Jasne. Thiago. Lewandowski.
Ja uważam że szanse na olise są minimalne i musi się wiele rzeczy zgrać.
Dla Bayernu zmieniła się trochę sytuacja w ostatnich latach. Dawniej rządzili bundesliga a jak ktoś się wyróżnił to od razu cyk do Monachium. 2001 rok Leverkusen kapitalny sezon. Rok później ballack, Lucio w Bayernie.
Klopp i wykupienie mu hummelsa i goetze. Neuer.
Teraz kluby bundesligi wola wypychać graczy nawet do średniaka premier league. Gracze równiez Wola bo liga lepsza i lepsza kasa.
To okienko wirtz urabianiy 2 lata i cyk do lfc. Woltemade podebrał im Newcastle mimo 3 ofert Bayernu. Leverkusen rozsprzedane, ale głównie po Anglii.
Ok udało im się z tahem, ale głównie dlatego że Anglia niespecjalnie go chciała(kloc).
Musieli ratować się starszym Diazem za górę siana.
Rok wcześniej 6-7 trenerow im odmówiło.
Nie chcę z nich robić dziadów, ale muszą zacząć mądrze zarządzać finansami bo nie dogonią premier league.
Oczywiście nie robię z Bayernu dziadów
[Axel Hesse] Xabi Alonso jest gotowy na Liverpool. Jeśli Liverpool złoży konkretną ofertę, to ją zaakceptuje, pod warunkiem, że z góry zostaną spełnione jego warunki. Chodzi tu o jego wpływ na planowanie składu. (To na lato, nie na teraz)
Kurde odchodzi Salah, przychodzi Xabi. Ile to już lat minęło. Trochę xabi jest za stary żeby zastąpić Salaha, ale On nigdy nie bazował na szybkości. Te długie passy do Ekitike będą genialne
Słowo klucz: Jeśli Liverpool złoży konkretną ofertę.
Wcale się nie zdziwie jak władze są tak zapatrzeni na Slota, i zdobyte przez niego mistrzostwo rok temu będzie głównym powodem że jeszcze warto mu dać szansę na kolejny sezon - także nie nakręcajcie się bo w sierpniu obudzimy się z wielkiem Arne Slotem na ławce trenerskiej.
Na dzisiaj:
OUT: Salah, Konate, Rhys Williams, Robertson
50/50: Endo (2027), Bajcetic (2027), Jones (2027), Gomez (2027), Chiesa (2028)
w nawiasie koniec kontraktu
Takie przewietrzenie szatni wiąże się z koniecznością uzupełnienia o co najmniej:
2 x ŚO, ŚP/DM, PS. Chyba że Frimpong będzie grał na skrzydle. A gdyby jeszcze odpalili Gakpo za dobry hajs, to i LS, chyba że ktoś doprowadzi Chiesę do używalności z sezonu 20/21.
Ciekawe co zrobią z Bajceticiem, Jonesem i Gomezem, a zwłaszcza z Curtisem i Joe. Ich sprzedaż spowoduje, że na w miarę sensownym poziomie spośród zawodników grających w Liverpoolu przez 3 lata, przed ukończeniem 21 roku życia pozostanie tylko Bradley. A może miec to znaczenie przy rejestracji skladu do rozgrywek europejskich. Nie zdziwię się, że dostaną nowe kontrakty jeśli Joe postanowi, że dalej chce być zapchajdziurą u nas, a Curtis obniży oczekiwania względem swojej pensji
Z czego on ma cokolwiek obniżać, skoro zarabia 50k funtów tygodniowo, co jest jedną z najniższych pensji w klubie.
Myślę, że biorąc pod uwagę jego staż i fakt, że taki Chiesa zarabia 150k, okolice 100k są realistyczne.
Edit:
@roberthum
Śledzę informacje kontraktowe od długiego czasu, ale nigdzie nie widziałem, żadnych informacji o 200k dla Curtisa, takie kwoty padły jedynie przy Konate.
Jak pokażesz mi źródło to będę w stanie uwierzyć ![]()
Tyle zarabia teraz. Na pewno chce znacznej poprawy wynagrodzenia przy nowym kontrakcie i chodzi mi o obniżenie oczekiwań co do potencjalnej podwyżki. Przecież chodziły plotki, że oczekuje około 200 k/week przy przedłużeniu umowy
Przyznaję, że to sa info ze słabych źródeł, ale myślę, rzeczywistośc pokazuje, że coś jest na rzeczy. Nie sądzę, że przy wymaganiach rzedu 100 k/week bylibyśmy świadkami takiego impasu w rozmowach kontraktowych, więc musi być jakaś wyraźna przepaść między oczekiwaniami zawodnika i ofertą klubu
Jones to może dostanie 100k jak pójdzie do Brentfordu grać za Hendersona.
Żeby unaocznić skalę szaleństwa - Jones jest młodszy od Szoboszlaia o 3 miesiące (30.01.2001 vs. 25.10.2000), a chyba nie trzeba podkreślać wpływu na grę drużyny i jakości piłkarskiej.
Nie chce mi się tego teraz dokładnie liczyć, ale jestem prawie pewien, że będizemy mieli problem ze statusem HG w zespole, jeśli poleci Jones, Gomez i Williams.
Tak naprawdę ten problem objawi się w ilości zawodników, którzy będą mogli zostać zgłoszeni. Można zgłosić 17 piłkarzy bez HG oraz 8 piłkarzy w wieku powyżej 21 roku życia ze statusem HG. Jak zabraknie nam takich zawodników to po prostu będziemy mogli zgłosić nie 25 piłkarzy a np. 20 i skład uzupełniać zawodnikami U-21.
W LM jest to bardziej restrykcyjne, bo nie każdy zawodnik U-21 może grać bez zgłoszenia (wymóg 2 lat pobytu w klubie) oraz w zawodnikach HG 4 musi byćprzez co najmniej 3 lata przed ukończeniem 21 roku życia w klubie a 4 wystarczy, że w kraju.
Jeśli nie ściągniemy po sprzedaży tych grajków ich zastępców (ze statusem HG) to będziemy zmuszeni zgłaszać węższą kadrę
Gomez i Jones sa HG klubowi, wiec będzie problem jak obaj odejdą, owszem weższą kadre trzeba zgłosić, ale na zastepstwo Jonesa by trzeba kupic pomocnika z HG. Bo my chyba mamy juz 17 non Hg teraz?
Teraz mamy 16 bez HG + Leoni, którego trzeba zgłaszać w Europie. Jednak szykuja się odejścia - Salah i Robertson to na pewno odejdą. Konate bardzo prawdopodobne. Endo i Chiesa też mogą być do odstrzału, więc może zwolnić się 5 miejsc (któe oczywiście będzie trzeba w jakiś sposób uzupełnić)
No to fakt, jest to jedna z teorii, ale z drugiej strony w tym momencie u większości zawodników impas może być spowodowany też osobą Slota.
Nasze wyniki są coraz gorsze i przed latem nie wyglądamy jak klub, który może się bić o najwyższe cele.
Sam Curtis miał ponoć spinę z Arne i o tyle o ile to nie jest potwierdzone, Arne zamęcza w środku Macce i Gravena w ostatnim czasie, gdy Curtis zasiada na ławce, a mógłby odciążyć ich bez dwóch zdań.
Nasza sytuacja z wychowankami jest tragiczna, więc Curtis musi zostać.
Jest jaki jest, ale nie samymi gwiazdami zespoły funkcjonują i zespoły Kloppa sa tego idealnym przykładem.
Liczę, że jednak z Łysym się pożegnamy i od września wrócimy na odpowiednie tory mentalne i fizyczne.
Bardzo dużo dziś plotek znowu o Alonso. Ktoś coś?
Chwilowy sezon ogórkowy, bo przerwa na reprezentacje, więc trzeba coś napisać, żeby klikalność za mocno nie spadła.
Pewniejsze źródła odezwą się za 2 miesiące albo jak Liverpool już straci szanse na cokolwiek na wszystkich frontach, łącznie z top5.
No ta jest dużo mediów którym zależy na klikach dając nagłówki z czapy
Jeszcze Woodman i ewentualnie Jaros mają status HG. W przypadku odejścia Gomeza lub Jonesa przydałoby się kupić innych ze statusem. Proponuję Cresswell i Whartona. W około 100 mln powinniśmy się zamknąć na tych dwóch grajków xd
I będą pisać. Dla mnie najważniejsze, że Hesse(mocne źródło związane z Alonso) już potwierdził zwolnienie Slota i gotowość Alonso do przejęcia roli. Kwestia czasu, kiedy wszystko ogłoszą oficjalnie, bo jeszcze jakieś szczegóły są dogrywane. Xabi chce mieć większą rolę, niż Slot.
Woodman koniec kontraktu po sezonie.
A co do Whartona to ostatnio YT podsunął mi jakiś podcast, w którym bodajże Carragher omawiał zapaść Liverpoolu, wskazując na Andersona jako potencjalne wzmocnienie i ludzie w komentarzach byli zaskoczeni, że Wharton nawet nie był brany pod uwagę ani na moment, więc może nie taki Wharton piękny jak go tu malują.