08.02.2026 Liverpool FC - Mancheter City

Niedziela, godz 17:30 :poland: / 16:30 :united_kingdom:

3 punkty istotne dla obu zespołów

Zapowiada się bardzo interesujący i intensywny mecz. Pomimo tego, że nie będzie to spotkanie na szczycie Premier League dla obu zespołów, to zespół Pepa Guardioli obecnie tracący 6 pkt do Arsenalu może podchodzić do spotkania na Anfield z aż 9 pkt stratą do lidera (Arsenal w sobotę gra z Sunderlandem na Emirates), a to byłaby już znacząca srtata do lidera.

Wówczas wygrana będzie im absolutnie niezbędna, aby móc pozostać konkurencyjnym w walce o wygranie ligi.

W Liverpoolu sprawy mają się inaczej. Choć z wyścigu o wygranie ligi odpadliśmy już zeszłym roku, to obecnie skupiamy się na poważnie na zabezpieczeniu miejsca gwarantującego udział w LM w przyszłym sezonie. Naszymi napoważniejszymi konkurentami w walce o Top4 są obecnie Aston Villa, Man United i Chelsea. City wydają się być poza zasięgiem, choć w przypadku naszej wygranej na Anfield zbliżylibyśmy się do nich na 5 pkt różnicy, a to z kolei nie aż tak duży margines.

Co by było gdyby…

Nie będziemy cofać się w tym wywodzie dalej, niż do początku obecnego roku. Jednak nie wierzę, że nikt z Was się nam tym nie zastanawiał. Co by było gdyby Liverpool nie stracił tylu punktów w lidze w styczniu? Tak na dobrą sprawę mecze z Fulham i Burnley mogły być wygrane, z Bournemouth przyzwoitość nakazywała wywieźć choćby ten remis. Trudno się pogodzić z tym, że nie jesteśmy wyżej w tabeli. Przynajmniej na równi z Aston Villą.

Aż chce się rzecz - nie spieprzymy tego w lutym w meczach z City, Sunderlandem (A), Forest (A) i West Ham (H). Ostatni mecz z Newcastle pokazał, że pomimo braków kadrowych w tym zespole drzemie ogromny potencjał i siła walki jeśli tylko wychodzimy z nastawieniem, aby zostawić serce na boisku.

Oczekuję, że luty będzie tym miesiącem, w którym LFC zacznie się odbudowywać, i to tak na poważnie. Na początek dostajemy bardzo trudne wyzwanie w postaci City, któremu mam nadzieję odbierzemy 3 pkt i mocno podkopiemy ich nadzieje o wygraniu mistrzostwa. Ich pojedynek z Arsenalem zupełnie mnie nie obchodzi.

Jak sobie radzi City na wyjazdach?

Pod tym względem City jest dopiero na 5. miejscu z 18 pkt na 36 możliwych. Wyprzedzają ich Spurs (19 pkt), Chelsea (19), Aston Villa (21) i przodujący Arsenal (24).

5 wygranych, 3 remisy i 4 przegrane, 20 do 15 w bramkach (strzelone/stracone) pokazuje, że wbrew pozorom drugi zespół w lidze nie jest monolitem, czy skałą, której nie można skruszyć na Anfield. Powiem więcej, po takim meczu jak z Newcastle i tygodniowym odpoczynku jest to wręcz nasz obowiązek! Trzeba też wyrównać rachunki po upokarzającym spotkaniu na Etihad.

City jeszcze nie wygrali wyjazdowego meczu w PL w roku 2026 (remisy 2-2 ze Spurs, 0-0 z Sunderlandem i przegrana 2-0 z Man Utd). W grudniu pokonali pewnie tylko CP na Selhurst Park (0-3), ale wygrane z Forest (1-2), czy z Fulham (4-5) pokazują, że City traci bramki na wyjazdach i nasz duet Ekitiké-Wirtz może tę słabość wykorzystać. W listopadzie mieli szczęście, że grali jedynie jeden wyjazdowy mecz w PL (przegrana 1-2 z Newcastle). W październiku przegrli z Aston Villą 1-0 na Villa Park. Widać więc, że mocne zespoły potrafią im się postawić.

Jak sobie radzi City na Anfield w Premier League?

Zazwyczaj spotkania z City na Anfield to trudne mecze. Pozytywnym akcentem jest fakt, że w lidze nie przegraliśmy z City u siebie od 3 października 2021 roku, czyli od remisu 2-2, w którym gole na 1-0 i na 2-1 strzeleli dla nas kolejno Mané i Salah.

W październiku 2022 r. pokonaliśmy ich 1-0 w lidze, w marcu 2024 r. był remis 1-1, a w zeszłym sezonie przegrali z nami 2-0. Łącznie 2 wygrane i 2 remisy w ostatnich latach i bilans bramek 6-3 na korzyść LFC. Można na tym budować przyzwoitą serię.

Niech Slot pokaże, że odrobił zadanie domowe. Zapunktujmy z City niczym zrobiliśmy to w zeszłym sezonie na Etihad i jazda po miejsce w Top4!

Kto wygra mecz?
  • Liverpool
  • Remis
  • Man City
0 głosujących
Ile goli wypracuje w tym meczu duet Ekitiké-Wirtz?
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3 lub więcej…
0 głosujących
Ile punktów zdobędziemy w lutym w meczach z City (H), Sunderlandem (A), Forest (A) i West Ham (H)?
  • 12 pkt
  • 10 pkt
  • 9 pkt
  • 8 pkt
  • 7 pkt
  • 6 pkt
  • 5 pkt
  • 4 pkt
  • 3 pkt
  • 2 pkt
  • 1 pkt
  • 0 pkt
0 głosujących
3 polubienia

Chłopaki w kryminale zamiast tworzyć temat meczowy mogą pograć w fifke na PS2

Szczerze? Mnie najbardziej w tym meczu interesuje, by Wirtz zagrał swoje i pokazał światu, dlaczego Cherki kosztował ~35mln, a dlaczego on ponad 120 (no bo wcale nie dlatego, że Cherki miał umowę z Lyonem nt sprzedaży, a Wirtz nie chciał być sprzedawany po kolejnym, genialnym sezonie).

A tak na poważniej, możemy tym meczem już chyba na dobre wypisać City z wyścigu do Arsenalu, ale musimy pamiętać o swoich celach, których osiągnięciu nie pomoże ani remis ani tym bardziej porażka. Losy Slota już mnie nie świerzbią aż tak, bo zrozumiałem, że mam małą siłę sprawczą na temat jego zdymisjowania i zastąpienia, ale pewnie jak znowu coś ostro przerżniemy lub znowu coś głupiego powie na konferencji, to emocje mogą wziąć górę :joy: ale wracając do meritum, nie Slot, a to gdzie klub wystartuje w nowym sezonie i tu celem jest gra ponownie w LM.
Do boju panowie! Panie Niemcu, panie Francuzie, poprowadźcie nas do 3p!

3 polubienia

Alisson

Szoboszlai Konate Van Dijk Kerkez

Gravenberch Mac Allister

Wirtz

Salah Ekitike Gakpo

Też macie wrażenie, że tutaj będzie tylko jedno zwycięstwo… oczywiście z Man City?

Nie jestem jakoś optymistycznie nastawiony do meczu z City, mimo, że ich forma jest nie najlepsza. Obie drużyny potrzebują 3 pkt, więc bardzo możliwy jest remis.

Nasz skład z powodu kontuzji oraz preferencji Slota można wyczytać z gwiazd, odnośnie City rzekomo gotowy jest Diaz więc ich środek obrony będzie za pewne duet Guehi i Diaz co daje większe doświadczenie niż młody Kusanov.

Chciałbym aby zagrał Halland jako, że nie jest w dobrej formie, ale spodziewam sie, że ich trójka z przodu to będzie Semenyo( który zawsze nam sprawia problemy), Marmoush oraz Chekri, a za nimi zapewne Fodden, co brzmi na papierze bardzo niebezpiecznie dla nas.

Plusy dla nas

• City nie umie grać na Anfield i nawet w swoim prime nie potrafili tam wygrać.
  • W drugich połowach ostatnio widać u nich duże zmęczenie
  • Wirtz i Ekitike są w bardzo dobrej formie
  • Spodziewam sie, że będzie głośniej niż zazwyczaj na stadionie jeśli chodzi o kibiców, co powinno dać nam więcej energii
  • Jeśli Arsenal wygra, co zapewne się wydarzy City musi zagrać odważniej, a to może otworzyć przestrzenie do kontrataków

Minusy dla nas

• Szobo zagra na prawej obronie, co znacząco obniży naszą fizyczną obecność w środku boisku, co często jest decydujące w takich meczach
  • Ich zagrożenie w ataku może przyjść z każdej możliwej strony oraz środka jeśli zagra Marmoush
  • Ekitike i Wirtz na ten moment wydają się, że są jedynym zagrożeniem jakie mamy i jeśli zostaną zniwelowani albo nie dojadą na mecz, to obecnie nie wiem jakbyśmy mieli cokolwiek wykreować albo strzelić, na ten moment nie ma żadnych przesłanek aby Salah i Gapko mogli odmienić grę na skrzydłach.
  • Mieliśmy teraz 8 dni bez meczu co oznacza, że zawodnicy mieli zdecydowanie więcej czasu aby trenerowac pod okiem Slota, co dla mnie jest bardzo martwiące
1 polubienie

remis - 2 punkty i dla City i dla Nas to wprawie tragedia w tabeli, będzie ostra walka, Pep swoich zmotywuje jak na finał LM, oby bez kontuzji z obu stron, musimy zabrać 3 punkty dzisiaj

Mam złe przeczucie przed tym spotkaniem. Kolejne spotkania to też nie będą spacerki.

Jutrzejszy mecz będzie bardzo ważny, pokaże tak naprawdę w którym miejscu jesteśmy.

I co nam ten jutrzejszy mecz ma pokazać? Bo ja mam wrażenie, że miejsce w którym aktualnie jesteśmy odzwierciedla tabela i wyniki jakoś od marca zeszłego roku.

Ja już nawet nie mam oczekiwań co do meczu. Pardon me, mam jedno - że jak przegramy to w końcu ktoś się zlituje i zwolni kogo trzeba.

1 polubienie

Nawet jak wygramy to jesteśmy w dupie, tylko że odrobinę mniejszej

Boże jacy wy marudni jesteście xd popłaczecie się zaraz tylko żeby Liverpool przegrał bo może zwolnią łysego..

Sam jestem za zwiolnieniem Slota (może nie w tym momencie) ale ogólnie mam inne podejście i choćby trenerem był Probierz to nigdy nie będę życzył porażki klubowi któremu kibicuje

Jutro tylko 3pkt

3 polubienia

Czyli masz dokładnie to samo podejście, bo nikt tu nie napisał, że życzy porażki.

Ok czyli po porażce z City Twoim zdaniem klub powinien zwolnić łysego. Gratuluję pomysłu

Jeszcze parę tygodni temu wolałbym oddać City 3 punkty żeby mogli cisnąć Arsenal ale na dzień dzisiejszy to i tak nic nie da bo ekipa Pepa wykłada się za każdym razem jak tylko ma szansę spowodować srake u artety. Więc ogólnie jest mi wszystko jedno. Chelsea i United punktują w najlepsze więc w najbliższym czasie miejsce premiujące do gry w LM możemy pooglądać jak cukierka za szkłem na co z resztą zasługujemy. Jak przegramy to mam nadzieję, że po dobrym meczu, żeby ludzie na Anfield nie czuli wstydu i zażenowania a jak wygramy to super.. zachowamy 6 miejsce…

A dziękuję, dałem z siebie całe 30%.
A co jest złego w zwolnieniu trenera po porażce, gdy od roku drużyna kopie się po czole i nawet nie daje nadziei większych na progres, bo forma w tym roku to jedno zwycięstwo i to z przetrzebionym kontuzjami Newcastle? Jak bardzo ma upaść ten klub lub jak bardzo powinny spaść nasze szanse na udział w LM w przyszłym roku, byś uznał, że zwolnienie trenera w tym momencie to już jest dobry pomysł?

To ja odwrócę pytanie - jaką masz gwarancję, że jak przyjdzie trener w środku sezonu to ci zawodnicy nagle zaczną grać? U nas jest zawalone przygotowanie fizyczne i tego się nie da odmienić w 2tyg. Poza tym co jak się pogorszy i nie wejdziemy do LM? Zmienimy następnego trenera po sezonie? Ja bym trzymał łysego póki jesteśmy blisko top4 i gramy w LM. Jeśli sytuacja zaraz się pogorszy to wtedy zwolnienie

Tylko nie podawaj przykładu United bo tam trenerem był ciężki patałach :smiley:

Wygodnie jest przerzucać odpowiedzialność, gdy odpowiada się pytaniem na pytanie, zamiast argumentować swoją rację.

Piszesz o zawalonym przygotowaniu fizycznym, ale to tylko udowadnia, że Slot nie wyciąga wniosków. Czy zmiana trenera by pogorszyła aktualny stan? Bardzo wątpię. Równie dobrze pod Slotem możemy się do tej LM nie zakwalifikować, bo już na tej drodze jesteśmy. Sytuacja notorycznie się pogarsza, przecież już wypadliśmy z top4 w miesiąc ze stratą 5 punktów, a Ty piszesz, że jeśli zaraz pogorszy się sytuacja, to wtedy zwolnienie. O tempo za późno kolego. Mistrz Anglii ma drżeć do końca sezonu o to, czy psim swędem załapie się do LM? To już naiwność.

Tymczasem ten patałach przed przyjściem do Premier League miał więcej tytułów niż Slot teraz. No i ten patałach przed zwolnieniem miał średnią punktową 1,52 w tym sezonie, a Slot ma zawrotne 1,62.

Dalej nie odpowiedziałeś jaką masz gwarancję że nowy trener od razu pomoże. Przy jutrzejszej wygranej mamy 2pkt do top4 i 5pkt do drugiego miejsca. Rzeczywiście duża strata
LM pierwsza ósemka. Również tragedia

Hahahahahha czekaj czy ty właśnie porównałeś tytuły w lidze Portugalskiej do wygrania Premier League w pierwszym sezonie?

Chłopie Ty od początku na nic nie odpowiadasz tylko odwracasz kota ogonem, więc xD

Przy porażce mamy też 5 punktów przewagi nad 11 miejscem, no i? xD rozmawiamy o zwolnieniu trenera z uwagi na brak progresu i długoterminowy spadek jakości gry.

3 polubienia