19.10.2025 Liverpool FC - Man United

Tak się bawi, tak się bawi na treningu… Liverpool, :red_circle:
Czy przełoży się to, czy przełoży się to… na zwycięstwo i derbowe święto? :partying_face:
Czy znowu będzie, czy znowu będzie… stracona pierwsza bramka, dramat, płacz i defensywny gnój? :poop:
Tak nie może grać Liverpool Mój! :folded_hands:

Na potępienie z Amorimem i United, niech wyjadą z Anfield jak pobity zbój… :ninja:
Kibiców na The Kop będzie cały rój, śpiewających grzecznie najpięknięjszy hymn, bezsprzecznie!
Ci ludzie wiedzą, że United nie może remisować u nas wiecznie…
Arne - wygrać trzeba koniecznie!
Od domowej wygranej 7-0 już nam niemal 3 lata upłynęło…

Czas zakończyć i zrujnować ich diabelskie marzenia…
…o dwóch wygranych meczach bez sfrajerzenia…

Ześlij na nich łaski o Panie nasz! :folded_hands:
Niech strzelają kluczowe bramki niczym dla Polski Matty Cash! :soccer_ball:

Niedziela, godz 16:30 :united_kingdom: / 17:30 :poland:

Odwieczny rywal przyjeżdża na Anfield. Niech moc będzie z nami!

W ogóle to jak tu pisać zapowiedź, Redakcjo droga, jak ja nie nadążam z czytaniem artykułów na głównej? Zwolnijcie, na Boga! :high_voltage:

Kilka pozytywnych faktów przed meczem:

• Zdrowi i miejmy nadzieję gotowi do gry są Konate i Gravenberch. Mogło być gorzej sądząc po początkowych doniesieniach z reprezentacji o drobnych kontuzjach, więc doceńmy to!
  • Isak jest niemal gotowy w sto procentach, świetna sprawa! Nie oczekujmy cudów, jeśli reszta zespołu nie gra na maxa, ale bądźmy dobrej myśli.
  • Mac Allister może grać już tylko lepiej! Z pewnością będzie kluczowym pomocnikiem w nadchodzących tygodniach. Jak ten chłop się rozkręci to będzie rozprowadzał piłkę i pakował bramki z dystansu, aż miło (ach, się rozmarzyłem!).
  • Szobo, gdzie nie zagra, stanie jutro na wysokości zadania!
  • Jak Bradley wyłapie żółtą kartkę, to w drugiej połowie zastąpi go Frimpong. Wypuścić głodnego psa na United, niech ich kąsa!
  • Jaki tam Isak… po cichu i tak wszyscy liczymy na błysk geniuszu Ekitiké! Am I not right? :smiling_face_with_sunglasses:
  • Wirtz ma największy xD… tzn xG w całej Premier League, więc prędzej czy później no musi odpalić, prawda? Nie ma lepszego meczu, żeby dokopać frajerom, niż przyjazd Man Utd na Anfield. No chyba, że akurat bijemy ich na Old Trafford.
  • Jak przegramy, to przynajmniej nikt po meczu nie napisze, że Liverpool nie jest do tego przyzwyczajony. :shushing_face: Presja jest po stronie United!

Dlaczego Liverpool musi koniecznie wygrać?

• Przed nami dwa wyjazdy do Frankfurtu i Brentford. A później bardzo trudny mecz w Carabao z Palace, więc nie będzie łatwiej. Musimy się przełamać i przestać liczyć ilość niewygranych meczów z rzędu.
  • Niezdrowa medialna nagonka i notoryczne oceniania Wirtza może szybciej dobiegnie końca! Nie on jeden gra poniżej standardów.
  • Nie jesteśmy przyzwyczajeni do przegrywania 3 meczów z rzędu bez wysłania jasnej odpowiedzi poprzez dobry wynik na boisku.
  • Poza tym, wyniki United w tym sezonie na wyjazdach: 0-2-2 (1-1 z Fulham, 2-2 z Grimsby Town, przegrane 3-0 z Man City, 3-1 z Brentford). Na Old Trafford prezentują się zdecydowanie lepiej: 3-2-1 (przegrali jedynie z Arsenalem 0-1).

Co ciekawe, ostatni raz kiedy zaliczyliśmy trzy porażki z rzędu (sezon 2022/23, przełom marca i kwietnia) było po laniu, jakie spuściliśmy United na Anfield w Premier League (słynne 7-0).

Może teraz musieliśmy zaliczyć 3 porażki, żeby odbudować się po bardzo dobrej wygranej z tym samym United?

Forma obu zespołów:

Czy na podstawie statystyk możemy przewidzieć wynik?

United tracili co najmniej 1 gola w 9 na 10 meczów w tym sezonie! Ich średnia straconych bramek na mecz to 1.6, więc możemy się spodziewać dwóch goli po stronie LFC.

United strzela średnio 1.2 gola na mecz, więc bardzo prawdopodobny wynik to 2-1 dla LFC, lub przy gorszej dyspozycji gospodarzy 1-1.

Ankiety

Kto zagra w obronie?
  • VVD
  • Konate
  • Gomez
  • Robbo
  • Kerkez
  • Bradley
  • Frimpong
  • Szobo
0 głosujących
Jaka trójka wybiegnie w linii pomocy?
  • Gravenberch
  • Endo
  • Szobo
  • Jones
  • Mac Allister
  • Wirtz
0 głosujących
Kto poprowadzi nas w ataku?
  • Isak
  • Ekitiké
  • Salah
  • Chiesa
  • Gakpo
  • Rio Ngumoha
0 głosujących
Jaki typujesz wynik?
  • Wygrana LFC
  • Remis
  • Wygrana United
0 głosujących
Czy Amorim zostanie zwolniony jeśli Liverpool wygra z United?
  • Tak
  • Nie
  • Mam nadzieję, że nie…
0 głosujących
W której fazie meczu mamy największe szanse stracić bramkę?
  • 1-15’ minuta
  • 15-30’ min
  • 30-45’ min
  • 45-60’ min
  • 60-75’ min
  • 75-90+’ min
  • W żadnej! Zagramy na zero z tyłu…
0 głosujących
W skali od 1-5 jak bardzo potrzebowałeś/łaś odpoczynku od meczów LFC po przegranej z Chelsea (2-1)?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosujących
1 polubienie

Przed meczem wiemy tylko jedno - Salah zagra, choć nie zasługuje na grę. Skład:

Mama

Szobo-Gomez-Dijk-Robbo

Graven-Macca

Wirtz

Salah-Isak-Ekitiki

Francuski elektryk na ławkę, Graven niech zacznie znowu pilnować tyłu, a z przodu duet Isak-Ekitiki niech strzelają bramki. Musimy to wygrać.

To będzie proste spotkanie po przerwie reprezentacyjnej i strzelam 4;0 dla Liverpoolu. Po tym meczu Amorim zostanie zwolniony.

2 polubienia

Jaki wynik nie padnie jutro, jedno jest pewne - będą gorące telefony na stadionie po meczu. Nikt nie może być pewny stołka.

Nie wydaje mi się @josif. Żebyś się nie rozczarował.

Bardziej prawdopodobne jest, że mecz będzie szarpany, może pierwsi strzelimy bramkę, później się cofniemy (typowe), United wyrówna i będzie pogoń za 3 punktami. Ewentualnie podwyższymy na 2-0, żeby gdzieś w ostatnim kwadransie zrobiło się nerwowo po straconej bramce.

Oba z tych scenariuszy są optymistyczne i w miarę realistyczne.

Nie uważam, że stać nas na dużo więcej, jeśli raz obrona się nie ogarnie i dwa nie będzie żadnego pressingu z naszej strony, ani nikogo kto weźmie na siebie odpowiedzialność rozprowadzania piłki. We wszystkich tych elementach w Liverpoolu panuje bałagan i brak organizacji.

2 polubienia

Jedziemy jutro z synem ,bilety dostałem dosłownie przed chwilą więc liczę mocno na przełamanie ,ba mam nadzieję że Amatorim dołączy do Ange w kolejce w pośredniaku lol Gardła będą zdzierane tylko zwycięstwo!!

1 polubienie

Na 99% tak nie będzie, może w następnej rundzie jak to wszystko zacznie chodzić jak powinno. Nie uważam żebyśmy grali źle, ale do optymalnej formy zdaje się daleko i nie chce mi się wierzyć aby dwutygodniowa przerwa spędzona na rozjazdach w reprach jakoś fantastycznie wpłynęła na zgranie drużyny, no Ange’owi naprzykład nie pomogła. O Salaha, Isaka czy Kerkeza jestem spokojny oni potrafią grać w tej lidze i sobie to przypomną. Co do Wirtza i Frimponga nie ma żadnych gwarancji, Ekitike wygląda że sobie radzi.

Jak mam być szczery to ta przerwa na reprezentację przyniosła wiele ulgi. Była to przerwa od gownianej gry jaką serwuje nam Liverpool od początku sezonu. Ja osobiście już nie pamiętam żebym tak miał żebym się cieszył, że w weekend nie ma meczu i nie będę się bił z myślami czy nie wydłubać sobie oczu podczas spotkania.

Na serio nie wymagam żebyśmy wygrywali wszystkie mecze ale mamy skład, który powinien przynajmnieć prezentować jakiś poziom. Za czasów jak w czerwonej koszulce biegał Lucas, Downing czy Moreno to zawsze można było jakiś marazm wkalkulować. Teraz mamy zawodników, którzy muszą trzymać jakiś standard a nie poziom spadkowicza.

United będzie spięte żeby nie przegrać więc na pewno będą się bardzo bronić ale i zaatakują a mają chyba najwyższy współczynnik strzałów w lidze więc na pewno coś wpakują . Stawiam na max remis chociaż bardziej przewiduję naszą porażkę.

2 polubienia

Duża presja na slocie bo jak przegra zwłaszcza teraz z united to będzie mu cały sezon wypominana ta seria porażek. Typuje wygraną, ale nie zdziwię się jak dostaniemy pu dupie

Ja liczę, że w końcu zagramy pewny mecz. United będzie bardzo niebezpieczne z kontr, a my wiemy jak gramy w obronie. Pewność siebie i mocna defensywna. Liczę na przełamanie Isaka. W końcu mógłby już zacząć grać jak przystało na niego. Ciekawe kiedy wyjdziemy z Ekitike na lewym skrzydle. Pewnie nie jutro. Ale może doczekam. Gakpo lubi grać z united więc przewiduję, że to on wyjdzie na lewej stronie.
Mama- Frimpong,Ibou, Dijk,Kerkez- Graven, Szobo, Wirtz- Mo,Isak, Gakpo. Ewentualnie MacAllister w miejsce Wirtza, ale on może nie być w pełni gotowy.
Musimy wygrać. Poprzednie dwa mecze o ile wynikowo do zniesienia bo 2 trudne wyjazdy, tak gra musi się poprawić bo nie przystoi mistrzowi zwłaszcza po takich transferach jak zrobiliśmym

@ Kurde no obawiam się ataku united. Bradley czy Kerkez nie są tuzami w obronie, do tego defensywnie nie gramy najpewniej. U nich Cunha z Mbeumo narobią wiatru. No będzie co robić aby to wygrać…

Wszyscy liczą na dobry mecz, piłkarze prężą muskuły, a ja boję się kolejnej kupy na boisku, obym był w błędzie.

3 polubienia

Gdyby dzisiaj wyszedł skład z Nunezem na 9tce byłbym spokojny. Był jaki był, ale to on robił miejsce innym, dzięki czemu Salah robił liczby nie z tej ziemi.

I by pewnie strzelił dwie bramki jak w pamiętnym meczu 7:0… :upside_down_face:

Dla mnie scenariusz idealny: 2:0, czyli czyste konto od dawna, gol Salaha i Isaka, obaj na przełamanie i zapowiedź lepszej gry. Naprawdę kiedy jak nie teraz, w takim meczu pokazać dominację ?

1 polubienie

Nie wiem jak wy, ale ja mimo ostatnich kiepskich wyników i jeszcze gorszej gry nie mogę się doczekać tego meczu, może przez to, że była przerwa reprezentacyjna. Mocno liczę na poprawę naszej gry i pewne 3 punkty, jeśli tego nie wygramy no to już będziemy mówić o poważnym kryzysie.

Mój skład na derby Anglii:

Mamardaschvili

Bradley Konate Virgil Robertson
Szoboszlai Gravenberch McAalister
Salah Ekitike Gakpo

Chciałbym zobaczyc Isaka od pierwszej minuty, ale obawiam się, że Slot da mu odpocząć, w razie gdyby nam nie szło to będziemy mieć kim postraszyć z ławki, tak jak na początku zaznaczyłem dzisiaj tylko zwycięstwo, każdy inny wynik będzie dużym rozczarowaniem..

Jak pisałem miesiąc temu że Szobo wygryzł Wirtza to zostałem tutaj zaatakowany ostro xD

Ciężko się połapać już w tym co robi Slot przy wyborze składu.

1 polubienie

W sensie? Moim zdaniem jedynie Ekitike bym dał, ale spoko bo wejdzie w 2 połowie. A tak to środek pola optymalnie w tym momencie najlepszy. Obrona to chyba Bradley może być lepszym wyborem bo trochę agresywniejszy jest w grze. Oby nie podpalil się zbytnio. Na lewej to chyba bez różnicy.

A Szobo zagrał jakiś dobry mecz w pomocy w tym sezonie? Bo z tego co kojarzę to najlepsze zawody miał jako PO

2 polubienia