. Przejście na 3 mogło by wydluzyc jego karierę. Co do robbo to po prostu nie mam alternatywy żadnej na tym etapie, a uważam że taki lider przy nowym trenerze przyda się w szatni.
Sytuacja salah jest trudna do ocenienia. Nie zgadzam się ze @spawacz że odejdzie na 99%. Choć jest to możliwe. Właściwie dopuszczam każdy scenariusz. Ja napewno nie skreślam kogoś z taka etyka pracy.
Mysl że niesprawiedliwie jest dawać szobo na ławkę bo napewno gdzieś miejsce by sobie wywalczył, ale chciałem podkreślić ważność transferu whartona. Jednak w ustawieniu z dwoma 8 może to być również Anderson.
Jeśli chodzi o Salaha to wątpię żeby w klubę dali się nabrać na kolejny sezon nawet zakładając jego 2/3 miesiące dobrej gry. Imo odejdzie po sezonie.
Może gdyby potrafił usiąść na ławce to by go zostawili, ale wiemy jak jest. Przyjdzie nowy trener i nie zostawia mu kogoś takiego
Plus problem jest też taki, że Salah ma coś 400-450k tygodniówki. Nie jesteśmy biedakami, ale ciężko mi wyobrazić sobie luksus posiadania rezerwowego z takim kontraktem. Rezerwowego, który piłkarsko może już nie dojeżdżać i który będzie nadąsany za każdym razem, że wchodzi z ławki a nie gra w podstawie.
Trzeba liczyć na transfer Salaha poza Anfield, bo bez tego będzie problem z jakimikolwiek zakupami na skrzydło.
To byłby genialny transfer. Jeden z najszybszych obrońców. Jeden z głównych kandydatow na LCB. Lepszy jest jedynie Bastoni.
Jeśli szejkowie się latem zgłoszą po Salaha to pewnie go oddamy za kilkadziesiąt mln plus zwolnienie tygodniowki.
Mo nie jest już wartością dodaną do zespołu, raczej jednym z wielu, graczem na pograniczu pierwszego składu i ławki. Tyle, że po pierwsze on takiego stanu rzeczy nie zaakceptuje, po drugie nie stać nas na rezerwowego z pensją 400k.
Transfer byłby najlepszym rozwiązaniem, mielibyśmy kasę na nowego napastnika, zamiast męczyć się z coraz słabszym Salahem, mając w perspektywie jego odejście za darmo.
Oczywiście jest zawsze szansa, że Mo znów odpali i zacznie rozstawiać rywali po kątach, ale na ile to realne?
Trzeba przebudować ofensywę, nie wiem jakim systemem i z jakim trenerem będziemy grali w kolejnym sezonie, ale zmiana warty jest konieczna. Wymarzony ruch z przodu to Olisee za Salaha.
Bardzo, jeśli trener ma pojęcia jak z Salaha korzystać i będzie miał odpowiednie wsparcie na boisku. Nawet jeśli nie jako strzelec to jako asystent bramek.
Chłop dawał takie ciastka przez ostatnie 2 lata, że, gdyby nie Nunez i reszta wesłoej ekipy z przodu w ostatnim czasie to mógłby zakręcić się w okolicach rekordu asyst w pojedyncznym sezonie PL.
Jak w ogóle można podważać jego jakość do takiego stopnia, tego nie zrozumiem.
Obecny system nie sprzyja żadnemu naszemu skrzydłowemu, dosłownie - ŻADNEMU.
Każdy kto gra na skrzydle, szczególnie prawym jest osamotniony i musi non stop albo podawać do tyłu, albo liczyć na to, że minie 2-3 obrońców.
Frimpong się wyróżnia, bo dzięki szybkości, mija jednego obrońce i wali dośrodkowanie, bo więcej opcji koledzy mu nie dają, bo Ci stoją sobie gdzieś za długim słupku najczęściej i czekają na cud.
Natomiast poza szybkością, ile razy w meczu jak tam gra jesteśmy w stanie go odizolować i dać mu miejsce na tym skrzydle, żeby mógł nabiegać na wolną przestrzeń? Praktycznie w ogóle, bo gramy statycznie w środku i przeciwnik zawsze jest w stanie się przesunąć do krycia.
Graliśmy jeden mecz w tym sezonie diamentem, gdzie Salah grał jako napastnik i wyglądał znakomicie, grając bliżej środka, mogąc być częściej przy piłce i w rozegraniu.
Ekitike-Salah
Wirtz
Szobo Macca
Fajnie jakbyśmy po jego powrocie wrócili do diamentu mając na bokach obrony Kerkeza i Frimponga, bo innej opcji na dobrą grę nie widzę.
Van de Ven uważam mógłby być jeszcze lepszy w formacji na 3-5-2. Ma dość często problemy mięśniowe, ale uważam, że i tak byłoby warto się o niego postarać.
Kupić Van de Vena, wziąć za darmo Guehiego, przedłużyć Robbo jako alternatywę dla LŚO i LO, dodatkowo wziąć jakiegoś taniego młodego do ogrywania wraz z Leonim. Wtedy można byłoby olać Konate, sprzedać Gomeza i można przejść na formację pod Alonso. Lato może być równie ekscytujące co ostatnio. Ciekaw jestem też na ile będziemy zainteresowani Xabim. Slot teraz dopiero poczuje presję, bo zacznie znów regularnie tracić punkty to wydaje mi się Liverpool nie będzie miał problemu z ruszeniem po Alonso.
Ja z kolei mocno czekam na moment, jak się na forumku otworzą oczy po odejściu Konate. Ktokolwiek będzie grał za Konate, czy będzie to Van de Ven, Guehi czy inny Ordonez, będzie też niestety często, gęsto robił błędy. Powiem więcej, nowy ŚO będzie pod kazdym względem gorszy od Ibou.
Jakiej narracji można się spodziewać wtedy? Podaję przykłady:
- Guehi jest świetny, ale musi grać ze starym VVD (musi “niańczyć” VVD)
- Dajcie nowemu czas, to dopiero początki
Konate to taki Diaz środka obrony. Szybciutko się oczy pootwierają.
Slot nienawidzi Chiesy, Gakpo to jego syn, nienawidzi młodzieży, a Deschamps gra Konate w podstawie, bo ma z nim romans. ![]()
Jak mówię, Konate to top i zobaczymy jak sobie poradzi następca. Konate powinno się zatrzymać, bo to europejski poziom, po prostu. Jakościowo mamy wielu o niebo słabszych na innych pozycjach.
A propo, przepłaconych średniaków to przykład idealny: Chiesa. Idealny sygnał dla reszty, że dla piłkarskich wraków jest miejsce na Anfield z olbrzymim kontraktem, jak na prezentowany poziom i fakt, że w poprzednim klubie dłuższy czas grał ogony albo się leczył.
Fakt, że Chiesa dostaje więcej od Konate (porównaj wkład obu piłkarzy, ilość minut) to żart.
Nie. Diaz od początku grał wszystko w podstawie. Konate przegrywał rywalizację z Matipem.
Diaz miał tylko jeden uraz, a tak był dostępny zawsze. Konate choć ostatnie 2 lata są świetne jeśli chodzi o dostępność tak wcześniej był z tym problem.
Konate przez 5 lat zagrał jeden wyborny sezon. Reszta mocno średnia.
Diaz zawsze co najmniej dobry poziom dowoził. A jego jedyną zniżka formy była chwilę po urazie i porwaniu ojca co chyba można uznać za “nietypowa sytuację”.
Diaz w wieku prawie 29 lat mając roczny kontrakt przyciągnął zainteresowanie gigantów w postaci Bayernu i Barcelony i zapewnił nam 70m zysku.
Konate ma problemy z zainteresowaniem topu mimo że w idealnym wieku dla obrońcy jest do wzięcia za darmo.
Klub chce podpisać Konate jednak wszystko ma swoje granice. Przepłacanie graczy którzy na to nie zasługują może spowodować lawinę przeciętniaków z olbrzymimi kontraktami których nie da się później nigdzie sprzedać. Taka sytuacja jest później niesamowicie trudna do odkręcenia. Widać to po united np.
Aktualnie nie ma dla nas dobrej opcji. Wiadomo konate mimo wszystko prezentuje solidny poziom i lepiej mieć go w kadrze niż nie. Mam nadzieję że ostatecznie uda się dogadać i Ibou zostanie.
Lista pozycji,ktore powinny zostac u nas wzmocnione:
- prawa obrona
- srodek defensywy
- zastepca dla Gravena
- lewoskrzydlowy
Czy ktokolwiek pojawi sie u nas w zimowym okienku aby uzupelnic te braki?
Osobiscie uwazam,ze NIE!
To można by jakoś połączyć i znaleźć kogoś uniwersalnego kto obskoczy dwie pozycje ale nic się w tej kwestii nie zmieni bo nie wiadomo kto nas bedzie trenował po sezonie i w jakim systemie będziemy grali
Idealnie było by kupić nie zastępcę dla Gravena a typową 6, która mogła by grać obok niego i go odciążyć ( coś jak Zubi i Rice w armatkach). Najlepiej pasowałby Wharton.
Tu to samo co z prawą obroną. Nie wiadomo w jakim systemie będziemy grali i czy skrzydłowy będzie potrzebny
Zamiast się tyle produkować, wystarczyłoby: potrzebujemy samych uniwersalnych piłkarzy, takich co każdy obskoczy kilka pozycji, ale w gruncie rzeczy to nie potrzebujemy nikogo, bo nie wiemy co chcemy grać ani z kim.
Dlatego nie kupujemy nic i liczymy na cud, że kolejny obrońca nam nie wypadnie. A jakby wypadł to trudno. Najwyżej Xabi będzie grał w LE zamiast LM. No bywa. ![]()
a transferów później nie będzie, bo pieniędzy z LM nie ma🤪 i koło się zamyka
Ciężko mówić kogo potrzebujemy bo na dobrą sprawę niewiadomo kto będzie nas trenował. 2 najmocniejsze opcje (slot, Alonso) grają w znacznie innej taktyce. Jeśli będzie to XA to napewno stoperzy i być może ktoś na prawe wachadło. Z kolei przy slocie warto kupić dmf i 1 albo 2 skrzydłowych (myślę że salah jako prawa 10 na większe szanse jeszcze cos pokazać niż na skrzydle).