Ryan Gravenberch

Żartujesz? W tym sezonie na pewno trochę zjechal z forma, ale dalej daje bardzo dużo, no i mówimy o 27-latku, dla piłkarza środka pola to idealny wiek żeby wejść na najwyższy poziom. Nowy kontrakt na 5 lat to mus!

10 polubień

Dokładnie taki piłkarz może grać do ponad 30. Przykład Gerrarda czy Hendersona. Jak by brać taką skalę że ktoś zjechał poziomem to pół składu jest na sprzedaż.
Mac jest wyceniany na blisko 100 milionów trzeba się zabezpieczyć nawet w przypadku sprzedaży bo to co my odwalamy czasem z kontraktami i oddajemy piłkarzy za darmo to są stracone miliony. Przykład TAA i Konate pokazuje, że nie powinniśmy czekać z przedłużeniami. Zaraz pojawi się Real, PSG ktokolwiek i go weźmie za free.

7 polubień

Pytanie tylko czy zjazd Macca to efekt Slota czy po prostu on już zjeżdża do bazy. Fizycznie to nie jest potwór. Być może pesel zaczyna go dojeżdżać. 5 letni kontrakt to ogromne ryzyko dla klubu.

Co do Ryana - świetna wiadomość. Jeśli obok będzie grał ktoś taki jak Wharton to będziemy mieli mocny środek pola.

280k tygodniowo dla Ryana. Będzie jednym z najlepiej opłacanych w klubie.

Po prostu tak uważam. Jeżeli chodzi o mnie jako kibica to bym nikogo nie sprzedawał. Wiem jak działa nas klub :wink:

Przewija się kwota okolic 250tys funtów pensji. Nieźle jak na 23 latka. Ale wokół niego warto budować zespół. Wiemy co potrafi, a gdzie tu jeszcze do jego granic możliwości, jak tak się zastanowić.

Świetny news!
Graven to obok Szobo najpilniejszy kontrakt do przedłużenia.
Mac Allistera również warto podpisać na kolejne lata, ale mam wrażenie, że Ryan to było największe wyzwanie ze względu na wiek, aż trudno uwierzyć, że on ma dopiero 23 lata.

3 polubienia

Mój ulubiony gracz lfc aktualnie. Uważam że facet ma najbardziej unikatowe cechy w Europie. Nie ma kogoś mającego 1.9m wzrostu który do tego jest tak szybki silny, ale przedewszystkim genialny technicznie.

Fantastyczna informacja i uważam że pod nowym trenerem Graven ustawiony ciutke wyżej w zespole z większą energia i większą ilością miejsca będzie absolutna bestia. Facet ma dopiero 23 lata. To szalone.

1 polubienie

Wspaniała wiadomość,ogromnie się cieszę

I to jest bardzo dobra wiadomość :red_circle::flexed_biceps::grinning_face:

Zgadzam się, że to wyjątkowe. Natomiast czy jemu ten wzrost rzeczywiście coś daje? Czy tylko jest wysoki, ale nie przekłada się to na wybitną grę w powietrzu

Dobre pytanie. Sprawdziłem i tak się to prezentuje

Więc jest na plus ale nie aż taki jak można było przypuszczać.

Moim zdaniem wynika to z jego budowy ciała i tego jaki ma kościec. Jeżeli zobaczymy konate czy przedewszystkim virga to cm są podobne ale ci 2 to wielkie silne chłopy. Ryan ma bliżej do Hugo. Czyli szpakowaty gibki i szybki. Jeżeli dołożymy do tego przeciętny timing i być może skoczność to mamy dobre 57 %.

Natomaist myślę że mega mu to pomaga w ochraniania piłki przed rywalem dodatkowo ma dłuższe ręce.

Dzięki wzrostowi jest również silniejszy bo jak pamiętam mecz z Arsenalem gdzie fizycznie wygrywał z niższym ale znacznie bardziej nabitym Ricem.

Kolejna sprawa że ma on dopiero 23 lata i napewno łatwiej go nauczyć dobrze skakać i wykorzystywać swoje warunki niż kogoś urosnąć, albo tak kontrolować piłkę jak ryana. Ja pamiętam tylko busquetsa aczkolwiek on był znacznie gorszy fizycznie.

2 polubienia

Ciekawe czy zostanie przesunięty wyżej i kupią w końcu tą wymarzoną szóstkę :grinning_face:

Edit.
Ale Gravenberch jest najlepszy właśnie w odbiorze pilki miedzy liniami, przyjecie i obrót. Nie ma walorow w defensywie, jakie powinien miec defensywy pomocnik, nie ma rowniez podan prostopadłych, zatem uwazam ze latem ruszymy po defensywnego pomocnika i mysle ze to bedzie Wharton.
Zobacz jak wyprowadzaja pilke Leoni czy Jacquet, to juz sa troszkę inne opcje w grze do przodu.

Nie ma sensu bo przesuwać wyżej, ja bym go nawet niżej przesunął. I zrobiłbym system bez DMF. Z rozgrywającą 6, ale za to intensywnie pracującą dwójką w pressingu. Graven co najlepsze ma, to wyprowadzanie piłki ze strefy obrony. Stracimy ten atut to będziemy musieli grać z pominięciem rozegrania przez pomoc.

Graven to idealna ofensywna 6 w systemie z pivotem. Dać mu rasową 6 obok i mamy mocny środek pola.

Wharton-Graven
Wirtz

1 polubienie

Szobo ławka, prawa obrona czy Madryt?

Ja to widzę tylko jego w 11 jaką bym chciał, ale przyznaję się że stronniczy jestem

L10 Wirtz R10 Szobo :joy: tak grał Alonso, nie?

Trudno powiedzieć. Zależy czy nowy trener zostanie przy 4-2-3-1, czy przejdziemy np na 3-4-2-1.

Niewątpliwie jest problem z ustawieniem Szobo, bo to klasyczny box to box. Ten sezon ma fantastyczny, ale Wirtz jako 10 jest lepszy, a klasycznymi 8 nie gra się w systemie 4-2-3-1. W 3-4-2-1 mógłby pełnić rolę tej drugiej 10.

Inaczej nie widzę Szobo w podstawowej 11.

Szobo to płuca tej drużyny :smiley: od niego skład się zaczyna, nie ważne na jakiej pozycji

4 polubienia

Ciężko sie zgodzić. Szobo jest najbardziej inteligentnym piłkarzem w kadrze. On rozumie grę i nie musi mieć wyuczonej jednej pozycji. Dlatego radzi sobie w środku jak i na boku. Motorycznie i szybkościowo jest świetny. Jeżeli sam bedzie miał przekonanie do tej zmiany to sobie poradzi jako bardziej cofnięty pomocnik balansujący z Gravenem środek pola. Potrzeba czasu żeby się zgral z resztą drużyny na tej pozycji i doświadczenia. Zdecydowanie bardziej go widzę na tej pozycji niż macalistera któremu brakuję szybkości i na pewno nie jest tak ogarnięty jak Węgier.

Jeżeli nasi partacze z działu sportowego sprowadzili Guehie w lata bądź w styczniu do drużyny a Isak by byl zdrowy i miał jakikolwiek formę to można by przejść na system ala inter Mediolan. Gravena wirtz i Szobo przypomina mi trochę trio Barella, Mkhitarian, calhanoglu.

2 polubienia

Przepraszam bardzo, ale jak tobie wychodzi pożegnać najlepszego gracza drużyny z pierwszej 11? Jeżeli gralibyśmy w systemie 3-4-2-1 w jakiej grał Alonso to potrzeba graczy w środku właściwie umiejących wszystko. Nikt nie pasuje do tego bardziej niż szobo

4 polubienia