09.12.2025 Inter Milan - Liverpool FC

Wtorek, godz 20:00 :united_kingdom: / 21:00 :poland: :italy:

FC Internazionale Milano vs Liverpool

W innych okolicznościach byłoby to wielkie wydarzenie. Wielki Liverpool przyjeżdżający do Milanu na mecz z 4. drużyną tabeli Champions League. Oba klubu walczące o jak najlepszą pozycję w Top8… w jakże innej, alternatywnej, rzeczywistości dzisiaj żyjemy.

Ostatni raz mierzyliśmy się z nimi w marcu 2022 roku i przegraliśmy na Anfield 0-1. Kto jest w stanie z pamięci przypomnieć sobie tamten mecz? Jakieś ciekawsze fragmenty? Możliwe, że nieliczni.

Był to mecz bez większe historii, jednak nie bez znaczenia. Rewanżowe spotkanie 1/8 finału Ligi Mistrzów. Inter nie zdołał odrobić strat po tym, jak przegrali na San Siro 0-2 w pierwszym meczu. To był ten sezon Ligi Mistrzów, w którym LFC przegrał 0-1 z Realem w finale (pamiętamy!).

Liverpool bez skrzydłowych!

Pora jednak przenieść się do rzeczywistości, ponieważ teraz to już na pewno nikt nie blokuje Rio Ngumoha drogi do pierwszego składu! A z drogi zrobiła się autostrada.

Wybornie, w końcu będziemy mogli zobaczyć młodego w akcji od pierwszych minut.

Na Inter jedziemy w sporym osłabieniu w ofensywie. Kadrowo wygląda to tak, że:

• Z gry wykluczył się Mo Salah
  • Kilkutygodniowej kontuzji nabawił się Gakpo
  • Rozchorował się Chiesa (zmowa jakaś, czy co?)
  • Frimpong wciąż się leczy

Jak wygląda kadra Interu?

Zdecydowanie lepiej, niż nasza. Kontuzjowani są jedynie Matteo Darmian (prawa obrona), który niedługo wraca do gry. Bramkarz Raffael Di Gennaro, oraz środkowy obrońca Tomas Palacios, którego powrót jest spodziewany na przestrzeni następnego tygodnia.

W związku ze słabą formą, ogromną ilością traconych bramek i bardzo poważnym osłabieniem w ofensywie Opta przewiduje 55.2% na nie przegranie tego meczu. 25.1% szans na remis i, co ciekawe, aż 30.1% szans na wygraną (superkomputer Opta coś chyba mocno popił przy tych kalkulacjach zawyżając nasze noty).

Co ciekawe, w rankingu klubowym Opta jedziemy z Interem łeb w łeb.

Inter w Lidze Mistrzów

Inter jest w bardzo dobrej sytuacji i z pewnością będą chcieli wykorzystać nasze słabości i umocnić swoją pozycję na miejscach od 2-4. Real Madryt będący na 5. miejscu, również z 12 pkt (tyle samo co Inter) gra z Man City u siebie, więc strata pkt jest możliwa. Podczas gdy Arsenal, PSG i Bayern raczej umocnią swoje pozycje w Top3 - grają kolejno z Club Brugge (A), Athletic Club (A) i Sporting (H).

Ostatni mecz Interu w LM to przegrana 2-1 z Atletico na wyjeździe:

Od tamtego meczu wygrali 2 spotkania w Serie A (4-0 vs Como, 0-2 vs Pisa) i jedno w Coppa Italia ( 5-1 vs Venezia).

Z meczów, które wygrali nie uważam jednak, aby do tej pory w LM mieli przesadnie wymagajacych rywali (poz Atleti):

• 05.11, Inter 2-1 Kairat Almaty
  • 21.10, Union SG 0-4 Inter
  • 30.09 Inter 3-0 Slavia Praha
  • 17.09, Ajax 0-2 Inter

Mimo wszystko, należy pamiętać, że Inter pozostaje niepokonany w LM w 18 ostatnich meczach domowych (15 wygranych, 3 remisy) co jest obecnie najlepszą serią domową w tych rozgrywkach.

Dodatkowo, Laurato Martinez strzelał bramki we wszystkich 5 meczach domowych LM w 2025 roku i pewnie będzie chciał kontynuować dobrą passę.

Liverpool w LM i walka o pierwszą ósemkę

Natomiast o sytuacji LFC zdecydowanie mniej chce się pisać. Przegrana mogłaby nam bardzo skomplikować nadzieje na awans do Top8 i nie wykluczone, że tak się stanie.

Punkt pewnie wielu będzie brało w ciemno, ale obiektywnie rzecz biorąc powinniśmy być gotowi na srogie lanie i nie oczekiwać zbyt wiele. Nie przy takiej grze defensywnej. Choć fani Liverpoolu są wymagający i nie zadowolą się byle jaką grą i wynikiem, co jest jedynym słusznym podejściem.

Nie pomaga również fakt, że nasz najlepszy strzelec w Lidze Mistrzów postanowił sobie odpocząć od gry niepotrzebnym wylewaniem żalu w mediach, co jest naprawdę niepojęte.

Przewidywane składy

Inter: Yann Sommer, Manuel Akanji, Francesco Acerbi, Alessandro Bastoni, Carlos Augusto, Fedrico Dimarco, Petar Sucic, Hakan Çalhanoglu, Nicolo Barella, Lautaro Martínez, Marcus Thuram.

Liverpool pewnie będzie musiał postawić na Ekitiké i Isaka w pierwszym skadzie, ponieważ osobiście wątpię, że Rio zagra od początku.

Mamy wystarczająco jakościowych piłkarzy, aby skleić z nich w miarę przyzwoicie funkcjonujące 4-3-3, jednak zastanawiam się, czy nie powinniśmy rozważyć bardziej defensywnego podejścia w ustawieniu 3-5-2. Wówczas Isak, Jones, Rio i Robbo byliby realnymi opcjami z ławki mogącymi potencjalnie dać temu zespołowi jakiś impuls.

Osobiście nie widzę racjonalnego powodu wystawiania cieniującego Isaka i np przesuwania Ekitiké na lewe skrzydło, co zmusiłoby Slota do wystawienia Wirtza na prawej stronie pod nieobecność tego, któremu skład domyślnie i bez względu na formę się należy.

Ankiety

Kto wygra mecz?
  • Inter
  • Remis
  • Liverpool
0 głosujących
Ile bramek stracimy z Interem?
  • 5 lub więcej…
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1
  • 0
0 głosujących
Kto odejdzie z klubu pierwszy?
  • Arne Slot
  • Mo Salah
  • Obaj odejdą w tym samym czasie (np po sezonie)
  • Nie wiem / nie mam zdania / trudno przewidzieć
0 głosujących
1 polubienie

A ja mam jakieś dziwne wrażenie że wygramy

Jestem ciekaw tego meczu, bo pierwszy raz od dawna w składzie nie będzie obu hamulcowych - Gakpo i Salaha. Pytanie kto tym razem weźmie na siebie odpowiedzialność za jakikolwiek ruch z przodu.

Nie spodziewam się eksperymentów typu trójka obrońców, chłopaki ledwo sobie radzą w znanym systemie. Nie sądzę też, by Slot zaskoczył Rio w ataku, raczej upchnie Isaka z Hugo.

Alisson
Bradley - Konate - VvD - Robertson
Gravenberch - Jones - Szoboszlai
Wirts - Ekitike - Isak

Inter gra u siebie, my się powoli urządzamy w czarnej D i dodatkowo trzy vacaty w linii ataku. Nie widzę powodów do optymizmu większych niż przed wyjazdem do Stanbułu, a wiadomo jak tam zagraliśmy.

Auć, zabolało! Niby 4-3-3 to znany system, a kiedy trzeba się bronić, to grają jaby go nigdy wcześniej nie znali.

Szczególnie Virgil z Konate. Ja bym im dał jeszcze dwóch defensorów do pomocy. Kiedyś musi zaskoczyć.

Alisson
Bobo-Coco-Chuckles-Binky
Bingo-Loco-Szoboszlai
Ekitike-Patyczak-Fl0rian

Taktyka z piłką przy nodze: Cierpliwa wymiana podań Chuckles’a z Coco do Alissona i z powrotem. W rolę schodzącego do środka i uderzającego w obrońców wielkiego nieobecnego Gakpo wcieli się nasz talent z Niemiec. Jak to nie wypali to wrzutki prosto na głowy Bastoniego i Bissecka.

Taktyka bez piłki: Biegać jak najmniej, pressing średni, ale pasywny (nie dotyczy Szoboszlaia). Jak największa bierność przy stałych fragmentach Interu. Przy strzałach rywala zakaz rzucania się pod nogi strzelca. Preferowana pozycja defensywna: ustawienie się dupą do strzelającego.
Wynik: 3:0 Inter przy moralnym zwycięstwie ten Haga, bo Salah nie zagrał.

10 polubień

Mam dziwne przeczucie że będzie w tym meczu jakis odpał typu czerwona kartka, samobój albo karny. Najbardziej chyba czerwona bo dawno nie mieliśmy i jeszcze pewnie jakaś kontuzja.

Pokonamy Inter,wygramy mecz
Lige Mistrzow bedziemy miec !

“Misie” zaspiewalo o poranku

Come on LFC :flexed_biceps: :red_circle:

Konate: potrzymaj mi piwo (bezalkoholowe)

3 polubienia

Kontuzja juz odhaczona: as lewego skrzydła.

Bardzo ciekawi mnie mowa ciała drużyny i poruszanie się po boisku. Jak to będzie wyglądać w obronie, czy tam nadal będzie elektrownia. Skoro Slot chciał spróbować czegoś innego ma szanse sie wykazać i zaskoczyć.

I co? Ze względu na kontuzję Gakpo zagramy jakimś 4-4-2 z Isakiem i Ekitike z przodu

Mam straszny dylemat w tym meczu, Bo chcę wygrać w tak ważnym meczu, a z drugiej nie chcę widzieć Slota na ławce i mam też wrażenie, że jak by przegrał to nic by to nie zmieniło.

Alisson
Bradley - Gomez - VVD - Robertson
——- Graven - Mac
Szobo - Wirtz - Ekitike
———-Isak
Ale nie mam już żadnej alternatywy. A wiemy jak gramy po straceniu gola.

442

Ali

Bradley, Konate, VVD, Robertson

Szobo, Graven, Macca, Wirtz

Isak, Ekitike

1 polubienie

Nie widzę ustawienia Hugo i Isak od początku. Jeden jest zmiennikiem drugiego, Slot nawet jak przegrywa to zmienia 1:1 a nie dokłada drugiego napastnika. Tym bardziej od początku zabierając sobie możliwości z ławki. Chyba, że kompletnie pozmienia ustawienie i “rzuci piłkę na boisko, macie grajcie”. Nie wiele mnie już zdziwi. Syawiam na środek Jones, Mac, Graven, na przodzie Wirtz, Hugo, Szobo.

Na iksie chodzą słuchy że z powodu kontuzji, Gakpo będzie zmuszony zagrać z butem ortopedycznym.

12 polubień

już tak graliśmy z frankfurtem, pewnie teraz za frimponga → bradley a za gakpo przesunąc wirtza i gravena dać do środka

Skład na Inter: Alisson, Gomez, Konate, VVD, Robertson, Gravenberch, Mac Allister, Jones, Szoboszlai, Isak, Ekitike.

Subs: Mamardashvili, Woodman, Kerkez, Wirtz, Bradley, Nyoni, Ngumoha, Lucky

Kurna pokibicowałbym Interowi ale taki fajny skład że aż szkoda.

Jednak nowe nabytki od początku w ataku. Szobo na prawym wchodzący do środka. Ciekawe jak to wyjdzie. Chyba, że 4-4-2.

Ławka straszy.