Alisson, Salah, Robertson .. Coraz mniej jest składników które dawały piękny smak trofeów i emocji.
Niedobrze się dzieje. Mam wrażenie, że ktoś traci nad wszystkim kontrolę. Marny trener, istny paparuch pobija wszelkie anty rekordy chodzi uśmiechnięty i w sobie zakochany i po tak tragicznym sezonie i grze coś biadoli o okienku i nowych zawodnikach.
Legendy zaczynają odchodzić. Zostało wywalone mnóstwo pieniędzy, które praktycznie nic nie dało, a przed nami kolejne wyzwania i konieczność solidnego uzupełnienia składu jeśli chcemy cokolwiek więcej znaczyć w Europie.
Tak się mówi, że nikt w klubie głośno nie powie, że Arne out bo to źle wpłynie na drużynę. Nie mówią i coś to daje? Jesteśmy tragiczni, więc i nie zapowiada się na poprawę więc, może byłoby warto powiedzieć zawodnikom by spieli dupy dla siebie bo jajko zostanie z klubu wypie*dolony i jak się dostaną do LM to i tak bez niego.
A moze on faktycznie dostał cynk, że zostanie? Na co nasi liczą w takim razie? Arne ma w wakacje podszkolić się grając w FM? Nagle zacznie mieć jaja i posłuch u piłkarzy? Dla mnie nie zatrudnienie Alonso gdy jesteśmy tak gówniani, a ten zgłasza chęć objęcia klubu to byłaby istna tragedia, coś niepojętego.
Zgłosimy się po kogoś topowego i czym go zachęcimy? Jajkiem?
Ten uważam, że Ali to klasa światowa. ALE.. Z drugiej strony cieszę się, że klub uczy się na własnych błędach z poprzednich lat i tych wszystkich Keitów i Chamberleinów, czy chociażby Wijnalduma. Klub piłkarski musi zarabiać i w odpowiednim czasie wymieniać trybiki, a nie, jak za Kloppa. Albo na hura, albo wcale. Nie wiem czemu taki Arsenal potrafił kupić np tego Mosquere z Valencii prawie, jak za darmo, albo Barcelona Roniego, a my nie. Czemu nie można kupić zawodnika, żeby siedział na ławce i był uzupełnieniem składu, jak Madueke w Arsenalu. A o Trossarda to już w ogóle błagałem nasz komitet transferowy, bo chłop jest idealnym zawodnikiem pomiędzy pierwszym składem a rezerwą. Jeżeli przedłużyliśmy kontrakt z Allim tylko po to, żeby na nim zarobić to jestem, jak najbardziej ZAA!! Szkoda jedynie, że nie uda się zarobić tych ogromnych milionów Ł na Salahu..
Zmiana pokoleniowa to coś normalnego, przecież ‘złota’ ekipa Kloppa z lat 2018-2020 to dziś zawodnicy w wieku mniej więcej 30-36 lat (wiem, Milner 40). Więc trudno się dziwić, że oni odchodzą. W Man City z okresu tej niezwykłej rywalizacji LFC-MC też prawie nikogo już nie ma.
Problemem jest to, że mamy opóźnione transfery do klubu i że na odchodzacych często niewiele zarabiamy - najnowszy przypadek to Salah, za którego nie dostaniemy złamanego grosza (absurd jak dla mnie) czy Robertson.
Chociaż największym problemem jest czlowiek za sterami, mam nadzieję, że w nowy sezon wejdziemy w nowym bossem.
Przede wszystkim robimy dany transfer wtedy gdy odchodzi ktoś. Odszedł Diaz i Nunez, przyszedł Isak, Ekitike. Tak jak piszesz, ciągle jesteśmy spóźnieni z transferami no i oczywiście jak to lfc ma w genach nigdy nie przeprowadzamy okienka tak aby wszystkie braki uzupełnić. Nowe nabytki wiadomo, że potrzebują czasu, i zamiast na spokojnie dostać sezon na zgranie się to od razu na nich wszystko się opiera. Niestety chcemy czy nie, ale tyle zmian co mieliśmy musiało się na nas odbić. Już nie wspominając o tym, że głowny mózg tego projektu nie dojechał i jednak nie wie jak to ułożyć… Więc trzeba chyba zacząć zmiany od tego głównego trybiku.
Ciekawe jak kontuzja Hugo wpłynie na letnie transfery czy szykowane bedzie zastępstwo . A moze bedziemy czekac cierpliwe aż wróci. Bo wiadomo Gapko jest na miejscu i wtedy to już wogule bedzie gral wszystko
Problemem jest też to że Edwards i jego przydupas Richi nie potrafią robić transferów i wyrzucili lekką ręką 500 mln funtów w błoto
Wątpię w transfer kolejnego napastnika. Zostanie Gakpo, pewnie Ngumoha będzie grać więcej w pierwszym składzie więc Gakpo może wypełnić rolę zmiennika Isaka/Ngumohy. Priorytetem na to okienko będzie ktoś na prawą stronę za Salaha (chyba że nie będzie right players to wtedy przesuniemy na prawą Szoboszlaia albo wystawi się tam Frimpomga, a na PO może grać Bradley/ktoś nowy). Tylu transferów co w poprzednie lato to już na bank nie będzie. Obstawiam ze ściągną jeszcze jakiegoś rezerwowego Bramkarza i może zmiennika na LO i to tyle. Na ŚO będzie VVD, Jacquet i Leoni + może przedłuża kontrakt z Konate.
Lysy mówił też o sprzedaży więc pewnie pożegnamy Chiese, Jonesa, Gomeza i Alissona
To byłby spoko ruch, kończy mu się kontrakt, więc zaoszczędzilibyśmy na kwocie odstępnego, którą można by przeznaczyć na uzupełnienie innej pozycji. Z Virgilem, Ibou, Jacquetem, Senesim i Leonim powinniśmy być jako tako zabezpieczeni (jeżeli Ibou faktycznie zostaje).
Oby to nie była prawda z Alissonem. Choć nie zdziwiłbym się, gdyby rozważał odejście patrząc na to ile ma pracy na bramce w zespole Slota. I wcale nie zapowiada się, że nagle zaczniemy grać lepiej w obronie i będzie lżej.
Trudno patrzeć jakoś optymistycznie w kierunku następnego sezonu tak długo jak wiadomo, że Slot jest naszym trenerem.
Odejścia Salaha i Robbo + nieobecność Ekitiké pewnie przez znaczną część sezonu 2026/27 automatycznie sprawiają, że już na dzień dzisiejszy brakuje nam 3 piłkarzy, aby przyszełego sezonu nie zacząć z osłabioną kadrą w stosunku do tego, co mamy dzisiaj. Nie wspominając o tym, że aktualna kadra również wymaga kilku poważnych wzmocnień.
Przecież to jest nierealne, że w lecie ściągniemy 2 napastników, lewego skrzydłowego i dwóch prawoskrzydłowych, żeby atak był kompletny pod względem ilości zawodników. Bo bez takich wzmocnień już dzisiaj wiadomo, że Slot niczego nie osiągnie w ostatnim roku swojego kontraktu (gdyby miał zostać) poza ewentualnie zakwalifikowaniem się do LM.
Pierwsza 11 na start nastepnego sezonu w tej chwili to wyglada jakos tak mniej wiecej:
Mamardaszwili/Alisson
Frimpong - Leoni - VvD - Kerkez
Gravenberch - MacAllister - Szoboszlai
Wirtz - Isak - Hapko
(ten Wirtz/Szoboszlai to jakos tak wymiennie bo i tak nie mamy nikogo na tamto skrzydlo)
No wyglada to generalnie jak zart. Co lepsze - na lawce nie ma prawie zadnych sensownych zmiennikow. Poza Ngumohą i Jonesem, chociaz ten drugi tez coś przebąkuje o odejściu. Giga Bradleya, który miał zjeść na śniadanie TAA wg. połowy forumka to nawet ciężko liczyć jako profesjonalnego piłkarza. Slot przez dwa lata tutaj nie zbudował właściwie ani jednego piłkarza, co najwyżej kilku zniszczył, kilku pod jego batutą odejdzie… i to są całe jego osiągnięcia kadrowe. Niesamowicie ugotował holender. Dodatkowo już teraz wiadomo, że żaden normalny piłkarz nie będzie zainteresowany grą pod Slotem, nawet w LM więc pewnie zaczną się wyszukane transfery Edwardsa & Hughesa w stylu Markowiczów i innych Emre Czanów (w sumie już się zaczęły).
Środek obrony wygląda równie tragicznie co reszta składu - Leoni miesiące przerwy, JJ bez gry przez kilka miesięcy (obaj młodzi, kompletnie niedoświadczeni i jeżeli będą grać chociaż na poziomie Quansaha to będzie sukces), Konate bez kontraktu, Gomez to się nadaje jako maskotka drużyny, a nie piłkarz i do tego stary VvD, który wali babole co mecz. Brak lewego obrońcy na ławce, brak prawego obrońcy na ławce (zresztą w podstawie też xD).
Napad po wydaniu 200m okienko temu też będzie słaby. Już sam pomysł ściągnięcia jednocześnie Ekitike i Isaka był debilny, ale fakt, że nie mamy nikogo na prawe skrzydło, ani nawet na lewe to już totalny absurd. Gakpo może być co najwyżej zmiennikiem bo nie było nawet jednego momentu od kiedy przyszedł do tego klubu żeby zasługiwał na pierwszy skład. Ngumoha jest młody. Na prawym skrzydle od Lipca nie mamy już nikogo.
A na czele tego burdelu stoi typ, który nie ma pojęcia co zrobi. Dwa lata temu sie spruwałem tutaj, że po Kloppie wracamy do tego syfu jaki był wcześniej z idiotycznymi transferami, złymi decyzjami i rotacją słabych trenerów na czele z Edwardsem. No to jesteśmy na świetnym kursie żeby właśnie wrócić do ery pre-Kloppowej.
Sprzedaż Alissona za kilka milionów to strzał w stopę. Ktoś będzie musiał go zastąpić bo Mamardaszwili potrzebuje konkurenta. Zarobimy mało wydamy więcej na zastępstwo. Tyko Kellehera żal. Podobna historia z Robertsonem, trzeba sprzedać greka i kupić kogoś sensowego a nie tylko dla sztuki.
Jeżeli weźmiemy problemy na skrzydle to na już trzeba kupić dwóch skrzydłowych do pierwszego składu. Gakpo jak uda się sprzedać to jeszcze jednego . Kolejna sprawa to zakup kogoś do środka pomocy kto może grać jako defensywny pomocnik i jako partner Gravena. Do obrony trzeba tego Sensiego ściągnąć potrzebujemy ludzi na już a Leoni i Jacqueta to melodia przyszłości.
Reasumując Liverpool na szybko potrzebuje 6-7 piłkarzy i jest niewielu ludzi których można sprzedać i otrzymać odpowiednie środki na nowe transfery. Jak za dużo sprzedadzą to na ławkę będziemy sadzać juniorów
Póki co jest tak wiele niewiadomych, że nawet ciężko jest wymyślać realne scenariusze. Wiadomo tylko, że odejdzie Salah i Robertson. Konate znak zapytania, pogłoski o Alissonie. Endo, Jones i Gomez rok do końca kontraktu, podobnie jak wracający z wypożyczenia Tsimikas i Bajcetić. Mac Allisterowi zaraz może odpalić się gen południowca z miłością do Realu/Barcelony, bo już w wywiadach wysyła komunikaty, że jest zaangażowany na Anfield, ale kiedyś i tak przeprowadzi się do Hiszpanii, a długoterminowo powrót do Argentyny.
Przydałoby się przede wszystkim odpalić ludzi, z których i tak nie ma pożytku - Endo, Chiesa, Tsimikas, Bajcetić i Gomez. Jak się znajdzie chętny na Jonesa to również. Na chętnych na Gakpo nawet nie liczę, bo nie ma głupich, za to głupi w LFC dali mu kontrakt na 250k/week. Nie zdziwi mnie sprzedaż Mac Allistera, bo mam wrażenie, że i tak nie będzie chętny przedłużać kontraktu, a FSG może chcieć zbilansować nowe nabytki. Choć ja bym próbował iść w swap deal z Bayernem - Mac Allister za Olise. Jeśli przyjdzie tu DM, to z trójki Szoboszlai, Gravenberch i Mac Allister można by było poświęcić Argentyńczyka, bo w Bayernie wśród pomocników Goretzka, Guerreiro i Ndiaye koniec kontraktu, Kimmich z Pavloviciem jako defensywni i zostaje im 20-letni Bischof jako ŚP. Gra warta świeczki.
Odejście Salaha i Robertsona to 560k uwolnionej tygodniówki. Chiesa 150k, Gomez 85k, Endo 50k, Jones 50k i robi się 900k tygodniówki. A może jeszcze Konate 150k i Alisson 150k. Takie środki na liście płac dają sporo możliwości, bo nowe nabytki nie dostaną na dzień dobry 300k (wyjątkiem byłoby pozyskanie Olise, jemu warto).
Mamy tyle potrzeb jeśli chodzi o wzmocnienie pierwszej drużyny, że niemożliwe jest ogarnięcie wszystkiego w jeden sezon. Niektórym pewnie trzeba będzie sypnąć groszem na pensje (jak np. Jonesowi), żeby zostawić ich w klubie. Do odstrzału na pewno są Endo (o ile ktoś go kupi - stawiam, że odejdzie po wygaśnięciu kontraktu), Chiesa, Tsimikas (kolejny pewnie niesprzedawalny) i Bajcetic (w niego przestałem juz wierzyć).
Widzę, że nawet w takich listach nie jest wymieniany Endo, co niestety potwierdza tylko, że będzie to zawodnik niesprzedawalny i odejdzie dopiero wraz z końcem kontraktu
Przede wszystkim to trzeba wywalić trenera… i mam nadzieję, że Orstein i inni rzekomo wiarygodni dziennikarze się mylą.
Ale drugą sprawą jest kto by ewentualnie przyszedł, bo każdy z nowych menadżerów (tym bardziej Alonso) chciałby więcej transferów i mieć coś do powiedzenia w ich kwestii niż Slot, a coś mi się wydaje, że znów włączy się FSG skąpstwo do potęgi…
Dzisiejszy artykuł the telegraph przedstawia dość dużą liczbę gości, którzy mogą nas opuścić i tak patrząc na nią to realnie za tych piłkarzy możemy dostać 150-160 mln funtów + zwolnienie wysokich tygodniówek. Dodając do tego zysk z LM w postaci prawie 100 mln i może właściciele dorzucą parę groszy od siebie w postaci dajmy na to 60 mln to daje nam całkiem pokaźną kwotę, choć oczywiście braków ogrom.
Myślę, że naszym priorytetem powinien być Diomande (na Olise nawet nie ma co spoglądać). Defensywny pomocnik z prawdziwego zdarzenia jest na potrzebny od dawna. Chciałbym tu zobaczyć Camavinge lub Whartona. Do tego wziąłbym Archiego Gray’a, który nie dość, że jest homegrown to jeszcze z powodzeniem może grać na prawej obronie. Do tego za darmo Senesi jako opcja na środek i awaryjnie na lewą obronę. Wydaje mi się, że Tsimikas będzie alternatywą dla Kerkeza w przyszłym sezonie, choć zastanowiłbym się nad Chambersem (też homegrown w końcu). Przy kontuzji Ekitike napastnik lub skrzydłowy mogący grać na szpicy też będzie potrzebny, więc poszedłbym po Gordona lub Kroupiego (tyle że za młodego pewnie zażyczą sobie z 80 mln po takim debiutanckim sezonie). Świetną opcją jest też Toure. Hoffenheim chce za niego ok. 40 mln euro, a talent ma spory. Ewentualnie można pójść po Wilsona, też kończy mu się kontrakt, a w PL sprawdzony i jako nasz wychowanek uważam chciałby wrócić.
Diomande 80 mln funtów
Camavinga/Wharton 50-60 mln
Gray 40 mln
Gordon 60 mln
Jacquet 50 mln
Toure 35 mln/Wilson za darmo
Senesi za darmo
Uważam, że mógłby to z powodzeniem wyglądać, ale niestety nie z łysym za sterami.
Gomez i Jones to jednak Anglicy, za nich płaci się więcej. 40-45 mln za Curtisa uważam jest realne + za Gomeza 12-15. O Rhysie nie wiedziałem, że w końcu kończy kontrakt xd ale to znajdzie się jakiś Mcconell, Nallo czy Beck gdzie za całą trójkę powinniśmy dostać 5 mln. Macca to wciąż marka. Jestem przekonany, że zarówno Atletico jak i Real zacierają ręce na niego.
Hughes z Edwardsem pokazali, że potrafią sprzedawać, gorzej z kupowaniem jedynie.
Co? To myślenie bardzo życzeniowe. Z tej listy za konkretny hajs może pójść tylko Mac, a po takim sezonie (jeśli nie odkuje sie na MŚ) to pewnie z max 60 mln za niego dostaniemy. Curtis i Gomez wchodzą w ostatni rok kontraktu, więc jeśli za taką dwójkę dostalibyśmy 40 mln to byłby naprawdę spory sukces. Chiese to pewnie nie będziemy w stanie opylić za więcej niż 10 mln. Na Harveya po straconym sezonie też nie mamy co liczyć na więcej niż 20 mln. Mo, Andy i Rhys odchodzą na wolny transfer a Calvin nie dość, że leszcz to jeszcze wchodzi w ostatni rok kontraktu - tutaj jakiekolwiek pieniądze to byłby dobry deal. Podszedłem do tematu bardzo optymistycznie i naliczyłem 130 mln, a rzeczywistość pewnie będzie bardziej brutalna. Duży zysk to zwolnienie znacznej kasy z tygodniówek
O Elliocie też myśleliśmy, że to Anglik i pójdzie za 40 mln, zwłaszcza, że był po udanym turnieju U-21. Nie było za bardzo chętnych na niego, a transfer do AV jest niemożliwy. Jones jest starszy i przede wszystkim ma ostatni rok kontraktu. Na dodatek póki co przebąkiwało się jedynie o Kogutach jako możliwym zainteresowaniu naszym pomocniiem, ale jak Tottenham spadnie to temat będzie niekatualny. Z Gomezem podobna sytuacja, bo ostatni rok kontraktu oraz podatność na kontuzje na pewno nie zwiekszają jego wartości i zainteresowania nim. Jakieś pieniądze wyciągniemy za naszych piłkarzy, ale w szacowaniu znacznych sum byłbym ostrożny
Licze, że to rzekome poparcie Slota ma jedynie na celu zmobilizowanie trenejro do walki do końca.
Co prawda było by to brutalnie chamskie mówić mu prosto w twarz, że w niego wierzymy, chłopie zostajesz choćby nie wiem co, ba, nawet nasyłać dziennikarzy, aby budowali taka narracje publicznie,
a jednocześnie za plecami negocjować/szukać zastępstwa.
Życie jest brutalne + cel uświęca środki + wierzę w to, dlatego użyłbym raczej słowa ‘kłamią’, albo ‘sieją propagande’ zamiast ‘mylą’
Na rynku obecnie nie ma ŻADNEJ topowej 9 do wyjęcia oprócz Igora Thiago, który będzie kosztował krocie. Serio nie wiem czy nie najlepszym ruchem będzie powrót Nuneza, który zna klub i ma coś do udowodnienia, a nie będzie kosztował majątku. Do tego może obskoczyć skrzydło. Nikogo lepszego nie znajdziemy niestety. Niestety również Robben z Temu musi zostać na kolejny sezon.