Hahaha kibice Realu są oburzeni, że City klubem roku. Przecież szmaty z City i nawet z LFC, były znacznie gorsze, wygrali dzięki popisowi dwóch zawodników.
Real, mistrz Hiszpanii i zwycięzca Ligi Mistrzów trzecią drużyną sezonu, za City i Liverpoolem, których pokonał w półfinale i finale LM. Kuriozalne.
Beznema bezapelacyjnie zasłużenie.
Hipotetycznie:gdybyśmy jednak wygrali LM to ciekawe czy też ktoś wpadłby na pomysł, że City is the Best?
Real był najlepszy jak dla mnie i wybór “pepowców” to kolejne kuriozum tego tzw plebiscytu!
Za wygranie Copa America i bardzo dobry sezon w Barcelonie (indywidualnie). Wg mnie Lewy powinien zgarnąć ZP za 2020 i 2021, ale już nie przesadzajmy xD
Lewandowski zawsze będzie moralnym wygranym ZP w 2020. Ta nagroda i tak jest symboliczna, sam puchar jest warty 100 razy mniej niż zegarki piłkarzy
Manę drugi to xD. On nawet nie był drugim zawodnikiem w klubie, a co dopiero na świecie. Cieszy, ze dobrych kilku zawodników od nas. Z Mane to grubo poniosło ich
@MG75 puchar Afryki to żaden poziom a u nas obudził się na ostatnie 2 miesiące. Do tego w Bayernie bez szału. To już prędzej Lewy, KDB zasłużyli czy nawet Haaland.
Salah piąty, Mane drugi (za sezon w Liverpoolu i mistrzowski PNA), w tym roku indywidualne pozycje piłkarzy wyjatkowo adekwatne.
Podrzucę raz jeszcze na wszelki wypadek, jakby ktoś był zdziwiony, dlaczego Real nie został wybrany najlepszą drużyną sezonu:
To jest nagroda dla NAJLEPSZEGO zespołu, a nie dla drużyny, która najbardziej przyfarciła w finale
Jeśli coś może dziwić, to jedynie zwycięstwo City, bo to jednak my rozegraliśmy najwięcej meczów w Europie, walcząc do końca o poczwórną koronę, zdobywając Puchar Anglii i Puchar Ligi, kończąc Premier League punkt za mistrzem i DOMINUJĄC finał Ligi Mistrzów.
NAJLEPSZYM zespołem sezonu 2021/22 był Real, Liverpool był może najefektowniej grającym, ale to piłka nożna, a nie łyżwiarstwo figurowe.
Moim zdaniem najważniejszym punktem w przyznawaniu nagrody dla zawodnika powinno być jak się zaprezentował indywidualne, w końcu to nagroda dla piłkarza, a nie zespołu (gole, asysty, ogólnie ilość przyznanych nagród MOTM/ bramkarz=obrońcy liczba czystych kont itd), w drugiej kolejności jak zaprezentowała się drużyna w której gra (miejsce w Lidze i Lidze Mistrzów), dopiero w 3 kolejności reprezentacja. Dlaczego reprezentacja jest dla mnie mniej ważna ? Dlatego, że jeżeli zawodnik indywidualnie jest dobry to prędzej czy później zasłuży sobie na transfer do lepszego klubu gdzie będzie miał możliwość wygrywania trofeów, czy kręcenia lepszych liczb, a w reprezentacji już nie jest tak kolorowo. Piłkarz może być wybitny, ale może nic nie wygrywać, bo koledzy nie dotrzymują kroku, a sam nie jest w stanie zmienić otoczenia.
Benzema zasłużenie.
Ale zespół to już komedia, Real wygrał wszystko plus bardzo trudna drabinka w lidze mistrzów.
Chyba to pstryczek w nos dla Pereza za próbę zorganizowania super ligi, inaczej nie da się tego usprawiedliwić.
Liverpool nie zasłużył na nagrodę, jeżeli byśmy zgarnęli poczwórną koronę, to tak. Niestety mieliśmy tylko 2 pokale do tego te mniej istotne.
Dziwne te wybory dla mnie, ok, Mane super gracz, wygrał PNA ale ostatnio w Liverpoolu nie miał wybitnego sezonu. Benzema zasłużenie. Cieszy duża ilość graczy LFC w całym plebiscycie.
Mane miał słaby początek sezonu i świetną drugą część z PNA, Salah odwrotnie, więc ich kolejność jest logiczna, bo Mane dołożył więcej osiągnięć z reprezentacją niż Salah. Być może Mo powinien być trzeci lub czwarty, ale to już niewiele zmienia.
Nie zakładam nowego wątku bo po co. Widzę, że zero dyskusji na forum około plebiscytowych. Na innych forach też cisza. Koledzy koleżanki z różnych grup środowiskowych też nic nie wspominają do tego stopnia, że nawet nie wiedziałem, że wczoraj miała być gala. Czy to trend spadkowy czy przypadek a może poprostu my Polacy obraziliśmy się na tę nagrodę.
W każdym razie, przyznanie nagrody po raz 8 Messiemu za mistrzostwo świata jest dla mnie absurdem który przypieczętowuje niepowagę tej statuetki. Tym bardziej, że w minionych latach to Messi dostawał za statystyki a zwycięzcy najważniejszych trofeów palec w 4 litery.
Biedny Hochland został okradziony jeszcze bardziej niż nasz Lewuś.
Ten pseudo plebiscyt stracił powagę lata temu. Nagradzanie dwóch piłkarzy i przeplatanie kimś pokroju Benzemy straciło dla mnie jakąkolwiek wartość. Messi będzie odbierał te nagrody nawet jak będzie grał z synem w ogródku. To jest po prostu absurd do kwadratu.
Benzema akurat miał sezon życia gdy odbierał Złotą Piłkę, ale rozumiem, że czasami warto ponarzekać.
Haaland miał też rewelacyjny sezon, szkoda, że w kluczowej fazie LM przestał strzelać gole.
Do ZP dla LM w tym roku też nie można się za bardzo czepiać, w końcu MŚ to najważniejszy turniej i był tam najlepszym zawodnikiem.
Chodzi o to, że ten plebiscyt został zdominowany przez Ronaldo i Messiego przez ostatnie lata, a właśnie ktoś zasłużony jak Benzema jest wyjątkiem. MŚ są co cztery lata, Messi zdobywa za nazwisko co roku.
Brakiem powagi i sprawiedliwości jest przede wszystkim nie przyznanie jej Lewandowskiemu gdy należała mu się za 2020 rok. Lekko mówiąc ta nagroda to po prostu farsa jak i cała ta gala. Lepiej było wysłać mu kurierem ta złota pilke i oszczędzić ludziom tego “widowiska”.
Messi jest najlepszy ok i chyba nikt z tym nie zamierza się spierać, ale bywały lata kiedy naprawdę inni piłkarze zasługiwali na to wyróżnienie: Sneijder, Ribery, Van Dijk, Lewandowski. Cóż jednak zrobić skoro to konkurs popularności.
Kiedyś to się nawet denerwowałem jak Messi kradł złotą piłkę Van DIjkowi czy Lewandowskiemu, teraz może nawet i lepiej że nie dostali tej nagrody, bo trochę wstyd być kojarzonym z tą nagrodą , jak dla mnie mogą dawać ją Messiemu do końca kariery za kopanie w jakieś 20 lidze świata, ta nagroda nic już nie znaczy
W pełni zasłużona nagroda dla Messiego. Świetny sezon za nim i pewnie pożegnanie z tą nagrodą.